Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Je libo špetku Community Policingu?
ilustrační
Foto: internet

Na nejvyšších místech Policie ČR se neustále mluví o zapojení veřejnosti do práce policistů. To je ovšem ten problém, zatím se o tom většinou jen mluví. Přitom naší evropští i američtí kolegové už mají v tomto ohledu dlouholeté zkušenosti. Nemuseli bychom tedy vymýšlet nic nového nebo složitého. Co tedy způsobuje ostýchavý přístup našeho policejního sboru k zapojení veřejnosti do policejních činností? A jaké by z těchto programů plynuly výhody pro Policii ČR?

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 18. 03. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu MARTOO 10:46:32 21. 03. 2011
martoo.jpg
LUKAS-HEINZ2 [2011-03-18 22:21:13]:

Lukáši jeden by se z toho ...

V našem obvodu máme statisticky vyzkoušeno, že pokud máme na celý obvod dvě motorizované hlídky, z nichž každá pentluje mezi třemi obcemi a zastaví každé podezřelé vozidlo, každá sice najede cca 150 km za šichtu, druhý den není nápad TČ.

Možnost dát blok je samozřejmě nižší, protože "osvědčená místa" nejsou stále hlídaná, občané nevidí šlapat svoje policisty pěšky, projede se více benzínu, a "hlavně" není možnost stát za hospodou a čekat na chlast.

Jenže narážíme opět na statistiku čárek. Vlastně i kdyby se snížil nápad TČ, opět nám to ublíží, protože nám seberou část rizikáče. Prostě bludnej kruh.

Nevím jak to vidíš ty, ale vrchol absurdity není daleko. Jen by mě zajímalo, jak to asi půjde dál - zda se najde další vrchol (o těhle časech budeme s nostalgií vyprávět, že byly ještě zlaté) nebo nás čeká strmý pád dolů se všemi důsledky.

HAMMER [2011-03-18 22:28:15]:

Tyhle "schody" snad zametat ani nejde. Jedině je postavit nové.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 08:16:25 19. 03. 2011
default.png
MARTOO [2011-03-18 21:46:54]: Ještě jedna věc, jak jsi psal, že myšlenku znásilní. Myslíme tím, že současní policejní vedoucí si zásady práce starých četníků vzali do huby v situaci, kdy by jim řadoví nevěřili už ani slovo. Oni v podstatě dneska pochovají svou zdiskreditovaností každý sebelepší projekt, který může k policii přijít jako u vojensky organizovaného sboru jen shora. Policie se už pěknou řádku let důsledně dělí na my a oni, řadoví a vedení, což je jen další důvod nefunkčnosti firmy. Kdyby z vedení už přišli já nevím s čím, řadoví to už jen z principu odmítnou. Komunikace mezi vedením a řadovými je dnes už podle mého nemožná. Poctivý polda totiž z principu nebude nikdy tolerovat drbana páchajícího trestnou činnost a nutící řadové, jen aby on měl odměny.
Podle mého možná došlo k tomu, že se vedení pokusilo podle hesla dělání pořádků zespoda vyměnit řadové, což se jim podařilo, ale ani ti mladí nejsou úplně tupá hovada a po pár letech prohlídají taky. Tak se prostě, a tomu věřím, vymění řadoví zase. Jenže kdo to bude chtít jít dělat za ty prachy teda nevím.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 22:28:15 18. 03. 2011
default.png
MARTOO [2011-03-18 21:46:54]: Jak se policista dostane k občanovi? Normálně: s obcema se domluví, že když budou sloužit jejich územáři, tak si z obce pro policisty přijeodu a oni jim budou dělat práci v rajónu a na konec šichty je zase odvezou. To si nedělám srandu, tohle tady funguje! Teda začalo fungovat, kdoví jak rychle a s jakou to skončí! :D
Jak píše Lukáš, zbyečně se číliti. Schody se musí zamést shora, zdola pořádky nikdo nikdy neudělal.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 22:21:13 18. 03. 2011
Lukas Heinz.jpg
To martoo

Nemá cenu se rozčilovat Márty. Jsme podnik plný paradoxů. problém je v tom, že naši manageři mají zase managery a ti mají managery, kreří mají managery. No a ti všichni chtějí být nej a in. No a nad tím vším bdí pan ministr, kterému záleží zřejmě jen na tom, kolik uškudlit na svých lidech a zároveň statisticky vykazovat, jak to pod ním skvěle šlape. Obávám se, že čárkování ještě nedosáhlo svého vrcholu absurdity.

řekl bych, že statistiky vymyslel nějaký ďáblův pohunek, který se teď v pekle náramně baví, jak si lidi lžou do kapsy.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 21:46:54 18. 03. 2011
martoo.jpg
Opět nakouslý jeden z paradoxů, kterých v našem "zakletém království" máme požehnaně.

Nejdříve myšlenku znásilní, pomalu by chtěli rozdávat soukromá telefonní čísla a adresy policistů, pak "ládujou" odměnami trhače za "výbornou práci", kteří vyškubnou kdejakého důchodce za starou dálniční známku. Ukažte mi člověka, který bude policii pomáhat, když je vytrhnut za kdejakou blbost. Trošku rozpor, že?

Chtějí, aby policista komunikoval s lidmi a oni mu naopak přinášeli důležité informace. Jak se ale k nim policista dostane, když má omezené km? Že by další rozpor?

Když policista se drží zásad CP, nemá šanci jej, jak už na tomto vláknu bylo sděleno, vykázat statisticky. Podle logiky nadřízených nedělal nic. Chlast nepřinesl a blok taktéž ne. Co to znamená? Rozpor č. 3.

Dále už nemá cenu ani pokračovat..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 21:37:48 18. 03. 2011
Lukas Heinz.jpg
To Mida

Zapomněla si na další problém. Když do řadového policisty roky cpeš informace, že důležité jsou čárky, pokuty, KO, pak nakonec tuto skutečnost prostě přijme a komunikaci s lidmi nebo kontakt s nimi prostě nepovažuje za důležité. To je obrovská chyba. Lidem kolikrát stačí, že je někdo vyslechne. Když přijdou na oddělení a každý v modrém na ně dští síru, rozhodně nás milovat nebudou.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 21:30:38 18. 03. 2011
default.png
MIDA [2011-03-18 20:27:51]: Mido, napiš tady, že jsem to nepsal já, ale ty! :D :D Přesně tohle jsem měl denně na talířku já. Klesá ti nápad v rajónu, jsi tam zbytečný!
On nový PP chce asi vidět aktivitu policistů, aneb vyhledávání všeho včetně NP. Hahahahaha!!!! Ti na okresech si budou stejně dělat co chtějí.
Jestli jsem jeho záměru rozumněl dobře, je to asi takto: policejní práce je jako mozaika. Máte množství střepů a střípků, ale nevidíte co to je. Až jich nasbíráte více, začne se obraz rýsovat a nakonec ho dáte dohromady. Čím více střípků a střepů, tím je obraz jasnější - rozuměj více důkazů a případ bez problémů projde u soudu.
Dosud to bylo tak, že se neznámo vůbec jak velká část střepů a střípků ani nesebrala, protože k nim nebyl pachatel. A další část střepů se hodila do přestupků kde spolehlivě zapadla v zapomnění, takže svědomitému poldovi, co sic htěl hledět své práce nezbývalo, než to všecko tahat v hlavě nebo po deníčkách... A čekat, jestli něco k případu najde nebo ne.
No a zapomněl bych na další část střepů, které šly přes zlom kalendářního roku, kdy se statistiky uzavírají a po novém roce už staré případy z roku minulého vedoucího pranic nezajímají, protože to už není do statistiky roku tohoto a z toho vedení nemá svoje odměny.
Policejní prezident řekl A: berme všecko, ale neřekl B - okamžitěš spisovou zjednodušit. Spisová je dosud tak složitá proto, že policie se všemi případy prostě fixluje kvůli statistikám a někdo se jim snaží v tom zabránit a tak se píše hafo lejster jen aby se to čárkomanům zkomplikovalo. Výsledek je ale ten, že se to komplikuje jen řadovým a dělným, ale pakáž nahoře si pravidla jen poupraví a zase si rozdává odměny.
Už je pozdě na to, začít vyhledávat všecko, dneska tomu brání prostě samotná náročnost spisů. Systém sám sebe škrtí, nejde z něho ven. Jsem vážně zvědavý, jak se tohle rozmotá. Každopádně jsem přesvědčený, že s těmi samými ničemy, co tomu dnes velí, se to určitě nepodaří.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MIDA 20:27:51 18. 03. 2011
default.png
Největší problém je v tom, že community policing se špatně vykazuje ve statistikách, i když si někteří šéfové myslí opak. Například budu posílat denně část policistů do škol na přednášky a tím jsem si splnil community policing. Potom mi nikdo z nadřízených nemůže v tomto směru nic vytknout. Pokud, ale vedu své podřízené, aby na svých pochůzkách mluvili s občany, komunikovali s prodavači ve večerkách, obsluhou herny, občas dali řeč s důchodci v parku apod., tak vlastně nic nedělám, neboť to nemůžu nijak statisticky vykázat. A pokud docílím toho, že policisté budou více venku než v kanceláři, což zákonitě musí vést ke snížení nápadu TČ a PŘ, docílím akorát toho, že mi bude snížen rizikový příplatek, neboť klesl nápad. Policejní management na různých stupních vedení ani kolikrát neví co to community policing znamená a mají akorát plnou hubu různě sesmolených frázovitých keců.
Nejnověji community policing zasadil ránu nový Policejní prezident, který prohlásil, že bude kraje hodnotit podle počtu neoznámených protiprávních jednání(nechápu jak to chce zjistit, že by provokatéři), a že chce aby policie přijímala od občanů veškerá oznámení o protiprávním jednání. To je, ale na úplně jinou diskusi.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JARDA 16:40:23 18. 03. 2011
default.png
JAMESCLC [2011-03-18 16:18:02]: ano, něco v naší společnosti je špatně. Viz. třeba aktuální případ z tisku:" Muž přistihl u garáže sběrače kovů. Zbil ho tyčí, svlékl a odvezl do lesa zpravy.idnes.cz/muz-pristihl-u-garaze-sberace-kovu-zbil-ho-tyci-svlekl-a-odvezl-do-lesa-1z2-/krimi.asp?c=A110318_110836_ostrava-zpravy_jog .

Každý zloděj snad musí počítat, že každá akce (pokud ho chytí) vyvolá reakci. Kde je ta zlodějská čest, která se tu řešila nedávno v případě zloděje, který se nechá chytit? Není to drzost, když zloděj žaluje okrádaného, kterému navíc hrozí 8let? Přečtěte si diskuzi pod článkem. Myslím že nikoho z přispěvatelů tam nenapadlo volat policii. Místo toho jsou tam názory, že se měl zbavit těla a měl by klid. Něco je fakt špatně...

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JAMESCLC 16:18:02 18. 03. 2011
default.png
Ono to vypovídá o celé naší společnosti. Vidím to kazdý den: V tramvaji sedí hlavně děti a chlapi, starší a ženy stojí.
Když na ulici někdo zakopne a spadne na zem, pomůže mu někdo se postavit? Nepomůže, každý se stará jen o to svoje. Lidé se dnes už ani pomalu nezdraví. V práci zase každý kouká jen jak by se dostal nahoru. Zkrátka všichni jedou za sebe a ostatní je nezajímají. A takhle bych mohl pokračovat dál a dál... Celkově je v naší společností hodně věcí špatně a bude trvat mnoho let než se to dá do pořádku.
A pánové s PSVB bych to vůbec nespojoval, většina lidi dnes již ani nemá tušení co to bylo.

Souhlasím (+ 2)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio