Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

komunikační dovednosti, autorita

chtěl bych se zeptat, zda nastupující policajti mají nějaký kurz, kde se osvojují potřebné komunikační dovednosti -- tj. být slušný na slušné, maximálně tvrdý na ty ostatní (jak tu na fóru bylo psáno...) přijde mi poněkud ujetá a nelogická představa, že žádný takový kurz policisté nemají a jedince s těmito dovednostmi se snaží vybrat na základě psychotestů. Proč? ---protože to jsou komunikační DOVEDNOSTI ...tj. lze se je naučit, lze si je dodatečně osvojit. To neplatí o některých jiných, převážně temperamentových vlastností...
SAGZAR :: Datum založení: 24. 01. 2013 :: celkem 22 komentářů

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu CEMAN 21:26:30 28. 01. 2013
default.png
Komunikační schopnosti má každý člověk na jiné úrovni. Tyto schopnosti se odvíjí od výchovy, inteligence, vzdělání, psychického zdraví a mnoha dalších aspektů. Studium a nácvik je určitě přínosem. Policista je ale vázán zákonem, který kolem komunikačních možností vytváří rámec a jeho perfektní znalost je pro policistu asi ta nejlepší komunikace.
Autorita policisty závisí také na výše uvedených aspektech včetně výšky jeho postavy a šířky jeho ramen. Autorita a respekt jsou sourozenci strachu.
Bezpečnostní sbor by měl zajišťovat celou řadu dalších jiných školení, ale nejsou peníze a hlavně nejsou lidé, kteří by makali, když by se jiní vzdělávali a zdokonalovali. Školení totiž probíhají pochopitelně v pracovní době.
Účelem psychotestů by měla být selekce nevhodných uchazečů, u kterých je dle jejich výsledků v testu předpoklad, že by takto náročné povolání nezvládali. Psychotesty samozřejmě bohužel tuto úlohu neplní na sto procent, což je ale známo a i uchazeč, který skutečně splňuje předpoklady, testy nemusí projít nebo naopak projde labilní člověk. Takovou mám alespoň zkušenost ze svého okolí.
Jinak na ZOP se to letem světem probralo v rámci Psychologie.



Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu X 18:29:05 28. 01. 2013
default.png
Nechci do toho moc kibicovat, ale věřím že to lze nastudovat z knížek a přizpůsobit praxi. Koneckonců na VŠ kde se toto učí tak to neprobíhá jinak. Dají vám prezentaci, odvykládají, uvedou pár příkladů, pošlou vám materiály a naučte se na to na test nebo zkoušku. Takže velkou hlavu bych si z toho nedělal, a pokud mám zájem se to naučit tak si seženu knížku na téma komunikační dovednosti, asertivní jednání atd.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu EM488 17:10:41 28. 01. 2013
default.png
Žádné "komunikační kurzy" ve velkém nejsou z jednoduchého důvodu - nejsou peníze. Něco málo se do nás kdysi snažili vtlouci učitelé na přípravce v předmětu psychologie, jenže ti (byť to byli lidé s akademickými tituly) o práci policisty v přímém výkonu nevěděli vůbec nic a všem nám to připadalo, jako když se slepec a vozíčkář spolu baví o přednostech orientačního běhu. Takže pokud se teď někdo od policie odborně učí "mluvit a jednat", budou to maximálně tak tiskoví mluvčí, aby mohli novinářům denně předkládat slinty typu "Policisté zadrželi pachatele, kterému za tento čin hrozí až...".

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DYRUP 16:20:09 28. 01. 2013
default.png
Nijak se do tebe nenavážím, ale slušnému chování se má člověk naučit doma od rodičů!! S drbany může člověk jednat pokud má aspoň nějakou autoritu a respekt. Pokud toto člověk nemá tak mu bohužel nepomůže ani 10 kurzů.
Souhlasím jak píše Hammer, je třeba studovat zákony, aby jsi věděl co si můžeš dovolit.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 20:36:26 27. 01. 2013
default.png
SAGZAR [2013-01-27 13:23:22]: Jo, na ŠuPu po devatenácti letech praxe s tím psycholožka přišla a jak jsme se dozvěděli, učili to mladé na ZOPce. Jenže rozdíl mezi modelovkama a praxí je asi jako nebe a dudy. Tohle se naučit nedá jinak, než opakováním a pokud možno pod dozorem starších kolegů. Člověk sice dělá chyby, ale policajtům se v této republice chyby neodpouštějí. Kdyby ti modelovkové figuranty dělali staří psi z terénu, tak asi jo, ale když je dělají samotní zobani, co z toho asi tak může být? Na škole se prostě nic pro praxi nenaučíš, studuj zákony a předpisy jako ďas, aby jsi je znal jako když bičem mrská, jakmile přijdeš do praxe, bude se ti to hodit.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CHIP 18:42:12 27. 01. 2013
Chip.jpg
Na některých školách byla v osnovách psychologie a něco takového se tam učilo. Ale bylo to velmi problémové, protože to učily paní vzdělané sice jako psycholog, ale naprostým s nulovými zkušenostmi z taktiky zákroku. Docházelo pak k tomu, že psycholožka radila sednout si při komunikaci se sedícím drbanem, aby člověk nepůsobil moc agresivně a nadřazeně atd, kvůli čemu zase prskají instruktoři taktiky atd. Lidí kteří by měli zkušenosti jak z taktiky, tak z psychologie a dokázali to nějak skloubit, je strašně málo.
Jistým způsobem se jednání vyučuje při modelových situacích...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SAGZAR 18:08:48 27. 01. 2013
default.png
DANIK [2013-01-27 13:39:10]: díky za odpověď...

asi budu muset nějaký absolvovat..

Předpokládám, že nikdo zde nemá žádnou zkušenost s těmito kurzy? ..ať už osobní či zprostředkovanou...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DANIK 13:39:10 27. 01. 2013
Danik.jpg
SAGZAR [2013-01-27 13:23:22]:
Vskutku nemají. Necháváme to na přirozoných schopnostech. Jako všechno.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SAGZAR 13:23:22 27. 01. 2013
default.png
to tu není ANI JEDEN policista, který by věděl, zda absolvoval při výcviku nějaký komunikační kurz ?

ta otázka není složitá....prosím, odpovězte mi.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio