Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Dobrovolný policajt

Ahoj. Berte téma trochu s rezervou. Na druhou stranu si myslím, že stojí za to, se nad tím trochu zamyslet, protože myšlenka to snad je dobrá, otázka je, jak by se to dalo provést - nastavit legislativní podmínky pro uskutečnění praxe. Takže, jako jsou dobráci hasiči, kterým to pípne a makají do služby na výjezd, tak co kdyby exitovalo něco podobného pro stavy tísně, kde je potřeba někoho represivního? Tím někým by mohli být např. (nebo jen) příslušníci ozbrojených bezpečnostních sborů, kteří by museli třeba jednou za rok nebo za dva složit nějaké zkoušky (DP, střelba, vybraný legislativní rámec), aby mohli být zařazeni do projektu. SMS o tísni by chodila podle toho, kde by zařazený "dobrák policajt" měl aktivní telefonní číslo a na místo by se dostával po své ose, sám a nepovinně dle svého uvážení. Přišlo by to se základním infem a v případě, že by chtěl reagovat, potvrdil mi kódem sms zpět. O tom, zda budou takto "požádáni" "dobráci policajti" by rozhodoval operační PČR. Diskusi kolem papírování a případného zájmu GIBSu nechte zatím stranou. Ono by stejně tolik nadšenců do toho nešlo a ten, kdo by šel, byl by prověřen povinnou zkouškou. K této myšlence mě přivedlo to, že je nás sloužících hodně a přitom na pomoc se často dle mého zbytečně čeká. A nejde jen o zákroky nebo záchranu života, ale dá se i sledovat pachatel a na drátě mít L158 a navádět hlídku apod, pokud ovšem o někalosti vůbec víte.
GHOST-COP :: Datum založení: 16. 12. 2018 :: celkem 40 komentářů

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu HAFHAF 17:17:17 30. 12. 2023
default.png
APEP [2023-12-25 21:32:57]: Zásadní problém u zapojení civilistů při řešení situace se střelcem bude rozpoznání těch hodných a špatných střelců.
Nechci ani domyslet situaci, že šílený střelec využije neomezeného volnéhon prodeje uniforem a označení policie, včetně označení SKPV a odznaků apod. Vůbec nechápu, že po útoku Breivika se tomuhle nevěnuje žádná pozornost.

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 22:30:32 26. 12. 2023
default.png
Máš pravdu. Vycvičený a motivovaný občan je základ. Po roce 2015 byla ideální příležitost zapojit obyvatelstvo rozumným způsobem do obrany a mělo by to pozitivní odezvu. Dnes máme k vedení státu důvěru asi jako Ukrajinci. A není se co divit.
Izrael byl léta zvyklý, že v regionu dominuje. Má silnou armádu, ale zanedbal zbytek. To je nakonec stálo hodně. Když se podíváš na záběry z útoku, byl velice dobře připravený. Armáda zmatkovala, velení bylo na dovolené nebo ani nevědělo, kde má lidi. Tanky bez osádky nebo možná i bez munice. Kontrolní stanoviště zlikvidovaly drony. Kibuci, které by mohly mít k dispozici i automatické nebo těžké zbraně, byly skoro bez výzbroje. Katastrofa. Takhle dopadne každý, kdo se tomuhle typu útoku pokusí čelit konvenčním způsobem. Pokud k tomu někdy dojde, jsou konkrétně Francouzi a Němci v hodně mizerném postavení. Už teď ovládají část svého území podmíněně nebo symbolicky. Vznikne chalífát, který bude mít trvání v měsících nebo možná i letech. To když se jim podaří dostat k armádní výzbroji, vyřadit zbrojovky, průmysl a zablokovat přístavy. Bašibozuků bude dost, boje ve městech se potáhnou. Francie ani Německo nemají vyzbrojené obyvatelstvo. Nejlépe na tom budou asi Švýcaři a Poláci. U nás bude záležet, protože jsme odporní rasisté a xenofobové a ještě k tomu sionističtí spojenci. I izraelský tisk si všiml, že u nás ještě může jít Žid bez obav po ulici. Jedna z mála potěšujících zpráv za poslední roky.
Možná bude napadeno i Řecko Tureckem. Těžko odhadovat. V každém případě byl 7. říjen poslední varování pro Evropu. Nemáme žádné pásmo Gazy, kam se teroristé po útoku stáhnou a ze kterého by bylo v snadné v rámci boje s terorismem udělat kůlničku na dříví.
Náš výchozí stav je, že máme prezidenta, který se svými schopnostmi ze všeho nejvíc podobá Benešovi a protektorátní vládu, která se svými schopnostmi nepodobá ničemu, co jsme zatím zažili. Jdu si opakovat ruštinu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu 12:38:10 26. 12. 2023
default.png
Zapojím se i svoji trochou do mlýna. Prvně bych postitivně kvitoval shrnutí bezpečnostní situace od Veterána. V kontextu s tím mě spíše zaráží absolutní ignorace od představitelů státu, ale budiž. Poslední roky jasně ukázaly, že u nás se vždy řeší až následky, nikoliv příčiny (a samozřejmě až za situace, kdy pro zúčastněné kouká z řešení náležitá "odměna").

Ale zpět k tématu. Možná bych nemluvil o "dobrovolném policajtovi", ale spíše o dobrovolném zapojení společnosti. Zde je ovšem opět potřeba podívat se na reálie . Opravdu je naše společnost schopna, ochotna v nějakém větším měřítku dobrovolně fungovat, ba nasazovat život? Tady musí stát začít budovat povědomí o občanství, vlastenectví a smyslu pro povinnost. Tedy přesný opak dnešních hodnot. Mluvím zde o výchově ve vzdělávacích zařízeních. V návaznosti na to si dovedu představit krátký, intenzivní výcvik zajišťující připravenost občana.

Takový motivovaný, vycvičený a ozbrojený občan je poté možností pro řešení mimořádných událostí.

Nechci zde zabíhat do úplných detailů, ale inspiraci bych hledal právě v Izraeli. Mimo jiné i z důvodu, že nás v blízké době čekají stejné trable (politicky korektně řečeno) jako řeší Izraelci již od svého vzniku.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 23:25:44 25. 12. 2023
default.png
Pokud se chce někdo do takového systému dobrovolně přihlásit, škodit to asi nemůže, ale problém je, že je dotyčný na místě téměř vždy bez vybavení a často bude i sám. Pak stejně moc nezmůže. Z toho, co by připadalo v úvahu, že by mohl mít normální člověk zrovna ssebou, mě napadají lékárnička, zbraň nebo v autě minimax. Někdy i to pomůže, ale většinou to bude málo. Na menších vsích by se daly zřídit schránky s potřebným vybavením, ale bylo by je třeba udržovat a nevím, co by to stálo. V každém případě je to pro státní správu podnět k zamyšlení.

Základem budování každé struktury je vyhodnocení potřeb a rizik. Už tady je problém. Jednak se rizika v poslední době rychle mění a pak musí být někdo schopen je rozpoznat. Náš stát je učebnicový příklad, jak to nikdy nedělat.

Ještě před třemi lety by se možná daly za hlavní problém označit průmyslové havárie. Pak začala Ukrajina a od té doby je jasné, že je potřeba budovat armádu. To je nákladné a nejsou zdroje. Místo toho, aby se začala tvořit konzistentní protivzdušná obrana, která je úplný základ a potřebujeme jí třeba i kvůli terorismu, nacpou se peníze do stíhaček, které možná dostaneme za 10 let, ale splácet je musíme už teď. Za covidu se kradlo přes zdravotnictví, teď přes armádu. Hlavně uzavřít co nejvíc zakázek.

Z Německa se ozývá volání po vzniku chalífátu a Němci neví, co s tím, ale génius Řehka mele něco o Rusku. Rusové se téměř jistě těžko budou pouštět za Dněpr, ale reálně hrozí, že se stát bude muset v dohledné době bránit dobře vyzbrojeným hordám ze západu, přičemž nemůže doufat, že bude někde nějaká fronta. Ani pokus tomuhle stavu přizpůsobit výzbroj nebo mobilizační plány.
Mělo by se začít s budováním nějaké komplexní struktury obrany státu. Především zefektivnit spolupráci mezi policií a armádou. Můžeme si tu o tom psát, ale nezměníme nic. Taky už je to dost daleko od dobrovolného policajta.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu APEP 21:32:57 25. 12. 2023
default.png
GHOST-COP [2023-12-25 15:34:06]: Princip by byl zajímavý. A co si budeme, stát se podobný amok někde na okresním městě bez předchozího upozornění, tak střelec bude mít jiné "skóre". Praha je přepolicajtovaná oproti zbytku republiky. Takže je určitě lepší když se na místo nažene co nejvíc "dobrých" zbraní a je jedno kdo to bude, jestli člověk ve službě nebo ne. Ale nevím jak by se na to tvářili politici nebo vedení policie.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GHOST-COP 15:34:06 25. 12. 2023
default.png
VETERAN2 [2023-12-24 23:59:27]: Ne tak docela. Uměl bych si představit, že to bude řešeno např. aplikací ve smartphonu, kde by dotyčný příslušník byl buď "zapnut" nebo "vypnut" k "výjezdu" a o tom, zda bude vyslán a s jakými informacemi by rozhodoval operační.

Mohlo by jít o příslušníky PČR, CSČR, OP/MP, VSČR, VP, GIBS, jednalo by se o dobrovolnou činnost a v tomto programu zařazení příslušníci by např. mimo pravidelné prověrky ve vlastním sboru museli splnit nějakou nadstavbu popř. zkoušky před komisí MVČR.

Nemějme hned na mysli stavy typu "amok", ale i srdeční zástavy (i když asi AED by každýá u sebe neměl a křísit může ten, kdo volá.....), kolapsové stavy, znásilnění, snahu ukrást vozidlo, požáry domů/bytů atd., kde může být takový příslušník i řádově rychleji než odborná placená pomoc v aktuálně vykonávaném zaměstnání v pracovní době. Ať už to bude policista u požáru, hasič u zástavy, celník u znásilnění, pořád je to více či méně pomoc odborná a mimo např. statutární města je potenciál být na místě dříve dle mého názoru výrazně dříve, opravdu velký.

Počty příslušníků jsou obrovské, statistika toho, být blízko události, kde mohu pomoci, musí být obrovské číslo. Cca počty: policistů 40 tis., strážníků OP/MP 9 tis., vězeňských příslušníků (včetně justičky) 7,6 tis., celníků 4,5 tis., vojenských policistů 1,2 tis. Příslušníci jsou prostě všude. Kdyby 10% z nich bylo v takovém programu, musí to mít nějaký přínos.

Závěrem ještě jednou, pokud by to nebylo jasné. Nejde o žádnou obdobu PSVB, ale o využití příslušníků v době mimo službu (kdy až na VSČR mají všechny uvedené složky resp. jejich příslušníci povinnost ze zákona provést zákrok nebo učinit jiné opatření, je-li na to situace - viz ten který zákon +/- shodně), primárně teda na základě jejich dobrovolnosti a nějaké případné certifikace. Rozhodnutí o vyslání by bylo na operační středisku, které by ideálně mělo nějaký algoritmus vyhodnocení připravenosti (vozidlo/pěší, zbraň/beze zbraně, AED/bez AED apod.) daného příslušníka dle jeho ne/připravenosti v aplikaci např.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 23:59:27 24. 12. 2023
default.png
Co píšeš, je jen efektivnější využívání stávajících příslušníků. To je vnitřní záležitost sboru. Kdo bude mimo službu, většinou asi nebude chtít nebude, aby mu někdo volal, že má jít řešit to a to o 2 ulice dál. Má volno, tak ať si operační pošle hlídku. Nikdo mu to stejně nezaplatí.
Posila by byli další lidi. PS VB se nekoná nebo bude bezvýznamná. Jediná možnost jsou veteráni, ale ani těm se za současné situace nebude moc chtít, pokud to nebude ze zákona. Není se co divit. Vláda je asi nejhorší, co jsme kdy měli. Nikdo neví, do čeho nás dokáže zatáhnout. Prezident se nechal slyšet, že by se vzdal v EU práva veta a tak by se dalo dlouho pokračovat. Je třeba si položit otázku, čemu by měl posílený sbor dokázat zabránit. A tady už si nejsem vůbec jistý. 7. říjen posunul terorismus na novou úroveň. Nikdo nevyloučí, že stejný osud nepotká Evropu. Je spíš otázka kdy než jestli. Izrael se zdál být připravenou zemí, přesto nebyl. Jak dopadne Francie a Německo, která má nepřítele na svém území ve významném množství, radši ani nedomýšlet. Ztrácí význam i kontrola zbraní mezi obyvatelstvem, protože třeba Hamás se chlubí, že má v Gaze továrnu na Kalašnikovy, minomety, panceřovky, drony. Stejné budou i v Evropě. Dlouho je v Evropě klid. Ten byl i v Izraeli. Naše jediná šance je ozbrojené obyvatelstvo, kterému se nebude geniální státní správa pokoušet velet.



Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GHOST-COP 23:48:43 23. 12. 2023
default.png
VETERAN2 [2023-12-23 23:11:14]: Jde mi o to, aby příslušník bezpečnostního sboru byl i v době mimo službu vyslán s informacemi k zákroku nebo jinému opatření, pokud to operační vyhodnotí, že je to vhodné a dotyčný bude dobrovolně k dispozici a schválen komisí, sborem, ministerstvem, to už je jedno.

Jinak na FF asi moc příslušníků nechodí. Jsou školy a obory, kde nepochybuju, že je pistolí dost a tím pádem velká šance na jiný výsledek v případě události tipu "amok".

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 23:11:14 23. 12. 2023
default.png
O co jde? Nějak jsem nepochopil, co přesně chceš rozebírat.

Nějaký pokus tvořit PS VB jsem zachytil. Ani nevím, jak se tomu říká v zákoně. Jestli tedy zákon vůbec něco takového zná. Nechávají se vycvičit civilisté ke strážní službě a tak dále. Realita je údajně taková, že si zastřílí za státní peníze, a pak nesloží zkoušku, aby je nikdo neotravoval. Takže jako všechno v tomhle státě. Možná dobrá základní myšlenka, ale provedení otřesné. Vláda má důvěru lidu. Dobrovolně se nechalo předurčit 66 lidí v celém státě. Rusové ušetří za špionáž, když jim dobrovolně vysílají signály, jaká je morálka ve společnosti. Putin slaví.
Nebo myslíš, jestli by se teď dalo něčemu zabránit, kdyby měli dobrovolníky? Určitě ne. Tohle je přesně případ, kdy pomůže jedině ozbrojený občan na místě. Ale do školy se pistole obvykle nenosí. Zatím.
Všechno, co se stane poprvé, je překvapení. Zatím těžko říct, ale tohle bude nejspíš něco jako v Uherském Brodě, kdy měl zbraně člověk, který je dávno mít neměl. U mladého člověka se rozvíjí duševní choroba rychleji. Zvlášť pokud třeba fetuje. Do 25 nebo 30 let je obvykle jasno. V zákoně je třeba s tímhle počítat, začít namátkové testovat užívání drog a u mladých častější dobrozdání od lékaře.
Jinak mě zaujalo, že se maník procházel po střeše, tu a tam vystřelil, ani se nekryl a od policajtů okolo objektu ani rána. Řekl bych, že se snažil, aby ho někdo zastřelil. Marně. Buď byli tak blbě rozestavění nebo neumí střílet. Flinty jim dali, ale střílet je asi nikdo nenaučil. To je pořád stejné.
V tomhle konkrétním případě zaujme i fakt, že otec pracoval v bezpečnosti letiště a jestli se nepletu, měl i prověrku. Stát nemá základní přehled o rodině. Maník zveřejní něco na Telegramu a ono se teprve zjišťuje, jestli je to vůbec jeho profil. Neuvěřitelné. Napadlo někoho, co by se mohlo stát, kdyby se chlapec nechal od otce zaměstnat a dokázal něco pronést do letadla? Mohl být mnohem slavnější.
NBU, BIS ani jeden zase nic. Hlavně že byl Koudelka na vládě a dožadoval se, aby se změnil zákon ohledně špionáže. Na chlapa, který musel odejít z ministerstva skutečně nebylo nic jiného, než že někde u kafe hodnotil nadřízené. Místo aby dostal Honzík echo, aby blbce vyházel nebo přeřadil, aby mu začal resort šlapat a chlap neměl o čem diskutovat. Je třeba vymyslet, jak z toho udělat případ. A to dostal generála. Měli ho degradovat na králíka.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GHOST-COP 20:09:29 22. 12. 2023
default.png
HAFHAF [2023-12-22 19:01:08]: Neznám k tvému vyjádření kontext. OP/MP jsou nejednotné sbory zřizované obcemi/městy/Prahou. Zákon bych řekl, že mají solidní. K upřesnění lokální koordinace a spolupráce při úkonech s Policií ČR pak eventuálně vznikají různé dohody o spolupráci a memorandum. Je třeba brát v úvahu, že jsou MP o dvou pupících a pak taky MP o vyšších desítkách až stovkách strážníků se i zřízenými specializovanými útvary. Policie je zjednodušeně všude jedna (jednotný státní sbor).

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio