Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Dioptrie
2 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
2 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
5 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
14 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
18 dní | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

Výcvikové střelivo Simunition - díl první

Na začátku prázdninového období jsme ohlásili sérii článků Pavla Kučery o střelbě a s ní spojenými tématy. Chvíli to trvalo, ale první ze série článků je konečně tu - po dvou článcích o výcvikovém střelivu Simunition, které vyjdou v následujících dnech, se můžete těšit na články o zbraních a o taktice střelby. Nejlepší je ale začít tréninkem - takže do toho...
| Foto: Cvičný Glock 17 a střelivo Simunition

Základním předpokladem účinného a bezpečného zacházení a používání střelné zbraně je výcvik - a to v co největší realistické podobě. Na druhou stranu je nutné co nejvíce zajistit bezpečnost účastníků a rovněž snaha o dosažení co nejmenších nákladů na výcvikové pomůcky a vybavení střelnic je nezadnebatelná.

Zvláštní přístup ke střeleckému výcviku nalezla kanadská firma Simunition zavedením výcvikového střeliva a k němu vyvinutím ochranných pomůcek, adaptérů pro standardní služební zbraně a rovněž organizováním výcvikových kurzů pro příslušníky ozbrojených složek.

Již dříve si armádní a policejní složky uvědomily, že pomocí značkovacích zbraní by bylo velmi účelné provádět výcvik profesionálních uživatelů střelných zbraní. Jenže paintballové zbraně se od běžných služebních zbraní liší svým ovládáním, tvarem a velikostí, což ubírá na reálnosti výcviku, který musí být veden tak, aby se každý jednotlivec co nejvíce naučil ovládat a manipulovat se svojí vlastní zbraní. Tyto nedostatky se staly impulzem pro vývoj střeliva Simunition.

 

Náboje FX


Jádro realistického výcviku tvoří značkovací náboje FX, plněné šesti barvami. Tyto náboje jsou neletální a netoxické. Jsou vhodné pro realistický výcvik boje muže proti muži bez nebezpečí úrazu nebo smrti, bez významných prostorových omezení. Netoxická náplň zanechá při zásahu výraznou barevnou značku, kterou je možno odstranit vodou nebo vypráním.

Náboje se dodávají v rážích .38 Special a 9 mm Luger, pro vojenské použití se také vyrábějí náboje ráže 5.56 x 45 mm, které umožňují vést přesnou palbu až do vzdálenosti 30 metrů.

Náboj ráže 9 x 19 FX má stejné rozměry dna nábojnice jako náboj 9 mm Luger, ale je pouze 13 mm dlouhá a na délku 19 mm ji doplňuje plastový kontejner, který je zadní částí zasunut do nábojnice a vpředu má podrážovou střelu s barvivem. Náboj FX lze nabít do nábojové komory 9 mm Luger, ale plastová střela ráže 7.6 mm opouští hlaveň nestabilizována, naopak náboj ráže 9 mm Luger nelze do hlavně pro náboje FX zasunout vzhledem k většímu průměru střely.

 

 

Střela je ve tvaru asi 10 mm dlouhého válce s uzavřenou půlkulovou špičkou. Uvolnění barviva ze střely po zásahu umožňuje šest vrubů na plastovém plášti střely, čímž se vytvoří hvězdicovitý obrazec fluorescenční barvy.  Barevná náplň střely má trvanlivost cca rok, pak dochází k zasychání barvy. Na balení nábojů bohužel není vyznačen datum výroby…

Dle údajů výrobce je efektivní vzdálenost na střelbu kolem 15 metrů, na větší již klesá přesnost střelby a střela se po zásahu nerozloží a neumožní uvolnění barvy. Při vzdálenosti na 10 metrů se zásahy dají umístit na plochu ve velikosti dlaně.

 

Adaptéry pro střelivo FX


Pro střelbu výcvikovým nábojem vyvinula společnost Simunition dimenzované hlavně pro samonabíjecí pistole a vymezovací kroužky pro komory nábojových válců revolverů.



Výcvikové hlavně se vyrábějí k mnoha typům samonabíjecích pistolí a také k samopalu Heckler & Koch. Umožňují tak střílet náboje FX z vlastních služebních zbraní uživatelů. Zpětný ráz je srovnatelný se střelbou ostrými náboji, adaptéry vylučují možnost použití ostrého střeliva a zajišťují spolehlivou samonabíjecí funkci zbraní. Adaptér bývá tvořen hlavní, závěrem, vratnou pružinou a pomocnými součástmi.

 

Realistický výcvik


Realističnost výcviku je dosažena faktem, že zásah značkovacím střelivem není bezbolestný, zasažený účastník pocítí na vlastní kůži znatelný trest za špatné krytí nebo rozhodnutí na bojišti. Při kursu pořádaném společností Simunition musí být účastníci vybaveni ochrannými prostředky Simunition, které tvoří ochranná obličejová maska, chránič krku, vesta, chrániče předloktí, kalhoty a rukavice.

Zatímco výrobce náboje Simunition jde cestou výroby adaptérů pro různé zbraně, rakouský výrobce pistolí Glock nabízí přímo výcvikovou pistoli značenou Glock 17T, určenou pouze pro střelbu nábojem FX. Od běžně používané zbraně se liší pouze modře zbarveným rámem a dnem zásobníku.

Zvenku se zbraň nijak kromě barvy neliší od běžně používaného Glocku, ale může používat jen náboje FX. Zásobník s modrým dnem lze použít ve standardním Glocku, ostrý závěr s hlavní ale už nelze s modrým rámem zkompletovat. Uvnitř se výcvikový Glock 17T liší podstatně: standardní pistole má uzamčený závěr s poklesem hlavně, zatímco tréninkový Glock má neuzamčený závěr a nepohyblivou hlaveň. V modrém rámu zbraně je umístěn kovový blok, který svými rozměry znemožňuje instalaci standardní hlavně ráže 9 mm Luger.

 

 

 

Závěr výcvikové pistole je o 20 gramů lehčí než u ostrého Glocku, vratné pružiny jsou shodné, ale protože značkovací střela váží pouhých 0.47 g a ústí hlavně opouští rychlostí 120 m/s, nestačilo by to k zajištění samonabíjecí funkce. Proto se závěr začne pohybovat dozadu již v době, kdy se lehká plastová střela ještě nachází v hlavni. Plastový kontejner, který je vložen mezi nábojnici a střelu, plní funkci řídicí a těsnící součásti. Středem kontejneru prochází malá válcová dutina a plyny které jí při výstřelu protékají, urychlují střelu. Kontejner se při výstřelu posune asi o 5 mm dopředu a jeho další vysunutí zastaví lem po jeho okraji. Nábojnice s kontejnerem se po výstřelu pohybuje dozadu a tlačí na čelo závěru, lehká střela je urychlována vývrtem hlavně. Neuzamčený závěr vlivem tlaku nábojnice zaklouzává, vyhazuje vystřelenou nábojnici s kontejnerem, napíná úderník a zasouvá do nábojové komory další náboj ze zásobníku.

 

 

Lehké plastové střely mají při střelbě ze zbraně, která má nízký zpětný ráz, tendenci směřovat dolů. Proto použili konstruktéři jednoduchý trik, jak dosáhnout toho, aby pistole zasáhla cíl tam, kam střelec míří. Vývrt hlavně není v ose hlavně ale je pod úhlem několika stupňů nahoru. Proto má ústí hlavně excentrickou polohu. Veškeré ovládací prvky zbraně jsou stejné jako u ostrého Glocka a rozborka je rovněž stejná. Pouze při sestavování pistole je nutné dát pozor, aby rozborné šoupátko zapadlo do své stálé polohy, jinak tlačí spodní část hlavňového bloku na plastové vodítko vratné pružiny a může dojít k poškození.

Další nutnou věcí je čištění po každých vystřelených 50 ranách, neboť by vlivem otěru plastu o stěnu vývrtu ocelové hlavně došlo ke zhoršení střelby a nakonec by mohlo dojít k uvíznutí střely v hlavni. Při správné údržbě funguje zbraň tak, jak má. Hluk výstřelu je srovnatelný s výstřelem ze vzduchovky.

Pistole Glock 17T je účelná výcviková zbraň, ale je bohužel (nebo bohudík) dostupná stejně jako střelivo FX, tudíž pouze pro státní organizace – armádu a policii. Tímto se zajišťuje náskok bezpečnostních složek v realističnosti výcviku před teroristy a dalšími elementy…

Před několika málo lety byla do výzbroje Policie ČR zavedena tzv. Modrá ČZ 75, která funguje na stejném principu jako Glock 17T a slouží k výcviku policistů při používání značkovacích nábojů FX.

 

 

Text: Pavel Kučera
Foto: Pavel Kučera / Simunition

Vložil: Michal Tošovský
Publikováno: 28. 08. 2008


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 13
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio