Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Kontroverzní zákrok polské policie (REDAKCE)

Kontroverzní zákrok polské policie skončil zastřelením pachatele
ilustrační
Foto: Fotosoutěž

Po sociálních sítích se šíří záběry ze zákroku polských policistů, kteří nekompromisně zastřelili na útěku pachatele, který po nich předtím hodil kladivem. Co si o zákroku myslíte vy?

Autor: redakce
Publikováno: 15. 07. 2014
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu JIRKAH 18:04:43 15. 07. 2014
default.png
Myslím, že podobná videa by se měla pouštět v rámci výcviku se slovy TAK TO NE. Můj názor. Vycházím pouze z domněnky, že člověk na videu zrovna asi nikoho nezabil a označení nebezpečný pachatel mi nepřijde zrovna adekvátní. Myslím, že policisté z SPJ, kteří chytají cihly a kameny taky nestřílí na útěku. Policistka reagovala naprosto strašně, jak ustupuje, nekryje se atd. Z mého pohledu naprosto nezvládnuté, venku na ulici, kde je spousta očí. Ještě bych vzal, když by zrovna házel to kladivo, ale jak nic neměl v ruce a začal utíkat..... Psychicky to nedali. Sám jsem pro, když pachatel pozná max. tvrdost, když útočí, ale takto se mi to moc nelíbilo. Můj názor.....

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 2)
Poslat zprávu EM488 15:35:55 15. 07. 2014
default.png
Tak za prvé: z videa bez jediné informace těžko soudit, protože nevím, co to bylo za zmetka (namachrovaný opilec anebo magor, co tou tyčí někoho právě utloukl?). Za druhé pořádně nerozumím, kdo a co tam huláká (rozuměl jsem akorát oblíbené polské "kurva"). Za třetí neznám polský zákon o policii (§ o použití zbraně), takže oprávněnost dle polských regulí neposuzuji. Za čtvrté tleskám autorovi videa a navrhuju ho na Darwinou cenu. Strkat hlavu (nebo ruku s mobilem) z okna, když lítají kulky, to chce notnou dávku odvahy anebo blbosti.

Kdybych to převedl do českých poměrů: Zasahující dvoučlenná hlídka měla před sebou nebezpečného pachatele, kterého třeba i přistihli při činu. Ale určitě si ho za nebezpečného předem sami označili. Hulákali na něho výzvy s výstrahou, ať přestane blbnout a okamžitě zalehne, jinak bude použito zbraně. Pachatel nedbal a několikrát naznačil, že po poldech hodí (ve finále dokonce hodil) tím předmětem povahy zbraně, co měl v ruce. To oni chápali jako úmyslný útok na jejich život a zdraví a protože nemohli tušit, zda pachatel ještě nemá někde na těle (a nepoužije proti nim) další zbraň, padly varovné výstřely (samozřejmě směřované do bezpečného prostoru :-)). Ani těch pachatel nedbal a tak poldové zahájili palbu na nohy nebezpečného pachatele. Ten z místa začal utíkat - byl svému okolí i jim nebezpečný a navíc ho nemohli jiným způsobem zadržet - tak za ním poslali pár včeliček a cíl trefili.

Asi bych jim vytkl jen to, že se k němu po střelbě opatrně nepřiblížili a nenarazili mu klepeta. Že chytil pár kulek neznamená, že je automaticky mrtvý; dokud dýchá, stav ohrožení okolí trvá. V neposlední řadě před hysterickou veřejností vypadá líp, když se poldové k postřelenému "ubožákovi" sehnou, jako by mu pomáhali, i když třeba nedělají nic.

Samozřejmě, že české policejně-kontrolní a inspekční orgány by se v tom začaly šťourat do až nesmyslných detailů s jediným cílem: potopit ty dva nešťastné četníky, aby mohly ukázat svou veledůležitost (+ získat odměny za dva odstíhané "kusy").

Zcela chápu ten šílenej stres, co polští kolegové prožili a asi ještě prožívají. Držím palce, ať jim to dobře dopadne.

Souhlasím (+ 3)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio