Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Činnost policie hodnotí kladně polovina občanů
Spokojenost s policií v posledních letech mírně roste
Foto: P-CZ

Na konci ledna zveřejnila výzkumná agentura CVVM (Centrum pro výzkum veřejného mínění) data o spokojenosti občanů s činností policie. Podle nich je policii nakloněna zhruba polovina občanů.

Autor: redakce
Publikováno: 22. 02. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu ANDRAS 09:49:06 25. 02. 2011
Andras.jpg
hammer:
S tím s tebou naprosto souhlasím. Bežný člověk, nemá moc šanci vnímat práci policie, kromě pár případů, které jsou prezentovány ve večerních zprávách, či ranních novinách. Je rozhodně třeba, občany zapojit do dění kolem nich. Vždyť právě kolikrát bdělí občané jsou uši i oči policie, a mnohdy se díky nim podaří chytit pachatele. Bohužel, setkal jsem se i s případy, kdy se mi občan, který volal na linku 158 doslova omlouval, že nás otravoval. Já se ho zeptal, proč se omlouvá, že nemá za co, neb my jsme tu přece pro něj a pro tuto práci. On mi odvětil, že minule přijeli kolegové, kteří byli značně naštvaní, neochotní, a prudérní k jeho osobě. Mnohdy si totiž tu špatnou pověst dělají sami policisté svým ležerním přístupem ke službě. A znáte pravidlo, dobré skutky se rychle zapomenou, ale ty špatné, ty jsou na podnosu vždy zpravidla dlouho. Ale na druhou stranu, poslední dobou se také setkávám z případy, kdy zejména mladí občané policii zpravidla nevolají, pokud se jich věc bezprostedně netýká. Jde o jakýsi projev lhostejnosti. Podle jejich inovovaného názoru se vlastně nejedná o nahlášení protiprávního jednání policii, ale o práskačství, a špatnou věc.

Jako příklad zapojení do dění jsem zde již uváděl Nizozemskou síť burgernet: www.youtube.com/watch?v=5UBVqc1KXYo
Ale nevím, jak by takový projekt fungoval v našich podmínkách.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 09:42:24 25. 02. 2011
martoo.jpg
Ať se na mě nikdo nezlobí, ale tenhle graf se pro nás absolutně neupotřebitelný. Když se na něj dívám, tak nic neříká a pokud se lidé rozhodnou hlasovat, mají jen "ano" a "ne". Hlasující si v hlavě vybere jeden případ, kdy měl s policií co dočinění a podle toho se rozhodne. Samotným policistům tím absolutně nevyjádří zpětnou vazbu.

Těžko se dá policejní práce nějak hodnotit, když jsou činnosti, které jsou ve většině případů naprosto zanedbávané a na druhou stranu jiné vykonávané jen pro křivení statistik a jejich samotný účel je veřejnosti uměle nalajnovaný. Občan pak těžko může mít objektivní názor.

Pokud by chtěl někdo dělat nějaký průzkum viděl bych to v anonymním psaném fóru, které bude rozděleno do místností podle obvodů jednotlivých útvarů a tam ať se občané vyjádří a policisté reagují. Pak jej může někdo vyhodnotit.

Jenže to fórum by muselo být lehce přístupné pro všechny uživatele internetu a na všech hlavních stránkách jako jsou: seznam.cz, centrum.cz, atlas.cz, google.cz aj.

Nejenže bude zřetelný názor veřejnosti, ale dost mylných názorů, ať už v pozitivním či negativním smyslu, se vysvětlí. Občané budou informovanější, poznají práci policistů hlouběji, policisté pocítí zpětnou vazbu.

Fórum by navíc mělo obsahovat - informace o dělení policie, konkrétnější informace o činnostech jednotlivých útvarů, místa, ve kterých je zvýšená kriminalita aj.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:47:42 25. 02. 2011
default.png
Přesto, že management svým odstoupením od zveřejňování všemožných průšvihů policie prudce zvýšil u médií úspěšně masírovaných lidí důvěru v policii, zeptám se vás na váš názor na následující věc:
- policie "tají" drtivou většinu své práce, lidi nevědí ve skutečnosti, co se bezprostředně kolem nich děje co do intenzity tak do počtu deliktů. Vědí jen to minimum z médií. Osobně zastávám a v době své činné služby jsem zastával názor, že toto je zcela špatně. V podstatě jsme jako pár poldů zůstávali v té válce s darebáky úplně sami, lidi nic netušili a dodnes netuší. Nijak nám nepomáhají, protože ani netuší jak a proč.
Myslíte si, že by policie měla občany plně zapojit do dění kolem jejich domovů, když třeba oni v klidu spí, nebo nadále bojovat sama a jevit se tomuto národu zcela nepotřebná? Nebo jinak: prezentovat se pořád jako někdo, kdo je jen na silnicích pokutuje.
Podle mého i proto nebude mít žádná policejní akce typu "děkujeme odcházíme" žádnou odezvu. Lidi až tak moc necítí potřebu mít nějakou policii.
Co vy na to?

To Patos: soráč, ale ty se urážíš sám a taky urážíš náš stav. Polda je někdo, kdo má přehled. Po tolika letech u policie takové střevo, co pak ti Frodo Pytlíci???

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PATOS 18:38:15 24. 02. 2011
patoš.jpg
ANDRAS [2011-02-24 18:04:31]: Naprostý slouhlas. My se nahádáme. On mě uráží a já se bráním. Ale už toho mám dost a nebudu na něj reagovat. Stejně mám problém s porozuměním čtenému textu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 18:04:31 24. 02. 2011
Andras.jpg
Hoši hoši, přestaňte se hádat, kdo to má větší;-) Tahle cesta nikam nevede, je to zbytečné. Já si myslím, že i 50% je na ČR pro PČR výborný výsledek. Mnoho lidí si totiž neuvědomuje, že jsme podrobeni zákonům proto, abychom mohli být svobodní. Ale to je zásadní společenský problém. Ona spousta lidí dává také za vinu případy, kdy i když byl pachatel dopaden, nedostal vazbu, a podobně. Na dobré pověsti policie mají značný vliv i média, která si z policie konečně snad přestala dělat cíl pro kachní sezonu, a mírné zlepšení prezentace policie před veřejností. Ale chce to pracovat dál, jsme jen na začátku cesty.

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PATOS 17:09:57 24. 02. 2011
patoš.jpg
HAMMER [2011-02-24 16:58:43]: V roce 2007, když ty jsi odešel, já sloužil už 5 let. Nadávky a ponižování, to ti jde, asi proto jsi už mimo sbor. Já jsem placen ze státního rozpočtu stejně, jako tento průzkum ty pátá mozková.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 16:58:43 24. 02. 2011
default.png
PATOS [2011-02-23 18:12:07]: Patosi, kdo tě vzal k policii byl asi hodně v tlaku aby navlekl do munduru každého, koho setřesou ze stromu, když jsme odešli v počtu dvanácti a půl tisíce v roce 2007, co? Tohle jsou názory hodné blba z bufetu páté cenové.
To je ze strany kolegy Cvacha vysvětlování jako děcku v mateřské školce. Nevím proč ti Dr. Cvach vypisuje kolik odpovídalo respondentů, pro tebe jsou takové věci stejné jako španělská vesnice.
Mimochodem, prachy, ze kterých se dělal ten průzkum nejsou ty samé, které lze použít na platy, aby kolegu ještě doplnil.
Než tady zase napíšeš nějakou kravinu, najeď si na net a přečti si tam něco o tom, jak se takové průzkumy dělají.
Já měl maturitu za 1 a to čtyřikrát a mezi tím byla i psychologie. Víš jak se v psychologii lidsky říká tomu, co tu předvádíš? Jak sám jednáš, takové vlastnosti připisuješ druhým. Aneb jak krutě neznáš svoji práci, nechápeš ani tu cizí.
No a že máš problémy s vnímáním psaného textu mě už nepřekvapuje vůbec, jenom tu psycholožku, co tě neposlala pryč při náboru, bych z fleku vyhodil. Ty k sobě musíš mít ve službě asi někoho, kdo chápe co se píše - jako z nejhorších vtipů o policajtech.
Tobě chce člověk zachránit policejní hrdost a ty napíšeš další kravinu, aby jsi skutečně dokázal, že jsi u policie omylem.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DR-CVACH 15:54:14 24. 02. 2011
dr.cvach.jpg
PATOS [2011-02-24 14:22:27]:
Nezda:-)))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PATOS 14:22:27 24. 02. 2011
patoš.jpg
DR-CVACH [2011-02-24 11:28:57]: Nezdá se Ti, že převracíš všechno na ruby? Nenapadám ničí rozhodnutí, ani tuhle anketu. Můj názor je, že bychom nemuseli dělat ankety a draze za ně platit, ale peníze by se mohly rozděli mezi ty, kteří si je zaslouží. Já raději budu sloužit s dobrou výplatou a pocitem dobře provedené práce, než abych neměl co do huby, ale mohl si přečíst, že jsme se letos o 2% více líbili někomu v anketě. Za tohle jsou hodnoceni lidé od shora do hodnosti kapitána, pak už nikdo.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DR-CVACH 11:28:57 24. 02. 2011
dr.cvach.jpg
PATOS [2011-02-23 11:03:46]:
No, kdyby sis dal tu praci a podival se na ten dokument, na kterej se odkazuje v clanku, nepsal bys takovej nesmysl.
Abych ti to zjednodusil:
Pocet dotazanych: 1037
Kvoty: Region (Oblasti NUTS 2), velikost místa bydlište, pohlaví, vek, vzdelání
Takze jak pise hammer, mohli se i ptat zlodeje ci spokojenyho rodice, ale to je asi tak vsechno, v cem se s tebou da souhlasit. Myslim, ze mu neslo o to, jestli umis vydelit 100 dvema :-)))
Jak je mozny, ze ve Skandinavii treba ma policie duveru klidne 80 procent? To jako, ze je tam min nespokojenejch dopadenejch zlodeju, ktery jim spadnou do vyberu?
Asi jo - u nas to delaj blbe vyzkumnici, ve Skandinavii policie:-)))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio