Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Cvičení Společného centra česko-německé spolupráce policie a celní správy
Společná kontrola českých a německých policistů v pohraničí
Foto: Ladislav Beran - fotosoutěž

Tři roky od vstupu České republiky do tzv. Schengenu je mezistátní spolupráce české a bavorské policie stále intenzivnější. Zřízením společného česko-německého centra policejního nasazení a díky dodatečným kurzům českého a německého jazyka se policejním úřadům obou sousedících zemí daří v oblasti přeshraničního vyšetřování a stíhání sbírat další úspěchy.

Autor:
Publikováno: 27. 05. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu ANDRAS 20:45:40 29. 05. 2011
Andras.jpg
PIM-BURGER [2011-05-29 19:57:19]:
Pravdou je, že v mém případě doopravdy může mít zbytečně velkou váhu ten předpoklad zelenější trávy u souseda:-) Já zatím neměl tu čest o podmínkách služby v Německu s nikým hovořit, ale kolegové, kteří se zůčastňovali seminářů s německými kolegy, hovořili o jiném světě. Jde zejména o vymahatelnost práva, která je tam na naprosto neporovnatelné úrovni s námi a to se týká i kvality zpracovaných zákonů. A dále jde samozřejmě o systém vzdělávání, o finanční ohodnocení, o motivaci k dobře odvedené práci, o vybavenosti a vycvičenosti policistů, a hlavně o přístupu vládních orgánů k policii. V Německu si nikdo nedovolí práci policie použít jako téma do voleb, nikdo si ji nedovolí pošpinit, a oslabovat ji.

U nás vzalo smysluplné policejní školství za své v letech, kdy se začaly konat hromadné půlroční, v některých případech tuším i kratší kurzy ZOP. Ale ani před tím, za moc policejní školství nestálo. Fungující a smysluplný karierní řád nefunguje, a úcta ke zkušenostem se s novým zákonem o služebním poměru naprosto vytratila, a nahradilo ji v masové míře VŠ diletantství.

Jinak ti dávám za pravdu v tom, že se vše tváří, jako že to funguje, ale realita je taková, že nefunguje:-)
Ale přeci není důležité být efektivní a smysluplný sbor, ale dobře vypadat:-)

Návrh na zlepšení? Když se ohlédnu kolem sebe, tak mě napadá snad jen to, naučit se německy (například, když jsme se zde již o německu bavili), stát se občanem SRN, a sloužit u policie tam:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 20:42:17 29. 05. 2011
default.png
PIM-BURGER [2011-05-29 19:57:19]: Pime, se čtrnácti tisíci čistá ruka můžeš mít ty podmínky splněny všecky tři a nic fungovat nikdy nebude. Ty nemůžeš něco smysluplného v práci dělat, když musíš chtě nechtě přemýšlet jak nemáš kde bydlet, nikdo ti s takovým žebráckým platem nepůjčí, jak ti po zaplacení příspěvku na bydlení rodičů jednoho z vás dvou doma nezůstane ani na benzín do auta...
Ti Němci mají totiž i na jejich ceny za bydlení (zbytek je totiž stejný jako u nás) poněkud brutálně vyšší platy, takže do práce chodí v klídku, pohodě a míru....

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 19:57:19 29. 05. 2011
Pim Burger.jpg
ANDRAS [2011-05-29 16:08:03]: No, já si spíš myslím, že oni tam na tom jsou podobně jako my tady. Tedy asi ne úplně stejně, ale vzhledem ke složení německé společnosti a všeobecným trendům, které u našich západních sousedů panují, si myslím, že zde platí pořekadlo o tom, že u souseda je tráva vždycky zelenější...:-)

Z vlastní zkušenosti vím, že v Německu je zase pořádek až moc a za 1., když budeš mluvit s německym poldou, tak ti taky řekne, že je to u nich se zákony na nic a vše nahrává zločincům, proti kteřím jsou krátcí a za 2., ono všeho moc škodí. Já si myslím, že on občas lidský přístup, se kterým se setkáš právě spíš zde než v Německu či Rakousku, občas neuškodí.

Osobně si myslím, že hlavní rozdíl mezi policií u nás a v Německu či Rakousku není ani tak v zákonech a výši pokut, ale spíše v tom, že jejich policie má mnohem lepší vzdělávací systém, kde se klade důraz nejen na perfektní odborné znalosti (jako u nás za zlatých četnických časů), ale rovněž na etický a morální rozvoj policisty, který upevňuje vysokou stavovskou čest a tradice.

Pravda ale je, že to by u nás muselo být za 1. smysluplné policejní školství, za 2. fungující kariérní stát a za 3. úcta ke zkušenostem a ne pouze k vysokoškolskému titulu. Vytvořit zde podmínky pro dva ze tří bodů, tak tu máme do 8-10 let nejlepší policii v Evropě ve všech směrech - zákony, nezákony, pokuty - nepokuty.

Bohužel mám pocit, že u nás se největší důraz klade na to, aby to hlavně vypadalo, že to všechno funguje... Ale to by bylo na delší debatu nebo spíš na delší zbožná přání...:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 16:08:03 29. 05. 2011
Andras.jpg
PIM-BURGER [2011-05-29 13:26:45]:
Já bych také pokutu v tomto systému jako občan nikdy nezaplatil. Jde jen o to využít všech zákonných možností a odvolání. Holt žádná vymahatelnost:-) Zkus si nezaplatit pokutu v německu....

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 13:26:45 29. 05. 2011
Pim Burger.jpg
Konečně taky jiná zpráva, než že Němci svlékali někoho na parkovišti... Jen ať pěkně spolupracují, v příhraničních okresech je to skvělá věc hlavně kvůli odpadkovým turistům a Němcům, co neplatí pokuty a jim by se tak mohlo ztratit o pár aut míň.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio