Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Četnictvo a potulní cikáni
Znak četnictva
Foto: Archiv autora

Cikáni, metla venkova. Takto výmluvně nazval svůj článek Alois Somr ve 30. letech minulého století v četnickém a policejním časopisu Bezpečnostní služba, aby upozornil na problematiku tak zvaných potulných cikánů, kteří kočovali z místa na místo a mezi jejich způsob obživy patřilo i páchání rozličných trestných činů. Kdo ale vlastně byli potulní cikáni, jakým způsobem proti nim četnictvo zasahovalo a byly tyto zásahy účinné a úspěšné? Na to vše se pokusí odpovědět následující článek.

Autor: Pim Burger
Publikováno: 11. 06. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu STENLI 20:26:10 18. 06. 2011
default.png
Pěknej článek .. je dobře , že se píše i o věcech, který jsou dnes spíše tabu. Ale nutí mě to přemýšlet nad tim, že v určité době, kdy se cikáni dali na jedno místo , kde jim byla nucena základní lidská činnost tj. práce, muselo se spoustě lidem ulevit a pro četníky tím muselo ubýt spousty práce . No nezbývá , než si jen povzdechnout a polknout zlost nad tim, kam jsme to dopracovali.

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JAMESCLC 22:32:42 11. 06. 2011
default.png
Díky za velmi zajímavý článek, je viděti že četnictvo už za první republiky dělalo co mohlo aby s cikány a podobnými pachateli mohlo efektivně bojovat, je až zarážející že po více jak 70letech je situace horší a nijak se neřeší ba naopak jsou dnes takový existence zvýhodňování a mají více práv než slušní občané...

No doufejme, že alespoň za pár stovek let se situace zlepší...

Souhlasím (+ 2)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio