Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Prosim o odpoved: smi nosit "civil" treba tricko policie?

A pokud ne, tak co ma za to hrozi? Dekuji mnohokrat za odpoved. Petr
HAIMON :: Datum založení: 19. 06. 2011 :: celkem 39 komentářů

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu JARDAEX 18:44:19 16. 04. 2020
default.png
Přesně tak, dopustil byste se přestupkového jednání dle paragrafu 21, odstavce 2., zákona 200/1990 SB.o přestupcích, konkrétně přestupku proti pořádku ve státní správě, za což vám hrozí bloková pokuta na místě ve výši 3000 Kč a ve správním řízení až 4000 Kč.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 1)
Poslat zprávu ASPARUCH 10:44:05 31. 07. 2015
default.png
KARL [2012-12-13 20:15:38]: Tak to asi málo čtete, nebo nevím. Protože nošením této stejnokrojové součástky pokud nejste příslušníkem toho konkrétního sboru, který tato součástka reprezentuje se doupouštíte přestupku podle zák. č. 200/1990 Sb. o přestupcích, konkrétně § 21 písm. i) v přestupcích proti pořádku ve státní správě a vyskytující se na více úsecích státní správy, kdy se můžete dočíst: Přestupku se dopustí ten, kdo "úmyslně na veřejnosti přístupném nosí neoprávněně vojenský nebo služební stejnokroj příslušníků ozbrojených sil nebo ozbrojených sborů, nebo takové součásti stejnokroje, které jsou s úplným stejnokrojem zaměnitelné, ačkoliv není příslušníkem ozbrojených sil nebo ozbrojených sborů."
Dále se můžete dočíst v odst. 2 tohoto výše zmíněného paragrafu, že za tento přestupek hrozí sankce až do 3000,-Kč... trochu drahá sranda že? Chce to lépe číst.;)

Souhlasím (+ 2)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KARL 20:15:38 13. 12. 2012 blokovaný
Karl.jpg
Může nosit tričko kde chce.Jak píše špunt existuje nařízení PP., které zakazuje přísl. policie kombinovat ve službě civil s oděvními součástkami PČR. Jenže cicil není policista, takže se to ÚK netýká :)) Zeťák jezdí na motorce v triku s nápisem Policie a kdo mu co může?? Nikde se nedočtete,že někdo nesmí nosti vojenskou nebo policejní výstroj,byť nekompletní.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 1)
Poslat zprávu CEMAN 03:47:46 06. 10. 2011
default.png
Tričko s nápisem policie a tmavé kalhoty jsou pro laika kompletní stejnokroj. Odznáčky a nášivky občan studovat nebude a z větší vzdálenosti je nemá šanci rozpoznat. Prostě vidí člověka, který má na sobě napsáno policie, tak se logicky domnívá, že se jedná o policistu a mohou nastat situace, kdy ani nebude čas se zabývat tím, jestli je to skutečně policista nebo nějakej blbeček s tričkem s nápisem policie. Prostě nápis policie by měl na sobě nosit policista, nikdo jiný a nevidím důvod, proč by to tak nemohlo být.
Dle paragrafového znění přestupkového zákona, který problematiku upravuje, může každý nosit v podstatě pro laika kompletní uniformu. Ruku na srdce, kdo z nás je po celou dobu služby ustrojen dle ZPPP. Já doufám, že tou záměnou za úplný stejnokroj je v zákoně myšleno pozorování laického oka.
Policejní uniformu tvoří hlavně nápisy policie, nášivky se státním znakem, odznaky se státním znakem a služební odznak policisty s OEČ.


Největší problém jsou samotné oděvy. Např. čerňáky jsou také v modrém provedení(vůbec nechápu proč) a nebýt nápisů policie, tak bych nevěděl, co si mám myslet. Nápisy policie na suchý zip taky nejsou stejné. Podobné je jenom barevné provedení žlutá a černá, kdy odstín žluté se trochu odlišuje. Styl písma a velikost se liší, podle toho, jaká firma je vyrobila. Tak je to u všech hadrů.

Je dost smutný, že o tomto přestupku vůbec diskutujem. Každý rozumný a morálně vyspělý člověk přece chápe, že rozebírání paragrafů do slovíček a detailů je cesta do pekel, která zpochybňuje právní prostředí v této zemi, což potvrzuji i stále narůstající počet právních norem a jejich soustavné rozšiřování nebo pozměňování. Obyčejný člověk bez orientace v právních předpisech a hlavně v jejich souvislostech težko uplatní své právo.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu OHS 15:25:19 22. 09. 2011
default.png
ziki je dobře, že si se omluvil za tuto otázku a myslím, že více není k tomuto třeba psát...(snad nejsi tak hloupý).

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZIKI 21:38:41 19. 09. 2011
default.png
Předem se omlouvám za případnou hloupou otázku trochu mimo toto téma, ale: nedávno jsem nastoupil jsem k celní správě, mimo mnoho dalších věcí jsem nafasoval trička s nápisem celní správa. Mohu takové tričko nosit "v civilním životě - např. na cvičení" přesto že nejsem zrovna ve službě?

Díky za odpověď


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GENERACNI-SPUNT 12:01:24 18. 09. 2011
default.png
Diskuse o nošení výstrojních součástek civily je stejně stará jako porevoluční policie.Před rokem 1989 se například nosily „zcivilněné“ bundokošile, kanady apod. Na nošení policejních výstrojních součástek už existuje názor MV, ke kterému se dostalo nošení trička s nápisem policie. „Nebylo způsobilé, aby občan nabyl dojmu že se jedná o policistu“(zjednodušeně). Jinak existovala vyhláška, která se týkala militárií a výstrojních součástek armád, příp. bezp.sborů. Až na výjimky (např.rozprodej starých výstrojních součástek autor.firmou).Kde bylo uvedeno, že všechny vojenské(bezp.sborů) výstrojní součástky, zbraně, munice apod. vyrobené po roce 1870 (nyní 1890) patřily vojenské správě.Nyní něco podobného řeší Zákon zbraních a střelivu (ve věci munice). Jinak už snad od doby pol.přes.Tomáška (možná i dříve), existuje nařízení PP., které zakazuje přísl. policie kombinovat ve službě civil s oděvními součástkami PČR. Vzniklo to v době, kdy byl zastřelen „polooděný“ přísl. kriminálky při zatýkání drbana. Advokáti se oháněli tím, že si zatýkaný myslel, že se jedná o ruskou mafii.Nepamatuji, že by nějaké krajské zásahovky zasahovaly v bermudách"ala Tahiti".Neřešním akční zákroky našich útvarů s celorepublikovou působností před kamerami.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUCAS-3 16:53:31 17. 09. 2011
default.png
ANDRAS [2011-09-17 15:40:27]: Ano, obojí je stejnokrojová součást, ale nikoliv úplný stejnokroj. Ten je přece tvořen těmi vybranými stejnokrojovými součástkami.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 15:40:27 17. 09. 2011
Andras.jpg
LUCAS-3 [2011-09-17 15:12:52]:

Nevím jak a kde jsi na to přišel. Za stejnokroj nebo stejnokrojovou součást je považován každý oděv, který je schválený ve výstrojním předpise. Tedy i tričko s nápisem policie. Z hlediska zákona je tedy svrchní část služebně-pracovního stejnokroje vz. 92 na stejné úrovni, jako tričko s nápisem policie.

Technik ve většině případů prokazuje svoji příslušnost ústně či služebním odznakem a průkazem, nebo v některých případech i uniformou, pokud si ji obleče.

ZJ prokazuje svoji příslušnost většinou stejnokrojem, či ústním prohlášením.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUCAS-3 15:15:52 17. 09. 2011
default.png
J-WAYNE: Navíc se technik nepohybuje na MČ sám, ale většinou je tam i nějaká uniforma. A ZJ přece prokazuje svoji příslušnost (pokud je oblečena v civilu, pouze s taktickou vestou) jinými způsoby, jakmile to okolnosti zákroku dovolí.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio