Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Jak přežít v betonové džungli (REDAKCE)

Jak přežít v betonové džungli

Foto: armexpublishing
(Článek obsahuje interaktivní odkazy) Je první knihou s policejní tématikou, kterou jsem si koupil po nástupu k Policii ČR. Dodnes ji s láskou opečovávám. Není pochyb, že vědomosti v ní obsažené mi nejednou zachránily kejhák.  Pokud bych měl definovat  tuto knihu jednou větou, pak  jde o „Bibli pro Poldy.“  V žádné jiné doposud vydané publikaci nejsou tak dokonale zakomponovány praktické zkušenosti,  odstrašující příklady a teorie  do jednoho celku. Přestože první výtisk byl vydán  už v roce 1980 ve Spojených státech, ani jediný odstavec za těch 28 let neztratil na aktuálnosti.
Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 04. 11. 2008
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 13:12:03 07. 11. 2010
Lukas Heinz.jpg
J to skvělá knížka. Byla to moje první knížka v oboru. Mám ji už hodně dlouho

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 12:17:45 07. 11. 2010
martoo.jpg
Před 14-ti dny jsem si knížku taky koupil. Věděl jsem o ni již v minulosti, ale nějak jsem ji nepřikládal větší pozornost. Název na mě působil trošku naivně a moje vzdělávání viselo hlavně na informacích od starších kolegů.

Najednou vzdělávání od starších kolegů je téměř u konce, protože starší kolegové, od kterých je možno se učit, jsou pryč.

V knihkupectví jsem na ni opětovně narazil a řekl si, že ji koupím, prolistuju a když mě chytí, rád si ji přečtu, když ne, někomu z kolegů ji věnuju.

Už jsem ji přečetl a teď už vím, že ji nikomu nedám a hlavně to, že první předsudky a název knihy jsem z prvu vůbec nepochopil. Ta kniha je samozřejmě na naše české poměry trošku přehnaná, nemyslím si, že se někdo z nás pravidelně setkával s ozbrojenými osobami, ale stát se to může a pokud od uvedené osoby hrozí nebezpečí, měli by jsme se nabízených zásad držet.

Prostě je nutné uvedenou myšlenku v reálném měřítku přetransformovat na české poměry a hlavně ji nepojmout jako někteří naši kolegové, kteří ji doslova znásilnili.

Mně se na knize hlavně líbila krásně vyjádřená psychologie policisty, kterou si utváří během nabírání zkušeností a získáváním pomyslných ostruh. Jak je snadné podlehnout "efektu neprůstřelné košile", dojmu, že uniforma je pro všechny nedoknutelná a důsledky, které vznikají z chyb rutinního pohledu na zdánlivě totožné případy. Když se myšlenka podloží fotografiemi zastřelených kolegů, jejichž smrt byla více než zbytečná, jedná se o myšlenku, která je více než k zamyšlení.

Ať si to přiznáme nebo ne, každý z nás má v hlavě takové situace, které si zpětně uvědomil a mohly dopadnout špatně. Nejsme na světě sami a každý úraz bolí víc lidí než jen nás samotné.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PACUCHA 20:55:27 04. 11. 2010
default.png
Já jsem si knížku koupil minulý týden. Nováčkům by klidně mohla být povinnou četbou.
Naštěstí u nás není mezi lidma tolik zbraní jako v USA, ale opatrnosti není nikdy dost a všechny zásady v knize uvedené mají své opodstatnění i u nás v Evropě. Potvrzuju, že knížka je psaná velice čtivou formou a i když je to v podstatě učebnice, tak se do její četby dá velice snadno ponořit.

Malinké mušky v překladu jsou. Kromě zmíněných technických údajů mě trošku zarazilo používání termínů "vyšetřování" a "výslech" tam kde se hovoří o služebních zákrocích v terénu. Tyhle pojmy mají v české policejní terminologii poněkud jiný význam. Ale jinak knihu vřele doporučuju. Já jsem ji získal v knihkupectví na Policejní akademii.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GENERACNI-SPUNT 12:48:32 23. 07. 2009
default.png
re Honzad ....nic si z toho nedělej že nemáš tuto populárně naučnou příručku. Stačí když se budeš dívat v pozdních nočních hodinách na některé americké seriály , příp. na ranní reprízy pro důchodce (např.Policie LA, Policie NY apod.). Tam okrsek příjme oznámení o mordu, provede forenzní audit místa činu, balistiku, chromatografii, testy DNA apod.). Vypátrá pachatele a po krátké honičce a několika ranách ho zatkne a předá před Velkou porotu. A to ještě stačí vyřešit nějaké ty mezilidské vztahy na pracovišti. O tom se může našemu OOP jen zdát!! Tajně doufám, že již také v USA vyšla informační příručka – členské státy NATO (EU bych si s mírou jejich geopolitického poznání vůbec neodvažoval připomínat),zejména pro imigrační úředníky na letištích. Aby nás nehledali pod Jugoslávií, a když tam vzor těch našich krásných čs. „bordó“ pasů nenajdou, tak nás nechtěli lifrovat domů! Už jsem to zde psal, zachránil nás nějaký americký voják který sloužil na letecké základně v SRN, a jezdil do Chebu za kočkou. No byli jsme zpoceni víc než ta afroameričanka nebo hispánka u šaltru. S pozváním od amerických úřadů jsme si mohli akorát tak …….!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 01:21:51 23. 07. 2009
honzad..jpg
achjo... Kdybych si vcas vsimnul, ze se v tomto kole fotograficke souteze soutezilo zrovna o tuhle knizku, tak jsem vzal fotak a vyrazil do ulic na lov!! Treba bych v akci zaznamenal a soutez vyhral fotkou nekoho z mych zdejsich oblibenych oponentu! :-))))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTIN-CZE 13:35:01 09. 05. 2009
martin.cze.jpg
Kniha je velmi dobrá, ale člověk si musí její obsah vzít k srdci a nečíst ji "jen tak". Opravdu "Bible pro poldy" se vším všudy.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu J-WAYNE 17:56:13 13. 11. 2008
J.Wayne.jpg
já také.. o této knize jsem se dozvěděl myslím na intranetu na foru zbraně, tak jsem nelenil objednal a skutečně si člověk po přečtení dá na nějaké věci pozor ;o) skutečně dobrá kniha..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu NPRAP-PAVEL 23:10:42 04. 11. 2008
default.png
Policejní Bible Naprostý souhlas s článkem i komentáři pode mnou. Tuto knihu by skutečně nováčci na ZOP měli fasovat. Myslím, že hodně policistům zachránila život či zdraví. Je mnohem lepší než u nás známější "Taktika policejní akce". Naše vrchnost však raději vydá Etický kodex, staví Potěmkynovi recepce a natírá auta metalízou... Škoda slov... Nešetřte a knihu si kupte. Stojí za to.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUCAS-3 21:58:53 04. 11. 2008
default.png
Kniha je fakt super, nechal jsem si ji naložit minulé Vánoce!! Rozhodně je v ní spousta a spousta užitečných rad a doporučení!! Doporučuju!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ELEPHANT 15:38:26 04. 11. 2008
default.png
Kniha Joo taky ji mám už dlouho. Chybiček v rážích jsem si všiml taky. Ale jinak je to fakt super kniha. Podle mně by ji měli nováčci fasovat.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio