Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Zásah londýnské policie proti demonstrujícím studentům

Londýnská policie: Jsme bezmocní, dalšímu pouličnímu násilí nezabráníme/www.blisty.cz/2010/12/10/art56015.html www.independent.co.uk/news/uk/crime/were-powerless-to-prevent-more-violence-police-forced-to-admit-2157413.html Za povšimnutí stojí zejména prohlášení šéfa londýnské policie Sira Paula Stephensona, že prý při incidentu s automobilem prince Charlese "policie projevila velkou sebekázeň, že na demonstranty nezačala střílet." Dále mě zajímá názor policistů, a to zejména policistů z pořádkových jednotek na profesionalitu zásahů londýnské metropolitní policie. Podle internetových článků a videí co jsem měl možnost shlédnout, londýnská policie zřejmě nemá k dispozici specializované složky pro zvládnutí takových nepokojů a nenasadila ani další podpůrné prostředky jako vodní děla, zásahové výbušky. Soustředila se pouze na pasivní taktiku, vytvoření jedné souvislé linie, s občasným nepochopitelným a nekoordinovaným výjezdem policejní jízdy do hustého stacionárního davu lidí, kdy fakticky muselo dojít k tomu k čemu došlo. Několik zraněným demonstrantů a 8 těžce zraněných policistů, kdy demonstranti především obklopili a izolovali jízdu a jezdce strhávali ze sedel a na zemi na ně dále fyzicky útočili. Docházelo i k prorážení mnoha jednoliniových policejních řad a k následnému opětovnému uchvacování policistů a k jejich "únosu" do davu demonstrantů. Není patrné, zdali se na místě nacházel jakýkoliv policejní velitel, který by koordinoval jakýkoliv případný zásah.
ANDRAS :: Datum založení: 11. 12. 2010 :: celkem 27 komentářů

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu CHIP 22:49:02 12. 12. 2010
Chip.jpg
To Catani: Tvůj příspěvek mě maličko nadzvedl ze židle. Co má demonstrace lidí svobodně dávajících najevo co si myslí, se zraněnými policisty? Pokud někdo zraní policistu, tak už to není člověk dávajíci najevo svůj názor, ale zmrd který musí poprvé dostat při sbírání, podruhé v antonu a potřetí na MOP. Co se týká lidí kteří "nic nedělají" a dostávají, všichni víme, že realita nemá se závěry TV nic společného a člověk, který před chvilkou hodil zápalnou lahev, se v televizi může vzápětí jevit jako mírumilovný chudáček.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 16:52:18 12. 12. 2010
Andras.jpg
www.navratdoreality.cz/?p=view&id=6845

Zajímavá galerie fotografií k tematu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 10:22:08 12. 12. 2010
default.png
na mysli

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 20:00:13 11. 12. 2010
default.png
SEPULCHER [2010-12-11 17:07:58]:
Ještě dodám, že zákrok na Czech teku byl naprosto adekvátní a profesionální o brutalitě nemůže být řeč(excesy byly a budou, jde o to aby jich bylo co nejmíň, na počty lidí při Czech teku a prostoru, tak to byla excelentní akce), ale to je s tím co se třeba dělo v Anglii nesrovnatelné.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 19:57:30 11. 12. 2010
default.png
SEPULCHER [2010-12-11 17:07:58]:
No hodně zjednodušený názor(nemám na mysly hloupý), ale respektuji jej a jsem přesvědčen že poměrně velká skupina policistů takto uvažuje. A už hodně zjednodušený, pokud ti ročníkově starší si vzpomenou na " tzv.brutální zákroky červených baretů" a komentáře těch(o policejní brutalitě), co by dnes rozháněli každou demonstraci. To co se děje ve světě a bude se dít je o zcela jiném tématu a nemá moc s policejní práci společného. Spíš je to o společnosti a tzv.demokracii.Spíše to může eskalovat konflikty, které mohou přerůst v občanské nepokoje. Nedávný příklad pouličních válek, po zabití 15 letého chlapce policií ve Francii má každý v paměti. Doufám, že sepulcheru neuvidí na vodním stříkači ve středu před parlamentem kolegové. To by se hodně měli teple obléct a vzít si nepřůstřelnou vestu.
Všeobecně, pořádkové jednotky se musí profesionalizovat, musí být fyzicky excelentně na výši, rovněž psychlogie hraje velkou roli, protože neuvažený výkřik jednoho policisty může vyvolat davovou psychózu, která může vyvolat vlnu násilí na obou stranách. Vodní děla ano proti chuligánům, kteří se chcou rvát a ničit majetek občanů. Vodní děla a projektily těžko proti lidem, kteří svobodně dávají na jevo co si o všem kolem myslí, byť v místech kde to kmotři zakázali. Policie má být na takové úrovni a mít takové prostředky, aby omezila rizika spojené s jejich zákrokem proti nevinným lidem na minimum.
Možná se to bude zdát někomu divné, ale pokud je počet policistů zraněných větší než demonstrantů je to vpořádku, je to jejich práce(mají být za ni řádně ohodnoceni), pokud je poměr opačný je něco špatně. Ideální je na obou stranách co nejmíň, to poté vypovídá o kvalitě policejní práce.
To jak je prezentována demonstrace studentů v Anglii v naší nezavislé televizi, nemůže stačit k objektivnímu posouzení o použití policejní síly. Z některých záběrů je však evidentní, že demonstrati nekladou žádný odpor a jsou biti hlava nehlava, oproti tomu, kdy nikdo nezasahuje když chuligáni hází zápalné láhve do obchodu. To však věřím pro některé policisty může být podněcující, ale na druhé straně je to k zamyšlení k tomu zdali psychlogické testy jsou dostatečné.
Pokud by se někdo domníval, že mám názor, že se mají policisté nechat bít je hodně vedle.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SEPULCHER 17:07:58 11. 12. 2010
default.png
Ono to je podle mého mnohem složitější téma, protože při podobných akcích bude policie kritizována vždy. Pokud provede adekvátní zákrok, bude kritizována za tvrdost - viz Czechtec. Pokud se pak zákrok nepovede například z důvodu toho, že se velitel zákroku po předchozí kritice bojí použít adekvátní sílu, je opět kritizována policie jako celek, tak jak se to teď děje v Londýně.
Podle mého názoru je načase přestat se bát a začít využívat adekvátní prostředky. V tomto počasí je ideální vodní stříkač, který dav patřičně schladí a rozhodně bych byl pro použití gumových projektilů... jakmile někdo vezme do ruky zápalnou láhev, nebo jinou podobnou zbraň, měl by ihned dostat projektilem, aby si to příště rozmyslel...

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 14:33:16 11. 12. 2010
Andras.jpg
Pole je volné, diskutujte, komentujte:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio