Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Dioptrie
8 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
8 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
11 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
19 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
31. 03. 2024 | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

Improvizovaná zástava masivního krvácení

Aplikace nouzových prostředků při výcviku Tactical Rescue Academy (TRA))
Ať již při nehodě, nebo při konfrontační situaci, může nastat situace, kdy budou přímo ohroženy lidské životy. A masivní krvácení, které ohrožuje život nejvíce, je častým průvodním jevem obou nastíněných situací. A také jednou z prvních věcí, které se dle těch nejmodernějších algoritmů první pomoci mají řešit prioritně. A v tom může významně pomoci i teleskopický obušek.
Aplikace nouzových prostředků při výcviku Tactical Rescue Academy (TRA)) | Foto: Pavel Černý

Co to ale vlastně je takové MASIVNÍ KRVÁCENÍ? Tím, čemu se máme už v rámci samotného ošetřování v rámci moderních systému (např. TCCC - Tactical Combat Casualty Care) věnovat rozhodně nejdříve, není rozhodně zašpinění obličeje od krve, či ustřelený prst, houpající se na kůži. Nic z toho obvykle člověka nezabije, i když to může působit nanejvýš dramaticky. Nejrychleji vyprchá z člověka život při masivním krvácení, jehož znaky je možno stručně shrnout takto: stříkající krev, velká louže krve pod tělem (průměr větší jak 0,5 m) či případná amputace končetiny. Pokud je zdrojem krvácení končetina (a to je velmi často – ať již proto, že končetiny jsou díky své ploše obrovským cílem a také trup je u příslušníků ozbrojených složek, zvláště při ozbrojeném střetu, v mnoha případech chráněn účinnou balistickou ochranou), je nejobvyklejším a nejefektivnějším úkonem, kterým se problém alespoň „zakonzervuje“, okamžité nasazení škrtidla. A to buď v případě moderní výbavy využitím „tourniquetu“ - specializované armádní pomůcky, anebo v největší nouzi použití nějakého nějakého improvizovaného zaškrcení.

MP Praha aplikují improvizované škrtidlo. říslušníci městské policie v Banské Bystrici zde drilují nouzové úkony pro ty nejožehavější situace. I v armádě může dojít k tomu, že nebudou po ruce žádné jiné prostředky a bude přitom třeba dělat vše pro záchranu životů.

 

Jedním z nejúčinnějších způsobů improvizovaného zaškrcení je operativní využítí jakéhokoliv popruhu (např. narychlo uříznutý řemen z batohu, či tašky, uzpůsobený popruh zbraně či aplikace ne moc tuhého kalhotového opasku, atd.) o šíři nejlépe cca 2 – 3,5 cm a délce alespoň 60 – 70 cm (aby se mohl dát navléknout i na objemné mužské stehno). Ten se spojí dohromady velkým uzlem a následně na klíčovém místě (na noze obvykle třísla či na paži oblast nad bicepsem) potřebně utáhne - kupříkladu zasazeným teleskopickým obuškem. Síla takto vytvořené mechanické páky je obrovská. Za pomocí služebního vybavení, které je již naprosto standardně na opasku (či vestě) příslušníka bezpečnostních a mnohdy i armádních složek, lze překvapivě dosáhnout efektivity, kterou dokáže i jen málokteré profi sofistikovaný vojenský turniquet (viz fotografie z mnoha výcviků, které jsme v tomto ohledu v minulosti realizovali). Takový obušek lze navíc po důkladném stažení končetiny zafixovat (zvláště při případném nezbytném transportu) do kapsy kalhot, nebo ještě lépe, za opasek zraněné osoby).

Členové slovenské policejní zásahové jednotky při alternativním použití prostředků, které bývají vždy po ruce. Výuka netradičních způsobů první pomoci pro instruktory Vězeňské služby ČR. Modelová situace s použitím soupeřského systému FX Simunition. Zraněného kolegu, postřeleného do stehna, se snaží zachránit za každou cenu a čím se jen dá. Jak se říká, těžko na cvičišti…

Dalším možným škrtidlem se mohou stát i jednorázová ESP pouta. Ty se již jednomu známému, shodou okolností bývalému příslušníku protiteroristické policejní jednotky, podařilo úspěšně aplikovat. Pouta, vzhledem k průměru smyčky a i šíři textilních kalounů, jsou využitelná zpravidla jen při zranění ruky (míněno u dospělého mužského pacienta), přičemž na nohu je lze využít pouze u lidí drobnější tělesné konstituce nebo u dětí.

Zvláštní výbava ale vždy nemusí být po ruce – jako zde u policejních Air Marshals mnoho kilometrů nad zemí – proto se pro nezbytné zaškrcení krvácející končetiny cvičně používají jednorázová pouta ESP, které se jinak využívají pro spoutání „zájmových“ osob, z rozličných důvodů tzv. „omezených na osobní svobodě“. Další z takových náročných výcviků, tentokrát pořádaných pro Městskou policii Praha – kolega utrpěl závažná bodná poranění při útoku narkomana. Speciální výcviky pro MP v Plzni – když není co jiného, nastupuje ta nejhrubší improvizace. Zkrátka ber kde ber… Třeba kus kolem ležícího kabelu.

Jak již bylo v úvodu řečeno: zaškrcení je pouze ta nejneodkladnější „konzervace“ – pokud je to možné, následně se postižená ruka či noha nadzvedne do zvýšené pozice a na samotnou ránu se aplikuje i vhodný tlakový obvaz (nejlépe nějaká vojenská verze, při nedostatku ale cokoliv – i špatný obvaz bude lepší, než žádný). Poté je třeba zapsat čas, a to nejlépe lihovým fixem a ne krví zraněného – jak se tak často „odborně“ radí, ta by totiž dlouho na opoceném čele či prsou vskutku nevydržela.

 

Takové škrtidlo, pokud jej už stálo za to použít, zpravidla při laické pomoci už nesundáváme – jde především o život osoby, ne o nohu. Bez té se ještě nakrásně žít dá. A navíc, jak ukazují případy amerických vojáků z afgánského i iráckého konfliktu, někteří jedinci naprosto ve zdraví přestáli i více jak 5 hodin zaškrcení, takže není tento problém „zas až tak horký".

Více o TCCC a méně tradičních metodách první pomoci na www.tacticalrescue.eu.

Vložil: Pavel Černý
Publikováno: 26. 02. 2013


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 0
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio