Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Okrsek: Gamebook z policejního prostředí

Kniha "Okrsek: Gamebook z policejního prostředí" obsahově volně navazuje na naši předchozí publikaci - 21 doporučení pro pořádkovou policii v 21.století. Čtenářům umožňuje "na vlastní kůži" okusit různé styly policejní práce s veřejností (a také vyzkoušet, kam obvykle vedou).

Osou gamebooku je příběh s několika dějovými liniemi, jejichž vyústění čtenář přímo ovlivňuje. Gamebook mu dává možnost rozhodnout se, jaký bude hlavní hrdina v jeho podání a jaké budou jeho reakce – jestli bude mírný, nebo razantní. Jestli občas přivře oči nebo nenechá bez odezvy sebemenší prohřešek proti zákonu. Jestli mu bude milejší věci rozhodovat, anebo o nich diskutovat. Kdy uplatní svou autoritu a kdy autoritu zákona.

Rozhodně se tedy nejedná o klasický vzdělávácí materiál, který by sadou pouček vysvětloval, co ještě je a co už není dost "community policing" - o to nám ani nešlo. Naopak - naším cílem bylo vytvořit text, který by se mu podobal co nejméně. Aby byl především zábavný, ale současně umožnil tomu, kdo má zájem, zamyslet se nad různými pojetími policejní práce s veřejností.

Kniha je určena (nejen) začínajícím policistům, ale i těm, kdo možná o práci u policie ani neuvažují – jen se rádi občas začtou do dobrodružného příběhu. A budou-li číst pozorně, možná se dozví i něco o sobě samých…

Okrsek: Gamebook z policejního prostředí bude bezplatně distribuován do knihoven policejních škol a školících středisek. Současně připravujeme jeho distribuci prostřednictvím vybraných knihkupectví. Máte-li zájem o vlastní výtisk už nyní, kontaktujte nás na info@pro-police.cz.

 

Text: Jan Tošovský, Michal Tošovský
Ilustrace, grafická úprava, sazba: Jan Čumlivski
ISBN: 978-80-87110-13-3

Vydala Otevřená společnost, o.p.s. v roce 2009

ONDRA-S :: Datum založení: 09. 07. 2010 :: celkem 3 komentářů

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu MICHAL 19:15:12 11. 07. 2010
michal.jpg
Jako jeden z autorů té knihy dávám CHipovi za pravdu v tom, že ta kniha - tedy jedna z jejích linií - je o tom, jaká by policie MĚLA být v ideálním případě. Asi se ani nedá čekat, že službou a životem protřelý četník to nepochopí na prvních deseti stranách - ostatně nebyla by to pro něj nejlepší vizitka. Jak píšeme v úvodu, nemá to být učebnice, ale jako inspirace k zamyšlení může posloužit i těm zkušenějším.
Mám problém souhlasit s tím, že příběh čtenáře tlačí, "nechat si srát na hlavu" - startovat na každého trotla v ráži přece není totéž.
Stručné shrnutí herního principu "slabším pomáhej, silnějším ustupuj, buď vždy korektní" bych viděl spíš takto: "pomáhej, buď vždy korektní, jednej podle zákona a bacha na vlastní představy o druhých" (protože mezi bezdomovci, stejně jako mezi policisty, jsou bílé vrány, resp. černé ovce - a nikdy nevíš, kdy na ně narazíš).
Každopádně díky za reakci.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CHIP 00:57:29 11. 07. 2010
Chip.jpg
Ondyno jsem byl požádán o recenzi na tento gamebook. Pečlivě jsem ho pročetl a protože jsem nechtěl dělat zápornou recenzi, tak jsem odmítnul. Nepovažuji tento gamebook za dobrý a to z několika důvodů, které bych rozdělil na důvody speciální,( týkajících se práce policisty popisované v ději) a důvodů obecných, (týkajících se logiky děje a zábavnosti gamebooku jakožto celku.)
Co se týká práce policisty, kniha hýří výrazy z policejního žargonu, možná i argotu, takže je jasné, že se na vzniku díla podílel četník. Celkem slušně je vystižena i bežná policejní práce základního útvaru.( Nakolik to ovšem já, jakožto bývalý Péják a nynější bojař mohu posoudit.:-) Ovšem co se týká vyznění díla jakožto celku, je to bída! Kniha neukazuje práci policisty jaká vše skutečnosti je, ale ideální představu pacifistického intelektuála o tom, jaká by policie MĚLA být. Scéna s bezdomovci kradoucími v samoobsluze a sáhodlouhé přesvědčování autora o tom, jací jsou to chudáci, kterým se ubližuje a musí být chráněni před zlou ochrankou, mě donutila cukat se jako by mě balili do ostnatého drátu. Sakra, vždyť všichni víme své... Mezi "skvosty" patří i poučná scéna kdy je hrdina konfrontován s opilími arogantními mladíky v autě a jediné správné řešení, do kterého je hrdina autorem doslova natlačen, je nechat si srát na hlavu. Řešení nabízená autorem by možná fungovala v ideálním světě, ale rozhodně ne v tom našem. Proč, to pochopí každý kdo sloužil.
Co se týká gamebooku jakožto celku, taky mě nenadchnul. Gamebook by neměl být především učebnicí dobrého chování, ale i zábavou. Proto je důležitý i určitý prvek, tajemna, rizika, napětí z toho co se bude v ději následovat a přededevším strachu o hlavního hrdinu.. V tomto dílku bohužel nic takového nenajdete, neboť a protože, pokud tedy nemáte místo hlavy tuřín, po pár přečtených stránkách odhalíte, jak správně pokračovat a jste schopni dokončit hru bez ztráty kytičky. Autor vás, do z jeho hlediska správných rozhodnutí, doslova tlačí. Prostě:" slabším pomáhej, silnějším ustupuj, buď vždy korektní a úspěšně dosáhneš cíle = dohraješ úspěšně gamebook." Prosím, asi by to tak být mělo, ale když plán autora odhalíte na prvních deseti stránkách příběhu, tak nám z děje někam vymizí napětí i zábava a čtenář se začne kapičku nudit...
Omlouvám se Ondro, ale mě se to prostě nelíbilo...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ONDRA-S 11:08:36 09. 07. 2010
Ondra S..jpg
Četl jsem a líbilo se mi to.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio