Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Cvičení Společného centra česko-německé spolupráce policie a celní správy
Společná kontrola českých a německých policistů v pohraničí
Foto: Ladislav Beran - fotosoutěž

Tři roky od vstupu České republiky do tzv. Schengenu je mezistátní spolupráce české a bavorské policie stále intenzivnější. Zřízením společného česko-německého centra policejního nasazení a díky dodatečným kurzům českého a německého jazyka se policejním úřadům obou sousedících zemí daří v oblasti přeshraničního vyšetřování a stíhání sbírat další úspěchy.

Autor:
Publikováno: 27. 05. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu PIM-BURGER 21:55:04 29. 05. 2011
Pim Burger.jpg
ANDRAS [2011-05-29 21:36:43]: Pokud jde o službu u Bundespolizei nebo Grenzschutz (o kterých teda mimochodem nevím vůbec nic:-D), tak zejména tu první bych nedoporučoval. Vím, že se zde nedávno objevily zprávy o využití možností transférů v rámci naší republiky a (asi oprávněně) to vzbudilo paniku. V Německu je tohle denní realita a pokud nemá člověk kočovné předky a není na to zvyklý, tak mi věř, že Německo je hóóóódně veliký...:-) A co si budeme nalhávat - ono i to Sasko.:-)

Další mé zkušenosti pochází z života v Německu, ze kterého mi nakonec málem bouchla hlava, protože takovou přebujelou byrokracii, zabedněnost a touhu po DOKONALÉM pořádku (o velice nepříjemném německém neustálém a nikdy nekončícím žvanění o všem a o ničem nemluvě) a věř mi, že jsem se velice, velice, velice a velice rád vracel do naší malé, zato roztomilé republičky a první českou servírku, na které bylo vidět, že jí svou objednávkou dost otravuji a asi mi i s kuchařem plivla do polívky, jsem málem objal radostí...:-)

Další informace o konkrétní službě najdeš buď na rozcestníku www.polizei.de nebo na obdobném německém policejním serveru copzone.de, kde ti odpoví na všechny tvé zapeklité otázky. Mně se tam podařilo krátce dopisovat s jedním německým ZOPkařem ze Saska a řeknu ti, nebylo to nic moc...:-) Dělat tři roky za 700 ojrošek a ještě s vidinou, že tě šoupnou do nějakého zapadákova k polským hranicím není opravdu, ale opravdu žádný med.:-) Samozřejmě oproti tomu je zase výhoda služby v "městských" státech Berlíně, Brémách a Hamburku, protože tam tě nikam jinam přeložit nemůžou:-), ale zase to má nevýhody velkoměst a větší koncentrace obzvláště muslimských, ruských a polských menšin.

Nehledě na to, že co jsem viděl já, v Německu se již celkem rozjel velký problém evropských států, kdy se spory z třetích (a čtvrtých) zemí přenášejí v podobě přistěhovalců na území Německa. O tom my v Čechách v podstatě nemáme ani páru, ale věčné provokace, bitky a jiné násilnosti mezi např. tureckou a kurdskou menšinou tam nejsou ničím výjimečným. O muslimské komunitě např. v Bavorsku (převážně v Mnichově) ani nemluvě. Odtamtud, co jsem jen tak jedním uchem zaslechl, policajti i utíkají, protože jim to za to prostě nestojí.

Jak jsem řekl, Čechy krásné, Čechy mé...:-D

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 21:36:43 29. 05. 2011
Andras.jpg
PIM-BURGER [2011-05-29 21:17:20]:
To jsem opravdu netušil, že postačí býti pouze občanem zemí EU. Zřejmě se ale bude jednat o službu Landespolizei. Mě by spíš zajímala služba u Bundespolizei, nebo Bundesgrentzschutz. Inu, ale docela jsi mi touto informací nasadil brouka do hlavy, asi zajedu na výlet do Saska:-)
Nevím jak u ostatních kolegů, ale u mě je ta špatná vymahatelnost práva, a postihnutelnost neřádů, ruku v ruce s pomalou prací soudů větším demotivašním prvkem, než platové podmínky.

Co se týká zákazů a nařízení, nemám nejmenší ponětí jak v současné době konkrétně funguje řád v německu. Naposledy jsem tam byl na delší pobyt před sedmi lety, a úroveň jaká tam byla nastavena, mě fascinovala a vyhovala mi naprosto.

U nás fungující policejní školství zmizelo v roce 1991 :-)
V Německu trvá základní "ZOP" tři roky, a každý policista se během těch tří let vyprofiluje tak, aby mohl vykonávat konkrétní specifickou činnost u té či oné policejní složky.

Jinak úctu k některým nadřízeným prostě míti vzhledem k jejich přístupu nelze, to ovšem neznamená, že neprojevuji poslušnost. Befehl je befehl:-)

A tak mě vůbec napadá, čím se zabýváš, a jak hluboké znalosti máš o bezpečnostní situaci a bezpečnostních složkách v Německu? Na první pohled se jevíš jako osoba znalá, a hodna toho, abych z tebe vymáčkl co nejvíce informací jako z citronu;-))neb se snažím zajímat také, ale jaksi nemám přístup k obsáhlým a aktuálním informačním zdrojům. Co se například zde prezentovaného přeshraničního pronásledování týká, jsem seznámen pouze s IAŘ a nácviky našich orgánů, a velice mě zajímá pohled na problematiku a přístup druhé strany...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 21:17:20 29. 05. 2011
Pim Burger.jpg
ANDRAS [2011-05-29 20:45:40]: Dovolím si s tebou v několika věcech nesouhlasit. Za prvé - stačí se naučit německy a můžeš odejít např. do Saska, kde tě přivítají s otevřenou náručí (splníš-li jejich podmínky:-D), protože nemusíš být občanem SRN, nýbrž EU, aby ses tam ucházel o místo u policie. Jelikož máš asi celkem dobrou češtinu;-), určitě bys sloužil v českém pohraničí (znalosti jazyků se tam cení).

Za druhé - s těmi penězy to tam také není žádná sláva, o tom tu koneckonců byl i článek.

Za třetí - ano, vymahatelnost práva, větší úcta k policii a ke státním orgánům je asi vyšší než u nás, ale to není až takový problém (jen tak mezi námi :-D) a taky je pravda, že právě díky tomu se Německo proměnilo v takový malý koncentrák. Je tam tolik absurdních zákazů a nařízení, že člověk (našinec) si tam přijde jako u blbejch na dvorečku a když se na to podíváš ještě blíže, tak pokud se jedná o jakékoli menšiny(a tím nemyslím pouze národnostní), tak tam musíš chodit tak po špičkách, že před cizími lidmi radši ani nemluvíš, aby tě nenazvali rasistou, xenofobem, antigenderem, nacistou nebo týračem zvířat (to je v Německu asi to nejhorší:-D). I přes toto všechno si tam jejich ministr obrany zfalšoval dizertaci jako u nás v Plzni...:-) Tak kde je rozdíl?:-) Ale jinak máš pravdu - v Německu je DOKONALE bezpečno!:-) Chrání tě proti všem - dokonce i proti tobě!:-)

Za čtvrté - myslím si, že u nás fungující policejní školství zmizelo mnohem dříve než před Langerem. Ten tomu jen nasadil korunu bočními vstupy, ale celkově je to tu na prd. Němci (a Rakušané) mají ty jejich kariérní dráhy a to je prostě grund!:-) Když nastoupíš, přesně víš, co musíš udělat, co musíš vystudovat, kolik musíš mít odslouženo a jak, aby ses dostal tam, kam chceš. Už základní vzdělání policistů tam trvá snad !!!3 roky!!! a je spojené s praxí na útvarech, mladý pocista nesmí téměř nic a jen sleduje kolegu s odslouženými lety a učí se a učí se a učí se!

Při výcviku je však důraz kladen nejen na tělesnou zdatnost, ale také na komunikaci v konfliktních situacích, problémy menšin a celkově na schopnost vyjít lidem vstříc (v mezích zákona) a především na policejní etiku. Panuje tam neuvěřitelná (tedy pro nás:-D) úcta k nadřízeným, což je ale zase dáno tím, že všichni vědí, co všechno musel ten člověk dokázat, aby se dostal na velící pozici (prozradím, že pouze vystudování VŠ to nebylo:-D). Na každou velitelskou pozici tam musíš dělat školu a osvědčit se. Spolu s tím ti pak samozřejmě stoupá i ten plat.

Nic takového u nás není. Tady se (alespoň dle mého pohledu zvenčí) dosazuje do funkce prostě ten, kdo je a kdo si na to troufne a má VŠ titul.:-)

Pro Hammera:

Myslím, že žádný policajt tu snad nebere 14 tis. čistá ruka, když nepočítáme ZOPkaře, ne? I ve 3. platové třídě máš podle tabulek (samozřejmě máš-li směnnost) 14000 čistého + rizikáč. Ten se sice snižuje, ale ještě jsem neslyšel, že by pro lidi na ulici nebyl vůbec. Neříkám, že i tak je ta částka závratná, ale 14000 to není.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 20:48:16 29. 05. 2011
Andras.jpg
A jak píše hammer, pokud nebude policie zaplacena tak, aby policisté mohli žít alespoň na důstojné životní úrovni, a nepracovat tajně po nocích aby uživili rodinu, nikdy ti policisté nebudou pracovat kvalitně, a úroveň sboru jako celku se nikdy nezvedne.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 20:45:40 29. 05. 2011
Andras.jpg
PIM-BURGER [2011-05-29 19:57:19]:
Pravdou je, že v mém případě doopravdy může mít zbytečně velkou váhu ten předpoklad zelenější trávy u souseda:-) Já zatím neměl tu čest o podmínkách služby v Německu s nikým hovořit, ale kolegové, kteří se zůčastňovali seminářů s německými kolegy, hovořili o jiném světě. Jde zejména o vymahatelnost práva, která je tam na naprosto neporovnatelné úrovni s námi a to se týká i kvality zpracovaných zákonů. A dále jde samozřejmě o systém vzdělávání, o finanční ohodnocení, o motivaci k dobře odvedené práci, o vybavenosti a vycvičenosti policistů, a hlavně o přístupu vládních orgánů k policii. V Německu si nikdo nedovolí práci policie použít jako téma do voleb, nikdo si ji nedovolí pošpinit, a oslabovat ji.

U nás vzalo smysluplné policejní školství za své v letech, kdy se začaly konat hromadné půlroční, v některých případech tuším i kratší kurzy ZOP. Ale ani před tím, za moc policejní školství nestálo. Fungující a smysluplný karierní řád nefunguje, a úcta ke zkušenostem se s novým zákonem o služebním poměru naprosto vytratila, a nahradilo ji v masové míře VŠ diletantství.

Jinak ti dávám za pravdu v tom, že se vše tváří, jako že to funguje, ale realita je taková, že nefunguje:-)
Ale přeci není důležité být efektivní a smysluplný sbor, ale dobře vypadat:-)

Návrh na zlepšení? Když se ohlédnu kolem sebe, tak mě napadá snad jen to, naučit se německy (například, když jsme se zde již o německu bavili), stát se občanem SRN, a sloužit u policie tam:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 20:42:17 29. 05. 2011
default.png
PIM-BURGER [2011-05-29 19:57:19]: Pime, se čtrnácti tisíci čistá ruka můžeš mít ty podmínky splněny všecky tři a nic fungovat nikdy nebude. Ty nemůžeš něco smysluplného v práci dělat, když musíš chtě nechtě přemýšlet jak nemáš kde bydlet, nikdo ti s takovým žebráckým platem nepůjčí, jak ti po zaplacení příspěvku na bydlení rodičů jednoho z vás dvou doma nezůstane ani na benzín do auta...
Ti Němci mají totiž i na jejich ceny za bydlení (zbytek je totiž stejný jako u nás) poněkud brutálně vyšší platy, takže do práce chodí v klídku, pohodě a míru....

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 19:57:19 29. 05. 2011
Pim Burger.jpg
ANDRAS [2011-05-29 16:08:03]: No, já si spíš myslím, že oni tam na tom jsou podobně jako my tady. Tedy asi ne úplně stejně, ale vzhledem ke složení německé společnosti a všeobecným trendům, které u našich západních sousedů panují, si myslím, že zde platí pořekadlo o tom, že u souseda je tráva vždycky zelenější...:-)

Z vlastní zkušenosti vím, že v Německu je zase pořádek až moc a za 1., když budeš mluvit s německym poldou, tak ti taky řekne, že je to u nich se zákony na nic a vše nahrává zločincům, proti kteřím jsou krátcí a za 2., ono všeho moc škodí. Já si myslím, že on občas lidský přístup, se kterým se setkáš právě spíš zde než v Německu či Rakousku, občas neuškodí.

Osobně si myslím, že hlavní rozdíl mezi policií u nás a v Německu či Rakousku není ani tak v zákonech a výši pokut, ale spíše v tom, že jejich policie má mnohem lepší vzdělávací systém, kde se klade důraz nejen na perfektní odborné znalosti (jako u nás za zlatých četnických časů), ale rovněž na etický a morální rozvoj policisty, který upevňuje vysokou stavovskou čest a tradice.

Pravda ale je, že to by u nás muselo být za 1. smysluplné policejní školství, za 2. fungující kariérní stát a za 3. úcta ke zkušenostem a ne pouze k vysokoškolskému titulu. Vytvořit zde podmínky pro dva ze tří bodů, tak tu máme do 8-10 let nejlepší policii v Evropě ve všech směrech - zákony, nezákony, pokuty - nepokuty.

Bohužel mám pocit, že u nás se největší důraz klade na to, aby to hlavně vypadalo, že to všechno funguje... Ale to by bylo na delší debatu nebo spíš na delší zbožná přání...:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 16:08:03 29. 05. 2011
Andras.jpg
PIM-BURGER [2011-05-29 13:26:45]:
Já bych také pokutu v tomto systému jako občan nikdy nezaplatil. Jde jen o to využít všech zákonných možností a odvolání. Holt žádná vymahatelnost:-) Zkus si nezaplatit pokutu v německu....

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 13:26:45 29. 05. 2011
Pim Burger.jpg
Konečně taky jiná zpráva, než že Němci svlékali někoho na parkovišti... Jen ať pěkně spolupracují, v příhraničních okresech je to skvělá věc hlavně kvůli odpadkovým turistům a Němcům, co neplatí pokuty a jim by se tak mohlo ztratit o pár aut míň.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio