Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Rozhovor: Emigrace Romů je byznys. Byť někdo věří, že pomáhá dobru (REDAKCE)

Rozhovor: Emigrace Romů je byznys. Byť někdo věří, že pomáhá dobru
Roman Krištof situaci v Torontu a Hamiltonu mapoval přímo na místě
Foto: Lidové noviny
„Myslím, že hlavní zodpovědnost nese specifická severočeská oligarchie - a nezáleží na stranické příslušnosti,  která zasahuje až do policejních, soudních rozhodnutí a do státních zastupitelství. Jsou to lidé propojení s realitkami,“ říká v rozhovoru pro Lidové noviny bývalý ředitel kanceláře Rady vlády pro záležitosti romské komunity Roman Krištof. Rozhovor, který by neměl ujít pozornosti nejen zájemcům o problematiku, přinášíme v celém znění:
Autor: Dušan Stuchlík
Publikováno: 06. 07. 2009
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu PIM-BURGER 09:53:48 09. 07. 2009
Pim Burger.jpg
Hodně z vás tu ale bere do ruky jen jednu stranu mince. Jak sám autor píše, ti Romové jsou spíše oběti, než "vrazi". Uplatnění na českém trhu práce je nulové. Celé rodiny jsou ohromně zadlužené a to buď u vlastních lichvářů nebo u úvěrových společností. A celou jejich komunitu řídí "bílí" muži z vyšších míst - ať už jsou to podnikatelé a politici, kteří je vystěhovávají z bytů v Praze do severních Čech nebo pak lidé jako pan Clair. Nejvtipnější je, že tito samí lidé pak mají řešit tu "romskou otázku". Známý je např. Petr Benda (ČSSD) z Teplic, který snad měl i Romům platit za zvolení a vůbec toho má v severních Čechách dost pod palcem-byla o tom snad reportáž v Repotéřích ČT. Lidé jako on způsobí problém, na kterém vydělají peníze a řešit ho mají zase oni z principu své funkce a nebo nějaký jiný státní orgán-ovšem už za státní peníze pomocí právě různých projektů, programů atd. Otázkou ale je, co s tím? Roman Krištof říká, že všechny tyto organizace placené státem jdou vlastně proti státu, ale jak jinak než pomocí programů a projektů integrace chcete dosáhnout integrace nějaké sociálně slabé skupiny v demokratické společnosti? Prostě je to pěkná bouda. Oni sestěhováním Romů do jedné lokality vydělali a jelikož je u Romů z různých důvodů nízká vzdělanost, tak je logické, že po sestěhování na jedno místo (zvlášť do severních Čech, kde je problém najít práci i pro kvalifikovanější pracovníky), ti lidé začnou krást a dělat bordel, protože mají dluhy u různých lichvařských firem i jednotlivců, které tyto lidi často opijí rohlíkem. Poslední možností příjmu jsou pak sociální dávky, o nichž tito lidé vědí, že na ně mají právo a tak se o ně hlasitě bijí jako o poslední šanci příjmu. Pořád tu existují klišé, že Romové jsou strašně chytří a zběhlí v zákonech, ale většinou dělají jen to, co jim někdo poradí a jsou spíš loutkami. No a když takové kričící Romy natočí Nova na sociálce, tak tím samozřejmě naštve další spoustu lidí. Jinak doporučuji shlédnout tento díl pořadu ČT Kosmopolis, věnovaný slovenským Romům. Řeší se tam vztahy uvnitř romské komunity a myslím, že je to celkem zajímavá sonda do myšlení těch lidí.(Kdyby nefungoval odkaz, tak je to Kosmopolis z 15.5. 2009. www.ceskatelevize.cz/ivysilani/209562210300007-kosmopolis/

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 23:38:06 08. 07. 2009
honzad..jpg
Andrasi: sakra, uz podruhe behem necelych dvou dnu shoda? ..co se deje? :-)) Musim se vazne zamyslet a znova si to precist, jestli jsem se nejak nezblaznil a nepsal najaky blbosti!!!! ? :-)))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 17:08:01 08. 07. 2009
Andras.jpg
denvere: Jak psal již honzad v jiném vlákně, občas se projdi, kup si noviny, a zjisti jak chodí a funguje reálný svět. Jo honzade, máš u mě druhé pivo;-)))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 15:35:52 08. 07. 2009
default.png
Demokracie Slovo demokracie v souvislosti s Českou republikou bych nepoužíval. Tam kde figurky organizovaného zločinu mohly dělat ministry o demokracii nemůže být řeč.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 22:31:34 07. 07. 2009
honzad..jpg
denvere, nejak ti uslo, ze kocab se dost zasadne podilel na tom, ze demokracii tady zavadeli prave calfove za pomoci zifacku... ... ano, vojska by odesla i bez te jeho medialni show, ve ktere si honil ego. byla to prace mnoha lidi ze zamini, on kolem toho jen krepcil pred novinari Jo a pokud budes chvili surfovat po netu, tak zjistis ze v koline nic neuklidnil, tim mene vyresil..jen toho kostlivce trochu privrel zpet do skrine, jenze to zpravdila neni na dlouho. Zvlast u TAKOVEHO kostlivce

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DENVER 19:28:15 07. 07. 2009 blokovaný
default.png
catani,peca Kdyby každej dodržoval desatero,tak by to bylo super. Ty vojska by asi skutečně odešli i bez něj.Tady je asi nějvětší problém,že tu demokracii žačali lidi jako Zivčák,Čalfa atd.Ten Kocáb přišel,ale s dobrym nápadem těch kulatejch stolů.V tom Kolíně to pomohlo tu situaci mezi romama a bílejma uklidnit.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PECA 18:19:35 07. 07. 2009
Peca.jpg
Re denver A myslíš, že by ti vojáci bez Kocába neodešli!? :-) Samozřejmě, že odešli, jako z jiných zemí!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KARLINER 14:37:14 07. 07. 2009
default.png
Velmi trefné názory Jen je otázka, zda-li jim někdo bude věnovat pozornost. Z boje proti hydře rasismu, xenofobie, nacismu, neonacismu etc.. etc.. se stal v posledních letech slušný průmysl, kterým protéká nemálo peněz a nemálo lidí se tím živí - a nejen v různých nevládních sdruženích, ale bohužel i v policii a dalších složkách. A nyní je k tomu dokonce i speciální ministr? Problémy s lidmi vyznávající různé -ismy tady byly vždy a vždy budou. Ideální společnost bez těchto problémů, jedinců na politických a ideových okrajích, je nereálná a idelaistická chiméra. A je to přesně jak říká ten pán v rozhovoru, jádro problému(ů) není v tom, že by se toho na tomto poli dělo více, ale spíše v tom, že se tomu věnuje podstatně větší pozornost a tím se mění v průbběhu času i forma. K čemu je ta pozornost, poslední dobou až hysterie, dobrá na to ten pán v rozhovoru odpovídá docela jasně a velmi dobře naznačuje i to, kde hledat příčiny. Otázka tedy je, zda-li těmto jeho názorům a zjištěním budou chtít příslušní lidé věnovat pozornost, jelikož by to mohlo vést k tomu, že by někdo taky mohl přijít o obživu, slušné místo, peprnou reportáž nebo tučný grant z nějakých fondů. A to se nikomu chtít nebude. Neboť jak známo: Show must go on!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu OUT 08:49:52 07. 07. 2009
Out.jpg
catani V podstatě sem mu chtěl napsat (denverovi) to samý, ale předběhnul si mě.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu OUT 08:48:46 07. 07. 2009
Out.jpg
Defacto emigrace Romů do Kanady je jeden velkej obchod s bílym (v tomto případě černym) masem. Nějak mě to nepřekvapuje a ty ekonomický důvody odchodů už vůbec ne. To se vědělo už v 97.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio