Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Za pradědečkem Letecké služby Policie České republiky (REDAKCE)

Za pradědečkem Letecké služby Policie České republiky
Ilustrační: Avia B-534
Foto: http://letectvi.wz.cz
V letošním roce oslaví Letecká služba Policie České republiky patnácté výročí své novodobé existence. V žádném případě se však nejedná o první policejní letecký sbor na našem území. Ten totiž vznikl již v roce 1935 v rámci československého četnictva v podobě takzvaných četnických leteckých hlídek.
Autor: Pim Burger
Publikováno: 16. 06. 2009
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu PIM-BURGER 22:38:46 17. 06. 2009
Pim Burger.jpg
Out Jak jsem napsal, letadla zrovna nejsou můj obor, ale co jsem četl právě o téhle přehlídce, tak tam Češi zůstali druzí, ale to bylo právě kvůli tomu, že Messerschmidty byly v té době přece jen už někde jinde. Jinak je jasný, že s lepším letadlem, kam by se na např. na mého oblíbence Hlaďa hrabal "nějakej" Udet...:-)) Navíc co o něm vim, tak nakonec byl stejně docela neschopnej, když dělal kariéru na velení Luftwaffe - když se to vezme z dnešního pohledu, tak bohudík...:-D Ale timhle na vláknu o letadlech končim, mí četníci žádný blbý letadla nepotřebovali, protože byli nejlepší i bez nich...:-D

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu OUT 22:22:50 17. 06. 2009
Out.jpg
Když už se naťukly ty modýlky tak mi to nedá nevzpomenout na dětská leta:) Já když začal někdy kolem 7 let tak frčely dost modely od SMĚRU, ale pak se začal dost prodávat Revell a ani nevim proč, ale dost se mi modely od nich zalíbily a tak jsem vždycky chtěl po rodičích už jen Revelly a ty tvoří asi 70% všech modelů co jsem kdy postavil. Dneska už bohužel neni moc čas a tak si jen tu a tam koupím nějaký hotový kovový model do vytríny. Naposled to byl Messerschmitt Bf 109G, Luftwaffe 7./JG 52, "White 1", Erich Hartmann, Hungary, October 1944, 1:32. Musím říct, že je vázně povedenej i když oproti Avii B-534 je to pořád nic moc:) Ale tý se od zahraniční firmy tězko dočkám:) Pim: Oni ale Češi nezůstali na té přehlídce zase tak pozadu:) Německou výpravu vedl Ernst Udet, eso první světové války a za Československo se ještě zúčastnil Raimund Půda, pozdější účastník Bitvy o Británii a dost zajímavá postava v řadách Československých letců v RAF, bohužel občas je taky poněkud opomíjen.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 17:06:25 17. 06. 2009
Pim Burger.jpg
Avia B-534 Ne, že bych se tu chtěl pouštět do nějakých odborných diskuzí, v letadlech se opravdu nevyznám, ale myslím, že přestože to byl určitě dobrý stroj, tak ve své době už byl např. oproti německým letadlům dosti zastaralý. To koneckonců dokázala i známá letecká přehlídka v Curychu v roce 1937, kde českoslovenští letci s Aviemi zůstali vždy až za Němci s Messerschmidty a to tam byli piloti jako František Peřina nebo další bohužel dnes už pro veřejnost zapomenutý hrdina Jaroslav Hlaďo. Ale pro potřeby četnických leteckých hlídek byla nejspíš naprosto ideální. Každopádně já bych do toho nevlezl ani s pistolí u hlavy a fakt čest kpt.Ryplovi a vůbec všem pilotům, kteří nejenže do takových plechovek vlezli dobrovolně a opakovaně, ale oni v nich i bojovali.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DR-CVACH 16:58:38 17. 06. 2009
dr.cvach.jpg
Bravo autor!!! Nedavno jsem nekde cetl o tom, jak se po valce sblizujou skrz fotbal Bosnaci s Chorvatama a Srbama. A jak tady na vas koukam, asi to muze fungovat - kdyz se takovi dva zavili nepratele dokazou spolecne rozneznit nad svoji modelarskou minulosti:))) Autorovi clanku trikrat slava!!!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 15:57:28 17. 06. 2009
honzad..jpg
Avia B 534 byla fakt sympaticka, tim spis ze to byl letoun treba Josefa Frantiska..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 15:54:37 17. 06. 2009
honzad..jpg
jojo, presne to je on, 1:72, prostejov :-) taky sem mel dalsi oblibeny (taky rpostejov, 1:72) Letov Š16.. Fakt je ze modely z prostejova byly pohoda a to i cenou :-) nedavno jsem zabloudil do specializovaneho kramku a nad soucasnejma cenama nekterych vyrobcu me fakt lezly oci z dulku

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GENERACNI-SPUNT 15:43:34 17. 06. 2009
default.png
re Honzade To je dost, že taky něco pochválíš! Mám tu Avii taky "1:72", myslím že je to prostějovskej výrobek.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 15:08:52 17. 06. 2009
honzad..jpg
Avia B-534 Mel jsem ji jako model, shodou okolnosti byl muj nejoblibenejsi :-) desne sympaticke letadylko :-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu OUT 09:10:21 17. 06. 2009
Out.jpg
Další dobrej článek a bezva fotky:) Díky

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio