Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Jak stát platí policisty od roku 2006 (REDAKCE)

Jak stát platí policisty od roku 2006
2006-2012 BS
Foto: Michal Ohera

Od roku 2006, kdy vstoupil v účinnost novelizovaný zákon č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, uplynula již řada let. Zákon měl zajistit stabilitu platů příslušníků bezpečnostních složek i jejich návaznost na vývoj ekonomiky země. Původní idea však vzala za své a platy příslušníků bezpečnostních sborů jsou určovány nařízením vlády. Jak se tedy platy policistů vyvíjejí od roku 2006 a jak vypadá jejich vývoj v porovnání s dalšími profesemi, placenými ze státního rozpočtu na základě stejného principu, tedy nařízením vlády?

Autor: Michal Ohera
Publikováno: 02. 02. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu CATANI 09:11:13 03. 02. 2012
default.png
Nelze srovnávat jednotlivá povolání a jejich platy, to prostě nejde a je to zavádějící. Je třeba se bavit prostě jenom o policistech a ptát se jestli je to ocenění práce vzhledem k nárokům, podmínkám a požadavkům, včetně omezení dostatečné.
Za sebe říkám, že pokud by nebylo absurdního snížení o 10 procent tarifu a v současné době do nebe volajicího snížení tzv.rizikového příplatku, nějaká diskuze o platech by mne nezajímala.
Pokud se podívám na to jaká byla kritéria k přijetí k policii, jaké jsou omezení pro soukromý a rodinný život, jak jsou omezena i další ústavní práva policisty, jaké jsou podmínky k výkonu služby, včetně zabezpečení a nároků, jaká je odpovědnost policisty(omezovat osobní svobodu druhých, či zasahovat do práv druhých), jak je neustále jednou nohou v kriminále, povinost pracovat 150 hodin zdarma, omezení ve svém volném čase, nemožnost přivýdělku, počítat s poviností(samozřejmost) nasadit život či zdraví za druhé atd.

Tak říkám, že v současné době si na plat nestěžuji, ale dodávám, že neodpovídá nárokům na službu a nereflektuje již třetím rokem podstatně navyšující se životní náklady, kdy kromě hasičů a policistů, nejsou žádné skupiny obyvatel v řadách státních zaměstnanců, kterým by takto rapidně klesl životní standart.

Současný plat policistů s ohledem na životní podmínky, plně odráží vztah státu a politiků k této práci. Zloději korupčníci a různá invidua, která se dostala k moci, chcou policii zlikvidovat a paralizovat. Je nehorázný poměr co stát po policii požaduje k poměru co do policie vkládá.


Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu REPKIN 06:01:38 03. 02. 2012
default.png
a navíc tak nějak souhlasím s Karlem, oproti jiným lidem, kteří fyzicky pracují mnohem víc, mám já mnohem víc peněz, samozřejmě, nikomu se nelíbí, že mu někdo sníží jeho standart na který je zvyklý a seberou mu peníze, mě taky ne.
Více mne ale také štve buzerování za malichernosti, zatím co důležité věci se přihlížejí a kdo na ně upozorní je blbec a dostane jinou práci, aby neměl čas se zaobírat tímhle. Šetřit se musí, ale koupíme tohle i když to nepotřebujem, zaplatíme téhle firmě, která to udělá 3x špatně a 3x za nové peníze, necháme opravit nabourané auto za cenu nového auta a pak ho prodáme do veřejného sektoru ... klasika no, známe to asi všichni

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu REPKIN 05:57:43 03. 02. 2012
default.png
Obávám se, že doufat můžem, zodpovědně se nepostaví a k destabilizaci to povede, alespoň nic nenasvědčuje opaku.
Nemůžu srovnávat další roky, ale od 2008 dosud jsem nejvíc bral v roce 2009 než jsem byl povýšenej,protože s povýšením se ubraly peníze a beru ještě o něco míň než předtim. :) Nu což, asi to tak má být.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL-150 14:25:46 02. 02. 2012
Karel.150.jpg
Praha 5. tarifní třída plat 21500,- Kč čistého, cestování do práce 2500,- Kč, na výši platu si nestěžuji. Vím, že mimo Prahu je to se mzdou a nejen s tou dost smutné a také sleduji pracovní trh mimo Policii. Jinak moje první dvě výplaty u Policie před osmi lety byli větší než nyní v roce 2012, ale to bylo díky odslouženým přesčasům. Naštěstí do zelených se u nás bouchá zcela výjmečně.
Dále si nemyslím, že má cenu rozlišovat mzdu a tzv. reálnou mzdu, tedy cenu to má, ale v naprosté většině firem se inflace každoročně nedorovnává. Z času na čas přijde v nestátním sektoru navýšení mzdy, ale někdy ani to ne a na inflaci zaměstnavatel zřetel nebere. Pracovní trh většině zaměstnavatelů dává moc inflaci v platech zaměstnanců nijak nezohledňovat.
Mé platové ohodnocení mě u policie znepokojuje ze všeho nejmíň. Nejvíc mě naopak štvou utvářené pracovní podmínky a hlavně odměňování těch kteří za tímto stavem stojí a ani nemuknou, z čehož mi plyne vysoké podezření na korupci tichou loajalitou, možné podvody a totalitu manžerů tohoto bezpečnostního sboru. Ale možná jim křivdím a své odměny si za své snažení zaslouží:D

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ORLANDO025 00:43:08 02. 02. 2012
default.png
Jsem hlídkař sever čech 16 500 kč, nic víc a si psát nemusim.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CIVIL 21:29:02 01. 02. 2012
default.png
JARDA [2012-02-01 20:26:12]:
To je otázka ,má tady v tom státě nějaká věc logiku?Jediné je,že se tady utváří jedná menšína bohačů a na druhé většína chudší a chudší.Vítejte v klubu,vy ještě máte možnost možné volby ,že (ikdyž pochbuji ),jedině v Praze něco změnit,ale my důchodci bohužel nic.No a ještě na nás stále ukazují,jaké jsme vyžirky ,my jsme sice pracovali a bylo tu spousta podniků,ale bohužel je vše v čudu vykradeno,no tak se to svede na důchodce ,že nás je hodně.Tak čekám ,kdy se uzákoní,že nás budou moci střílet.Tak že my na obtíž a vy hlídátě za mizerný plat ty nabubřelce .No a ještě je třeba propustit,pro to,že nabubřelci si najdou za prachy ochrany a na lid se kašle.držte se .

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JARDA 20:26:12 01. 02. 2012
default.png
Kéž by si to přečetl někdo rozumný z vlády. Osobně jsem odešel po třech letech a přesně toto byl hlavní důvod.

První výplatu u PČR jsem měl před třemi lety cca 12 000 čistého. To už samo o sobě je docela výsměch za to, co musí člověk pro PČR splnit a čeho všeho se ve služebním poměru vzdát. Následně nucená účast v policejní škole, což je opět kapitola na samostatný článek. Po škole, kdy už člověk očekává, že konečně bude dělat svoji vysněnou práci a že na ni bude mít "klid" a zázemí začnou šéfové šetřit způsobem, kdy někde zastaví hlídkové teplou vodu, jinde sníží rizikové příplatky atd. Když už to člověk nějak překousne, dozví se, že na kraji si šéfové vyplatili statisícové odměny za to, jak dokáží šetřit. V lednu 2011 mě ministr John z obrazovky ujišťuje, že snížení platu je pouze cca 7%. Když si spočítám rozdíl za roky 2010 a 11 tak se k těm 7% prostě nepřiblížím ať počítám jak chci. A těch věcí je daleko více. V takovémto "podniku" tedy pracovat nechci.

Osobně si myslím, že i práce u PČR je odborná a nemůže ji dělat každý. Pro soukromý sektor je vysoká fluktuace odborných zaměstnanců docela velký problém. Asi si to ale nemyslí odborníci u PČR.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JUDY 14:19:12 01. 02. 2012
default.png
U policie pracuji 9 let. Zatím co já jsem šla k policii, moje kamarádka nastoupila jako zdravotní sestra do nemocnice. Zatím co ona nadávala, že si vybrala špatné povolání, protože je mizerně placené, já jsem byla ráda, že jsem u policie, protože tato práce mně opravdu baví. Jen podotýkám, že do roku 2010 jsme měli s rozdílem pár stovek stejný plat a to zhruba 21.000,- Kč čistého. Zatím co já jsem byla spokojená, ona nadávala, že je to málo. Přišel rok 2010 já jsem šla s platem o 4.000,- Kč dolů, ona o 4.000,- Kč nahoru a osobně mi přišla poděkovat, že na výplatu dostala přidané z mé výplaty. Takže zatím co ona bere 25.000,- Kč, tak já jsem klesla na 17.000,- Kč a to se mi stačili narodit dvě děti a s manželem, který je mimochodem také policista, ještě k tomu platíme hypotéku a nezbývá mi nic jiného konstatovat, než to, že jsem doslava v pr.... Jdeme od výplaty k výplatě a jako dva státní zaměstnanci nejsme schopni ušetřit ani korunu. Manžel už shání jinou práci a já si asi udělám zdravotní školu a půjdu pracovat jako zdravotní sestra. Dvanáctky budu dělat jako doteď, ale s tím rozdílem, že budu pěkně v teple a nebudu mrznout v zimě na ulici a navíc budu mít zaplacené noční, víkendy, svátky a přesčasy a navíc budu ještě k tomu brát o 8.000,- Kč víc. Má to logiku?

Souhlasím (+ 2)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio