Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

U policie se má šetřit, čeká se masivní vlna

U policie se má šetřit, čeká se masivní vlna odchodů Méně policistů se stejnými platy, anebo stejný počet policistů s platy nižšími. Takové jsou podle policejních personalistů možnosti, jak se vyrovnat s plánovaným snížením platů veřejných zaměstnanců o 4 procenta. Dnes 6:31 U policie to vře. V souvislosti s očekávaným dalším propadem příjmů stále více policistů mluví o odchodu do civilu. Do konce roku by tak mohlo svléknout uniformu až několik tisíc lidí, za které by kvůli škrtům v rozpočtu nepřišla náhrada. Za odchodné víc než se ušetří na platech Policejní odbory navíc upozorňují, že jen na jednorázovém odchodném by sbor svým končícím zaměstnancům vyplatil daleko více, než by předtím na jejich platech ušetřil. „Snížení objemu peněz na mzdy o 4 procenta znamená u policie úsporu zhruba 700 miliónů korun. Na odchodném by přitom mohlo být vyplaceno až 900 miliónů a to nemluvím o škodách, které napáchají odchody zkušených policistů, za které nebude náhrada,“ řekl k tomu předseda policejních odborů Milan Štěpánek. Lidí, kterým by se vyplatilo ještě letos do civilu odejít, je přitom podle něj zhruba sedm tisíc. „Očekávám, že zhruba tři tisíce z nich nakonec opravdu odejdou,“ uvedl Štěpánek s tím, že se jedná o policisty s odslouženými pětadvaceti lety nebo o lidi s praxí mezi deseti a patnácti lety. Odbory podle něj chtějí od policejního prezidenta Oldřicha Martinů co nejdříve slyšet, jak celou situaci vyřeší, tedy která ze dvou možných variant bude platit. „Policisté mají v současné době bohužel jen jednu jistotu, tedy že peněz na platy bude méně. Atmosféře to samozřejmě neprospívá,“ poznamenal Štěpánek. Martinů v pátek Právu řekl, že vedení policie celou situaci v současné době analyzuje. „Náš cíl jsou co nejmenší dopady na platy jednotlivých policistů,“ uvedl prezident. Půlka lidí slouží méně než 10 let Podle šéfa personalistiky na policejním prezidiu Romana Fidlera je přitom takřka jisté, že snížení platů by k dalším odchodům vedlo. „Hledáme proto cesty, aby to pokud možno policisty nepostihlo, nebo alespoň ne ty nejlepší a nejzkušenější,“ konstatoval Fidler s tím, že už nyní má policie zhruba polovinu lidí, kteří slouží méně než deset let. Nejvíce policistů, přes pět tisíc, odešlo do civilu v roce 2007, tedy v době, kdy začal platit nový služební zákon, který zajišťuje déle sloužícím policistům vysoké výsluhy. Běžně odchází na konci roku podle Fidlera zhruba 1500 lidí, letos se však očekává číslo vyšší, a to i z těch nejvyšších pater policie. Do civilu už například odešel v srpnu někdejší náměstek policejního prezidenta Jiří Houba, který měl pod sebou celou kriminálku včetně elitních celostátních útvarů. Ve středu pak policie informovala, že ve funkci končí také šéf Útvaru speciálních činností Dušan Čech. Právě jeho útvar přitom u policie patří k těm nejutajovanějším, na starosti má např. ochranu důležitých svědků nebo nasazování policejních agentů.
HLAVEN :: Datum založení: 03. 10. 2009 :: celkem 9 komentářů

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu KOS 20:18:42 04. 10. 2009
default.png
Naše republika není v dobré kondici a proto by bylo záhodno se zamyslet # nad zbytečnými výdaji. Jsem z pohraničí a nechápu, že stále existuje cizinecká a # pohraniční policie v takovém počtu policistů, jako v současnosti. Jsou skutečně # potřeba, když je Schengenský systém? Myslím, že jsou moc dobře zaplaceni a to nemluvě o # výhodách, které vyplývají ze sl. poměru. Proč ministr Pecina a nejen on neudělá audit, # který odhalí nepotřebné funkce a složky. Mimojiné na některých úřadech je pracovní # morálka k pláči a takovéto horentní nasazení by neustál žádný podnikatel. Začněte konečně zeštíhlovat státní správu a samosprávu. Je potřeba si uvědomit, že stát není zaopatřovací ústav, ať se konečně začnou smekat. Jedině tam je vidina velkého ušetření peněz ze st. rozpočtu. Mimoto je třeba podporovat český průmysl a další obory, nejen automobilní, kteří budou zaměstnávat a tím přispívat do rozpočtu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 15:13:32 04. 10. 2009
default.png
5000? Pepa Goebels by se zaradoval, jaké má u PČR následovníky. Kdyby napsali 12500 kusů, byli by tam kde mají být. A nebyli to nováčci, ale všechno ti, co měli nováčky učit. Catani napsal to, o čem si poldové desetiletí po "sametové revoluci" alias výměně koryt, pořád vykládají. Komu může prospět neustálé oslabování policie, jediné hráze proti verbeži, o jejíž kvalitách si normální člověk těžko dokáže udělat představu. Kdo se bojí silné policie, která by šla za případy jako ohař po zajícovi hlava nehlava? Za koho teď všichni zaplatíme dluhy tohoto státu? Kdo si snížil nejméně svoje nehorázně vysoké platy a dělá v práci jeden zmatek vedle druhého? Odpověď je jednoznačná: naši politikové.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL-150 20:27:50 03. 10. 2009
Karel.150.jpg
tvé myšlenky mají co do sebe možná daleko více než si sám myslíš.. Akorát, že to nebude uskutečňováno jen na území našeho státu, ale celosvětově. U nás především na půdě EU, proto jsou taky takové tlaky na přijetí Lisabonské smlouvy. Spouštěčem pak bude ekonomická krize, ale ne ta současná, ale ta opravdová. Že přijde ekonomický kolaps je matematickou zákonitostí, jsem vášnivý matematik a doučuji vysokoškolské studenty..:) Jen si přeji, aby jsme se chovali jako lidé a ne jako materialistické hyeny.. Taky se vykládalo hurá vakcína proti prasečí chřipce a nyní se zdravotníci odmítají nechat očkovat. Politici se očkovat taky nebudou. Ale když někdo tvrdil před půl rokem, že očkování škodí tak byl blázen. Jak řekl Platón "Žijeme ve zvláštních časech, kdy mladí i staří jsou vzděláváni ve lži a ten kdo hledá pravdu je považován za šílence či blázna." Hezká jsou také slova J.F. Kenedyho a jiných, kteří nám jasně říkají co se se světem děje. Hodně štěstí všem, asi naše povolání začne být skutečně velmi rizikovou záležitostí. Než praštit, raději lidem vysvětlete co mají čekat a jak se mají chovat... Ještě jednou, hodně štěstí a buďte opatrní na sebe, své nejbližší i na lidi dobrého srdce....

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu 1777 18:41:46 03. 10. 2009
default.png
Hmm, pravdivý, smutný, ale ze života...rozum člověku nestačí, aby pochopil IQ reformy PČR + politické klima, jež ruku v ruce paralizovala, degradovala a snížila tuto práci až do dalekých hlubin fantazie. Myslim že v přístupu státu = zbavování se zkušených policistů, do kterých se investovalo mnoho prostředků, času, peněz, vědomostí a nahrazování je NÁHONEM nováčků i za cenu snížení jak fyzických tak psychických požadavků, kteří se sice nemohou kvalitou rovnat, ale zase moc nestojí, JSME RARITA V EVROPĚ!!! Jenže tady už se to děje už i v lékařství, kdy špičkoví zdravotníci odcházejí do zahraničí za lepším a zase tu zůstane jen ta druhá liga. Kdy se dočkáme, že ve světě bude zájem o naše politiky? Budeme je bránit jak o život!!!?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 18:27:04 03. 10. 2009
default.png
O to jde přece politikům a vládní chátře, rozvrátit totálně bezpečnost v této zemi, aby zlodějíčci, násilnici a tzv.podnikatelé mohli vesele páchat trestnou činost, slušný občan se bál a ti nahoře, pro ty přece pracují kriminální gangy. Pak nastoupí krajně pravicová totalita.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu XXX 17:33:52 03. 10. 2009
default.png
Je to sice pěkně napsané, ale co můžou elévům nabídnout. Jsou zde stejná vlákna, položka cc 4900 shlédnutí, další dole kousek cc 800.To ,že se na tyto webovky občas někdo z policistů podívá,je strašně, děsivé číslo ,o něčem to vypovídá. Páni zákonodárci ožebračili rodiny s dětmi, důchodce, poctivé občany. Sami si dali jenom 4 procenta z platu, směšné. Janotův balíček nic neřeší. Když se bavím s policisty ve zkušební době při náhodné kontrole, jsou zaraženi. Asi měli jiné představy, kdo bude chtít sloužit, bude sloužit. Ale v současné době zákonodárce okrádá řadové policisty, nestačí pro řadové policisty paskvil z.č. 361/ 2003 Sb.Pro řadové policisty je to proti zákonu č. 186/1992 Sb propad cc 3000-6000,-Kč hrubého. U mne po 25 letech služby v přímém výkonu cc 6000 kč hrubého, odešel jsem v roce 2005 podle starého zákona.Nebyl jsem sám, jenom v roce 2005 odešlo přes 2000 zkušených policistů. Dle mého názoru s dnešním rokem to může být cc 20000 policistů/ 5 let dozadu/. Žádný stát si nedovolí pustit masu zkušených policistů od řadového výkoňáka až po specialisty. Já oželím 130 kč na valorizaci, ale ožebračování důchodců, též mých rodičů, nejsou sami, nesnesu, otevírá se mně kudla v kapse. A to jsem velice vyrovnaný člověk.Nevím, co policie ČR bude dělat, stačilo si přečíst na webovkách, že polovina policistů má odslouženo do 10 let. Tedy drtivá většina policistů v přímém výkonu jsou děfakto mladíci ve věku 18 let a něco výše. Nechal bych zaplatit někomu, za odchod masy policistů, kolik stojí jejich výcvik, výstroj, hlavně duševno, zkušenosti, školy a podobně. Mluvil jsem s několika rentéry,sloužili by dále 5,10,15,20 let, ale to by musel být pořádný zákon, výhodný pro všechny.Není to ale jenom o penězích, je to též o sociálních jistotách, u našich poslanců není žádná záruka, pořád mění pravidla hry.Policejní řemeslo je poslání, ale zákonodárce nezajímáme. Větší zastání mají řadoví policisté mezi občany, při jejich nebezpečné každodenní práci. Napsal jsem toho hodně, úvahu, jsem v civilu, nestěžuji si, ale , co se děje u vnitra se nás také dotýká. Aby se nějaký poslanec při spaní ve sněmovně neprobral, nestiskl při šoku tlačítko u pultu a jsme bez výslužky. Nechci zde psát nějaká moudra, ale držím bývalým kolegům palce, aby měli lepší sociální podmínky pro práci.Občané mne znají jako člověka, který nikomu neublížil, ptají se mne, co se to děje u vnitra.S pozdravem příjemného dne, dejte na sebe ve službě pozor, nikdo Vám nic nedá ,rentiér por Marek Ladislav z České Lípy,

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu TIN 13:45:57 03. 10. 2009
default.png
Napsals to pěkně už teď to analyzují=čekají jak to dopadne.. Vždyť to každý vidí co tam v tom TOP vedení máme je to jen tlupa kterou řadový poldové vůbec nezajímají!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PECA 13:29:18 03. 10. 2009
Peca.jpg
věc analyzuje = počkáme, jak se vše vyvrbí. Už nyní měl být někdo z nejvyšších představitelů policie objednán do vlády a vést s nimi alespoň diskuzi, aby věděli, jak je situace napjatá!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HLAVEN 11:43:54 03. 10. 2009
default.png
To bych chtěl vidět, co teď najednou za pár dní velení PČR vymyslí, aby poldové zůstali, když to nevymysleli za celou dobu co jsou u koryt...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio