Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Dioptrie
7 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
7 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
11 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
19 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
31. 03. 2024 | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

Zadržení novináře Eichlera prý inspekce nevyšetřila pořádně

(AKTUALIZACE ZE DNE 27.1. 2009 - na konci článku) Jak ve svém, značně kritickém,  textu tvrdí server iDNES.cz, policejní inspekce prý "lajdácky odbyla" vyšetřování týkající se podmínek zadržení redaktora Pavla Eichlera. Ten byl policií zadržen v polovině září v Praze, když se pohyboval v místech policejního zásahu vůči squaterům. Neobvykle emotivní text publikoval server  iDNES.cz.
| Foto: Novinář, stěžující si na chování policistů, si v minulosti i zahajloval

Zde byl článek serveru iDNES.cz s názvem:

Policejní inspekce lajdácky odbyla zadržení novináře

Ná základě požadavku redakce serveru iDNES.cz (viz. dopis v aktualizaci na konci článku), jsme tento text stáhli. Zájemci si jej mohou přečíst: ZDE

 

------------------------

 

Poznámka redakce:

V souvisosti s touto kauzou není bez zajímavosti otázka hodnověrnosti hlavního protagonisty celé události, novináře ze serveru iDNES.cz, Pavla Eichlera.  Podle informací, osobních svědectví a dokumentů, které má redakce policisty.cz k dispozici, je možné osobu novináře Eichlera považovat minimálně za kontroverzní.

Skutečnost, že se reportér serveru iDNES.cz svého času aktivně hlásil k rasistickým extremistickým hnutím (viz. např. obr. 1 - fotografie z oslavy v Jílovém u Děčína, kde Eichler v národoveckém tričku hajluje), stejně jako skutečnost, že v současnosti naopak úzce spolupracuje s extremisty levicovými (např. viz. obr - 2) a další informace vyvolávají silnou pochybnost o integritě a objektivitě zpráv a informací, které podává. A to nejen v případě této konkrétní kauzy, kde si stěžuje na postup policistů, ale i obecně v jeho novinářské praxi, kde se právě tématice policie a bezpečnosti věnuje poměrně často.


Text: redakce - Dušan Stuchlík

 

obrázek 1:

 

 

obrázek 2:

 

 

 

AKTUALIZACE ZE DNE 27.1.2010:

 


Materiál z iDNES.cz, týkající se zadržení novináře Pavla Eichlera, spolu s redakční poznámkou, vyvolal mezi čtenáři našeho serveru značnou pozornost. Obrátili jsme se tedy na hlavního aktéra celé kauzy, zda-li má zájem uvedené informace pro naše čtenáře nějak okomentovat či jinak vysvětlit.

Místo odpovědi od Pavla Eichlera nám přišel e-mail od jeho nadřízeného, zástupce šéfredaktora iDNES.cz, Ondřeje Tolara. Jeho dopis přetiskujeme v nezkrácené podobě:  



-------------------------------


Vážený pane Stuchlíku,
vyzýváme Vás, abyste ze serveru Policista.cz odstranili článek "Policejní inspekce lajdácky odbyla zadržení novináře" obsažený ve Vašem komentáři s titulkem "Zadržení novináře Eichlera prý inspekce nevyšetřila pořádně". Jedná se o autorské dílo, k němuž vykonává majetková autorská práva společnost MAFRA, a.s., provozovatel serveru iDNES.cz. Zpřístupňováním článku bez souhlasu nositele práv porušujete autorská práva.

Ohrazuji se také vůči vyznění Vašeho komentáře, který vychází z pomluv a materiálů zveřejněných na webu Národního odporu. Vámi zveřejněný policejní spis je totiž neúplný a záměrně je z něj odstraněna pasáž s větou, že "fotografie byla již PČR OOZOK prověřována a nebylo řádně prokázáno, že osoba na fotografii je právě jmenovaný Pavel Eichler." Server Policista.cz se tak bez důkazů ztotožnil s tvrzením webu Odpor.org, když ve svém komentáři uvedl, že na fotce "Eichler hajluje v národoveckém tričku" a že "novinář, stěžující si na chování policistů, si v minulosti i zahajloval".
Pavel Eichler pracuje pro iDNES.cz jako externí redaktor a neprovedl nic protizákonného. Článek s názvem "Policejní inspekce lajdácky odbyla zadržení novináře" navíc upozorňuje na obecný problém - obvyklé postupy policejních inspektorů a nemožnost se proti jejich rozhodnutí odvolat. Od serveru věnujícímu se policejní problematice bych spíše očekával odbornou diskusi na toto téma, než předkládání neúplných policejních dokumentů, nepodložené očerňování a odvádění pozornosti od špatného fungování inspekce PČR. Web, kam pravidelně přispívají řadoví policisté, by měl především mít zájem na tom, aby policisté porušující zákon byli potrestáni a jejich selhání nevrhalo špatné světlo na ty slušné a poctivé, kterých je určitě většina.
S pozdravem
Ondřej Tolar
zástupce šéfredaktora iDNES.cz

-------------------------------

 

Odpověď zástupci šéfredaktora iDNES.cz:



Dobrý den pane Tolare,
s ohledem na výzvu v prvním odstavci vašeho dopisu samozřejmě respektuji vaše práva a uvedený text stahuji. Je mi jen trochu záhadou, co vás k tomuto kroku vede právě nyní, neboť vzájemné, oboustranné přebírání  materiálů a informací  mezi vaším a naším serverem za několik let této praxe vaší společnosti nevadilo. Stejně jako nám nevadilo, že vaše redakce (shodou okolností zejména Pavel Eichler)  náš web, informace a citáty opakovaně využívala. Samozřejmě respektujeme vaše právo v této praxi nepokračovat.


Pokud jde o váš druhý odstavec, ve kterém se ohrazujete proti vyznění další části textu (redakční poznámka a fotopříloha), kde upozorňujeme na problémy s osobnostní integritou Pavla Eichlera, dovolte, abych vás vyvedl z omylu:
Uvedené informace nepocházejí z pomluv a jejich zdrojem není web Národního odporu.
Jelikož se na našem serveru snažíme co nejdůsledněji dodržovat etická pravidla novinářské práce, nepublikujeme neověřené informace. Tím méně neověřené informace ze serverů extremistických skupin (Národní odpor, Antifa .. - což však bohužel ne vždy jde říci o vašem serveru).
Informace o kompromitujícím chování Pavla Eichlera, jeho účasti na extremistických aktivitách (včetně zaznamenaného hajlování) a i o inkriminovaném fotografickém záznamu  pocházejí z jiných pramenů a zdrojů, než je internetový server,  o kterém hovoříte a co je ještě podstatnější, naše redakce je má náležitě ověřeny. Pokud by vaše společnost, nebo přímo Pavel Eichler, chtěla tyto informace zpochybnit soudní cestou, jsme schopni výše uvedená fakta zdokladovat a svědecky doložit. Z výše uvedeného plyne, že zbytek vašich tezí v tomto druhém odstavci postrádá oprávnění.

Pokud jde o teze uvedené ve třetím odstavci vašeho dopisu, tak pokud měla vaše redakce zájem upozornit na obecný problém, který zmiňujete, je otázka volby vaší redakce, že tak bylo a je činěno právě na případu zadržení Pavla Eichlera, v jehož aktivitách, osobnostní integritě a tedy důvěryhodnosti je možné najít  rozpory.
Z druhého konce, totiž ze strany (nejen zasahujících) policistů a dalších zainteresovaných osob, to může být nazíráno tak, že vlivný sdělovací prostředek (iDNES.cz) se je snaží poškodit vyvíjením tlaku na policejní inspekci.  A pro jazyk vašeho serveru nezvykle silné výrazy použité ve vašem  textu jako: „inspekce odbyla zprávu“ či dokonce formulace „inspekce lajdácky....“ by o takovém nátlaku mohly svědčit.  Zde je nutné mít na mysli, že tato razantní tvrzení mají základ právě v postojích člověka, o jehož důvěryhodnosti existují značné pochyby.  Je samozřejmé, že pokud on je primárním zdrojem vašich informací, tak jeho hodnověrnost je naprosto klíčovým problémem a otázkou.
V této souvislosti zkuste mít na zřeteli právě ty slušné a poctivé policisty, o kterých píšete ve svých posledních větách. Věc je totiž možné nazírat tou optikou, že na základě tvrzení osoby, kterou je možné vnímat jako značně nekonzistentní a nedůvěryhodnou,  se váš vlivný server dožaduje vyšetřování (a v důsledku pravděpodobně i trestání) konkrétních policistů, které nepřímo označujete za vinné.

Vážený pane Tolare,
doufám, že v zájmu naší, věřím oboustranné, snahy přispívat a pomáhat ke zlepšení nejen práce a dobré pověsti slušných policistů, ale i slušných novinářů, zvažte prosím: Zda-li vedeni tou nejlepší snahou se náhodou váš server neocitl v situaci, kdy bojuje správnou bitvu, ale pod nesprávným  praporem. Neboť s ohledem na minulost a integritu vašeho kolegy Eichlera se lehce můžete ocitnout v situaci, kdy síla vašeho mediálního tlaku může napáchat nemalé křivdy právě vůči těm, vámi zmiňovaným, slušným policistům.

S pozdravem,
Dušan Stuchlík
šéfredaktor serveru policista.cz  

Publikováno: 26. 01. 2010


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 2 / Celkový počet hodnoceni 4



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 55
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio