Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Kontroverzní zákrok polské policie (REDAKCE)

Kontroverzní zákrok polské policie skončil zastřelením pachatele
ilustrační
Foto: Fotosoutěž

Po sociálních sítích se šíří záběry ze zákroku polských policistů, kteří nekompromisně zastřelili na útěku pachatele, který po nich předtím hodil kladivem. Co si o zákroku myslíte vy?

Autor: redakce
Publikováno: 15. 07. 2014
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu SANTIAGO-SAN 06:37:49 30. 07. 2014
default.png
VETERAN2 [2014-07-29 21:00:55]: Netvrdím že se musí střílet za každou cenu ale když jako polda něco provedu, musím vědět proč. Pokud po poldoj hodíš kladivo a míříš na hlavu, nezlob se na mě ale to tě zabít může :) Pokud taky to kladivo po tobě hodí... Nejsem expert na mechaniku ale vím jistě že díru do kebule ti to udělá. Jak říkáš na místě říkal že nás všechny pozabíjí, kladivem mi rozmlátí palici apod. Nehledě na to že jestliže osoba proti níž byl použit donucovací prostředek hrozba namířenou střelnou zbraní nebo varovný výstřel neuposlechne příkazu policisty k zajištění bezpečnosti jeho vlastní nebo jiné osoby... Což také neuposlechl... :) Hrozba byla ? Byla, byl dokonce i varovný výstřel.. :)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 21:00:55 29. 07. 2014
default.png
SANTIAGO-SAN [2014-07-29 12:49:52]: Vím. Bylo by to ale hodně na hraně. Ani jeden nevíme, co udělal předtím. Podle nadpisu rozbíjel auta. To dokonal. Na nebezpečného to určitě nedá.
Dále napadení. Nikterak intenzivní to nebylo. Spíš se nechtěl nechat rušit a sebrat. Kdyby se drželi dál, ani by nehodil. Takhle po nich hodil, co měl a snažil se utéct. Hodně by záleželo na posudku, co by tím, čím házel, dokázal způsobit. Osobně se vůbec neodvažuji odhadnout výsledek. Řekl bych maximálně tak pokus o těžké ublížení. Snaha dokonat, veškerá žádná. Že by od soudu odešel s podmínkou nebo maximálně rokem nebo dvěma na tvrdo, víme oba. To poškozování by podle škody mohlo dát i na víc.
Podle reakcí vypadal na perník. Na to by se dalo uhrát asi nejvíc. Říkat mohl cokoliv. Nezbývalo by než doufat, že se nepodaří ten záznam vyčistit natolik, aby bylo rozumět každému slovu.
Jak jsem napsal. Střílet po něm v ulici plné lidí, by mě nikdo nedonutil.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SANTIAGO-SAN 12:49:52 29. 07. 2014
default.png
VETERAN2 [2014-07-28 22:36:17]: § 56 písm. c) zákona č. 273/2008 Sb., o Policii se praví... aby zamezil útěku nebezpečného pachatele, jehož nemůže jiným způsobem zadržet...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 22:36:17 28. 07. 2014
default.png
HAMMER [2014-07-26 07:06:42]: Něco dobře napsat je jedna věc. Tady ale můžou psát, co chtějí. Obrazový záznam je tak maximálně usvědčí ze lži. Dokud házel, nebyli ho schopní trefit do nohou. Aspoň se mi zdá, že tam ta ženská mířila. Kdyby se jí to povedlo, myslím, že by proti tomu nikdo nemohl nic namítat. To nezvládli. Když už neměl čím házet, dal se na útěk. Je jedno,co měl u sebe, protože to nepoužil, přestože měl možnost. Raději prchal. O důvodné obavě bych tedy pochyboval. Když se na záznam podíváte pozorně, stojí na straně ulice, kudy prchal, vzadu hlouček lidí. Při střelbě se práší ze zdi. Z tak nekvalitního záznamu je to problém odhadnout, ale řekl bych, že uběhnout ještě tak 10 metrů, měli ti diváci o zábavu postaráno. Nikdy bych takhle nestřílel. Mohl by být podezřelý, z čeho by chtěl.
Použití zbraně je možnost. Ne povinnost. To platí i při střelbě na auta. Nevím, proč rušit paragraf kvůli tomu, že někdo neumí střílet. Mohli aspoň napsat, že ta holka třeba chvílemi držela při jízdě volant, když třeba něco hledal v kabině. V tu chvíli je řidič a ne nezúčastněná osoba. Řidič přeci nezbytně nemusí sedět na místě řidiče. Je to sice těžko, ale alespoň trochu uvěřitelné. Trefit i pašíka, nikdo už by netvrdil nic jiného. Případ neznám, tak nevím, jak to přesně bylo. Ono se to obdobně stalo stejně víckrát.
Jako forma zkráceného řízení to ale nemá chybu. Náklady na trestní řízení a výkon trestu odpadají. Bezprostřední účinek na pachatele. Náprava jistá. Určitě už to nikdy neudělá.
Když se nám podařilo najít kradené vozidlo, majitel byl skoro vždycky pěkně kyselý, protože ho měl dobře pojištěné a koupil by si nové. A 105ku nějakého chudáka už dnes neukradne asi ani smažka.
Pokud krade auta organizovaná skupina, jsem zastáncem jejího rozkrytí. U nás to místní nebyli nikdy a když se chytil jen jeden. Za 14 dní se kradlo vesele dál. Když sebrali všechny, byl docela dost dlouhou dobu pokoj. Aut se ale u nás kradlo naprosté minimum. V Praze je větší výběr.
Xykan je ten ultrasráč z vedení, který tě zná a asi ani z vedení nebude. A co hůř. Nechce sem dát žádnou veselou z natáčení. Poradenská činnost je to, co na tebe prozradil Google. To ti tedy asi uniklo.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 07:06:42 26. 07. 2014
default.png
Zopakuju případ, kdy policejní hlídka vyjela na signál pastičky do nějakého obchoďáku. V oddělení oděvů se schovával drban. Nebyl ozbrojený. Kluci obchoďák procházeli, jeden z nich si všimnul pohybu za řadou mantlů a slyšel kovové cvaknutí. Drbana promptně poslal asi tak půlkou zásobníku do věčných lovišť. Zákrok byl vyhodnocen jako oprávněný, kovové cvaknutí bylo sice nakonec ramínko o držák mantlů, ale pro policistu to mohlo znít jako natahování pojistky zbraně.
Měl holt drban opustit úkryt, když k tomu byl vyzván.
Jak píše Santi, že má hole v ruce? E... teda holé ruce? V další sekundě bude mít v ruce z rukávu nějaký krátký revolver nebo nějaké veselé házedlo plné uvědomnělých hrotů...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SANTIAGO-SAN 14:23:23 18. 07. 2014
default.png
Že měl prázdné ruce, no a co ? Co když byl držitelem zbrojního průkazu a byla důvodná obava že měl u sebe zbraň jež je na něj registrována ? Nebo předtím provedl něco se zraní a proto se za ním hlídka rozjela ? Je úplně guma jestli ho provrtali přes záda nebo ne, pokud měl u sebe střelnou zbraň atd... atd...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 22:37:45 17. 07. 2014
default.png
Polský zákon neznám, ale na mě to spíš dělá dojem, že ho nebyli schopní do těch nohou trefit. Nevím, co udělal předtím, ale jestli jen to auto, tak pokud už neměl čím házet a dal se na útěk, je střelba v době kamerových systémů úplně zbytečná. Však on ho někdo pozná a pak ho stačí dojít v klidu sebrat. Navíc utíkal docela širokou ulicí, kde se dá předpokládat pohyb lidí. Dokud stříleli proti baráku, je to v pořádku. Jakmile začali střílet podél, riziko pro nezúčastněné osoby by se mi zdálo příliš velké, i kdyby ho naháněli jako zvlášť nebezpečného.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu EM488 21:19:07 16. 07. 2014
default.png
Střílet do zad je hrozně ošemetné, otázkou je, jak moc nebezpečnej jim připadal a jak to podají při vyšetřování. Já bych logicky do roztrhání těla tvrdil, že byl nebezpečnej i po odhození tyče, protože jsem netušil, zda ještě není něčím dalším ozbrojenej. A z jeho chování jsem usoudil, že nechat ho utéct znamená další jeho „společenskou škodlivost“, to znamená důvodnou obavu hraničící s jistotou, že na útěku těžce zraní někoho nezúčastněného, kdo mu vleze do cesty. Je to v podstatě stejné, jako pálit po ujíždějícím autě. Vždycky kluky hrozně obdivuju, že nemají strach takhle nastavovat kůži.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JIRKAH 20:54:46 16. 07. 2014
default.png
Lehký komentář směrem ke Starskymu. Myslís,ze je optimální začít střílet do zad při útěku? Osobně bych taky neváhal vystřelit, i když bych asi čekal az půjde blíž. Myslím,ze kdyby se rozeběhl s cílem me zranit,tak by nikdo nemohl říct ani ň. Nějak nerozumim skákání slecny. Jednou se proti ni rozběhl a mela ho strelit do nohou.Salva varovných mi přišla zbytečná. Přišlo mi to pak už jako selhání,když neměl nic v ruce,otočil se a začal zdrhat. Ja nechci obhajovat pachatele,ale začít střílet do těla az,kdyz mi už nic primo nehrozí mi nesedi.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JOHN158 08:52:02 16. 07. 2014
john158.jpg
situace na místě se ničemu nevymyká každodením zásahům po celé ČR. Činnost a taktika dvoučlenné hlídky velká 0. Po odstřelení pašmena velká 0, klasický zmatek, nikdo ho nezajistí, že by se mrkli jak moc je dobře střelenej, pouta prostě velká 0. Budiž to ukázkovým příkladem jak to vypadat nemá..
No a střelba do zad : neznám polské předpisy, takže fakt nevím jestli můžou nebo ne. Ale u nás jsou orgánové a orgánky ( mají ptáka ve znaku) kteří budou posuzovat definici : jiným způsobem zadržet.. Sice to byl nebezpečný pachatel, nicméně na utěku dle záběru nebezpečí pro tu hlídku pominulo.. a se služebním autem ho mohli trošku uštvat a pak mu ukázat své služební kung-fu..
Mně osobně baví to adrenalinové hopsání na Pejraka, jak táhnou nohu za sebou.. žádný stabilní postoj, žádnej čistej pointing a dle mého názoru pokud šel v před, minimálně jeden z nich mohl mít čístej zásah.. bylo by to čistější..než odskakovat, přiskakovat a hopsat.. vím že za to může adrenalin, ale kvalitní výcvik by to měl poladit..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio