Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Jak se rodí zlo? Umělci hledají odpověď v pražském DOXu

Jednou za čas si můžeme dovolit trochu odlehčit - a pozvat třeba na výstavu. V pražském Centru současného umění DOX se od příštího víkendu otevírá výstava 'Luciferův efekt - střetnutí se zlem', která se zabývá překvapivou snadností, s níž jsou lidé schopni páchat zlo. Pro policii docela zajímavé téma.

Autor:
Publikováno: 09. 10. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 20:27:06 10. 10. 2011
Lukas Heinz.jpg
Je to v mém rajonu a určitě tam půjdu. To Karel-150

K projevům sociálního prostředí patří také davový efekt. Typickým příkladem jsou nedávné nepokoje ve Velké Británi. Jinak spořádaní lidé rabovali, zapalovali domy a napadali své sousedy protože mohli a nikdo jim v tom nebráním. Při práci policisty jsem denně svědkem toho jaký má sociální prostředí vliv na osobnost a chování člověka.

Ano člověk má vůli, nicméně mnohé události prokázaly, že i člověk se silnou vůli a osobním uvědoměním může podlehnout prostředí do kterého je umístěn a nakonec se tomuto prostředí uzpůsobí. Z toho důvodu je důležitá kontrola lidí pohybujících se v určitém rizikovém prostředí. Mluvím tady o policistéch, vojácích, resp všech složkách státu uplatňujících ať už fizickou nebo administrativní moc nad občany. Stejně jako je nutná striktní kontrola nad vězni nebo davem lidí.

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL-150 00:38:41 10. 10. 2011
Karel.150.jpg
Já smekám a díky autorovi za zveřejnění takového článku.

"Po pěti dnech byl experiment, který měl původně trvat několik týdnů, pro své etické limity předčasně ukončen - a dodnes je považován za jeden ze zásadních důkazů, že zlo nevychází zvnitřku jednotlivců, ale ze sociálních podmínek a rolí, které jsou jim přiděleny."

..ačkoli je na tom mnoho snadno k uvěření tak s touto formulací nemůžu souhlasit plně. Jsme lidé a máme svobodnou vůli a jestliže něco udělám úmyslně, byla to má vůle. Možná daleko složitější otázkou je co vnímáme jako zlo a proč? Nicméně je to článek podněcující k tomu, aby se člověk zamýšlel nejen nad svým okolím, ale více nad sebou samým.

Stanfordský experiment je rovněž zmíněn v přednášce profesora akademie věd pana Koukolíka s názvem "filosofie stupidity", to snad jen pro ty co by si chtěli rozšířit obzory.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu J-WAYNE 13:24:18 09. 10. 2011
J.Wayne.jpg
Tenhle standfordský pokus byl dokonce zfilmován a to 2x první Das Experiment z roku 2001 z produkce Německa a poté remake od USA z roku 2010 The Experiment.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio