Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Ta-ble-ty u policie? (REDAKCE)

Ta-ble-ty u policie?
Singapurští policisté v okrsku a nyní s tablety
Foto: FutureGov

V posledních letech stále více pronikají moderní technologie do policejní práce. Bez počítače by si policista u nás svou práci dnes velmi těžko mohl představit. Moderní technologie si zkrátka našli cestu do všech možných i nemožných odvětví policie a také pro ni představují podstatnou výzvu. A jak se s ní vypořádavají zahraniční policejní sbory?

Autor: Ondřej Skalník
Publikováno: 06. 08. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu ANDRAS 14:25:19 09. 08. 2012
Andras.jpg
KAREL-150 [2012-08-09 08:02:44]:

Spoustu MOP i OHS, má lifebooky mimo provoz a nefunkční, či je nevlastní vůbec (mluvím o Praze I, II, III, na IV poměry neznám). DI všech římských a města ani lifebook na lustrace nevlastní. A vzhledem k tomu, že se najíždí na IS kontrola 2, lustrace např. přes DS PMJ trvají pravda od dvou, ale i do 15 minut. Záleží na tom, jak rychle se zrovna chce Bedrunce, pokud DS není zahlcena a dovolám se jí, pokud zrovna nezakládá nějaká č.j. a má na lustrace zrovna čas atd. A stejně to mají hlídkoví jinde s tím, že mimo Prahu je to ještě větší katastrofa. Pokud máme vozidlo, které není vybaveno LZZ, stává se, že pokud se bedruně zrovna nechce, strávíme u jednoho zastaveného vozidla klidně 15 a více minut. Já tedy žádnou demagogii v Lukášově příspěvku nevidím.

Naopak, pokud je LZZ ve vozidle přítomno, můžeme lustrovat vozidla za jízdy, odhalíme snáze neplatnou TK, případný zákaz řízení, a podobně. Dále je možné osobu bez dokladů ztotožnit pomocí fotografie (samozřejmě pokud jí má v CRO). Dále se počítá s tím, že operační přepošle událost přímo na LZZ, kde budou veškeré nutné informace, které nabral operační sedící na přijmu oznámení, a také bude možno spustit navigaci přímo k místu události.

Já fotoaparát a videonahrávání svého telefonu použivám takřka denně, internet používám denně, vlastním aplikaci aspi, lustrace, kontrola VIN a další, které mi usnadňují a především urychlují práci v terénu.

Takže se to kájo chce méně modlit, a více myslet, ty kluku jedna ušatá:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL-150 08:02:44 09. 08. 2012
Karel.150.jpg
LUKAS-HEINZ2 [2012-08-07 23:20:10]: Lukáši tak s takovou demagogií jsem se od tebe ještě nesetkal. Lustrace 20 minut a déle?
Tak za prvé, neznám oddělení, které by nebylo vybaveno lifebookem na kterém lustrace proběhne do minuty při neschopnosti do dvou minut.
Za druhé, pokud nejsem jako dozorčí zatížen a hlídka po mě žádá lustraci přes vysílačku, například z důvodu ztráty signálu lifebooku (což je výjmečné) tak lustrace proběhne nejpozději do minuty. Pokud slyším lustrovat hlídky OHS, kterých je jak máku přes otevřený kanál, který hojně využívá i operační, tak lustrace netrvají zpravidla déle než 2 minuty. Přes operčního města sice může být lustrace pomalejší, protože mají jiné priority, ale pochybuji, že na PMJ není dost lifebooku a jiných zařízení pro lustraci bez vytěžování operačního.
Dále spoustu věcí, jako vyhledávání kamarádů pohřešovaných a podobně nemusíš vůbec řešit v terénu. Snad každé oddělení v Praze je již vybaveno připojením k internetu, byť mizerným připojením. Naprostá většina úkonů není tak horká, aby se museli provést okamžitě někde v terénu. Takže mi tvá argumentace vážně vyznívá jako těžká demagogie. Nezlob se na mě, jindy s tvými myšlenkami často souhlasím.
Já osobně mám například mobilní telefon s fotoaparátem a připojením k internetu starý asi 5 let, fotoaparát využiji tak zhruba jednou za 2 měsíce a internet v mobilu tak jednou za rok, žádné hry, hudba, videa, je to telefon s několika funkcemi navíc, jsem si vědom toho jaké technologické novinky přinášejí nové telefony, ale když si položím otázku, Skutečně k čemu?, tak si umím i bez nalhávání odpovědět.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 01:26:55 09. 08. 2012
honzad..jpg
fesofe... tomu prece neni mozne uverit, co pises, vzdyt policie ma penez na nakup sakra vykonnych a sakra drahych hracek habadej, ostatne uz tehdy:

http://www.irucz.ru/cz/zpravy/1-/102000000000-ceska-republika/10209-/-/107-neuvedeno/4891-...

jich bylo par, kolik jich je ted? Kolik krahu tolik Agat? A kolik to stalo? Jo, ze by ty penizky sly vyuzit jinak, treba pro vas v ulicich? jenze vy v ulicich chranite normlani lidi, vy nehrajhete vysoke hry. Takze na vas s..e pes

A ze panove ty sakra draha hejblatka vyuzivaj taky mozna k tomu, aby nahravali neco, co si pak prectes v novinach driv, nez se to ve spise... jo, cece, proste jsou veci mezi nebem a zemi ... ale neco mi rika, ze ti tvy kolegove, co s tema masinkama delaj, chudi neumrou

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 01:26:04 09. 08. 2012
honzad..jpg
fesofe... tomu prece neni mozne uverit, co pises, vzdyt policie ma penez na nakup sakra vykonnych a sakra drahych hracek habadej, ostatne uz tehdy:

http://www.irucz.ru/cz/zpravy/1-/102000000000-ceska-republika/10209-/-/107-neuvedeno/4891-...

jich bylo par, kolik jich je ted? Kolik krahu tolik Agat? A kolik to stalo? Jo, ze by ty penizky sly vyuzit jinak, treba pro vas v ulicich? jenze vy v ulicich chranite normlani lidi, vy nehrajhete vysoke hry. Takze na vas s..e pes

A ze panove ty sakra draha hejblatka vyuzivaj taky mozna k tomu, aby nahravali neco, co si pak prectes v novinach driv, nez se to ve spise... jo, cece, proste jsou veci mezi nebem a zemi ... ale neco mi rika, ze ti tvy kolegove, co s tema masinkama delaj, chudi neumrou

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FESOF 14:26:50 08. 08. 2012
default.png
Technické problémy které nejvíc trápí mě u nás na okresním OO PČR Břeclav už asi 8 let - od mého nástupu: 1.Ani na jednom vozidle pevně a ani jedno přenosné záznamové zařízení pro videodokumentaci (alepoň že foťáky máme) 2.Ani jeden moderní - tím myslím ten novější Psion - jen dva nefunkční a zastaralé bez automatické aktualizace - kolébky a to jen na osoby 3.Pouze jeden Drager a jinak trubičky - prošlé 4.Naštěstí alepoň jeden funkční Lifebook - jenže pouze jeden 5.Ani jedna GPS navigace na celém OOP - přijedeme někam na majáky za 10 minut a pak dalších 20 hledáme ulici či barák - hasiči i záchranka mají. 6.Ani jeden služební telefon pro hlídky v terénu 7.Na stále službě není internet - ten je jen v jedné kanceláři na druhé straně budovy - Internet=zdroj informací které by nám mohl operační předávat a které mnohdy na místě potřebujeme. 8.O špatně fungujících ručkách ani nemluvím Takže nějaké tablety to je sci- fi, když nejsou schopni koupit ani tu blbou navigaci do auta za 2 tisíce a my pak stojíme v obci před OÚ u blikajícího auta s majáky u mapy a hledáme konkrétní ulici. Je to smutné a tragické zároveň.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 08:05:24 08. 08. 2012
default.png
Lukáši....

Nikdo nezavrhuje technologie.

Máme jiné zkušenosti se zaváděním moderních technologií do praxe. U nás na okrese máme jednu navigaci a tu si k nám jezdí půjčovat kriminálka, aby našla cestu domů při služební cestě. Zbytek republiky není Praha.Ten aspekt na který poukazuješ v závěru je další věc. Já u policie vidím mnohem závažnější problémy než zavádění tabletů pro výkon tzv. do kanceláří managerů.

Nejde o nic jiného než pod záminkou získat pro sebe provizi, pro známého ve firmě lukrativní zakázku. Protože statisicové odměny jsou pořád málo....

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 23:20:10 07. 08. 2012
Lukas Heinz.jpg
Panové jste trochu vedle. Například pražská PMJ vozí ve vozidlech tablety napojené na policejní evidence. Veškeré lustrace a kontroly se tím zkrátí o desítky minut. nevím jestli už někoho z vás civilů, kteří tady přispíváte, stavěla hlídka policie, ale jenom lustrace trvá minimálně 10 minut, pokud vše funguje jak má a dozorčí nebo operační důstojník má čas lustrovat. Ale protože situace většinou není ideální, je spíše běžný čas zdržení při lustraci 20 i více minut. Nemluvě o tom, že by nedocházelo ke zbytečné buzeraci lidí, neboť většina vozidel se dá na tabletu vylustrovat za jízdy během dvou minut, aniž by byl řidič vůbec zastavován.

Např. Facebook využívám velice často při hledání kontaktů na majitele ztracených dokladů, kamarádů pohřešovaných osob, a dokonce se mi podařilo před rokem takto najít pachatele nebezpečného vyhrožování.

Je vyrchol blbosti zavrhovat technologie, které mohou policistům usnadnit práci, jen proto, že je u nás většina výběrových řízení podmáznutých a naše vláda je plná debilů.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 13:01:10 07. 08. 2012
honzad..jpg
catani, ty duse dobra, lec najivni a prosta! :-)) K cemu tablety u policie a proc nestaci papir a tuzka? To je proste, zajdi si do papirnictvi koupit zapisnik a tuzku, no ahned vedle vedle do elektra zajdi omrknout tablet:-)

A vypocitas-li si cca 10% z prodejni ceny (coz je ten nejstrizlivejsi podil, ktery podle Transparency international jde z prumerne ceske statni zakazky do soukromych kapes ) - tak razem zjistis, proc by se mely nakupovat ta-ble-ty a papir a tuzka by mely byt odhozeny na smetiste dejin! :-)))

Vis kolik lidi si rika, ze uz je to na MV ci PP PCR moc nebavi a libil by se jim takovy neoficilni zlaty padak? A koupit ta-ble-ty jeste znamena jako binus byt ovencen gloriolou toho, kdo zavadi moderni tchnologie a vam, prostym polictum ukazuje, jak moudro predstavuji jejich nadrizeni, kteri sleduji a pro policisty opatruji posledni technologicke vystrelky.. :-))

A zase se bude psat a tocit o modernizaci policie a bude odvracena pozornost od toho ukrutneho bordeluna dvorku :-)

Co myslis, mylim se?


PS: predstava nakupu talbetu me pripomina jiny velepotrebny nakup do nekolika kraju, specialniho voz upraveneho jako mobilní monitorovaci centrum (MMC) bez ktereho jste vy, radaci, uz nemohli vydrzet ani den a par milinu se v nem spolehlive utopilo :-))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 09:56:38 07. 08. 2012
default.png
Uf, to jsem se už dlouho nepobavil. Ta-ble-ty u Policie Čr. K čemu by proboha byly. Firma co má připojení k internetu menší rychlostí než veřejné připojení ve městech k veřejnému internetu. Nebo jedno připojení na oddělení I.typu. Nebo kde vlastní evidence a intranet zamrzá co pět minut. Nebo firma, která nemá kapacity rozkrývat počítačovou kriminalitu.
V čem je rozdíl mezi papírem a tužkou a ta-ble-tem pro policisty. Vyhledávání na mapě s ukázkou pro turistu by bylo dobré,za předpokladu, že by ten turista na nějakého pochůzkáře narazil a nesmělo by to trvat déle jak jednodušší nákres a navedení turisty na určené místo.
K lustracím si dovolím s jistotou tvrdit, že při formě zabezpečení a nastavení současných podmínek přístupu k vlastním policejním databázím pro policisty, je toto vyloučeno.

No jediné mne tak napadá, že by nějaké KinderLanger na tom hrálo v parku na lavičce hry.

Přestaňte fantasmagořit. Radši potichoučku pod dohledem velkého bratra GIBSu dělejte svou práci, aby jste těm na kterých je páchána trestná činost ještě nepřidělali větší škody a nenechali se fackovat od kriminálníků a nadřízených, aby Vám nevznikla nějaká újma. Normálnímu uvažujícímu člověkovi musí být jasné, že v této společnosti a při této vládě, přijde policie zrušit nebo se přemění na pomoc pro recidivisty a bezdomovce a špatně placená ochranka pro politické,poslanecké a vládní závadové invidua.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL-150 09:19:10 07. 08. 2012
Karel.150.jpg
Jsem přesvědčen, že tablety jsou krásnou technologickou věcí, ale nejsem přesvědčen, že jsou pro nás až tak nezbytné. Jistě se na nich dají pařit i super hry, když je nuda, shlédnout film a podobně. Myslím, že policista by neměl být turistický průvodce s tabletem, respektive aby hlídkový více čuměli do tabletu než kolem sebe. Uvědomuji si i výhody, jen pro mě nejsou tak výrazné a śubjektivně to hodnotím tak, že mi za ty prachy nestojí.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio