Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Dobrovolný policajt

Ahoj. Berte téma trochu s rezervou. Na druhou stranu si myslím, že stojí za to, se nad tím trochu zamyslet, protože myšlenka to snad je dobrá, otázka je, jak by se to dalo provést - nastavit legislativní podmínky pro uskutečnění praxe. Takže, jako jsou dobráci hasiči, kterým to pípne a makají do služby na výjezd, tak co kdyby exitovalo něco podobného pro stavy tísně, kde je potřeba někoho represivního? Tím někým by mohli být např. (nebo jen) příslušníci ozbrojených bezpečnostních sborů, kteří by museli třeba jednou za rok nebo za dva složit nějaké zkoušky (DP, střelba, vybraný legislativní rámec), aby mohli být zařazeni do projektu. SMS o tísni by chodila podle toho, kde by zařazený "dobrák policajt" měl aktivní telefonní číslo a na místo by se dostával po své ose, sám a nepovinně dle svého uvážení. Přišlo by to se základním infem a v případě, že by chtěl reagovat, potvrdil mi kódem sms zpět. O tom, zda budou takto "požádáni" "dobráci policajti" by rozhodoval operační PČR. Diskusi kolem papírování a případného zájmu GIBSu nechte zatím stranou. Ono by stejně tolik nadšenců do toho nešlo a ten, kdo by šel, byl by prověřen povinnou zkouškou. K této myšlence mě přivedlo to, že je nás sloužících hodně a přitom na pomoc se často dle mého zbytečně čeká. A nejde jen o zákroky nebo záchranu života, ale dá se i sledovat pachatel a na drátě mít L158 a navádět hlídku apod, pokud ovšem o někalosti vůbec víte.
GHOST-COP :: Datum založení: 16. 12. 2018 :: celkem 40 komentářů

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu FIZIRN 11:55:01 24. 12. 2018
default.png
Za mě jednoduše negativ. Ti z nás, co mají směnnost, jistě velice rádi stráví své volno jinak. Hasiči to samé. V AČR většina VZP slouží kromě služeb normálně 8ky, pochybuji, že by byl někdo z nich tak zapálený srdcař do dodržování veřejného pořádku. To nemluvím o případném posuzování relevantnosti použití DP, zvládnutí zákroku za strany kontrolních orgánů.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CHIP 22:54:21 23. 12. 2018
Chip.jpg
Je to prostě a jednoduše nesmysl, který fungovat nebude. Vojáci a hasiči dělají naprosto nesrovnatelnou práci. Sám jsem po skončení aktivní služby v AČR do dobrovolne zálohy ( tehdy ještě neexistovaly aktivni) okamžitě vstoupil a vydržel jsem tam až do nástupu k PCR. A proč ne? 14 dní v Bechyni, střílení, blbnutí v lese a seskoky padákem. Vždyť je to v podstatě hraní na vojáky.(V dobrém slova smyslu) Jenže co u PČR? Ve svém volnu se tahat se zavsivenymi drbany a přinést domů žloutenku, nebo svrab? Nechat si na sebe plivat od nějakých fanoušků nebo Áčkařů a počítat s tím, že v případě máléru, nebo křivého obvinèní z nějakeho naprosteho nesmyslu si na mě bude brousit zuby GIBS který dohání četníky k sebevraždě? To bude určitě každý druhý ochoten do toho jít...:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 22:22:50 22. 12. 2018
default.png
GHOST-COP [2018-12-16 10:47:52]:
Buď úplně v klidu. V armádu máš důvěru, protože jsi v ní nikdy nesloužil. Nevím, co by při těch počtech a rychlosti mobilizace mohla ubránit. Střeliva tak na týden a to hádám možná ještě vysoko. Teď je u vesla Trump. Možná se něco trochu zlepší.
Dojezdové časy vůbec nikdy nikoho nezajímaly. Stejně jako schopnost pomáhat někomu v nouzi. Když jsem nastupoval, kamkoliv v revíru jsem dojel do 20 minut. Do většiny vesnic do 10 minut. Když jsem končil, bylo to tak 45 minut a personál tak kvalitní, že nedokázal najít místo 2 km od oddělení. Hlavní byly úspory PHM.
Policejní zálohu tenhle stát potřebuje daleko víc než armádní, ale zatím na to nikdo z těch nahoře nepřišel. Fungování záloh jako u hasičů je úplná blbost. Když vezmu, jak je to tady. 20 minut pojedu na oddělení, než si vezmu výstroj, dalších 10 minut a pak 40 minut dojezd na místo. Jestli chybí personál na běžnou činnost, ať ho přijmou. Jestli chybí výzbroj a výstroj, ať jí nakoupí. Na tohle by zálohy být neměly.
Po sérii reforem je na tom policie tak, že má lidi na nejnutnější činnost a tím to končí. Delší a intenzivnější nasazení při nějaké krizi je na úkor bezpečnosti. Lidi se stahují z obvodů. Třeba při povodních není důvod, proč by nějakou hlídkovou nemohli dělat zálohy. Stačí motivovat bývalé příslušníky. Vycvičení jsou a prodloužený víkend jednou za rok by stačil, aby si udrželi kvalifikaci. Uniformy mají doma. Problém by mohla být výzbroj. Ale jinak žádná PS. Plnohodnotný příslušník. Nějaký nácvik by mohl být potřeba u pořádkové, ale i taková věc je snadno řešitelná. Delší nepokoje tak by nevysilovaly oddělení a nezdržovaly vyšetřování běžné trestné činnosti.
Ale zájem není a asi hned tak nebude, tak proč se tím zabývat.

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu AF13 18:17:20 21. 12. 2018
default.png
Myslenka dobra, ale tady se ted teprve zacal resit nejaky dojezdovy cas... pritom to uz jine slozky resi a maji nastaveno davno. Sam jsem zazil dojezd hlidky na pachatele, ktery utika z mista cinu 35 minut bez vrzu... a jeste mezi tim volali dotaz "kde to je" ac meli adresu s cp. Tj. nez se tady bude resit nejake zapojeni lidi mimo sluzbu bude zo trvat x let, nez se poresi normalni hlidky.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GHOST-COP 01:52:16 18. 12. 2018
default.png
TAHAC [2018-12-17 18:27:32]: Třeba si to za pár let řeknu taky. Ale nejhorší je, že jsem už taky docela dlouho v ozbr. složkách a nemám v ně moc velkou důvěru - např. ne v včasný dojezd kompetentních příslušníků v případě nouze.
Mám důvěru už akorát v hasiče a armádu. A doufám, že to není jenom proto, že o praxi u nich toho vím nejmíň.
A protože náš občan není Izraelec, většinou si sám moc neporadí. Popravdě bude rád (on nebo svědek), když trefí správné tísňové číslo, které dojezd alespoň o něco urychlí oproti 112.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu TAHAC 18:27:32 17. 12. 2018
default.png
Hrozná blbost...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu APEP 12:51:41 16. 12. 2018
default.png
Já osobně bych byl i pro. Ale vzhledem ke vzpomínkám na PS VB a všeobecnému názoru, že máme nejvíce policistů na počet obyvatel, by tohle u nás asi neprošlo.

Na podobném principu funguje (by měl fungovat) projekt first responder u nějakých ZZS, až na pár výjimek jsou kraje k tomu aby k postiženému šel nějaký laik (i když proškolený) celkem skeptické (někde spolupracují třeba jen s PČR/MP/HZS). Nebo např. MV mělo nedávno projekt Bezpečnostní dobrovolník ale o něj ze strany obcí skoro vůbec zájem nebyl. Podobně to je i s brannými spolky kde se uvažovalo jako o tzv. 3 záloze pro armádu a zatím je ticho po pěšině. Není politická vůle.

Momentálně tak lze mít databázi dobrovolníků z řad PČR/CS/GIBS/MP/VP, kteří by byli ochotni v době svého volna být připraveni na zavolání. Případný pak úkon by se odehrával podle zákona, kde dotyčný slouží. Všechny tyhle složky mohou zasahovat i mimo službu s využitím svých oprávnění, jediný VS moc nemůže ti jen v rámci NO a KN. Jediný problém vidím v tom ale dát vědět, nemyslím si, že by teď PČR mohla posílat SMS mimo svoje struktury o tom co se kde děje.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GHOST-COP 10:47:52 16. 12. 2018
default.png
...ať toho tady o těch akčňácích nemáte/me málo :-D

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio