Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

ODSOUDIT za každou cenu? (REDAKCE)

ODSOUDIT za každou cenu?
ilustrační
Foto: Ondřej Skalník

Převzato z časopisu Střelecká revue (7/2013): Kauza policisty Jiřího Jungmana se táhne už pět let. Během té doby případ prošel přes celou soustavu soudů včetně Ústavního a zahájil nové „kolečko“. Člověku by se chtělo parafrázovat klasika, že „soudci rozhodovali výhradně podle svých představ o právu, a nedali se zmást ani nálezem Ústavního soudu“. Jste-li slabší povahy, doporučujeme číst tento článek někde, kde nebude slyšet vaše klení.

Autor: redakce
Publikováno: 02. 07. 2013
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu HONZAD 13:33:56 05. 07. 2013
honzad..jpg
akiro: prepkvapuje me, ze te postup soudu tak prekvapil... Vzdyt takto bezne pracuje v teto zemi nemala cast justice.

Asi chodite na soudy malo, nebo je vnimate jinak, kdyz
neni zrovna souzen vas kolega. No, treba vam tahle kauza otevrela aspon trochu oci. Tahle kauza totiz neni nicim vyjmecna, ani pristupem toho soudce. Ba prave naopak. V soucasnych pomerech je prubeh zcela typicky... Bohuzel

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 08:23:29 05. 07. 2013
default.png
AKIRA [2013-07-04 17:49:31]: Hele, mohl by jsi být konkrétnější s tím reportem od toho soudu? To, co jsi napsal není ani nedostačující! :D To je rovnou na zastřelení pro sabotáž! :D

Proč si myslíš, že soudce ty tvoje zajištěné stopy ignoruje? On o nich ani neví se vsadím! To je nopvá zásada volného čtení spisu. Všimli jste si, co nastane, když u soudu řeknete, že trváte na tom, co jste uvedli v úředním záznamu? Že kdybyste se vlivem odstupem času někde s tím svým záznamem v ústní podání soudu rozešli, platí to, co je v ÚZ?

Kdo tam nebyl, řeknu vám to, abyste se mohli na tu komedii připravit: soudce začne honem hledat váš úřední záznam ve spisu a honem si ho číst a nejenom on. Tak abyste nebyli překvapeni.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu AKIRA 17:49:31 04. 07. 2013
default.png
Byl jsem u toho soudu a muzu rict, ze mi bylo z toho co predvedl soudce tezce na zvraceni. po navratu do prace, kde delam technika, jsem hodne premyslel o smyslu zajistovani stop, kdyz si soudce muze temi dukazy vytrit prdel a nic se nedeje (potazmo soudce neprimo rekl, nech se zabit a pak se mozna muzes branit). je hodne smutne ze policista neveri v soudni moc sve zeme.

PS: delam tu praci, protoze me to bavi a snazim se ji delat, abych se sam sobe mohl podivat do oci (mno a pro nejakou tu zlatku ikdyz to je hodne diskutabilni)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:33:14 03. 07. 2013
default.png
Jo ještě k bandě cikánské: pánové, nejen u tohoto případu se mně obrovsky osvědčilo s nima srandovat. Oni jsou sice všecko, ale taky tuze veselá banda. Jak nadhodíte nějakou legrácku, máte je na své straně. Nechtěl jsem popisovat ty durchy v té soudní síni všecky, ale takovou srandu jsem u soudu nikdy potom nezažil.

Soráč za off topic.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:28:35 03. 07. 2013
default.png
Věc má podle mě dvě roviny, které soudy ale dávají do jedné. Jo, jistě, ožralý blbec s pistolí, navíc policajt, provokoval psa a minimálně rušil noční klid. Přestupek, potrestat, vyhodit od policie když to bude potřeba! To je jedno, ale tohle tady končí. Ten policajt se dopustil méně závažného přestupku, nikoho neohrožoval ani na zdraví, ani na majetku.

Ale sjednávání pořádku s maníkem, který se nijak fyzicky neprojevuje pěstma a rozvajlerem navíc, je ze strany toho sjednávaného nutno považovat za útok na život jeho osoby. Já se psů nebojím, ale Rotvajler, pokud umí kousnout, to je jasný brutální průser. Navíc majitel mydlící ležícího chlapa hlava nehlava, ten na zemi je silně krátkozraký, už to musí být docela strašné, vidět kulové a dostávat jednu za druhou.

K přístupu našich soudů: stál jsem před nimi jako svědek u našich případů mockrát. Ze zásady volného hodnocení důkazů si tihle těžce přeplácení nadlidé dělají zásadu volného přehlížení důkazů, zásadu volného studování v Plzni, zásadu volného čtení nebo síše nečtení spisu atd.

Můj služební pes kdysi pokousal nešťastnou shodou okolností krátce předtím cikána zmláceného druhým cikánem. Byli to sice cikáni, ale vynechme to, jakou barvu pleti měli. Sledujte, jak pracují soudy.

Ten pokousaný cikán si za to mohl sám, my jsme mu s Ťutinem šli jen na pomoc, když mu ten druhý mlátil hlavou o asfalt.

Přijdu za rok k soudu, u dveří soudní síně jsem pozdravil, vevnitř asi padesát cikánů, dva fan kluby, samosoudkyně v čele stolu. Představil jsem se kdo jsem a že jsem ten psovod. Dál jsem se nedostal. Paní samosoudkyně prohlásila na celou síň: "pane policisto, měl je ten váš pes sežrat všecky, byl by od nich pokoj!"

Zachovat kamennou tvář byl nadliský úkol, spadla mě brada na zem.

Jednání začalo, ten malý zmlácený, který se ale vůbec ničeho nedopustil, stál na lavici obžalovaných. Si říkám, asi něco ještě provedl, no kurňa, ale co dělá na lavici obžalovaných v této kauze? Cikáni kolem oči vypleštěné a huby otevříté, že soudkyně musela nechat zavřít okno, aby nebyl průvan. Musel jsem pořád kontrolovat, abych se nesmál.

Nástup jako svědek, začnu vypovídat:

Ten obžalovaný se baví asi osm metrů ode mě s tím druhým, žádné emoce, nic, najednou ho ten druhý srazí na zem, cikán praští jako špalek hlavou do asfaltu, ten druhý na něj skočí a bim bim bim, pokouší se asfalt hlavou toho na zemi rozbourat. Já startuju z kordónu psovodů, toho cikána nahoře odstrkuju z toho cikána dole rukou a posílám Ťutina, aby mu to vysvětlil svým speciálně konstruovaným košíkem - napřed do koulí, pak do hlavy. Jenže ten dole psovi stáhnul náhubek a začal do něj kopat, tak Ťutin nelenil a za naprostého ticha zakousl zuby tomu malému bitému cikánovi do vnitřní části stehna pravého. Jak ruply gatě, bylo to jako výstřel, cikán zařval ještě tak nějak Holywoodsky, ale jak Ťutin zaškubal hlavou, silně přidal na decibelech a v půlce omdlel, vyvrátil oči v sloup a vytuhnul. Ani fógl nezapěl, jaké bylo ticho. Tak, říkám si, teď jsme ho zabili, asi tak hodinu budu vymýšlet verzi, že to byla nutná obrana."

Nato se přihlásil ten malý cikán co byl na lavici obžalovaných a říká: kdyby mě mlátil hlavou o zem, tak bych měl otřes mozku, ne? Z fan klubu se uvedl křik: drž piču, dylino jeden! Já mu říkám: čeho že otřes? A soudkyně: vy zklapněte a sedněte si!

Soudkyně mě zarazila a říká: počkejte, vy chcete tvrdit, že tady pan Lojza Smyk se ničeho nedopustil a byl mu mlácené hlavou o zem?

Ne nechci to tvrdit, tak se to stalo, je to v mém úředáku slovo od slova.

Prej přerušuju jednání, to je všecko špatně, musíme teda zavolat další psovody kteří to viděli... Cikánů jsem se nemohl zbavit, zvali mě na pivo, takový barevný fanklub jsem v životě neměl. Ta soudkyně ten spis vůbec nečetla a nečetl ho ani státní zástupce, který žalobu proti zmlácenému a ještě pokousanému cikánovi připravoval. Stačí tento jediný příklad?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 21:26:03 02. 07. 2013
default.png
Po přečtení uvedeného, bych jako soudce měl velké pochybnosti na obě strany. Vycházel bych z toho, že nebylo jednoznačně prokázáno zavinění obviněného a co v takové věci říká trestní řád. I z pochybnostmi bych musel obviněného tedy za konečný uvedený skutek osvobodit a vyloučit úmysl, zbývá jediná možnost jak si před veřejností zachovat tvář, nedbalost a podmíněný trest. Todle je však naprostá prasárna na objednávku.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu STARK 21:11:56 02. 07. 2013
default.png
Souhlasím s Honzadem i Danikem. Evidentně se někdo snaží za každou cenu mu dát po kulách jen proto, že měl u sebe zbraň a použil ji. V naší zemi totiž převládá názor, že kdo nosí zbraň, tak je magor a skoro terorista a nosí ji jen pro to, aby s ní někoho mohl zabít... Když se o mě někdo dozví, že mám u sebe zbraň, tak si něco podobného vyslechnu v 90% případů...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DANIK 20:44:12 02. 07. 2013
Danik.jpg
Tohle je jeden z nejděsivějších případů, který ukazuje tu absolutní zhovadilost našeho soudního systému. Chtělo by se mi říct tu božskost našich soudů - instituce, která je základní ve vymáhání práva, nemá absolutně potřebu řídit se zákony - prostě senát nejvyššího soudu zcela ignoruje nález soudu vyššího. Nic se nikomu nestane, nikdo nebude potrestán, prostě zničí člověka a hotovo. Oni chtějí a je vymalováno.

Poslední dobou jsem si hodně všiml, jak máme tendeci říkat - oni ty Američani jsou hrozní blbci, ale tohle ..... mají dobré. Časem jsem o tom začal přemýšlet a oni mají dobré skoro všechno. Precedentní systém, u závažných skutků porotní systém. Systém vymáhání práva a pravomoci policie. U nás prostě jen neskutečnej bordel a zlovůle. Nejsem úplný přítel násilí, ale ty zmetky od nejvyššího soudu bych vytáhl před soud, pustil na ně rotwailera a začal je mlátit. Pak bych se těch co by přežili zeptal jak se cítili. Asi myslím, že má Honzad do jisté míry pravdu a jedná se o součást systému, který nás má utvrzovat v tom, že bránit se je špatné. Tady netřeba argumentů - stačí si představit, že ležím na zemi a kolem běhá rotwailer, který mě už i kousnul - budu posranej až za ušima. Chlap, který mu s útokem pomáhá je už jen perlička - chápu to jako jednoznačnej útok na můj život. Kdo ne, je magor.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 14:05:31 02. 07. 2013
honzad..jpg
nemylsim, ze by tady slo o to, ze je to polda, ale o to, ze se branil strelnou zbrani.
Media a jista vlivna cast ve svem politicko korektnim silenstvi proste bojuje proti tomu, aby clovek mel pravo nist zbran a v krajnim pripade ji vyuzit na svoji obranu.

Vzdycky jak je v nejake kauze zbran, tak noviny (hulici travy z prazskych redakci/kavaren kteri udavaji ton) rvou jak turi "jak je to mozne" a bohuzel ceska justice k hlasum medii rozhodne neni hlucha.

Myslim,si, ze kdyby ten muz nebyl policista a jeho kolegove a pratele jeho pripad nedrzeli nad vodou, tak diky kombinaci "alkohol a zbran" uz by se nad nim davno zavrela hladina.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ORLANDO025 12:39:51 02. 07. 2013
default.png
Už jsem o pár soudnických lumpárnách slyšel ,ale tohle je masakr. Vymahatelnost práva nula. To fakt aby se každej polda bál dneska cokoliv udělat.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio