Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Dioptrie
2 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
2 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
6 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
14 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
19 dní | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

Obsah policejního IFAKu

První pomoc policistů ve službě
IFAK (individual first aid kit - osobní souprava první pomoci) je nedílnou součástí armádní výzbroje, ale poslední dobou si získává stále větší ohlas i v policejních složkách. Co by měl každý polda nosit u sebe za zdravotnický materiál? To odpoví náš nový článek.
První pomoc policistů ve službě | Foto: Archiv autora

minulém článku bylo obecně popsáno, k čemu vlastně IFAK slouží. Co je ale zásadní a smysluplné v něm mít zodpovíme v tomto článku.

Uvažujme. Zákonná dojezdová doba RZS je do 20 minut. Reálná v podmínkách výkonu služby ve městě je v řádu jednotek minut. Smrt vykrvácením v případě porušení velkých tepen je v řádu desítek sekund. Nevratné změny při nepřístupu kyslíku nastávají v řádku jednotek minut. Tenzní pneumotorax dosahuje terminálního stádia zhruba v 10-15 minutách. Kam mířím? S masivním krvácením se prostě nelze na záchranku spolehnout. I nejrychlejší záchranka je prostě v příjezdovém čase za horizontem vykrvácení. Přitom řešení je strašně jednoduché- zaškrcovadlo, nebo jinak turniket. Ideálně prověřený typ, určený pro nasazení jednou rukou samotným zraněným v případě nutnosti. Jde o levnou, skladnou a lehkou pomůcku.

Volte osvědčené tipy: CAT, SOFT-W. Tyto jsou používány po celém světě po tisících, jsou testovány válkou. Je opravdu hloupost přijít o život kvůli absenci kusu plastu, co stojí 400 korun. I když každý si váží svého života jinak samozřejmě. Experimenty zde nejsou namístě. Už jen proto, že používáte-li nějaké „exotické“ zaškrcovadlo, nemáte jistotu, že vám jej kolega bude umět správně nasadit.

Určitě je dále nutné zmínit i tzv. Esmarchovo zaškrcovadlo. To je pravděpodobně nejznámější varianta. Jde o notoricky známý pás gumy, který najdete v každé autolékárničce. Popřípadě si můžete koupit daleko lepší variantu na stejném principu, a tou je SWAT. Lepší proto, že je z kvalitního materiálu, tudíž nepraská, jako ty levné z autolékárniček, a také je o mnoho širší. Tak jako všude i zde platí, že každá věc má svá pro a proti. Dobře aplikovaný Esmarch výborně zaškrtí končetinu a je šetrnější ke tkáni. Nicméně je zde značně problematičtější samoapliakce. Zejména při poraněné horní končetině je aplikace SWAT resp. obecně Esmarchu téměř artistický kousek. Netvrdím, že to nelze. Nicméně čím je složitější, tím méně pravděpodobnější je efektivní provedení pohybu ve stresu. Proto nelze SWAT/ Esmarch doporučit jako primární zaškrcovadlo. Ale případě pomoci druhé osobě už jeho smysluplnost stoupá a může převážit co do logiky jeho použití klasická „vojenská“ zaškrcovadla. Jeho výhodou je i jeho cena. U Esmarchu je nutné dát pozor ještě na další specifikum a to je jeho zajištění po aplikaci. Jelikož jde jen o kus gumy, po obvázání se jednoduše konec zasune pod spodní vrstvy. Při agresivnější manipulaci se zraněným, např. při odsunu v jednom zachránci se může takové zaškrcovadlo jednoduše povolit, což by mělo za následek opětovné krvácení a pravděpodobně fatální následky.

Protiargument, že zaškrcovadla znamenají amputaci je lichý. Zkušenosti z ozbrojených konfliktů jej jasně vyvracejí. Pokud je použito zaškrcovadlo dostatečné šířky, poškození tkáně není tak značné. A i tak- upřímně- nohu, nebo život?  Toto dilema v podmínkách běžného výkonu služby ale není nutné vůbec řešit. Zkušenosti potvrzují, že pokud se zraněný dostane do lékařské péče do cca dvou hodin, poškození končetiny z důvodu zaškrcení nenastává v takové míře, aby bylo nutné amputaci zvažovat. Zde ovšem musím zase upozornit na nebezpečí „slepoty“. Turniket je určen pro situace, kdy není čas, prostor, popř. charakter zranění neumožňuje použití tlakového obvazu. Ten má své místo v IFAKu také naprosto neoddiskutovatelné a pokud to situace umožňuje, raději sáhnu po něm, než po zaškrcovadlu. V případě turniketu jde o pomůcku pro řešení život ohrožujícího krvácení rychle, snadno a efektivně v případě správného použití.

 

 

Obsah IFAKu a zaškrcovadlo

 

Tlakový obvaz lze dnes pořídit v mnoha provedeních. Známý je tzv. Izraelský obvaz, popřípadě Olaes. Ten funguje na jiném principu, je dle mého názoru lépe promyšlen, dá se sehnat i v „placatém“ balení a je více univerzální.

Rozšíření možností stavění masivního krácení jsou tzv. hemostatika. Jde o látky, které při kontaktu s krví nabývají na objemu a ránu „zalepí“. Své použití najdou zejm. při zranění mimo končetiny, nejčastěji v oblasti kloubů a břicha, kde nelze efektivně použít zaškrcovadlo. Existuje jich mnoho druhů, výborně se jeví tzv. combat gáza, což je gáza napuštěná právě hemostatikem.  

Zajištění průchodnosti dýchacích cest je možné za určitých okolností možné provést nosním vzduchovodem, tzv. NPA, a to pouze ze předpokladu, že jej jste schopni správně zavést, a že si jste vědomi rizik a kontraindikací. Jinou pomůcku pro laickou první pomoc nelze doporučit. Zprůchodnění dýchacích cest (DC) lze provést předsazením čelisti a záklonem hlavy. ROZHODNĚ NEFUNGUJÍ různé prehistorické postupy jako připíchnutí jazyka špendlíkem apod. Je dobré znát tzv. trojitý manévr pro správné zprůchodnění DC. Je to jednoduché a někomu třeba zachráníte život.

Prevencí tenzního pneumotoraxu pak je použití tzv. hrudního krytí. To má své místo v IFAKu také jisté, pro svoji efektivitu a rychlost použití. Místo penetrace hrudní dutiny se jím jednoduše přelepí a zamezí se tak nasávání vzduchu a vývoji tenzního pneumotoraxu. Pamatujte si, ať to zní jakkoli jasně: kde je vstřel, může být i výstřel. Často je nutné najít druhou ránu, kde střela opustila tělo a zalepit jí také.    

Co dál? Pokud máte místo, do IFAKu si přidejte lihový fix pro označení času aplikace zašrcovadla a nitrilové rukavice (klasické modré jako používá RZS). Rukavice jsou důležitým ochranným prvkem při poskytování pomoci, kde je podezření na možnost infekce krví přenosnou nemocí. Jeden pár je ale MÁLO. Noste min. dva až tři páry. Proč? Protože si první pár sundáte, když budete potřebovat zalovit v batohu, nebo použít rádio nebo mobil. Budete si na svůj mobil nebo „čistý materiál“ sahat od drbana zakrvácenou rukavicí? Nandáte si pak tu použitou sundanou rukavici? Ne. Rukavice nic neváží. Kde je sehnat vám poradí zkušení kolegové, pokud nevíte ;). 

Popřemýšlejte také nad kvalitními trauma nůžkami. Krvácení přes výstroj nemusí být patrné, popřípadě nemusí být zřejmé místo zranění. Dále je můžete použít na pásy a podobně.

  

Ochrana vlastního zdraví je vždy prioritou. Zdroj: Soutěž MED CUP 2016. www.medcup.jackal.cz

 

OBSAH IFAKU ještě jednou a heslovitě:
1) Zaškrcovadlo (umístěné samostatně na dostupném místě)
2) Tlakový obvaz (Olaes, izraelský, H-bandage)
3) Gáza, ideálně napuštěná hemostatikem (combat gauze)
4) Nosní vzduchovod (NPA)
5) Hrudní krytí (HALO,HIFIN)
6) Nitrilové rukavice, min 2 páry
7) Záchranářské nůžky
8) Lihofix

Pokud vás téma první pomoci v ztížených podmínkách zajímá, tak určitě koukněte na nabídku kurzů pro policisty na stránkách EMREX: www.emrex.cz.  

 

Vložil: Pek
Publikováno: 06. 01. 2017


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 1 / Celkový počet hodnoceni 1



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 5
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio