Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Výklad zákona for dummies

Ahoj mám takový dotaz, pro většinu z Vás asi hloupý. Zjistil jsem ale, že máme v práci v téhle otázce dost rozpor. 17/2012 Sb. Par 21 odst. 1 a 2 - vyplívá z něj, že služební zákrok je forma služebního úkonu? 17/2012 Sb. Par 23 - I v době mimo službu je celník povinnen viz odst 2 provést úkon, lze chápat úkon v tomto případě, jako zákrok viz paragraf 21? Dost se ohledně toho v práci štěkáme :) otázka je to sice hloupá, ale na zopce nám to nikdo neřekl, díky
SOLITAIREE :: Datum založení: 03. 06. 2013 :: celkem 20 komentářů

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu YOUNGSTER 22:06:48 06. 06. 2013
default.png
HAMMER [2013-06-05 18:06:28]: §21 odst. 2 Služebním zákrokem je služební úkon, při kterém dochází k přímému vynucování splnění povinnosti nebo k ochraně práv a jiných oprávněných zájmů, za použití donucovacích prostředků nebo zbraně.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu EM488 18:10:11 05. 06. 2013
default.png
A jedna velmi praktická rada nakonec: nikdy, opakuji NIKDY, se do ničeho nepouštět, pokud jsem pod vlivem, byť třeba jednoho piva. Zkušenost mého kolegy, který na nejmenovaném pražském náměstí v civilu čapl za ruku dealera. Drban ještě ani neseděl v železech v autě a už shora přišel příkaz, aby kolega dejchnul (byl samozřejmě čistej)... :-/

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 18:06:28 05. 06. 2013
default.png
No já nevím, ale služební zokrok je všecko, čím zasahuješ bezprostředně na místě do práv občanů a sjednáváš nebo obnovuješ klid a pořádek. Služební úkony jsou pomocné úřední postupy, jako sepsání úřeďáku, vyrozumění operačního, přivolání sanitky, atd.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SOLITAIREE 00:00:57 05. 06. 2013
default.png
Děkuji za rady :)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu YOUNGSTER 23:58:28 04. 06. 2013
default.png
pouta klidně do příjezdu PČR použít můžeš, dokonce je mají ve výbavě i někteří pracovníci bezpečnostních agentur, kteří nemají už vůbec žádné pravomoci oproti běžným občanům. Přiznám se, že ale nevím, jestli je můžeš použít coby donucovací prostředek, jestli se nejedná v tvém případě jen o způsob omezení osobní svobody osoby podezřelé podle § 76 odst. 2 trestního řádu. Asi bych se spíš při pacifikování pachatele pohyboval v mezích nutné obrany a poté argumentoval zmiňovaným § 76/2.
Tak či tak, připrav se na to, že každý dobrý skutek je po zásluze potrestán a i zcela zřejmě oprávněný postup bude mnohokrát prošetřován, budeš k tomu podávat vysvětlení opakovaně a pravděpodobně budeš minimálně svědčit u soudu. Budou se tě snažit zblbnout a otočit to proti tobě. Obnáší to samozřejmě mimo jiné tvé osobní údaje ve spisu, takže pachatel bude vědět, kde bydlíš a jak se jmenuješ. Snadno se ti může stát, že se situace nebude vyvíjet podle tvých představ a nakonec budeš sám souzen za rvačku, ublížení na zdraví, výtržnictví nebo jiný trestný čin, což je u bezpečnostního sboru samozřejmě konečná. Doporučuju si hodně dobře rozmyslet, do čeho se pouštíš, protože na tohle už dojeli zkušenější a moudřejší...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SOLITAIREE 23:15:27 04. 06. 2013
default.png
Spíš mi jde fakt o věci typu: někdo bude ohrožen, podaří se zpacifikovat pachatele...co do doby, než přijedou kolegové z PČR? Pouta? Nebude mě za to někdo ,,jebat"? Přece na něm nebudu deset minut klečet...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu YOUNGSTER 23:10:14 04. 06. 2013
default.png
takhle, nejsem celník, ale je to formulováno stejně jako v zákonu o policii. Bude to na stejný brdo. Smyslem je spíš to, že ti ten zákon ukládá určitý povinnosti i mimo službu. Jde o to, že celníkem jsi i ve volnu a pokud se k něčemu nachomýtneš, co jinak ve službě řešíš, měl by jsi jednat, pokud na to stačíš.
Druhou stranou mince je, že se na to koukají kolegové, nadřízení a kontrolní orgány dost skepticky a pokud to nedotáhneš do zdárnýho konce, budeš za debila. Dobrodružství ve volnu a vytahování průkazů se moc nenosí..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SOLITAIREE 22:55:45 04. 06. 2013
default.png
Děkuju, naprosto jsi mě pochopil. Kolegové se mi zkrátka snažili tvrdit, že při hrozbě nebezpečí (viz zmíněné) nejsem oprávněn provést zákrok tzn. použít donucovací prostředky.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu YOUNGSTER 22:48:55 04. 06. 2013
default.png
rád bych pomohl, ale těžko luštim otázku.
Služební zákrok je skutečně druh služebního úkonu, čili každý zákrok je zároveň úkon, ne každý úkon je ale zákrok.
Služební úkon (vztahuje se i na zákrok) či učinit opatření je celník povinen provést, pokud je ve službě. Mimo službu pouze v případě, že je BEZPROSTŘEDNĚ ohrožen život, zdraví, svoboda, majetek.
Jestli to tedy chápu správně, tak se ptáš, jestli jsi povinen provést zákrok i mimo službu. Odpovědí zní, že povinen jsi, pokud tedy hrozí nebezpečí bezprostřední (samozřejmě pokud neplatí § 24). Pokud nehrozí nebezpečí z prodlení, povinnost podle §23 odst. 1 mimo službu nemáš.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SOLITAIREE 21:26:08 04. 06. 2013
default.png
Ale notak, nikdo?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio