Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Četník Josef Beneš – první oběť nacistů v Československu? (REDAKCE)

Četník Josef Beneš – první oběť nacistů v Československu?
Ilustrační
Foto: Muzeum Policie ČR

V roce 1935 začaly střední Evropu pomalu ale jistě svírat okovy jednoho ze dvou nejzrůdnějších systémů 20. století. Již tehdy se však našli lidé, kteří se nacismu rozhodli rázně postavit. Jedním takovým mužem byl i československý četník, velitel četnické stanice v Podmoklech, vrchní strážmistr Josef Beneš V., který za svou oddanost demokracii položil život.

Autor: Pim Burger
Publikováno: 28. 05. 2009
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu PIM-BURGER 12:25:48 29. 05. 2009
Pim Burger.jpg
četník Díky, také si myslím, že tito muži nesmí být zapomenuti. V dokumentech stojí hřbitov Rotgründlu, jak je koneckonců napsáno i v článku. Bohužel nejsem až tak moc znalý německého místopisu, abych věděl, kde přesně to je, ale znám lidi, kteří mi snad mohou pomoci. V případě, že to zjistím, tak tam rád sám zajedu a pokusím se ho najít a vyfotografovat. Pravdou ale je, že si nedělám příliš iluze, že by se jeho hrob mohl zachovat vzhledem ke stavu hřbitovů v pohraničí. Jinak projekt s počítáním padlých příslušníků bezpečnostních sborů je velice zajímavý, ale i číslo 1300 musí být jen orientační, protože mnoho četníků zemřelo např. i na následky dlouhodobého pobytu na polních stanovištích SOS a tak bude nejspíše nemožné odhalit někdy číslo přesné.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CETNIK2 12:06:47 29. 05. 2009
default.png
pocta padlým Moc hezký příspěvek. Ano, lze určitě říci,m že je to prakticky první oběť nacizmu v řadách četnictva. Nicméně mám dotaz, existuje jeho hrob? Pokud ano, zajímalo by mne kde leží. Proč se ptám, s kolegy dáváme dohormady projekt s názvem pomníky, při kterých fotíme hroby a pomníky padlých policistů a četníků od roku 1918 do současnosti a snažíme se k nim dát i popis příběhu a fotografie oběti. To vše pak vyvěsíme na internetu. Jinak musím říct, že spolu s Muzeem P ČR jsme zatím dali dohromady seznam padlých od roku 1918 do současnosti, ve kterém jsou policisté, četníci, SNB a PS a jsme u čísla cca 1300 ! Jen od roku 1938 do roku 1945 mám téměř 300 popravených, umučených a padlých policistů a četníků. je nedílnou součástí každé zdravé firemní kultury hovořit o svých padlých a hrdinech a nikoliv na ně zapomínat. je to prostě na nás, proto ještě jednou díky za tento článek.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 22:39:44 28. 05. 2009
Pim Burger.jpg
Out Díky. Tyhle příběhy by si měl přečíst každý. Možná se to celé zdá být smutné, ale já to vidím spíš jako důkaz ohromné statečnosti a věrnosti demokratickým principům, o kterých si dnes můžeme nechat jenom zdát. Ale snad právě tito muži mohou někoho inspirovat.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu OUT 22:05:13 28. 05. 2009
Out.jpg
Smutny konec. Diky za clanek!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio