Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Oheň v policajtské duši
ilustrační
Foto: internet

Situace Policie ČR je po čertech špatná a to se odráží i na náladě nás policistů. Politici a mnohá média jednají tak, jako by chtěli policii nacpat co nejrychleji do rakve a jediné čím se nešetří je kritika na policejní sbor. Já mám ale náladu dobrou. Mám totiž něco, co mi nikdo vzít nemůže. Mám zásobu paliva pro oheň v policajtské duši.

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 03. 10. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu MARTOO 06:47:27 04. 10. 2011
martoo.jpg
STARSKY [2011-10-02 11:57:21]:

Člověku můžeš pomoci v dosti případů třeba jen radou, kam se má obrátit nebo telefonátem na určité místo. Pokud na něj teď nemáš čas, pokud to okolnosti dovolí, může přijít i později. Jde jen o to mu to politicky vysvětlit. Nějaké řešení se vždycky najde. Ale, že bych poděkování za pomoc nějak blíže pociťoval, to ani ne.

Nevím jak ty, ale jedna z věcí, které nemůžu ovlivnit, je soudní proces. Ano, můžu sbírat důkazní prostředky, z nichž následně budou důkazy, ale samotný průběh, jeho úroveň a konečný výsledek neovlivním. Pokud oznámím přestupek, těžko ovlivním, zda jej někdo nechá úmyslně promlčet. Ve většině případů se ani nedozvím, jak byl projednán. Takže každý ví, co a do jaké míry může ovlivnit.

Řešit zdánlivě neřešitelné věci je pěkná věc, sám to dělám a nechávám si spisy na šetření i odložené. Jenže pak na nich člověk dělá i déle než půl roku, protože to o nočních (debilní KB přes celou noc, jejich nedodržení = flastr) a při nápadu prostě nestíháš. Nakonec zjistíš, že máš takto šetřených spisu hromadu a navíc se ti přidělují další a další. Tak se k nim dostaneš třeba pětkrát za měsíc. Nakonec ti někdo řekne, že nejsi SKPV, ale obvod. Asi víš co tím myslím:o/

Pachatele vyhledávat šetřením trestné činnosti je hezká věc, ale v první řadě musíš vědět jak na to, někomu nějaký čas koukat pod prsty. Až takového na nějakém obvodu najdu, budu se ho držet jak hovno košile.

Teď mi nezbývá nic jiného než, v rámci možností, čumět pod prsty SKPV a doufat, že nějakou tu zkušenost pustí a v rámci obvodu se hlavně učit na ZPŘ s radami zpracovatelů.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZIIIK 23:59:09 03. 10. 2011
Honziiik.jpg
Moc pěkné!! :-))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SONNY 22:26:37 03. 10. 2011
default.png
Policisté držte se! Všiml jsem si za poslední rok, jak Vás neustále očerňují v médiích, aniž by vyslechli druhou stranu (tedy Vás policisty), když jsem si přečetl tento článek, byl jsem naprosto šokován, že je tohle možné: http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti-krimi/159905/kauza-udajne-brnenske-policejni-ma...
Přeci tohle nemohou myslet vážně, aby nutili vězně ke svědectví proti policistům a za to jím slibovali svobodu?!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CARL-PHILIP-2 16:28:19 03. 10. 2011
Carl-Philip-2.jpg
Ano je to přesně tak jak psal Lukáš. Na člověka se to někdy valí a když už si řikám, že to zabalím, sem tam se najde světlo na konci tunelu a v něm někdo kdo vám poděkuje, a ocení snahu, zápal pro práci, a hlavně upřímnou pomoc. A pro mě to platí dvojnásob. Lidi se totiž často musí hodně přemáhat aby poděkovali cikánovi v uniformě. Pro mnéhé je to nezvyk. Chápu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:36:24 03. 10. 2011
default.png
Poděkování od člověka, co mu pomůžu, je super. Od velitele, který si všimne co jsem udělal a umí poděkovat je extrasuper.

Teda pardon. Bylo by, kdybych to zažil víc než snad třikrát. Z toho jednou když jsem na jeho rozkaz předělal TČ na přestupek. Po službě totiž nikoho z nich a naprosto nikdy nezajímalo, že mám po sobě čisto, ale jen to, kolik máme kontrol vozidle, osob, pokut... Hasiči.

Přitom to, aby jsi měl po sobě pořád čisto a ne jen náhodou, je celkem pracné, hodně pracné.

Ten oheň mi jednou úplně zhasnul. Když nám náš vedoucí donášel opilcům, že se na ně chystáme, následně na nás přiběhnul starosta s tím, že jen chytáme alkoholy a že nás nechá zrušit a hned pár týdnů nato nebyly peníze na osobním, tak nám je všem sebral na nulu a napsal odůvodnění, že jsme lempli. Půl roku jsem chodil na noční přechrápat. Půl roku v knize služeb byl ode všech kolegů nápis: bez výsledků.
Rozsvítil jsem si ho ale přesně tím, že jsem věděl jak svoji práci mám dělat a že mi lidi děkovali. Pravdou je, že jsem ho od té doby musel moc chránit a to mě stálo hodně sil.

Když mi ke všemu tomu protivenství, kterému jsem pořád vzdoroval, ještě Íčko sebral přes pět táců z měsíce na měsíc, pochopil jsem, že tato firma jde do sraček. Že už nejenže nemůžu v klidu makat pro lidi, ale ještě ani nejsem schopen "zaplatit složenky". K tomu mě deptalo i to, jak se mi už pletly všechny ty IAŘe co vůbec platí a co ne, začal jsem být k ničemu.

Přeju vám všem, komu to ještě hoří, abyste si ten oheň udrželi. Bojím se, že je vás ale moc málo. No nebojím, vím to.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DAX 22:53:08 02. 10. 2011
dax.jpg
CIVIL [2011-10-02 19:53:44]:
Příteli díky za tvá slova, kéž by vás s takovým názorem bylo víc....to potěší i starého zbrojnoše.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CIVIL 19:53:44 02. 10. 2011
default.png
Však mne znáte ,že já vám fandím a věřte mi ,že pokud mohu ,tak když se setkám s nějakým policistou usmělju se na něj a když si povídáme,nezapomenu mu říct,že vím,jak jejich práce je neoceněná .Taky jím řeknu ,že mám u policie rodinu a že jím držím palce.Myslím ,že spousta lidi to ví,že vás potřebujeme ,ale bohužel ,dnes se všichni stožňují s celebritami,politiky a sportovci ,ikdyž se někdy o jejich morálce dá pochybovat.Když zahyne policista ve výkonu služby ,tak nic,když nějaká tak zvaná hvězda ,nebo sportovec truchlí celý národ,trochu pokroucená morálka nezdá se vám.Tak se držte a veřte ,že nás je dost co vám držíme palce a vážíme si vás .ĎIKY!!:):):)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu STARSKY 11:57:21 02. 10. 2011
Starsky.jpg
Pro Martoo, Bohužel kolego moc si ten článek nepochopil. A asi to nebude jen délkou služby. Lukáš Heinz psal o nečem zcela jiném. To že ty pomůžeš někomu z hledáním támhle toho či tady toho je sice samozřejmé, ale uplně samozřejmý je fakt, že pokud budu na faře a kolem mne blázinec tak holt takovéto lidi musím poslat pryč a věnovat se nečemu duležitějšímu. Ne proto, že bych snad nechtěl pomáhat ale pokud nevíš co dřív je potřeba vyřídit priority. Lukáš v článku psal, že hnacím motorem je prosté poděkování. K tvé úvaze, že by člověk měl řešit jen to co může ovlivnit ti mohu sdělit, že to v žádném případě není dobře. Totiž nikdy nedokážeš ani ty ani já, zkrátka nikdo, posoudit co dokážeš ovlivnit. Měl by jsi se snažit řešit i zdánlive neřešitelné věci. Tak totiž jen získáš ty potřebné zkušenosti o kterých si mluvil. Šetřit případ o kterém víš jak dopadne ti moc nedá. V souvislosti s tím si vzpomínám na několik případů které jsem vyšetřoval, kde byla škoda okolo 5 mil. mnoho pachatelů a velký rozsah a nedařilo se to objasnit a ve finále objasnění případu a to vše odstartovalo jedno udělané KO nejmenovaného policisty který šlapal chodník a svým KO-čkem v podstatě doplnil poslední díl skládačky a přitom to nemohl nijak ovlivnit a vyřešit, neboť jen dělal svou práci. Mám zato že článek Lukáše jen chce říci všem a ne jen slušným lidem, že i prosté DĚKUJI je mnohdy víc než si mužeme přát a přesto to naše baterky dobije na dlouhou dopředu. To samé by však mělo platit i mezi samotnými policisty. To už však bohužel vidím méňe časteji než od slušných občanů.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 09:10:39 02. 10. 2011
martoo.jpg
Možná mám odslouženo moc málo, ale vnímám to celé trochu jinak.

To, že pomůžu někomu něco najít či zařídit, beru jako samozřejmost a během pár minut nic takového dál neřeším. Přece jenom za den člověk takto pomůže několikrát. Patří to k naší práci, jelikož občané ve většině případů nikoho jiného než nás nemají.

Třeba situaci, kdy máme na útvaru pachatele, vnímám přesně opačně. Jsem rád, že ho máme v kleci a hned se věci kolem něj zpracovávají podstatně lépe, něž kdyby to byl jen neznámec. Dělá mi dobře, když zavolám majiteli dloublého RD či OA a řeknu mu, že máme pachatele a musíme tento skutek donabrat.

Pokud mám dělat s pachatelem veškeré úkony, nejlépe když jsem se na jeho odhalení taky podílel, nejenže to beru jako úžasnou školu, ale navíc mám pocit, že práce má nějaký výsledek a někam vede.

Když pak na konci dne, jak píše Lukáš, ryju držkou v zemi, jde se mi spát úplně jinak, než když nabereme X dloublých RD, RCH či OA a pachatel je neznámý.

Zkušený policista mi řekne, spoustu "ale". Jen v tomto textu vidím argument, že pokud nějaká fetka něco odcizí nebo poškodí, pro majitele je ve většině případů výhodnější, když se na něj nepřijde, protože z pojišťovny peníze dostane, z fetky nevysoudí ani floka. Nemluvě o tom, jak to dopadne, když pak člověk po X skutcích dotyčnou fetku potká na ulici a ten se mu směje do očí.

Našlo by se toho spoustu dalšího, ale vždycky si říkám, že člověk by měl řešit jen to, co nějakým způsobem může ovlivnit. Pro nás je povinnost pachatele chytit, provést úkony dle tr. řádu a předat jej k potrestání. Potrestání už ale není v naší režii, ale v režii soudu. To by pak člověk nemohl dělat nic, kde patří mezi jeden z článků určitého aparátu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MATT 08:21:20 02. 10. 2011
default.png
Hezky napsáno,Lukáši. Možná,že jsem naivní, ale i po těch 20-ti letech (zrovna včera jsem měl tohle "pracovní" jubileum) mě u této práce drží i to, že Ti někdo poděkuje. To opravdu "hřeje u srdíčka". Kdo z kolegů ví, o čem oba mluvíme, dá nám za pravdu. Hezký den. Matt

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio