Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Soukromé kamery - nahrávání služ. úkonů a zákroků

Zdravim všechny, koukám že poslední dobou mají hlavně měšťáci v Praze kamery na klipsně na kapse, určitě už ste viděli, viděl sem je občas i u linek 158 a PMJ. Jendá se o kameru typu HD80 nebo tak něco, samozřejmě vše soukromé. Jelikož sme poslední dobou s kolegou psali nějaká ta vyjádření, sice s úspěchem, ale člověk by rád předal OVK nahrávku s tim, o jaké se jedná experty a člověk nikdy neví, co jak dopadne, známe všichni... prostě sme si je objednali taky, čekáme až přijdou. O co mi jde... jak je to s použitím kamer ? Matně vzpomínám že vyšel cca před dvěma lety ZPPP, který povoluje použít soukromou techniku v případě, kdy je ta služební porouchaná, nefunkční či nedostupná apod. Otázkou je, jak je to s použitím kamer při výkonu služby a při zákroku, z hlediska legislativy. Tzn. 1. Mohu ji používat ? 2. Musím na tento fakt předem upozorňovat nahrávané osoby ? 3. Pokud s tím tyto nesouhlasí, musím ji vypnout ? 4. Je to použitelné např. v trestním řízení ? 5. Co na to OVK ? Zajímají mě především Vaše osobní zkušenosti z použití a legislativa s tímto spojená, ale uvítám jakékoliv poznatky... A vzhledem k jejich používání se malinko divím že tu na toto téma žádnou diskuzi nenacházím...
JIRKA-PCR :: Datum založení: 06. 12. 2010 :: celkem 7 komentářů

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu JUNIS 20:25:45 01. 05. 2011
Junis.jpg
Dvě věci:
1) Neznáte někdo náhodou číslo toho závazného pokynu, kterým by mělo být upraveno používání soukromé techniky? Nedaří se mi to dohledat.
2) Ohledně použití záznamů - jsem přesvědčen o tom, že není třeba upozorňovat dotčené osoby, že si jednání s nimi nahrávám, osobně si dokážu představit určité specifické případy, kdy pouhé předání takové informace je za prvé kontraproduktivní a za druhé těžko proveditelné. Nicméně jsem o tom pouze přesvědčen, rád bych tedy slyšel argument, proč bych měl dotyčného upozornit, na základě čeho je mi taková povinnost uložena.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 18:23:02 28. 04. 2011
Andras.jpg
BROUX [2011-04-28 15:07:45]:
Podle ust. § 62 odst. 1 z. č. 273/2008 Sb. můžeš, je li to nezbytné pro plnění tvých úkolů, nebo pořizovat zvukové, obrazové nebo jiné záznamy osob a věcí nacházejících se na místech veřejně přístupných a zvukové, obrazové nebo jiné záznamy o prŧběhu úkonu. Já osobu nikdy neopozorňuji, neboť ve většině případů dokumentuji její protiprávní jednání.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu BROUX 15:07:45 28. 04. 2011
default.png
Já jí osobně používám také. Mám to povolený od velitele směny ale samozřejmě jen ústně. Jediný co se mi taky podařilo zjistit je, že jsi povinen občana upozornit že je pořizován audio-visualní záznam. Nicméně každý dle svého uvážení ...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio