Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Jak stát platí policisty od roku 2006 (REDAKCE)

Jak stát platí policisty od roku 2006
2006-2012 BS
Foto: Michal Ohera

Od roku 2006, kdy vstoupil v účinnost novelizovaný zákon č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, uplynula již řada let. Zákon měl zajistit stabilitu platů příslušníků bezpečnostních složek i jejich návaznost na vývoj ekonomiky země. Původní idea však vzala za své a platy příslušníků bezpečnostních sborů jsou určovány nařízením vlády. Jak se tedy platy policistů vyvíjejí od roku 2006 a jak vypadá jejich vývoj v porovnání s dalšími profesemi, placenými ze státního rozpočtu na základě stejného principu, tedy nařízením vlády?

Autor: Michal Ohera
Publikováno: 02. 02. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu MARTOO 17:25:30 15. 02. 2012
martoo.jpg
KANE [2012-02-14 22:30:05]:
Nevěřím, že se proti tomuto dá bojovat. O každém, kdo to zkusil, vím, že splakal nad výdělkem a místo vybojované pravdy se dostal do fáze rezignace.

Ono bojovat za správnou věc je hezké, ale za jakou cenu? V lepším případě budeš k smíchu a nikdo tě nebude brát vážně, v horším se prostě plošně odepíšeš. Byť s tebou bude každý skrytě souhlasit, nikdo se nikdy za tebe nepostaví.

Když se to nedá porazit, musí se to obejít. Aby jsi to obešel, musíš mít kolem sebe lidi (VO a ZVO), se kterými se dá vyjednávat. Já to štěstí měl a tak jsem si místo honění čárek vyjednal spisy TČ.

No štěstí je to jak pro koho, protože místo pěti bloků nebo jednoho chlastu za den, což je "práce" na hodinu, maximálně dvě, leckdy běháš celou službu jak hadr na holi, aby sis pozici obhájil. Takže to, co je pro mě štěstí, je pro jiného trest:o)

Škubač si odklepne tak jedno ČJ denně, 1 PŘ za týden a 1 TČ za 14 dní. Naopak spisák se hrabe denně minimálně v deseti spisech a na známcích stráví leckdy i několik měsíců.

Škubači dostávají odměny pravidelně, spisáci v lepším případě jednu za kvartál.

Takže mi řekni co je vlastně lepší.

To, že nad čárkami onanuje vedení, se s zatnutými zuby a rezignovaným úšklebkem dá pochopit. Horší je ale to, že už i dost řadových, kteří mezi sebou tímto způsobem soupeří.

Já čárky chápu jako jediný způsob uplatnění pro ty, kteří nic neumí. Můžou je dělat cvičené opice. Naopak ti, kteří umí a mají potenciál, by se měli angažovat v trestním řízení a ne se kurvit nějakými statistikami pro obelhání veřejnosti.

Vzhledem k tomu, že počet čárek koresponduje s výší výplaty, kterou policista přinese domů, musí si každý vybrat, zda je důležitější osobní hrdost nebo finanční přilepšení své rodině.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KANE 22:30:05 14. 02. 2012
default.png
MARTOO [2012-02-11 11:07:49]:

No dobře, ale poraď mi jak proti tomuhle bojovat? Já ted jdu přesně za tohle na kobereček k vedoucímu územního odboru a to jen proto, že jsem se tomuhle systému nepodřídil :-( Jsem z toho na nervy a to mě čeká ještě spoření, ne-li hůř :-(

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu TRAMTARA 08:37:42 14. 02. 2012
default.png
Když loni do céčka odcházel jeden brněnský vedoucí, tak mu už bylo všechno jedno, vejsluha (měsíc předtím dovršil 15 let) a místo u městský policie ve vedení jistý, a tak se s podřízenejma podělil o jednu tabulku platů a osobních ohodnocení, kterou probírali na poradě s bossem. Kancelář ředitele jmk celkové osobko 76 tisíc pro 3 lidi. Kancelář ředitele města Brna 46 tisíc pro čtyři. Sympatické, nemyslíte? Dále si pamatuju, že celkové průměrné osobko na jmk je 1800 na osobu. Kdybych spočetl hlídkovou na obvodech po Brně (cca 400 lidí), těžko bych se dostal k průměrné hodnotě nad 300, spíš co vím kdo kolik má a kolik jich nemá nic, tak míň. A i proto může náměstek městského ředitele kpt. Janík odjet na dovolenou do francouzských Alp a já mu to přeju. A i proto byla odměna pro ty, co dopadli vrahy toho brněnskýho místostarosty, jak mu milenka s chlapem uřízla hlavu, za takto nevýrazný a obvyklý úkol jejich kariéry, 4000 zdaněný a pro jiný kluky zdaněných 1000, když dopadli vraha bezdomovce, kterýho jinej ubil dřevěnou tyčí k smrti cirka během 20 minut po oznámení vraždy. Nemluvě o tom, že sám velký policejní prasátko Lessy dostal větší odměny sám, než jedno každý obvodní oddělení policie za loňský rok dohromady pro všech 80 lidí, co tam maká... A když už tu někdo zmínil ty práva pachatelů... Chlápek, kterej napadl policajtku a následně byl cestou DP uložen do cely, si podal stížnost a íčko už motá 17 lidí... Už se těším, až mi gibsloni zaklepou na dveře, že mám děravou pusu...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL-150 12:45:25 11. 02. 2012
Karel.150.jpg
MARTOO [2012-02-11 11:07:49]: Velmi kvalitní vhled! Sám bych to asi nevyjádřil lépe, tedy především co se týká kvality odváděné práce, statistik a výslednosti, smekám!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 11:07:49 11. 02. 2012
martoo.jpg
FESOF [2012-02-11 09:45:21]:

Když mluvíš o té objasněnosti, jakou máš konkrétně na mysli? Pokud mluvíš o objasněnosti jako celek, pak je to jeden velkej podvod na občana.

Pokud máš malé OOP s jedním TČ za týden, třeba vloupání do RCH, jak to vedení zaplácne? Že by operativní činností málo vytíženého OOP ve spolupráci s operativou SKPV? Hodně hezká idea, která bohužel nikde nefunguje.

Řešení je jednoduché, nachytáme pár chlastů TČ, objasněnost TČ zvýšíme a jedeme dál. Pak si sedneme a budeme se modlit, aby dotyčný pachatel už další chatu nedloubl a nebo aby oznamovatel nic nehlásil. Pokud se tak stane, opět se uchýlíme k chytání chlastů.

S takovou objasněností může jít vedení někam. O to slušní policisté ani veřejnost nestojí.

Co se týče našich platů, aby můj příspěvek nebyl off topic, jediné řešení, jak si "legálně přilepšit", je se cpát na vyšší tabulku se směnností nebo se právě dát do party s ďáblem a zamazávat statistiky chlasty, mařenami a bloky. To pak se sypou odměny jedna báseň.

Zjistil jsem, že čtyři chycené chlasty jsou víc než jeden chycený vrah nebo pachatel loupeže, blok je víc než poznatek k majetkové trestné činnosti, stavení vozidel z místa je víc než pohyblivá hlídková činnost za účelem přecházení a vyhledávání trestné činnosti, odbouchnutý spis od stolu je víc než odložený spis po pečlivém šetření.

Nemluvě o tom, že oznámení přestupku je rovněž méně než blok, takže dost policistů místo toho, aby přestupce "osolila" oznámením, za které dotyčný dostane zákaz řízení, raději ho škubne za 500,- Kč, aby nepindal.

Statistiky jdou v ruku v ruce s naším platem. Tarifně nic neovlivníme, tam je to přesně dané a hodně dlouho se s tím nic dít nebude.

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FESOF 09:45:21 11. 02. 2012
default.png
No to není úplně tak pravda, každý rok policie a její vedení řeší výslednost a objasněnost a jka ji zvýšit a proč je takováý jaká je a né vyšší. Kdyby klesla z nějakých současných 35 procent na 25, tedy alespoň přiměřeně ke snížená platu, svůj účel by to splnilo a nemohlo by vedení říkat že i po snížení platu policie a policisté stejně dál normálně fungují, tudíž je vše ok a v pořádku a můžeme zase snižovat. Na našem okrese např. objasněnost dokonce loni vzrostla a to je za této situace smutné.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DAX 00:02:39 11. 02. 2012
dax.jpg
FESOF [2012-02-10 22:24:44]:
Zásadní omyl příteli, těm nahoře je to totiž úplně jedno a stav který popisuješ je záměrný majsterštych gaunera Langera a jeho záměrné devastace policie.Proč tomu tak je si odpověz sám, ale ničemu se nediv. Polistopadový zázrak pomalu začíná požírat sám sebe. Stačí jenom sledovat co v této zemi funguje dobře a dojdeš k poznání, že kromě zlodějny,kšeftaření,podvádění a pozlátka vůbec nic. A věř, že bude ještě hůř.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FESOF 22:24:44 10. 02. 2012
default.png
Nehledě na to, že díky úbytku policistů vzrůstla práce na jednoho policistu a k tomu klesl plat. Úplně nejlepší je, když naše vláda říká že v soukromém sektoru se také snížil plat, jenže v soukromém sektoru je to dáno snížením počtu zakázek, tedy snížení objemu práce a k tomu úměrně platu. Ovšem u nás se naopak práce přidalo a plat klesl. Můžeme si za to ovšem sami a t osvoji nejedností. Např. nechápu jak někteří neustále lezou vedení do prdele a dělají výslednost i za cenu sníženého platu a pak v kanceláři tajně naříkaji na systém. Já mám svědomí čisté - za rok 2011 jen 3 pokuty a to jen za zásadní porušení BESIP. Kdyby to toak děla každý policista, tak Ti nahoře by se museli zamylset že je asi něco špatně a že do rozpočtu teče mín peněz z pokut, ovšem jak je vidno, každý má jen keci a skutek utek.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 21:37:03 10. 02. 2012
default.png
Samozřejmě souhlas. K tomu vývoji má osobní zkušenost kdy manželka pracuje ve školství, středoškolské vzdělání zhruba stejná praxe započtena okolo 18 let a z hrůzou jsem zjistil, že mě letos skoro dohnala. Na rozdíl od policie bez zvláštního příplatku, tak to začíná být hrozivé zjištění.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu M158 19:14:51 10. 02. 2012
m158.jpg
CATANI [2012-02-03 09:11:13]:

Jenom si dovolím připomenout, že základní myšlenkou článku není srovnání absolutních hodnot, ale srovnání vývoje.
V tomto ohledu je srovnání různých povolání zcela legitimní. Pokud nominální plat u některých povolání má trvale rostoucí křivku a u jiného povolání zaznamenává výrazný propad, je to přinejmenším k zamyšlení. Zejména když současně v dané profesi objektivně nedochází k vývoji, který by znamenal výrazné snížení ceny práce.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio