Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Dioptrie
včera | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
včera | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
4 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
13 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
17 dní | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

Noční střet v předvánočním Brně

(AKTUALIZACE z 18.1.2009 na konci článku) O víkendu před Štědrým dnem se v nočních hodinách přímo v centru Brna odehrála událost, kterou zaznamenaly některé sdělovací prostředky. Několik lidí (informace kolik se liší) se zde dostalo do střetu s policisty. Média označila účastníky incidentu za neonacisty  či skinheady.  Což také neodpovídalo realitě.  Sdělovací prostředky pak své zpravodajství postavily pouze na informacích z jedné strany, zejména od tiskových mluvčí.
| Foto: Brněnští chuligáni mají družbu s bratislavskými kolegy

Naše redakce je vedena ideou, že čtenáři mají nárok na maximum informací ze všech zainteresovaných stran. A tím spíše, pokud se jedná o obdobné události. Proto jsme se pokusili sehnat informace o tomto incidentu a jeho účastnících i z jiných než oficiálních zdrojů, nejlépe samozřejmě od svědků či přímých účastníků celé události.

Pro informaci tedy přinášíme jeden z tištěných článků (Právo) a zde je video z novinek.cz, ale pro srovnání přinášíme i popis události od jednoho z přímých účastníků oslavy a svědka celého dění. Článek z deníku Právo i popis incidentu od svědka události ponecháváme v plném znění:   
   


PRÁVO: 23.12.2008
Neonacisté napadli policejní hlídku




BRNO – Nefalšovanou pouliční bitkou s policisty vyvrcholilo v neděli po půlnoci setkání radikálních neonacistů v Brně.
V restauraci ve Starobrněnské ulici se sešla asi stovka skinheadů, kteří se halasně bavili. Protože lidem z okolí vadila hlasitá hudba, zavolali na místo strážníky.
„Ty na místě kontaktoval muž, který uvedl, že je pořadatelem soukromé akce dvou spřátelených skupin příznivců radikálního hnutí z České a Slovenské republiky. Dále sdělil, že akce je soukromá a veřejnost na ni nemá přístup a v žádném případě se tito návštěvníci nebudou omezovat v hlasitém projevu,“ řekla mluvčí strážníků Denisa Kapitančiková. Během hovoru vyšel z restaurace jeden z radikálů a přímo před zraky strážníků prokopl koncové světlo služebního auta městské policie. Po tomto činu se dal radikál na útěk, strážníci jej ale v autě pronásledovali.
Protože opilý dvaadvacetiletý mladík na výzvu k prokázání totožnosti reagoval dalšími kopanci do auta s majáčky, strážníci ho přemohli a odvezli na záchytku.
To vyprovokovalo jeho soukmenovce v hospodě k ještě razantnější akci.
Pod záminkou, že někdo demoluje auto městské policie, byla do Starobrněnské ulice vylákána hlídka republikové policie, na kterou už tady čekalo sedm desítek pravicových radikálů. Bez váhání se do policejního auta pustili.
„Ihned po příjezdu policistů začali na vůz útočit kameny, lahvemi, sklenicemi a odpadkovými koši. Služební auto obstoupili a bránili policistům v zásahu. Skupina podnapilých lidí začala demolovat služební vůz a ohrožovat zasahující policisty. Holemi tloukli do auta, kopali do něj a auto se snažili převrátit,“ popsal situaci policejní mluvčí Bohumil Malášek.
Když se davu podařilo rozbít u auta okénka, začala být situace vážná, a napadení policisté proto na místo přivolali posily. Přivolaní policisté se po krátké, ale zuřivé potyčce stali pány situace.
V poutech skončilo devět nejbojovnějších radikálů, kteří už jsou stíháni pro útok na veřejného činitele, poškozování cizí věci a pro výtržnictví.

(pko) - Zpravodajství - str. 07

 


Naše redakce od svědka získala následující popis nočních událostí:



Předvánoční oslava za účasti PČR

Byl jsem pozván na oslavu desetileté družby mezi fotbalovými fanoušky Brna a Slovanu Bratislava. Oslava se konala v centru města, v restauraci ve Starobrněnské ulici. Vše probíhalo poklidně, lidé se bavili, někdo zpíval.

Krátce před koncem večera přišla dvojice strážníků městské policie, konkrétně JOZ (zásahová jednotka městské policie). Údajně přišli s tím, že někoho hledají. Bylo jim řečeno, že onen hledaný zde není a ani jej nikdo nezná a policisté byli požádaní, aby odešli a přestali narušovat svojí přítomnosti soukromou oslavu. Nutno zde připomenout fakt, že brněnští fanoušci jsou na přítomnost policistů obzvlášť hákliví a to tím více, že před časem právě strážník z  JOZ v opilosti zastřelil jejich kamaráda, jednu z vůdčích osobnosti brněnských hooligans.

Asi půl hodiny po jednání se strážníky se začala většina lidí zvedat k odchodu. Před restaurací se srotila asi třiceti členná skupina fanoušků, kteří se domlouvali kam půjdou. Nechovali se nijak potichu, hlučeli, pár lidí zpívalo fotbalové chorály... Zhruba po deseti minutách přijela hlídka PČR. Dvojice vystoupila z auta, vytažené tonfy a začali křičet, aby se všichni rozešli nebo dojde k zásahu. Nikdo nechápal proč, kromě hlasitého chování nikdo ničím zákony neporušoval.

Došlo na několik urážek z obou stran. Dav se začal hýbat, policisté mávali tonfami a začaly létat první lahve. Policisté ustupují, schovávají se za auto. Od všeho stojím asi patnáct metrů. Jeden z policistů se rozbíhá proti davu a bezhlavě kolem sebe mlátí. Odcházím s přítelkyní  směrem k Šilingrovu náměsti, proti nám jede policejní auto. Vyskakuje jeden policista a běží svým kolegům na pomoc. Když zamyká vůz, upozorňuji ho, že není bezpečné se hnát k incidentu. O pár vteřin později se vrací:  davem je zahnán ke svému autu.

Otáčíme se a vidíme, jak od Zelného trhu dojíždějí další auta. To už je ovšem ve chvíli, kdy ti nejagresivnější z davu jsou dávno pryč a policisté začnou zasahovat a bít lidi, kteří zůstali v okolí, nebo ty co vycházeli z hospody v domnění, že už je po všem. Výsledkem tohoto zásahu bylo několik šrámů, modřin, ale i vybitých pět zubů...

Obcházíme město a jdeme na nádraží přes Masarykovu třídu. Tam je sroceno plno policistů, po zemi leží několik spoutaných lidí. Zastavíme se a zhruba po deseti minutách vyzývám jednoho z policistů, jestli by nemohli ty lidi zvednout, že ležet na studené zemi, tváři v kaluži, opravdu nepůsobí dobře na zdraví. Je mi odpovězeno, že tihle lidé svým chováním porušili zákon a tudíž jsou o svoje práva připraveni. Ptám se jej, jestli se cítí soudcem, že již vynáší rozsudky a že sice chápu, že někdo může něco provést, ale že ani zadržený nemusí být připraven o svoji důstojnost. Policista mi řekne, abych opustil prostor. Říkám, že nikam nehodlám chodit, že jsem nic neudělal a navíc jde o hlavní třídu a že mi nemá co poroučet. To už se z kordonu policistů ozve, abych vypadnul a nestaral se. Ptám se tím směrem, jestli si tykáme. To už mě přítelkyně odvádí pryč. Podotýkám, že zadržení leželi na zemi minimálně dvacet minut.

Druhý den vyzvedáváme jednoho kamaráda na nádraží. Byl celou noc zadržen. Obličej plný modřin..Říkal, že ho chvilku v autě bili. Postěžoval si, že ztratil telefon, načež mu má přítelkyně řekla, že jeho telefon zvedal ze země policista, co jej odváděl, že ještě svítil displej.

V týdnu jsem se dozvěděl z novin a z internetu, že policejní hlídku napadlo 70 neonacistů. Rozhodně nešlo o neonacisty, ani skinheady. Ze 30 lidí kteří byli před restaurací v době incidentu bych odhadl, že útočilo asi 10 až 15 osob.

Záminkou pro příjezd policie měla být stížnost obyvatele domu na rušení nočního klidu. Myslím, že i tohle je lež. Restaurace se nachází v centru města, kde po okolí je několik hospod a na konci ulice dvě diskotéky. Navíc domy budou spíše plné kanceláří a firem, než obyvatel. Nicméně i přesto, jde o roční dobu, kdy se všude koná spousta oslav a v ulici je rušno.

Další lež je, že " skini rozbíjeli výlohy". Byl jsem se druhý den podívat po okolí a objevil jsem jednu jedinou prasklou tabulku dvojitého okna. Což mohlo být způsobeno jak lahví, tak i policejní tonfou. Z videa na Novinkách. cz jeden z  policistů mluví o tom, že " skíni rozbíjeli zaparkované auta". Šlo o pěší zónu, úzkou ulici, kde žádné zaparkované auto nebylo. Media už se nepotřebují zaobírat fakty. Termín neonacista se skvěle hodí na kohokoliv,  chceme-li jej ihned odstavit. Policisté o důvodu zásahu lžou a mlží. A samozřejmě vědí, že nikdo si na ně nepůjde pro pár šrámu stěžovat a těch " neonacistů" se nikdo zastávat nebude. Jinými slovy - dovoleno je vše.

Poslední tečkou může být i fakt, že druhý den šel jeden známý po městě, byl zastaven hlídkou a vyzván k předložení občanky. Když se nechápavě ptal proč, bylo mu řečeno: " Když jste chtěli válku..." Vlastně tedy ani o poslední tečku jít nemusí a zřejmě ani nepůjde...



Text: redakce - Dušan Stuchlík, deník Právo, MK

 

AKTUALIZACE z 18.1.2009:

Jak jsme již sdělili, požádali jsme ve věci incidentu ve Starobrněnské ulici krajské policejní ředitelství o upřesnění doposud zveřejněných informací. Požádali jsme o upřesnění kdo a jak incident nahlásil a tedy na základě jakých, a s jakými informacemi, byla hlídka do Starobrněnské vyslána. A zejména jsme požádali o uvolnění videozáznamu z incidentu. Odpověď tiskové mluvčí přinášíme v plném znění:
   

Vážený pane Stuchlíku,
odpovídám na Vaše otázky v souvislosti s incidentem, ke kterému došlo v noci na 22. prosince 2008 v ulici Starobrněnské.

1. Operační důstojník přijal přes linku 158 informaci o narušování veřejného pořádku v restauraci od občana, který se na místě nacházel. Na operační středisko telefonoval také operační důstojník Městské policie Brno, který uvedl, že na místě je hlídka strážníků, kterou napadla skupinka osob a žádal součinnost.

2. Na základě informací z telofonátů z linky 158 vyslal operační důstojník na místo ihned několik hlídek Policie ČR.

3. Videozáznam dokumentující událost ve Starobrněnské ulici nelze, vzhledem k stále  probíhajícímu šetření události, poskytnout.

Informace o případu byly zveřejněny na webu Policie ČR dne 22. prosince 2008, viz odkaz níže.

http://www.policie.cz/clanek/devet-vytrzniku-v-cele.aspx

 

 

 

 

 

Vložil: Dušan Stuchlík
Publikováno: 18. 01. 2009


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 93
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio