Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Příprava na fyzické testy
18 hodin | OPS: REPLY:MONOCAJT:74234-1:2024-03-18 13:16:18: s...
Cizina Praha
4 dní | APEP: No nejsem si jist jestli STJ ještě funguje kd...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
4 dní | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
Justiční stráž
06. 02. 2024 | VSCRVSCR: 1,není 2,těžko říci snad 6 3,Pankrác má ví...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Dovolená zop
02. 02. 2024 | JOE: REPLY:JOE:74178-1:2024-02-02 08:19:48: Př...
Daruji připínací odznak SKPV na sako
29. 01. 2024 | TRNKALINKA: Výška 25mm, šířka 20mm, nepoužitý, nový, ten ...

Skimming, fenomén dnešní doby

ilustrační
Ačkoliv se nedá říct, že se jedná o často řešené téma, je skimming významným fenoménem posledních let. Jako takový by si dozajista zasloužil výrazně vyšší míru pozornosti, než je tomu v současnosti, a to jak od policistů, tak laické veřejnosti. Cílem a smyslem tohoto článku je rozptýlit některé mýty a poskytnout nejen policistům rady, které vyloučí nebo přinejmenším podstatně minimalizují možnost nepříjemného překvapení v podobě zcela „vyluxovaného“ bankovního účtu. Že je nebezpečí plynoucí ze skimmingu skutečně aktuální, dokazuje třeba i v posledních dnech medializovaná agresivní vlna útoků na území Brna.
ilustrační | Foto: tech. SKPV

Co je to skimming?

Skimmingem nazýváme techniku získávání dat z magnetického proužku platební karty (jak debetní, tak kreditní), přičemž cílem pachatele je současně získat i příslušný PIN. K tomuto účelu je sestrojeno speciální, zpravidla velice sofistikované technické zařízení, které se vždy skládá funkčně ze dvou částí, přičemž obě části mohou být integrovány do těla jednoho přístroje. Celá soustava bývá následně nejčastěji umístěna do uživatelské části bankomatu, ale například v severských zemích bývají obdobným případem velice často napadeny platební terminály samoobslužných čerpacích stanic. Zmíněnými částmi je takzvané skimmovací hrdlo (v anglicky mluvících zemích se skutečně používá termín skimming throat), tedy přípravek umisťovaný na originální vstup pro platební kartu tím způsobem, že originální díl zčásti nebo zcela překrývá. Hrdlo obsahuje vždy čtecí magnetickou hlavu velice podobnou té, kterou známe z magnetofonových přehrávačů, energetický zdroj a datové úložiště. Toto zařízení zaznamenává data z magnetického proužku platebních karet vkládaných do bankomatu.


Druhou částí je takzvaná skimmovací lišta, čili profil, vyrobený nejčastěji z plastu či pryskyřice, osazený mikrokamerou, zdrojem energie a datovým úložištěm. Tato část se umisťuje na napadený bankomat či jiné zařízení tak, aby pomocí zabudované kamery umožňovala zaznamenat PIN zadávaný oprávněným držitelem. Na vnějším plášti takového profilu je patrný malý otvor (řádově o průměru 1 až 2 milimetry), kterým kamera snímá obraz.

1-jpg.jpg 2-jpg.jpg
5-jpg.jpg 6-jpg.JPG

foto: Dva nejčastější typy skimmovacích zařízení používaných v ČR


Společným jmenovatelem obou částí je provedení povrchové úpravy, tvaru a barvy na takové úrovni, aby byla minimalizována šance na odhalení zařízení a z toho plynoucí ztráta, protože hodnota kompletního skimmovacího zařízení v závislosti na typu a tržních faktorech se pohybuje v rozmezí $1.000,- až $1.500,- a jedná se tedy o nezanedbatelný náklad.


Výše uvedeným způsobem získaná data jsou následně pachateli zpracována a pomocí dalšího technického vybavení využita k výrobě padělků platebních karet, pomocí nichž jsou poté realizovány výběry hotovosti v zahraničí. Proč v zahraničí? Bez jakýchkoliv dalších podrobností lze konstatovat fakt, že padělky evropských platebních karet, vybavených magnetickým proužkem i čipem, lze použít jen v zemích, kde je podporována pouze technologie magnetických proužků (hovoříme nejčastěji o USA, státech Jižní Ameriky, Keni, Filipínách atd.) Uvedené pravidlo platí i naopak, tedy například padělek platební karty z USA lze použít bez obtíží v Evropě, ale ne v USA.


Nainstalované skimmovací zařízení vydrží v chodu v závislosti na kapacitě baterie a datového úložiště v průměru 3 až 7 hodin, a to až na několik málo výjimek. Po této době pachatelé přichází na místo a skimmovací zařízení najednou či na etapy deinstalují. Jedním z velice rozšířených mýtů je, že skimmovací zařízení je vždy vybaveno bezdrátovou technologií a získaná data jsou ihned odesílána pachateli, který čeká opodál. Takové zařízení bylo v České republice zaznamenáno historicky pouze jednou a ani ve světě není výskyt takové modifikace častý.


Pachateli skimmingu bývají z 99 % případů občané Bulharska či Rumunska. Ti do České republiky přijíždějí výhradně za účelem páchání trestné činnosti a po spáchání skutku odjíždějí zpět do zahraničí. Skimming má bez pochyby povahu organizované mezinárodní trestné činnosti s poměrně sofistikovanou strukturou zajišťující relativně bezproblémové a bezpečné fungování celé skupiny.


Jak se bránit?

Výše v textu jsme si řekli, že celá skimmovací technologie je na bankomatu nainstalována způsobem minimalizujícím její vyzrazení, i tak je jí ale možné odhalit. Je třeba si uvědomit, že celá fascie (uživatelská část) bankomatu je vyrobena jako monolit a nainstalované skimmovací zařízení tak indikuje jakákoliv spára či přesah materiálu, který je vytvořen přidanou částí. Lišta s kamerou bývá nejčastěji nainstalována v blízkosti displeje bankomatu, případně přímo v okolí klávesnice. Skimmovací hrdlo je pak nainstalováno jako „převlečná“ část na původním vstupu pro platební kartu. Základním pravidlem by mělo být provedení vizuální kontroly před započetím seance, tedy již před vložení platební karty do bankomatu. Jedním ze znaků nainstalované skimmovací technologie je poměrně dobře viditelná magnetická čtecí hlava. Stačí se tedy podívat otvorem pro vkládání platebních karet do bankomatu, a pokud se tam na Vás usmívá jakýsi zub (tedy profil neoriginální čtecí hlavy, která je součástí skimmovacího zařízení), máte takřka 100% jistotu, že je bankomat napadený. viz foto:

3-jpg.jpg

 

Originální čtecí hlava je totiž umístěna relativně hluboko v útrobách bankomatu a není možné ji tedy v otvoru pro vkládání karet vidět. Pokud pojmete podezření, že je něco špatně, doporučuji transakci neprovádět a využít jiný bankomat. V případě, že na bankomatu žádná neoriginální část nepřebývá a ani jinak nebudí podezření, proveďte transakci s tím, že při zadávání PIN kódu si opravdu důkladně kryjte ruku včetně klávesnice. Vzhledem k tomu, že pachatelé umisťují kameru často do bezprostřední blízkosti klávesnice, doporučuji udělat si kolem zadávající ruky opravdu důsledný kryt a PIN tak vkládat takřka poslepu. Díky faktu, že zvuk signalizující stisknutí klávesy je pro všechny znaky stejný, nemohou pachatelé v případě dobrého zakrytí ruky ani pomocí audiozáznamu Váš PIN zjistit. Toto opatření Vám z 99,9% zajistí to, že i v případě, kdy jste nainstalované skimmovací zařízení přehlídli, pachatel nebude mít Váš PIN a data z magnetického proužku Vaší platební karty tak pro něj budou zcela neužitečná.


Závěr

Rozsah tohoto článku rozhodně neumožňuje podrobnější pospání různých nuancí či alternativ skimmingu a ani není vhodné na sice profesním, ale stále veřejném webu vše prezentovat, nicméně v případě potřeby bližších informací, zejména pak o operativních postupech a chování na místě činu v případě nálezu skimmovacího zařízení, je možné cestou redakce serveru policista.cz kontaktovat autora. Doufám však, že i informace uveřejněné v  článku najdou své uplatnění a pomůžou eliminovat škody, které mohou spácháním popsané trestné činnosti vzniknout.

Vložil: autor je kriminalistou speciálizovaného útvaru. Z tohoto důvodu není možné zveřejnit jeho jméno.
Publikováno: 28. 02. 2013


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 1 / Celkový počet hodnoceni 2



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 2
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio