Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Bagatelní trestná činnost a efektivita trestního řízení (REDAKCE)

Bagatelní trestná činnost a efektivita trestního řízení
Jak ulehčit policistům na základních útvarech? MV navrhuje změnu pravidel pro zahájení úkonů trestního řízení
Foto: P-CZ

Před nedávnem médii probleskla informace o tom, že policie by měla v budoucnu přestat vyšetřovat méně závažné trestné činy, pokud nebude předem znám jejich pachatel. Podle autora návrhu - ministerstva vnitra - je to ale trochu jinak: Policie nemá rezignovat na vyšetřování, pouze by v odůvodněných případech nezahájila trestní řízení. O co tedy v návrhu vlastně jde?

Autor: Michal Tošovský
Publikováno: 18. 05. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu HAMMER 07:51:41 20. 05. 2012
default.png
MICHAL [2012-05-18 22:29:02]: O čem se ještě chceš bavit, tohle jsme měli od roku cca 1995 do roku 2007 než jsem vypadnul nas poradách, v diskusích, zkrátka všude pořád, jak to zjednodušit, jak to zefektivnit, kdo to jak ve světě dělá... A PČR to dělala přesně opačně.
Michale, ty by jsi chtěl, aby si ta stáda úřednických a rodinných klanů nad váma sama vypustila svůj rybník. Reálnost tvého myšlení v tomto ohledu by se zvýšila, kdyby jsi navrhnul dva z každého páru všech těch koordinátorů a další pakáže zastřelit. :D
Tady nerjde o spisy, tady jde o systém, který je nastaven tak, že nadbytečné řídící a zbytečné prvky jsou jako parazit s mnoha chapadly živeny hostitelovou prací v terénu a zejména teda hlavně u PC. Pokaždé, když nadáváte na to, kolik toho všude píšete, jak duplujete jedním tiskopisem druhý a třetí tiskopis atd atd, nálada se vám zvedne když si uvědomíte, že zaručujete obživu mnoha lidem i s jejich rodinama! :D Já si dobře pamatuju, co všecko se psalo u TČ v roce 1995 a co v roce 2007. Nesrovnatelné stohy lejster. V roce 1995 jsme sáčkovali každý trestný čin na psacím stroji jako básničku, slovo za slovem jsi znal nazpaměť co tam napíšeš, musel jsi uvažovat o větu dopředu. Pak došly PC a tam už mohl kdejaký šmudla neschopný pravidel českého pravopisu smolit kdeco. Ale to je jiné téma už.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SCHIMANSKI 20:04:08 19. 05. 2012
Schimanski.jpg
Ještě k té bagatelní teestné činnosti. Předseda ústavně právního výboru poslanecké sněmovny , či jak se ta instituce přesně jmenuje, jistý Marek Benda -vynikající student Plzeňských práv - před nedávnem dával do souvislosti s bagatelní trestnou činností - přečiny se sazbou do tří let odnětí svoby.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SCHIMANSKI 19:56:42 19. 05. 2012
Schimanski.jpg
Pokud se hovoří o bagatelní trestné činnosti , představuji si pod tímto termínem něco nedůležitého ,okrajového. Nedávno koloval po územních odborech požadavek Policejního prezidia k podání návrhů na zjednodušení administrativy a průběhu prověřování u takovýchto přečinů. Dali jsme dohromady jeden papír - jako oznámení věci ,kde by v podstatě byly nacionále a kontakt na oznamovatele, poškozeného a na případné svědky , stručný popis deliktu, soupis odcizených věcí. Provedlo by se OMČ formou zaevidování stop a provedení fotodokunentace, které by se připojilo k oznámení a bylo-li by co, zaslalo na OKTE k provedení expertizy. Další příloha by byl přehled o odcizených věcech včetně v.č. ,které by však musel dodat poškozený. Vše by se zaevidovalo v ETŘ. A byl by šmitec. Poškozený by byl pouze vyrozuměn v tom duchu , že případ byl zaevidován pod tím kterým ČJ. Věc by se dále cíleně nešetřila. Pokud by se zjistil nějaký realizovatelný poznatek směřujícím k důkazům (např. z dkt. expertizy, ze závadového prostředí nebo by se objevila odcizená věc )informace by se prověřila, založila nebo zrealizovala. Celé trestní řízení by probíhalo u soudu. Zde je přece gro trestního řízení.
Dále bych k tomu dodal, že pořádková policie by měla být zejména venku a pachatele zadržovat při činu a ne něco zpětně objasňovat. To by měla být zejména úloha operativy a vyšetřování

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 17:30:41 19. 05. 2012
martoo.jpg
HONZAD [2012-05-19 12:44:23]:
Honzade, souhlasím s Tebou. To je přesně to, co je zásadní problém. Otázka je vůbec, co se dá vlastně za bagatelní trestnou činnost označit.

Pokud vezmeme v potaz třeba nejčastější trestnou činnost, jenž spadá do věcné příslušnosti základního útvaru - majetkovou. Ano, při spáchání jednoho skutku je jasné, že společenská škodlivost majetkové trestné činnosti je menší než třeba ve stejné věcné příslušnosti násilná trestná činnost. Jenže právě otázka je ve skutcích.

Pokud někoho děláme třeba na Ublížení na zdraví § 146/1 tr. zákoníku, zpravidla se jedná o ojedinělý skutek, ale když někoho děláme na Krádež § 205/1a,b tr. zákoníku, ve většině případů má za sebou několikanásobně více skutků a policie mu přišla pouze na jeden.

Kdyby operativa SKPV všude fungovala, okamžitě si dotyčného bere k rozpracování. Ale to už je jiná otázka. Nic mě nedokáže nasrat víc, než pomyšlení na to, co jsem již několikrát zažil a o čem všem slyšel i jinde.

Co se týče zjednodušení administrativy, což má být jistě hlavní téma, to už se na tomto webu již řešilo. ZZÚTŘ § 158/3 tr. řádu je ten nejmenší problém. To se všichni shodneme

Mnohem důležitější je přizpůsobit způsob dokumentace místa činu a relevantních informací k TČ moderním trendům tak, aby úroveň dokumentace minimálně zůstala zachována a naopak se zrychlila.

Podle mého nejvíce zjednodušit potřebuje hlavně OMČ. Největší přežitek vidím v Protokolu o OMČ § 133 tr. řádu. Pokud jej chceme psát poctivě, jeho psaní trvá dlouho a beztak se v něm těžko obsáhne to, co se zachytí fotodokumentací. Náčrtek uceluje hlavně pohled na místo činu a rozmístění předmětů na něm umístěných, ten by určitě měl být zachován.

Já jako hlavní největší urychlení vidím v tom, že by se OMČ skládala z videa s komentářem ohledávajícího policisty a náčrtku. Důležité věci (poškození, zajištěné stopy, věci atd.) by se navíc fotografovaly. Na tom jsme se v minulé diskuzi beztak všichni shodli.

Jiné urychlení administrativy by bylo finančně příliš nákladné (v každém služebním vozidle notebook s ETŘ a přenosnou tiskárnou atd.), takže těžko o nich alespoň rámcově uvažovat.

Rozhodně za stávajících podmínek bude nutná novela trestního řádu.

Jinak naprosto souhlasím se Schimanskim. Zase z toho smrdí švindl na sto honů a to ve formě křivení statistik. Nic víc v tom zatím nevidím.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 12:44:23 19. 05. 2012
honzad..jpg
No ja jsem alergicky na termin "bagatelni trestna cinnost". Poprve jsem tento termin zaznamenal v jakesi diskusi po udalostech v Janove. Nekdo tam upozornoval ze k vyhroceni vztahu mezi mistnimi a Romy dochazi ne diky nejakemu rasismu, ale diky zhorseni bezpecnostni situace, respektive vytrvalemu narustu kradezi,loupezi,nasilnosti atd.. a prave strach lidi o bezpecnost svoji, svych blizkych a sveho majetku a neochota statu situaci resit vede k radikalizaci mistnich a jejich podpore "nesystemovych" reseni.

A nejaka moudra lidskopravni aktivistka na to reagovala tim, ze rekla, ze ano, dochazi mozna k narustu nejake "bagatelni trestne cinnosti" ale ze to na situaci nema zadny vliv. Mohli me tehdy omejvat. Ty, kteri pouzivaji termin "bagatelni tresnta cinnost" bych tam nstehoval a nechal stat se (nejlepe opakovane) obeti takove "bagatelni" zalezitosti, jako prijit o peneznku s vetsi cati vyplaty, priste dostat par facek jen tak z legracee, dalsi tyden odevzdat cigara po zadosti doplnen otevrenym nozem a dalsi tyden prijit o kola od auta..

Uprimne receno, bagatelizace "bagatelni trestne cinnosti" je presne to, co mezi sirokymi vrstvami obyvatel v postizenych oblastch vyvolava opravnenou frustraci ..


R. Gulliany (byt mel jiste sve mouchy) dokazal trestnou cinnost ve svem meste za nekolik let snizit o desitky procent prave diky tomu, ze zacal od "bagateni trestne cinnosti".. tady se zrejme hleda cesta PRESNE OPACNA. A mozna nejsem sam koho napadane, zda-li presne opacna cesta nepovede take k presne opacnym ucinkum.

Tak fajn, to bude bezvadna republika. Neresi se (az na neptarne vyjimky) trestna cinnost nevyssich vrstev populace a v nejvyssich objemech skod. Dale se nebdue resit trestna cinnost v nejnizsich vrstvach populace a s relativne malymi (ale trvalymi) skodami ...

Tak to bude velka parada. Takovy postup nepochybne zajisti ohromany respekt obyvatel vuci policii a statni sprave zejmena ze strany strednich vrtsev ... a nepochybne to povede k uzasnemu narustu bezpecnosti a omezeni zlocinu... :-((

Proboha, do ceho se to ritime, kdyz se zrejme chysta doslova uredni lan na vedomou rezignaci na zakladni postupy socilani a pedagogicke prace, tedy resit vzdy a vsechno DUSLEDNE situaci od DROBNYCH (negativnich) vzorcu chovani drive, nez zacnou prerustat do zavznejsich vzorcu..

Statem placeny urednik, ktery tohle navrhuje by mel skoncit na pracaku a mel by mu byt porizen byt v oblastech kumulace "bagatelni trstne cinnosti" Totez plati i o soudruhy z nevladniho sektoru. Sup pekne na rok az dva bydlet, samozrejme s rodinou, do oblasti "bagatelnych tresnych cinu" . Ona by ta optika byla pak asi krapet jina, nez jak svet vypada s oken pprazske kavarny...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 10:29:33 19. 05. 2012
default.png
Naprostý nemsysl a evidentní záměr a ústup od principů demokratického státu, kdy stát není schopen zajistit občanům ani základní prvky jejich bezpečnosti a ochrany majetku, zdraví či vzdělání.

A ještě by mohli prosadit, že ubližení na zdraví se bude šetřit jenom od starostů a politiků základních stranických organizací nahoru.

Tady se prostě do státních institucí včetně vlády dostali lidé přímo z kriminálního prostředí a využívají několika méně oduševnělých lidí(pod hrozbou neobhajení funkce či místa), ideologických fanatiků(i když u policie je to zajimavé),kteří se chtějí zviditelnit a pod možností udržení místa a kariérního růstu jsou ochotni udělat cokoliv, bez rozmyslu a zamyšlení jaké to bude mít dopady na většinu poctivé společnosti a skutečný výkon pol. čiností. Ono ve skutečnosti takový holandský systém funguje zcela jinak než je u nás prezentován(včetně toho, že společnost v Holandsku je diametrálně odlišná) a rovněž počty policistů ve skutečnosti ve výkonu jsou po přepočtu na občana větší. Ale podobně jak si dnes někteří umělci hrají s pol. statistikami tak si podobně hrají s těmito statistikami.

SCHIMANSKI: To není pro to aby policisté byli v ulicích to je proto aby se jejich stav snížil o dalších 10.000 a platili jim minimální mzdu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu IVOSIK 08:32:56 19. 05. 2012
default.png
SCHIMANSKI [2012-05-18 17:00:05]: a to jestli vubec 10 minut :-) ZUTR trva asi tak pul minuty :-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DYINGCZ 01:40:27 19. 05. 2012
DyingCZ.jpg
Hm to bude debata s opravdovými znalci trestněprávní problematiky. Osobně proti kolegu Bednářovi nic nemám, ale nemyslím si, že by mu pol. akademie dala takové vzdělání, aby se pouštěl do větších akcí:)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MICHAL 22:29:02 18. 05. 2012
michal.jpg
H4DOS [2012-05-18 18:58:58]:
SCHIMANSKI [2012-05-18 17:00:05]:
Může být, ale detailně ten návrh zatím asi nikdo neviděl.
Přijďte se o Vaše výhrady podělit na debatu, podobná příležitost se nenabízí každý den.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu H4DOS 18:58:58 18. 05. 2012
H4dos.jpg
myslím si přesně to samé...a ještě to bude vedeno jako ČJ jinak všechny formuláře budou udělané, krom ZÚTŘ...výsledek?administrativa nemlich to stejný, ale opět nástroj na pokřivení statistik a "zvýšení" objasněnosti

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio