Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Jak být laskavým a efektivním policistou (pětiminutový policista) (REDAKCE)

Jak být laskavým a efektivním policistou (pětiminutový policista)
ilustrační
Foto: Pragma
Poslední události v Litvínově svědčí o tom, že mnozí, zvláště služebně mladí policisté nemají dost sebekontroly, aby zvládali vypjaté situace bez emocí.  Dochází tak k častým excesům ze strany těchto jednotlivců, které pak mají za následek neoprávněnou kritiku celého policejního sboru.  Tyto události potvrzují, že punc policajta do člověka vypálí jedině dlouholetá zkušenost práce s lidmi. Mnohdy lze tento proces puncování uspíšit výběrem lidí s vhodnými vlastnostmi, a také studiem vhodné literatury.
Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 24. 11. 2008
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 18:20:55 26. 11. 2008
default.png
dodal bych... Nemyslím si, že by PJ měla být čistě složena s jednoúčelových policistů, není to při dnešním počtu policistů reálné a ani několik let se o tom nedá ani uvažovat... jinou otázkou je, proč by nemohl být velitel takových to opatření profík, respk. jen proto určení...pak by se nemohlo stát, že opatření velí místní ředitel, nedejbože velitel odd., který má úplně jiné starosti...opravdu by se nemohlo stát, že část policistů v zákroku není kam dřív skočit a o pár set metrů dále lelkuje desítky záloh a s údivem pozoruje boj, do kterého se nemohou zapojit...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 00:04:30 26. 11. 2008
honzad..jpg
naseptavaci, sakra ... mnozi mistni debateri, kteri me znaji jako notorickeho rejpalka si budou mylset ze jsem se asi zblaznil, ale: opet nemuzu nez naprosto souhlasit s tim, co pises. syndrom Velke pardubicke je vemi trefne pojmenovani pricin i nasledku...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu NASEPTAVAC 23:11:01 25. 11. 2008
default.png
longbow cit. "A uz jsme zase u toho, ja to rikam porad. U PJ a podobnych slozek maji byt vyberovky a maji tam byt prioritne secviceni profici a ne kazdej cicmunda,kterej normalne pise jen lejstra a o vikendu si jde zahrat na ramba v plastech a se stitem....." Nerad bych aby to vyznělo tak, že si lidí v PJ nevážím. Naopak mají můj hluboký respekt a to nejen oni ale všichni kdo se na takových opatřeních podílejí. Operativa, psovodi, běžní hlídkaři ale i řidiči a nakonec i ti velitelé. Nikdo z nich to nemá jednoduché a chyba není v nich, ale v systému, v mantinelech ve kterých se pohybují. Nikdo z nich nemá právní jistotu ke způsobu jednání. Slyšel jsem to jednou trefně pojmenovat "syndromem Velké pardubické". Pro ty co nejsou pamětníky, šlo myslím o slušně zvládlý zákrok proti demonstrantům na Velké pardubické, zprvu chválený všemi politiky. Po mediální hysterii však tehdejší MV Ruml obrátil a policii dehonestoval. Bylo to v době těsně po sametu a Policii jako celek to vrhlo do nesebedůvěry, pochybností o svém postavení a o politické podpoře. Tím dnem začal systém vyrábět nerozhodné a alibistické vedení i samotné policisty, tím dnem se policisté naučili starat se sami o sebe. Zbytečně se do ničeho nes.rat. Velká pardubická se negativně podepsala na celé generaci policistů. Bohužel šlo z většiny o nové policisty, nezatížené minulostí (myslím ti zasahující, vedení bylo většinou služebně starší), kteří byli najednou osočováni za komunistické pohůnky a srovnáváni s pendrekáři na Národní třídě. Oni přitom ve vlastních očích chápali zákrok jako zákonný a oprávněný a vzali si z toho ponaučení, že hájit zákon se nevyplácí. A na téhle generaci by to mělo dneska stát.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 22:11:46 25. 11. 2008
honzad..jpg
naseptavaci, souhlasim na 100% souhlasim s tim co pises na 100% !!!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LONGBOW 20:22:53 25. 11. 2008
default.png
pro naseptavac..... A uz jsme zase u toho, ja to rikam porad. U PJ a podobnych slozek maji byt vyberovky a maji tam byt prioritne secviceni profici a ne kazdej cicmunda,kterej normalne pise jen lejstra a o vikendu si jde zahrat na ramba v plastech a se stitem.....

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu NASEPTAVAC 18:50:12 25. 11. 2008
default.png
Miloši Co se týče Janova, MMF a dalších (fotbal,demonstrace )tak asi tolik : Kdo nevelel zákroku pod jednotným velením, kdo nemusel rozhodovat v širokých souvislostech celého zákroku, jeho dokumentace, v oblasti týlového zabezpečení...., ten nemá právo mluvit o tom,jakým způsobem se v dané situaci má velet. ( tím nemířím na tento článek,ale všeobecně na rozmluvu na serverech kritizující zákrok PJ ! ) To je kravina, co? Skutečnost je taková, že zákrok PJ se neskládá z geniálních a všemu odhodlaných bojovníků a jejich negramotného velení, nýbrž z chybujících lidí průřezem všech nasazený složek. Ve vší úctě nemáš komplexně ponětí co obnáší příprava na podobnou akci a samotné řízení takového nasazení. Jako ve většině policejní práce, jde o informace. Jejich získávání, distribuce a vyhodnocování. A pak o schopnostech represivních složek, o jejich účelu. Zcela se musí přehodnotit nástroje státu při takových akcích a včera bylo pozdě. PJ jsou například špatně vycvičené! Nemyslím k boji, ale ke špatným cílům... Neexistuje u nás složka vyjma armády za pomocí zbraní schopná zadržet velké množství osob, neexistuje místo kam je zákonně umístit... Někdy se hrozím, že druhé straně někdo fundovaně poradí. Policie se nemá co s kýmkoliv prát. Má mít takové prostředky, aby pachatele čehokoliv a v jakémkoliv množství pochytala, jejich jednání zdokumentovala a postavila před soud. Ale to je o chybějící technice, lidech, prostorách a legislativě. Ale to bych se rozepisoval na dlouho, to nemá cenu. Jen málo: Naše PJ jsou vycvičené k ochraně nějakého místa, k zastavení demonstrujících a jejich odražení. Jde o pozůstatek MMF a NATO, kdy byli účelově vycvičeni k tomuto účelu. Oddělit, rozprášit, pochytat a zdokumentovat dav při pouličních bojích neumíme. Velení je pak v pozici, kdy hráběma nabírá písek a lopatu nikde nesežene. Kdo na vojně zubním kartáčkem leštil podlahu chodby ví, co je nevhodný nástroj. A pořád se zapomíná, že členové PJ jsou normální, řadoví policisté z ulice, kanceláří... Že jejich velitelé jsou až na výjimky jejich vedoucí, lidé prioritně s jinou náplní práce. To nejsou profesionální válečníci. Na zahraniční mise armáda taky neposílá kontingenty sestavené z úředníků a výkoňáků secvičených v jejich volném čase... Tady se furt razí idea univerzálního četníka. Za dvacet hrubýho. Chyba. Jak se to říká? Sám si vařím, sám si peru, že se na to nevyse.. .

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAS 13:34:23 25. 11. 2008
default.png
Omluva Omlouvam se za more preklepu, jsem ve spechu ;) Ale snad to kolegove pochopi. Mejte se.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAS 13:31:43 25. 11. 2008
default.png
re TomaN Zdravim kolegu. Dobra poznamka a zase se tocime kolem ohodnoceni a dostavame se k vedeni. Pokud bude mit PCR a MV CR dobre vedeni, kteremu pujde o fungovani policie, tak se podle toho protlaceni i ohodnoceni policistu a bezpecnostnich slozek. Bez funguji a nezavisle policie a justice je stat zbytecny, ba spise nebezpecny. Proto stat ma mit jako primarni prioritu velmi dobre fungujici policii, spokojene policisty a dobre ohodnocene. Langer je v tomto ukazkou naprosto neschopneho manazera, ktery kdyby delal v soukromem, tak muze delat tak na PR jako schopny populista, ale jako manazer, co mam mit vysledky, tak propadne. Bylo to videt na posledni demonstraci odboru, kde manipulovat s fakty, manipuloval s prumernou mzdou a dalsi udaje. Krome toho jeho zasahy do kriminalky a tzv. restrukturalize udelaly skodu na mnoho let. Proto knizka, kterou odkazuje Lukas je moc fajn, ale spoleha se na snahu nas vsech, ale uz nemame tu podporu od vedeni, nemame podporu k tomu, aby napr. bylo vice vycviku v psychicke odolnosti, ve strelbach, dalsi vzdelavani atd. (jedine v ramci PA CR a to je malo). Chybi zde system a i kdyz je tahle knizka dobra, tak ta to nespasi a je nutne volat po systemovem reseni, po spravnem manazerovi, ktery nebude jako manekyn behat za novinarema a pozovat a pujde mu o fungovani policie a ne o populistiky ukazovani novych aut, nalepek a nebo novych sluzeben, kde namisto 15 kluku jich slouzi 5 a to jeste misto pochuzek vyplnuji lejstra.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu TOMAN 11:56:32 25. 11. 2008
default.png
pro rozan Tuhle reakci jsem čekal... nejde o to, jestli zůstanu u policie nebo ne, ale o to, jestli si společnost, tedy i ty uvědomuješ, že služba, kterou sis objednal a prostřednictvím daní zaplatil, není podhodnocena. Jestli platíš dostatek daní, aby sis takovou službu mohl objednat. Jestlipak víš, že v těch plastech jsou kluci, kteří, normálně slouží na ulici, na útvarech a na tyto akce chodí místo toho, aby tys je viděl v okolí svého bydliště, místo toho, aby pracoval na objasnění krádeže tvého auta. Na útvaru, kde je normálně 15 policajtů jich je najednou pouze 10 i míň, z toho 4 ve zkušební době, kteří nemohou sami sloužit.... Takže to asi vezmu popořádku. Tím, že jste vstoupili do služby, jste už museli tušit do čeho jdete a co vás asi čeká. Opět má každý na výběr, zda za tohle tu práci dělat nebo ne. Hodně z vás se rozhodlo to za ty prachy nedělat a odešlo. Problematika personálního rozdělení, využívání lidí na různé akce se mě v mé pozici netýká. Je to otázka pro ty, kteří jsou placeni za to, aby tento problém řešili. A jsou opět placeni z peněz společnosti. Řeknu vám to takhle. Vnitřní problémy policie mohou z určité části vyřešit politici, které vám já zvolím v řádných volbách. Mohu také posílat různé stížnosti, dotazy, případně publikovat články v médiích. Je ale myslím více než jasné, že dnešní policie trpí svou vlastní neschopností komunikovat uvnitř, napříč různými pozicemi. Zatím jsem si tady nevšiml, že byste si vzájemně poradili, jak si na postup velitelů stěžovat, jak to vyřešit, aby se to příště neopakovalo, jak postupovat proti kolegům, kteří ve své práci udělali chybu a někoho tím ohrozili. Tohle mi tady chybí. Myslím, že je velkou chybou myslet si, že přijde nějaký spasitel, mávnutím ruky vám na účet nasype hromady peněz a dodá vám nejlepší velitele na světě. To asi chápete není dost možné. Je to teď na vás, kteří tam jste, jak si to uděláte. Je to o každodenní rutinní komunikaci na vašich pracovištích. Možná mi tady bude někdo namítat, že se stačí jenom jednu ozvat a člověk má ze života peklo... a tohle se zase řešit nedá? Máte odbory, tedy kolegy, kteří mají pomáhat takové problémy řešit... Nějak mi tady taky chybí jejich smyslupný hlas... ne jen, kdo nebyl neví... Přestaňte být ze sebe vzájemně podělaní a už začněte pořádně komunikovat, jinak se nikam nedostanete.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MAGORCZ 05:20:15 25. 11. 2008
default.png
? A pro ostatní, mám na krku 14 let a kousek, MMF 2000 a NATO 2002( o ničem ) jsem zažil. V KPJ jako VD od roku 2002, 5 PT, OOP I. typu v K. Varech. Fakt si to pořiďte, má to co do sebe

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio