Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Cizina Praha
8 dní | PLETTEN: Ahoj, pokud by Tě zajímala služba v terénu, z...
Příprava na fyzické testy
11 dní | OPS: REPLY:MONOCAJT:74234-1:2024-03-18 13:16:18: s...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14 dní | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
Justiční stráž
06. 02. 2024 | VSCRVSCR: 1,není 2,těžko říci snad 6 3,Pankrác má ví...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Dovolená zop
02. 02. 2024 | JOE: REPLY:JOE:74178-1:2024-02-02 08:19:48: Př...
Daruji připínací odznak SKPV na sako
29. 01. 2024 | TRNKALINKA: Výška 25mm, šířka 20mm, nepoužitý, nový, ten ...

Vydali jsme se Po stopách Tří králů

Tři mušketýry rozdílného temperamentu a povah spojila tragédie mladého Československa. Z mnichovského torza se brzy stala okupovaná zem a v srdcích vlastenců rostlo nezlomné přesvědčení, že je nutné hájit svobodu.  A to i za cenu nejvyšší. Po pražských stopách tří československých hrdinů, nad jejichž činy se dodnes tají dech, nás provedl spolu s Prahou Neznámou historik Marek Melša.
| Foto: Praha Neznámá a Karolína Košařová

Zrození tří odvážných

V noci na 15. března 1939 stál podplukovník Josef Balabán před budovou generálního (za první a druhé republiky hlavního) štábu naší armády na Vítězném náměstí, hrála hymna, někdo mluvil z balkónu. Civilně oblečen, s kloboukem v ruce a se slzami v očích pronesl: „Bude to těžká práce, to víš, možná, že nasazuji život. Je to strašnej boj, ale ten národ prostě nemůžeme nechat Němcům napospas. Každý musí něco dělat.“

Horkokrevný podplukovník Josef Mašín reagoval ve vypjatých březnových dnech mnohem prudčeji, měl v plánu vyhodit do povětří sklad zbraní, který se nacházel v ruzyňských kasárnách. Za žádných okolností nesměl padnout okupantům do rukou.

Hodnostně nižšího a mladšího štábního kapitána Václava Morávka zastihl osudný březnový den v Olomouci u jeho 107. dělostřeleckého pluku. Stejně jako Mašín a Balabán rozhodně nehodlal sklonit hlavu. I on se jako první dva zmínění muži po čase zapojil do ilegální odbojové organizace Obrany Národa.

Bylo jen otázkou času, kdy tyhle tři spojí společný zájem a víra v lepší časy. Josef Mašín se s Josefem Balabánem znali velmi dobře již před válkou. Věkem si byli blízko, jejich povahy se značně lišily. Přesto nebo právě proto se skvěle doplňovali. Mladšího Morávka poznal Mašín během aktivní služby v Olomouci a navíc byl spolužákem jeho švagra Ctibora Nováka. Je ale rovněž možné, že podplukovníka Balabána zaujal bystrý Morávek sám. Balabán jako hodnostně vyšší a zkušenější znal posudky mnohých dělostřeleckých důstojníků a kdo ví, třeba se Morávkovy kázeňské přestupky a nezlomné povahové rysy při budování ilegální armády velmi hodily.

 

j_1.JPG

 

Procházka začíná u domu tajemného agenta

Padá soumrak a v domě U třetí baterie 854/8 se rozsvěcuje světlo. Z okna vyhlíží současná obyvatelka domu, usmívá se, Marek se tu nezastavuje se skupinou poprvé. Společně se vracíme o několik desítek let zpátky, kdy v pěkné vile bydlel tajemný agent A-54, pracovník německé vojenské rozvědky Abwehr Paul Thümmel. „Je to čtyřicátník, menší postavy, výrazných rysů, mírně vyboulených očí…netažte se po jméně. Jednejte přátelsky a vyhovte mu v peněžních požadavcích,“ zněla depeše od plukovníka Františka Moravce.

Byl to člověk vysoké inteligence, několika krycích jmen a s drahocennými kontakty na nejvyšších místech. Dokázal rozehrát nebezpečnou zpravodajskou hru, kdy československému odboji dodával informace o postupech nepřítele. Spojka, údajný milenec Lídy Baarové, byl v roce 1945 zastřelen v Malé pevnosti Terezín. O pravosti Thümmelových informací můžeme dodnes vést spory, je možné, že do konce svých dní hrál nebezpečnou hru na obě strany. Přesto byl pro naši exilovou vládu zásadní kartou při vyjednáváních s britskými politickými představiteli.

Scházíme pár stovek metrů ulicí dolů, zůstáváme stát u další pěkné vilky v dnešní ulici Nad hradním vodojemem 463/3. Odtud vysílala proslulá vysílačka Sparta I., z tohoto domu odcházely důležité zprávy do Londýna. Padla už tma, situaci zachraňuje jediná lampa u domu, vypadáme jako spiklenecká skupina. Marek tu vzpomíná také na čet. radiotelegrafistu Františka Peltána (ten ovšem vysílal Spartou II), který je často označován za čtvrtého ze tří králů. Právě s ním absolvoval Morávek riskantní útěk ze čtvrtého patra domu v dnešní Čiklově ulici na Vyšehradě. U dveří zazvonilo gestapo a ten den Josef Mašín, snažící se dát svým kolegům náskok, padl do rukou gestapa. Po dlouhých výsleších, při kterých nic nevyzradil, byl popraven 30. června 1942 na Kobyliské střelnici.

 

j_2.JPG

 

Socha Marie Terezie v parku Václava Morávka je historický nesmysl

Přicházíme na bývalý vojenský hřbitov na rozhraní Hradčan a Střešovic. Zde si Václav Morávek s Agentem A 54 předával tajné depeše, Marek nám tu za svitu mobilů ukazuje kopie ilegálního časopisu V boj, který domácí odboj za okupace vydával a vždy se také postaral, aby každé číslo přistálo na stole kriminálního komisaře Oskara Fleischera. Ten šílel.

 

j_4.JPG

 

 Odbojáři si ale dokázali s gestapem hrát i jinak, o tom svědčí poválečné výpovědi tlumočníka pražského gestapa Josefa Chalupského. Jednou prý poslali Fleischerovi pohled z Bratislavy a Bělehradu, oznamujíc, že se již pod ochranou Velkoněmecké říše necítí bezpečně. Další den údajně visel na úřadovně gestapa v Petschkově paláci protiněmecký plakát podepsaný M B M, jindy si nechal Morávek v přestrojení zapálit od Fleischera cigaretu.

Přesto ani tyto humorné příběhy nedokáží přemoci pocity plynoucí z vědomí toho, co tito hrdinové zažívali. Těžko si představit ten příšerný a kontinuální stres. V lepším případě přijde konec okamžitě (ideálně vlastní rukou) v horším vás čekají děsivá muka vynalézavých německých vyšetřovatelů.

 

j_3.JPG

 

Ocitáme se na Prašném mostě, v místech kde se tenkrát 21. března 1942 odehrál epilog Morávkova života. Markovo vyprávění působí jako by sám byl pamětníkem, procházíme silnicí, scházíme k pomníčku. Původně se nacházel jinde, byl přesunut kvůli výstavbě tunelu Blanka. I když park nese jméno Václava Morávka, zcela nelogicky zde město chce instalovat sochu Marie Terezie. „V současné době probíhá petice za umístění sochy Václava Morávka nebo Tří králů,“ konstatuje situaci náš průvodce.

Stojíme u pomníčku, představujeme si ten chladný březnový večer. Morávkovy březnové ídy vyvrcholily setkáním s Alfrédem Bartošem z výsadku Silver A, poté s Gabčíkem a Kubišem. Osudový okamžik přišel na Prašném mostě, kde se po neuskutečněné schůzce s tehdy potřetí zatčeným Thümmelem snažil Morávek zachránit svého spolupracovníka Václava Řeháka. Setkání bylo odhaleno, Řehák, který šel napřed, byl gestapáky dopaden, Morávek se mu snažil pomoct a při přestřelce nakonec sám padl.

Na hrdiny nezapomeneme

Díváme se na pomníček a za ním stojící tři velké kameny. Jsou pevné a silné, stejně jako tři členové odbojové skupiny. V době, kdy zde Václav Morávek padl, zbývalo Josefu Mašínovi jen několik měsíců života v nelidských podmínkách gestapáckých výslechů, Josef Balabán byl již mnoho měsíců mrtvý.

Čekají nás dvě poslední zastávky, Mašínův konspirační byt v dnešní ulici Václavkova 343/20. Tento byt patřil majoru Aloisi Janotkovi, zde školili odbojáře v používání náloží, vyráběli falešné legitimace a podobně. Poté pokračujeme kolem generálního (za první a druhé republiky hlavního) štábu naší armády k domu, kde skončil svobodný život Josefa Balabána.

22. dubna 1941 se měl na křižovatce dnešní Evropské a Studentské ulice sejít s představiteli odbojové organizace bývalých armádních rotmistrů. Do jejich skupiny se bohužel infiltroval zrádce a to se stalo Balabánovi osudným. Měl zde domluvenou schůzku s mužem, který musel podle všeho být konfidentem gestapa, měli se sejít v nedaleké lékárně.

Poté šel muže Balabán spolu s důstojníkem, který schůzku domluvil, doprovodit na zastávku tramvaje. Nejspíše během jejich návratu zpět do restaurace je gestapo oba obklíčilo. Balabán se snažil okamžitě uprchnout, po krátké přestřelce padl zraněn třemi výstřely z pistole. Nakonec byl dostižen nechvalně známým gestapákem Jaroslavem Nachtmanem a ranou pěstí sražen k zemi. Nad Balabánem se zavřela hladina, čekaly ho brutální výslechy a 3. října 1941 byl v pražské Ruzyni popraven.

Prohlídka končí, mlčky se díváme na Marka, někdo má v očích slzy, když čte poslední motán psaný Josefem Mašínem před smrtí, určený jeho vlastním dětem.Loučíme se a v srdci máme odkaz, že hrdinové nikdy nesmějí být zapomenuti.

Bojovat za svou vlast a národ je první povinností každého uvědomělého Čecha, i vy takto jednou musíte postupovat.

                                       podplukovník Josef Mašín

  

j_8.JPG 

 

 

 

 

Vložil: Karolína Košařová
Publikováno: 04. 12. 2016


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 1 / Celkový počet hodnoceni 2



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 1
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio