Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Cizina Praha
6 dní | PLETTEN: Ahoj, pokud by Tě zajímala služba v terénu, z...
Příprava na fyzické testy
9 dní | OPS: REPLY:MONOCAJT:74234-1:2024-03-18 13:16:18: s...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
13 dní | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
Justiční stráž
06. 02. 2024 | VSCRVSCR: 1,není 2,těžko říci snad 6 3,Pankrác má ví...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Dovolená zop
02. 02. 2024 | JOE: REPLY:JOE:74178-1:2024-02-02 08:19:48: Př...
Daruji připínací odznak SKPV na sako
29. 01. 2024 | TRNKALINKA: Výška 25mm, šířka 20mm, nepoužitý, nový, ten ...

Jaká je služba českých policistů pod horkým bulharským sluncem?

čeští a bulharští policisté
Přes prázdniny zajišťují čeští pořádkoví policisté bezpečnost také v přímořských letoviscích. Mezi Čechy je oblíbená turistická destinace v bulharském Primorsku. Zde spolu s bulharskými strážci zákona potkáte i muže v českých policejních uniformách. Jejich úkolem je vedle prevence trestné činnosti a přestupků také usnadnění komunikace mezi bulharskými policejními orgány a českými turisty. Bohaté zkušenosti se službou během hlavní turistické sezony má npor. Ing. Pavel Hradílek.
čeští a bulharští policisté | Foto: Karolína Košařová

Kolik je v Primorsku přes sezónu českých policistů?

Každou sezónu tu jsou čtyři policisté. Jedna dvojice slouží v průběhu měsíce července a druhá v srpnu. Naše dvojice přijela 30. 6. a odlétá na začátku srpna. Poslední červencový den dvojici nově příchozích policistů vše vysvětlím, předám kontakty na jednotlivé delegáty z cestovních kanceláří, seznámím je s jejich úkoly a činností, zorientuji dvojici tady v Primorsku. Policisté, kteří sem přiletí v srpnu tu budou poprvé.  Jinak já tu jsem už druhým rokem.

Letos je to již čtvrtý rok, co se vytváří společné česko-bulharské hlídky, spolupráce vznikla na základě protokolu mezi ministerstvy vnitra České republiky a Bulharska. Dohoda navazuje na praxi Evropské unie delegovat do přímořských letovisek policisty ze zemí přijíždějících turistů.

Jak probíhá výběr českých policistů sloužících v přímořských letoviscích?

Odbor mezinárodní spolupráce policejního prezidia vyhlašuje někdy v únoru výběrové řízení na vyslání policistů do společných česko-bulharských hlídek. Obdobné výběry probíhají i pro jiné destinace, například do Chorvatska a dalších zemí. Řízení je poté postoupeno přes krajské ředitele až na ty nejnižší organizační články. Každý policista se může přihlásit, podmínkou je znalost ruského nebo bulharského jazyka slovem i písmem. Anglický jazyk se zde nevyužije, protože ať už bulharští kolegové nebo občané Bulharska anglicky prostě neumí. Výhodou je, pokud je policista u nás zařazen ve službě pořádkové policie – pracovní postupy jsou zde obdobné.

Jaké má na bulharském území PČR pravomoci?

Naše služba je beze zbraní, bez faktické pravomoci policistů. Mám stejnou pravomoc jako běžný občan Bulharska. Fungujeme jako tlumočníci se znalostí bulharských orgánů činných v trestním řízení. Jsme schopni dohlédnout na postup policistů, ale nemůžeme ho ovlivnit. Českým občanům pomáháme při ztrátě cestovních dokladů, zařizujeme oznámení na policii, vyřizujeme různé formality, kontaktujeme českého konzula. Mimochodem, náš konzulát se během letní sezony přesouvá ze Sofie do Burgasu, což je pro nás usnadnění – řešili jsme tu i případ, kdy občan ztratil večer cestovní doklad a ráno odlétal. Jsme schopni flexibilně jednat, pomoct, překonat jazykovou bariéru v jakékoliv situaci.

IMG_9908.JPG

Máte za službu v zahraničí nějaké speciální příplatky?

Nemáme, pobíráme normální plat jako v ČR. Česká strana nám zaplatí letenku, bulharská strana zajišťuje ubytování a stravu. Nad to nám česká strana přispívá 40% stravného pro zahraniční služební cesty, částka je snížena právě z důvodu, že nám bulharská strana poskytuje stravu. Celkově to činí zhruba 14 euro na den.

S jakými problémy se nejčastěji setkáváte?

Většinou jde o krádeže finančních hotovostí. Naši občané to sice neradi slyší, ale často nedbají základní osobní bezpečnosti- nechávají kabelky, tašky bez dozoru, ať už na plážích nebo v restauracích a bohužel mnohdy tam mají veškerou finanční hotovost, kterou si do Bulharska berou. Druhou věcí je nechávání finanční hotovosti na pokoji. Bohužel se někdy i ze zamčeného penzionu ztratí peníze. Je to tím, že menší penziony zaměstnávají bulharské občany z vnitrozemí bez jakýchkoliv referencí o nich. A krádeže finančních hotovostí jsou těžko dokazatelné a prokazatelné. Krádeže fotoaparátů, notebooků a dalších hmotných věcí jsou spíše výjimečnou záležitostí.

Jací jsou čeští turisté?

Češi jsou nejpočetnější skupinou turistů v Kitenu a Primorsku, za nimi jsou Slováci a Poláci.  České turisty musím pochválit, na rozdíl od jiných národností jsou opravdu bezproblémoví. Je to asi i tím, že sem jezdí především rodiny s dětmi, ale i mladí lidé se tu chovají lépe než jiní občané.

Proč jste se do této služby přihlásil?

Chtěl jsem mít zkušenost ze služby v zahraničí, ruský jazyk umím, část rodiny i z Ruska pochází. Takže jsem si chtěl jazyk oprášit, procvičit a poznat zemi jinak než turista.

Jezdíte sem rád a máte také čas na nějaké osobní volno?

Samozřejmě, že nějaké volno také je, ale měsíc u moře se vám časem přejí. Jinak je pořád co dělat. Ráno na poradě spolu s bulharskou policií shrneme, co se za posledních 24 hodin událo, dostaneme různé úkoly, domluví se hlídková služba. Ve večerních hodinách, když zde probíhají rotace turistů, je zájem z bulharské strany a cestovních kanceláří, abychom se šli turistům představit. Předáme naše kontakty a upozorníme na nejpalčivější problémy, nebo nepříjemnosti, se kterými se mohou setkat. Pokud nemáme službu, jsme 24 hodin na telefonu. Takže klidně v jednu v noci nás zavolá dozorčí bulharské policie a my jedeme na místo řešit problém.

Chystáte se do Bulharska v uniformě i příští sezonu?

Už ne. Rád bych jel zase někam jinam, ale na jiné zahraniční mise je požadována angličtina a tam si nedovedu představit, jak bych obstál.

IMG_9924.JPG

Máte ze služby v Bulharsku nějaké silné až nezapomenutelné zážitky?

Jednou přijela rodina s nezletilým chlapcem a při příjezdu ještě nebyly připravené pokoje k ubytování, a tak nechala rodina zavazadla dočasně v penzionu v náhradním prostoru. Chlapec byl bohužel silný cukrovkář, a co čert nechtěl, někdo taštičku s inzulínem, inzulínovými pery a glukometrem, ukradl. Asi se dotyčný domníval, že se v taštičce nachází finanční hotovost. Rodina byla na procházce a naštěstí měla dávku inzulínu na tři dny s sebou. Obecně je ale inzulín problém sehnat. A tak ve spolupráci s Vladimírem (Vladimir Marinov, zástupce velké cestovní kanceláře, která vozí české turisty do Bulharska, pozn. aut.) se nám podařilo pro chlapce zajistit inzulín a glukometr ještě ten den večer. Člověka potom hřeje, že tu jsme a můžeme pomoci.

Loni se stal případ, kdy autem na dovolenou přijela rodina -  druh se svými nezletilými dětmi a družkou. Muž přijel z ČR se zdravotními problémy a zde v Bulharsku zemřel. Celá situace ještě byla umocněna tím, že rodina neměla uzavřené cestovní pojištění. Po dohodě a komunikaci přes Policejní prezidium byla kontaktována rodina v ČR a bylo domluveno, že děti tu s mužovou družkou stráví zbytek dovolené a domácí v penzionu také slíbili vypomoct. My jsme je chodili pravidelně kontrolovat, s dětmi jsme chodili na pláž. I přes tragédii jsme se jim snažili co nejvíce zpříjemnit léto tady u moře.

To jsou ty momenty, které vás zahřejí, kdy víte, že má vaše práce smysl.

 

Vložil: Karolína Košařová
Publikováno: 19. 07. 2016


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 3
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio