Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Zvíře x rozbití okna

Čau kolegové, naštěstí se mi tato situace nikdy nestala, ale začíná být venku opět vedro, a proto se chci zeptat, co by jste dělali, kdyby jste např. v rámci hlídky spatřili v rozpáleném autě zavřeného psa, okénko by nebylo stažené, majitel nikde. Rozbít okno u auta? Nemluvím teď o dítěti, to je jasné, ale bohužel stále je pes "věc" a proto se chci zeptat zde. Stala se někomu podobná situace? Řešil ji někdo? Popř. Jaký byl postoj majitele k tomu že jste mu případně rozmlátili okno?
DEWCLAY :: Datum založení: 27. 05. 2017 :: celkem 6 komentářů

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu DEWCLAY 16:49:00 28. 05. 2017
dewclay.jpg
díky :)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JOE 12:47:08 28. 05. 2017
Joe.jpg
Jen bych podotkl, že okolnost, že zvíře podle zákona č. 89/2012 Sb. již není věcí není potřeba nijak zdůrazňovat, protože na postup policisty to nemá žádný vliv. Stejný postup se uplatňoval již před účinností uvedeného zákona, tedy před datem 30. 12. 2016.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FIZIRN 23:23:34 27. 05. 2017
default.png
Jak píše apep, zvíře již dnes není věcí. V této situaci bych postupoval takto : pokud by pes uzamčený v autě nebyl apatický, normálně by reagoval na podněty - klepání na okno apod., tak bych se nejdříve šetřením na místě pokusil zjistit majitele (řidiče), který uvedené vozidlo na místě zanechal a uzamkl. Pokud se toto nepodaří a pes je stále v pohodě, přes operáka informovat dosah veterinární správy, popř. úředníka příslušného ÚMČ, popř MÚ - odboru životního prostředí. Tito úředníci jsou povinni po obdržení takovéhoto oznámení o podezření z týrání dostavit se na místo. Pokud je pes stále v pohodě a úředník přijede na místo včas, máš vyhráno - on rozhodne, že pes je v ohrožení života a Ty přistoupíš k jeho vysvobození. Pokud však jsi v situaci, že jsi se dostavil na místo (hlavně na oznámení od pozorného občana) a pes viditelně mele z posledního, jednej a psa vysvoboď. Hlavně vše řádně zadokumentuj (foto, video ...). U obou mnou popsaných situací jsem byl a nikdy z toho nebylo pochybení z naší strany. Na majitele hodili tejračku a nevím o tom, že by si ještě nárokoval rozbité okno.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JOE 19:54:05 27. 05. 2017
Joe.jpg
Zvíře uzamčené ve vozidle za nepříznivých klimatických podmínek (např. vysoká teplota na přímém slunci) může být přestupkem podle § 27/1b zákona č. 246/1992 Sb. nebo i trestným činem jak uvedl apep.
V obou případech (stejně v tu dobu není ještě jasné jestli to bude PŘ nebo TČ) může policista do auta vniknout podle § 40 zákona o policii.
Samozřejmě, že většinou nerozbiju okno u auta hned v první minutě po příchodu na místo, ale beru v úvahu konkrétní situaci a obecné zásady postupu (přiměřenost, subsidiarita a tak dále blablabla :-) )

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu APEP 17:45:31 27. 05. 2017
default.png
Ahoj, podle nového občanského zákoníku zvíře není věc viz. § 494. Zvířet zavřené v autě za nevyhovujících klimatických podmínek se dá považovat za TČ Zanedbání péče o zvíře z nedbalosti viz. § 303 zákona č. 40/2009 Sb. nebo i týrání. Tedy je přípustné v rámci krajní nouze okénko rozbít.
Asi bych jednal podle situace, pokud je pes ještě v autě OK a je tam zrovna chvilku, tak bych se snažil kontaktovat majitele, aby učinil nápravu. Pokud se stav psa zhorší, nebo už špatný je, tak v rámci krajní nouze lze okénko rozbít. Ideálně mít vše řádně zadokumentované.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DEWCLAY 13:29:27 27. 05. 2017
dewclay.jpg
.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio