Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Policisté v lodičkách? (REDAKCE)

Policisté v lodičkách?
Lodička majora čs. četnictva ze 30. let
Foto: policie.cz

Policejní prezidium v současné době zvažuje zařazení lodiček jako doplňku ke služebním čepicím. Ale nejen to! V rámci modernizace policejní výstroje se hovoří i o dalších změnách v "policejní módě", kdy lodičky jsou pouze tou nejvýraznější změnou, ale modernizace se má dotknout celé řady dalších ústrojních součástek.

Autor: redakce
Publikováno: 08. 08. 2014
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu COPSR 23:46:29 20. 08. 2014
default.png
Hammer - s tým čo píšeš súhlasím. Len neviem, prečo útočíš na mladých.

"Všecko musí být praktické a chránit zájem služby. A spoustu z toho si musíš zařídit sám."
Presne tak. A presne tak to aj robím. Preto nechápem, že keď kritizujem nepraktické prikrývky hlavy, ty kritizuješ mňa lebo som "soplavé decko" :D
Čo mi prikázali to na hlave nosím a nosiť budem, ale myslím si o tom svoje. A nemienim akceptovať každú blbosť len preto, že to tak robila už moja prababička, alebo aby som bol "tvrdý" policajt. "Všecko musí být praktické a chránit zájem služby" v opačnom prípade s tým nesúhlasím.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:27:20 20. 08. 2014
default.png
COPSR [2014-08-19 14:25:03]: No, hochu, kamaráde zlatý, kdo něco pozabudol jsi ty: kdy ten komunismus u vás na Slovensku skončil? Vy už nemáte všude ve vedení podniků, úřadů atd. všeho schopné třikrát i vícekrát převlečené komunisty? Kam se podíváš? Psát se může rok jaký chce, třeba 28 956, ale společnost je se svým myšlením tam, kde jsi napsal.

Jaké že to chceš inovácie, kreativitu, napredovanie? Myslíš návrat k policejní práci, která se u vás i u nás dělala naposledy v roce 1938? Protože od té doby nikdo nic nového nevymyslel co se týká přístupu četnictva k lidem a jejich úlohy ve společnosti. Jenom se to od té doby nedělá a s lidma, co sedí ve vedení a se zavedeným systémem vedení, nikdy dělat nebude.

Policista je pan někdo, ne nějaký psychicky roztřepaný hoven, kterému vadí na hlavě brigáda, protože se mu smějí děcka na facebooku. Doba může být moderní až do modromoderna, ale slunko ti na holé dýni za sedm hodin dokáže vytvořit naprosto stejně velké problémy jako tomu nemodernímu, což nelze připustit, protože ty máš plnit úkoly, které za tebe nikdo jiný nemůže plnit, nemůže tě kolikrát ani vystřídat, nic. Jenom ty to nejsi schopný pokřoupat.
Ty nejsi jako četník (nemáš být) rozmazlené soplivé děcko, kterému se nelíbí barva, střih nebo já nevím co, ale přemýšlející četník, který ví, že i takové detaily jako je úžeh, úpal, voda chčící za krk dokáží tvůj úkol zmařit a to nelze dopustit. Že to a tamto není dokonalé bude vždycky, ale musíš si umět poradit. Musíš řešit taktické detaily od toho kde se nažrat, napít, vychcat, vykálet, aby jsi neměl od potu mapy na košili a nesmrděl jako prase v tom igelitu, až po to jak reagovat ve styku s lidma a to vše takticky a do posledního detailu. Musíš se denně obrovsky mockrát rozhodovat a to nejde s motající se hlavou od horka, s kousajícíma kalhotama nebo holeněma bolícíma od kurevských služebních polobotek až u zadnice. Všecko musí být praktické a chránit zájem služby. A spoustu z toho si musíš zařídit sám. Problém je, že vy se o sebe postarat neumíte, vám maminky ometají cestičku do třiceti let.
Ale služba je u četnictva a četnictvo má na hlavě prostě klobouk. Služba u četnictva není třepání hrušek.

Četnictvo fungovalo nejlíp jen na základě vojenské disciplíny, moderní doba i na západě, kde policie fungují diametrálně odlišně od té naší, ustupuje od praktik starých četníků a proto tam vznikla CP, což je oprášený systém práce starých pochůzkářů, nic víc.

Jen úplný hlupák si myslí, že je chytřejší než starší generace, přitom vítězně objevuje staré věci a vykřikuje něco o moderní době.

Jinak jsem zvědavý na vaši generaci, jak bude vykřikovat něco o moderní době až zjistíte, že ty děcka, co se patnáct let nerodily kvůli vaší nedospělosti a přemoudřelosti a modernosti (mít děcka po třicítce) nemůžou platit vaše důchody, hahahaha! Jak se budete tvářit až zjistíte, že díky investicím na umělé oplodňování idiotů a blbek chtějících přelstít přírodu chybí ty prachy ve zdravotnictví jinde.

Kdydy tady dneska vypukl konflikt jako na Ukrajině, do týdne pomrzne třetina mladé populace při +10°C, protože jsou to zimomřivé zdechliny, další pětina chcípne na nedostatek gelu a nefungující facebook, další hlady protože nejí tohle a tamto a zbytek jako kanonenfuter, protože neumějí ani držet zbraň. Kreativita a napredovanie je krásná věc, ale se s myšlením soplivého děcka.

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DAX 18:52:20 19. 08. 2014
dax.jpg
COPSR [2014-08-19 14:25:03]:
Příteli zjevně jsi nepochopil co jsem napsal a proto si asi reagoval pouze demagogií, ale nemám Ti to za zlé, myslím, že to nechápe hodně dnešních novodobých lidí. Ale souhlasím s Tebou, máš naprostou pravdu je jiná doba a ta si žádá jak píšeš, kreativitu, napredovanie(tady se moc omlouvám nevím co to je česky?), inovaci a aplikaci nejnovějších poznatků.
Od sametového kotrmelce, rozuměj podvodu se tyto věci aplikují a inovují stále a policie je bohužel tam kde je a víme všichni kde to je. A věř, že v nápisech na autech, uniformách a čepicích to rozhodně není...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu COPSR 14:25:03 19. 08. 2014
default.png
DAX - pozabudol si na jednu vec - už nie je studená vojna, už nebudujeme komunizmus, je rok 2014 !!! a nie 1954, na autách máme "pomáhať a chrániť" a nie "smrť imperialistom". Vojenské myslenie je už dávno pasé, prežité, zastaralé, nepraktické, neefektívne, pretože DOBA SA ZMENILA. A na zmeny treba efektívne reagovať. Vzývanie starých zlatých časov nie je efektívna reakcia, je to prešlapovanie na mieste.
Som naozaj zvedavý, kedy konečne začneme v súvislosti s políciou skloňovať trúfalé cudzie slová ako kreativita, napredovanie, inovácie, aplikácia najnovších poznatkov.
Vlastne... v článku sa píše o modernizácii výstroja, takže nahradíme barety lodičkami. Úloha splnená, kriminalita sa posrala smiechom :D

Apropo... neviem čím to je, ale na mojom útvare neexistujú sťažnosti "mladých" na nepohodu a ich prejavy zženštilosti. Zato "starí" mrnčia jak mačence, vo dne v noci. Po 15-20 rokoch na ulici im to nemám za zlé, len mi to nesedí s tou obľúbenou teóriou o ZVS...

Petr - držíme a vydržíme. Ale nechápeme, prečo je to "nutnosť". A nebadáme, že by sa nejak menila situácia, menili reakcie ľudí podľa toho, či máme niečo na hlave alebo nemáme.
"nějaká moderní varianta pokrývky hlavy" - moderná, praktická, ktorej funkciou by bolo aj niečo viac, než len byť na hlave a otravovať život. A nosená podľa vôle nositeľa... :P

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DAX 12:26:58 19. 08. 2014
dax.jpg
Souhlas s Petrem - Klinovským. Celá tato debata přesně odráží tu skutečnost, že policie už dávno není vojensky organisovaný ozbrojený sbor, na který si už jenom rádoby hraje, ale pouze státní firma, do které stále více nastupují civilové, kteří o vojenské disciplíně, úctě k uniformě a podobným věcem neví nic. Jednomu se nelíbí to a jinému zas ono, jednomu je moc horko a jinému zase moc zima. Všichni tito mudrlanti by měli absolvovat před nástupem k policii tvrdou ZVS, nebo podobnou životní školu. Všichni by dnes chtěli špičkové vybavení, ale aby si šáhli někdy až na dno, tak takových nastupuje dnes k policii asi jenom mizivé procento. Systémová změna bohužel nehrozí, tak bude mužský fenomén upadat i nadále.
Co se týká materiální a kvalitní výstroje, tak je snad každému jasné, že se jedná hlavně o peníze a ty jak je všeobecně známé nejsou, přesněji jsou rozkradeny a pokud se náhodou někde přeci jenom objeví, tak se hned v tomto systému, kde nejvyšší modlou jsou peníze, policii nevyjímaje, najde podnikavý byznysmen rozuměj zločinec a už to nějak zařídí, aby zase nebyly. Tak, že to není o tom jestli budeme mít na hlavách kokardy, barety, brigády, lodičky, kšiltovky nebo ušanky.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PETR-KLINOVSKY 21:43:23 18. 08. 2014
default.png
COPSR [2014-08-18 21:19:16]: Argument o pradědečcích byl o tom, že to v čepicích vydrželi oni, a tak to můžeme vydržet i my. Neříkám, že to musí být stejná pokrývka hlavy a ze stejných materiálů, ale pokrývka hlavy je prostě nutnost.

Takže argument o tom, že každá země má jinou uniformu a jinou pokrývku hlavy, je pravdivá, ale pořád tam ta pokrývka hlavy JE.

Jak jsem již řekl, čepice (jakákoli) představuje "vrchnostenské" postavení, ukazuje, že policista ve službě, ukazuje, že prosazuje zákon. Samozřejmě, že policajta poznám i bez čepice:-), ale bez ní vypadá jako člověk v divný modrý košili nebo jako sekuriťák. A znovu opakuji - nepředstavuji si, že budou příslušníci sboru nosit na hlavě kovový klobouk po vzoru husitů, ale nějaká moderní varianta pokrývky hlavy.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu COPSR 21:19:16 18. 08. 2014
default.png
PETR-KLINOVSKY - argument typu "lebo to tak robili aj naši pradedečkovia" je veľmi slabý. Ak by sme chceli byť tradicionalisti, tak vôbec nezlezieme zo stromov - veď naši praprapra nezliezli, tak prečo by sme my mali...?
Od civilov ma odlišuje:
uniforma (ako celok)
nápisy polícia
štátne znaky
služobák
menovka + číslo
ústne vyhlásenie polícia.

K tomu bodu 1 - uniforma (ako celok). Každý jeden policajný zbor na svete ju ma inú. Dokonca v každom meste je iná. Pokrývky hlavy sú iné. A čo, aký je s tým problém? Žiadny. Akurát niektorým policajtom sa slúži dobre a môžu sa sústrediť na PRÁCU a iným sa slúži na h***o, lebo majú sparené gule, omrznuté uši, mokré nohy... ale hlavne že majú na hlave nejaký imidžový nezmysel a "páčia sa". Kde v zákone o policajnom zbore je napísané, že sa mám "páčiť" alebo nemám "iritovať", to veru neviem.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PETR-KLINOVSKY 19:52:50 18. 08. 2014
default.png
COPSR [2014-08-18 19:21:55]: Ale právě to, že policajt nenosí támhle nějakou zmijovku nebo rádiovku (i když někteří jedinci tak s baretem vypadají), je odlišuje od civilů a představuje státní moc. I u nás chodí policajti bez pokrývky hlavy, ale mě osobně to dost irituje. Každej si stěžuje, jak je to na prd, jak je to nepohodlný a podobný kraviny, ale generace našich předků to na hlavě přežili a navíc ještě v mnohem horších uniformách a mnohem horší výstroji a zvládli to. Dnešní policajt je línej si i nasadit čepici. Nehledě na to, že např. u nás vojáci musí nosit pokrývku hlavy také pokaždé, když vylezou z baráku a taky žijou. Nevím, proč by to u policajtů mělo být jinak.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu COPSR 19:21:55 18. 08. 2014
default.png
Chlapi notáák. Aké klimatické podmienky? Veď sa pozrite čo nosia ľudia v civile, keď sa chcú chrániť pred klimatickými vplyvmi. Šiltovky, teplé čapice cez uši a prilby. Lodičky, barety, brigadírky, britské šedivé parochne ani kýble na hlavách nenosia. Asi vedia prečo.

Prečo by teda policajt mal nosiť niečo, čo nemá praktické využitie - len preto, že je policajt = pajác z maškarného plesu? Pracovné oblečenie by malo byť také, aby som v ňom mohol čo najlepšie vykonávať svoju prácu. Šiltovka sem tam v lete, zimná čapica sem tam v zime, prilba/kukla pri zásahu. A 95% času holá hlava bez akejkoľvek pokrývky - tak sa robí najlepšie, preto ani teraz na hlave nič nemám. Vy snáď máte?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GRIZZLY 16:36:37 18. 08. 2014
Grizzly.jpg
Všechno má svoje. Pokrývky hlavy s tvrdým kšiltem sice chrání oči před sluncem nebo deštěm, ale na druhou stranu jsou díky tomu neskladné. A zejména brigadýrka představuje něco, co překáží v autě a při veškerých pohybově náročnějších aktivitách nebo silném větru na 99,9% spadne. Nosit jí kvůli tomu s páskem pod bradou, to se asi drtivé většině lidí nechce a nemyslím si, že jsou to všichni pozéři. Málokdo chce zkrátka dobrovolně vypadat jako blbec. :-D Barety sice oči před klimatickými vlivy nechrání, ale zase jsou skladné, dají se strčit za opasek, pod výložku, nebo třeba do kapsy. A s lodičkami je to podobné. Jestli má být lodička pro policistu ve službě dobře použitelnou pokrývkou hlavy, nebo jen nepraktickým výstrojním úletem, záleží nejen na jejím střihu a použitých materiálech, ale i správně zvolené velikosti. Tady dva příklady:

http://www.jpeg.cz/images/2014/08/18/0Z8uK.jpg

http://www.jpeg.cz/images/2014/08/18/PRSbm.jpg

Ten druhý obrázek je typickou ukázkou toho, kdy si dotyčný jedinec vyfasoval malou lodičku, aby jí mohl nosit řádně frajersky nakřivo. Že v takovém případě představuje velice mizernou ochranu proti klimatickým podmínkám a při každém rychlejším pohybu spadne, je asi každému jasné. Osobně se domnívám, že by lodičky mohly být oproti baretům vzdušnější a pokud zmoknou, nemusely by mimo zdroj tepla schnout několik dní, jako tuzemský policejní baret. Pokud se ony zatím testované lodičky povedly střihem a použitými materiály, tak si své spokojené uživatele, zejména mezi těmi, co nosí brigadýrky (nebo spíš kvůli jejich nepraktičnosti nenosí), určitě najdou. Každopádně si myslím, že ve výstrojních skladech PČR více než lodičky dosud schází možnost vyfasovat funkční prádlo, nebo třeba nějakou moderní fleecovou zimní čepici, místo prehistorické beranice nebo kousavého kulicha snad z roku 1992.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio