Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nošení neprůstřelné vesty aneb jak na to …. díl první (REDAKCE)

Nošení neprůstřelné vesty aneb jak na to ….  díl první
ilustrační
Foto: Pavel Kučera
 Tragická událost, při níž došlo 3.9.2008 v Chomutově k smrtelnému zranění zasahujícího policisty Romana Jedličky, rozproudila mezi členy policejního sboru a také mezi civilisty živou debatu, týkající se používání neprůstřelných vest policisty při službě.
Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 21. 09. 2008
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu SVED 23:11:02 21. 09. 2008
default.png
neprůstřelné vesty Jistě bych přivítal podkošilovou vestu, protože strávit noční v neprůstřelné vestě, kterou máme k dipozici, není žádný med. Je nejen těžká, ale jak tu již bylo zmíněno, tak je problém s velikostmi. Navíc řídit felicii bez posilovače v této vestě je celkem zážitek, nedej bože následně hledat na opasku třeba pouta, druhý zásobník, či dokonce za někým utíkat :-((( Souhlasím s tím, že by MV mohlo alespoň na nákup podkošilových vest přispět, protože ne pro každého je nákup ze svého realizovatelný. Místo vybudování nové recepce za několik miliónů v domě, který bude za nedlouho stejně prodán by mohl být alespoň ten příspěvek.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LONGBOW 20:27:23 21. 09. 2008
default.png
??? Na PMJ jsem slouzil nejaky ten patek a muzu rict, ze nektere situace jsou tam fakt o pusinku :-),ale prvni co bylo,kdyz jsme dostali hlasku na nejaky konflinkt,zastavit vozidlo,nahodit vesty a pak hura do boje. A ze jsme tam nebyli prvni jako spravni pejaci? NA to sere pes,hlavne ze byli vesty. A tady na severu se nestacim divit, tady jsem dostal prednasku, ze tady to chodi jinak,tady se vesty ukazuji jen na paradu ci prehlidky a muzu rict, ze ackoliv jsem tu uz dobry dva roky,vestu jsem nemel jeste na sobe. Ne ze by bylo malo situaci vyzadujicich vesty, ale proste hadat se s nekym,zda si ji vzit ci ne,to neni pro me. Osobne volim stabilne podkosilovku a mam klid. Takze co na tom, ze to stoji skoro 20 tis? MA to zivotnost skoro deset let a co je 20tis. na deset let? Prd.......takze ja jsem jedine pro,jen kdyby policie prispivala. To by bylo hned fajne. Ahoj...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu BINKYS 18:09:34 21. 09. 2008
default.png
Co se týče podkošilovek, jde pouze o zvyk. Já ji nosím na každou službu a jak už tady někdo psal - bez ní se cítím nesvůj. A jestli je venku vedro - radši budu zpocenej, ale budu mít tu "trochu" jistoty. A není to ochrana "jen" proti střelné zbraně, ale taky proti noži apod. Samozřejmě jsem si ji koupil ze svých, ale těch 10000,- není špatná investice, pokud tu práci máte rádi a chcete ji dělat (hlavně na OHS či PMJ). Byl bych taktéž pro, aby na těchto a jím podobných útvarech nafasoval každý podkošilovku a byla povinnost ji nosit. A co se týče poznámek a posměchu na nošení vest, tak to můžou opravdu udělat jen hlupáci. P.S. Čest Dvouvteřiňáku

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DREXA 17:25:54 21. 09. 2008
Drexa.jpg
Souhlas Stehenní pouzdro je paráda. Nepřekáží u taktické vesty, balistické ani reflexní... Škoda, že jako obvoďák musím na denních "trpět" i v košili a kalhotách s nažehlenými puky... Tam stehenní pouzdro a vesta vypadají divně :-D

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu UBS-MILOS 15:54:36 21. 09. 2008
default.png
vlastní podkošilovka?!! ...o čem je to řeč? Severní čechy tím výběrem zřejmě neprošly :-)) Co se týče neprůstřelné vesty, tak tu nosím na každý závažný zákrok. Koupil jsem si stehenní pouzdro(i když slýchávám blbé keci že vypadám jako kovboj) a díky tomuto pouzdru mohu v neprůstřelné vestě řídit sl.vozidlo a manipulovat lépe se zbraní. Hloupé dotazy a příkazy nadřízených o výměně pouzdra ignoruji!!!Mě to život nevrátí ani nikomu jinému kdo se mnou půjde případně do zákroku.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DENNIS 15:34:53 21. 09. 2008
default.png
Kolegové... Jsem ze stejného útvaru jako Lukáš Heinz a taktéž se stavím za jeho názor. K tomu dodám, že 1) Každá hlídka před výjezdem fasuje 1ks neprůstřelné vesty na osobu 2) Cca 60% kolegů opravdu podkošilovou vestu nosí. Nosí ji celoročně a každou směnu. Já také a nemůžu si jí vynachválit. Koupil jsem jí od kolegy ze SOGu i s ochranou proti bodným a sečným zbraním. Je mi v ní v létě občas trochu tepleji, to přiznávám, ale raději se trochu zapotím než čmuchat ke kytičkám zespoda či ležet s rozpáraným břichem někde na pražských ulicích. Dokonce se v ní i pohodlně řídí. Proto ke článku dodávám: KAŽDÝ policista by měl mít nafasovanou podkošilovou vestu na svou velikost a osobu. Byl by policii ale hlavně sám sobě odpovědný za její údržbu. Věřím, že toto by mnozí kolegové uvítali.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu S-LV 14:45:46 21. 09. 2008
default.png
Re. Andras naprostý souhlas. Situace mi tu trochu připomíná scénu z Black Hawk Down, když si borci připravovali vybavení:-) Nokťák? Na co, za tři hodiny jsme zpátky...Zadní plát do vesty? Proč? To nebudeme potřebovat .... To zmiňované Švejkování není jenom naše doména ...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 13:57:16 21. 09. 2008
Andras.jpg
Aby byla ochrana poskytovaná neprůstřelnou vestou, např. nejpoužívanějšího typu u PČR CZ/TON III plně efektivní, je nutno zajistit, aby byla pevně připnutá k tělu, a hlavně seděla tak jak má. To je samozřejmě na většině útvarů zbožné přání. Já jsem to na našem útvaru udělal následovně. O pauze jsem si zkoušel jednu vestu za druhou, dokud jsme nenašel tu, která mi padla. Tu jsem následně vybavil přídavným plátem, nápisy policie, zepředu i ze zadu, a do kufru vozidla ji z obalu vždy vyndavám. Jsem bohužel asi jediný, který to tak dělá, viz. "kam by jsi jezdil, stejně tam budou první Pjáci, ser na to, zbytečnosti". Někdy si vesty do vozidla ani nebereu, ač by mohli. Na noční služby ji občas oblékám na tělo - ovšem pouze s některými kolegy. Pro většinu jsem magor, šašek, a debil, a musím si ji okamžitě sundat, protože dělám ostudu. Proto už také šetřím na podkošilovku, neboť to není jen prvotřídní ochrana prosti střelným zbraním, ale také proti NOŽI, kterým je dnes ozbrojena téměř každá ZOP. Když se zamyslím nad tím, co vedek nechuti mít vesty minimálně vybalené a připravené, napadne mě akorát jedno. Přežívá ještě ten pocit klidu ze starých dob. Odmítáme si připustit, že se nám může stát něco podobného jako Romanovi a ostatním. Agresivita pachatelů a osob všeobecně stoupá, stejně jako jejich vůle po tom utéct a nenechat se chytit. Zažil jsem případy, kdy obyčejný ukrajinský pachatel přestupku se započal oháněti nožem. Kvůli močení. Neměl prostě asi rád uniformy, a nechtěl se nechat zbytečně "buzerovat". Ozbrojený člověk, posilněný alkoholem se prostě chová iraconiálně. Pachatelé se vyvíjejí, vyvíjejme se také. Jinak milí kolegové vyhyneme.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DANIK 13:50:03 21. 09. 2008
Danik.jpg
podkošilovka Dělám na hlídkové na místňáku, vestu vrchní čas od času nosím. V autě máme opravdu vždy dvě až tři. Při poslední noční jsem si vzal podkošilovku. Dá se to, není moc vidět, akorát trochu na zádech. Jenže jak se mi dělá pupík, tak po asi čtyřech hodinách už jsem se trošku dusil. Napřed jsem jí povolil, pak už musela dolů. Pochopil jsem, že je třeba poněkud zhubnout. Jinak k tomu mám ještě jednu zajímavost. Ke každé vestě jsme nafasovali dvě moirový trička. Bavíl jsem se o tom s naším zástupcem (jinak skvělej policajt) a bylo mi řečeno, že ty trika tam musí být, aby byli k dispozici! Takže je nelze vzít, nosit a poté vyprat a vrátit. Takže aby byly k dispozici, tak se nebudou nosit, logické ne. Fakt jsme u policie :) Jinak příkaz jsem nakonec ignoroval, jako hromadu jiných příkazů. Kolik toho člověk musí ignorovat, aby mohl dělat svojí práci. Připadá Vám to také divné? Ten poslední slint o výstrové kázni, to už je neuvěřetelné - jeden odstavec je o tom, že máš dávat věci do špekbrašny včetně bloků a v dalším, že jí můžeš zahodit při pronásledování případného pachatele. Idiocie.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DVOUVTERINAK 12:39:45 21. 09. 2008
default.png
re Ten článek je velice zajímavý, ale přesto jsou zde řečeny věci se ktrerými nesouhlsím. sloužim v Liberci na OHS povětšinou jako zásahová hlídka PCO. Celkově se naše náplň práce podobá spíše pražské PMJ. To jen tak na úvod. Absolutně nesouhlasim, že vesty pro skryté nošení jsou zbytečné!!! Jedna velmi čerstvá příhoda, poslední noční jsme s kolegy debatovali jaké by to bylo sloužit v neprůstřelce celou směnu. Samozřejmě jsme to zkusili, vzal jsem si na sebe tu starší vestu pro vechní nošení (bez dodatečných keramických plátů) přes to taktiku a vyrazili jsme. Na nepohodlí si ztěžovat nemůžu, nic extra ale dalo se to. Při úpokusu o zastavení vozidla začal řidič ujíždět z vozidla vykočil a utíkal, okamžitě jsem za ním vyrazil ale těch pár kilo navíc udělá své. Podotýkám, že nejsem žádná lemra, chdím pravidelně běhat... Toliko k vestě.. A za druhé, když máš podkošilovku tak to skoro není vidět a to je veliká výhoda. Jednak Ti ňákej kretén nezamíří rovnou na hlavu, ale i v hromadný bitce ti může zachránit kejhák, před útokem frajera s nožem... Osobně na vestu šetřim a chtěl bych jí.. moc mě mrzí, že policie přispěje 10 000,- Kč na dovolenou ale na vestu mi nedaj, já na válení se u moře seru, radši budu živej...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio