Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Musado MCS (REDAKCE)

Musado MCS

Foto: Jaroslav Vokoun

Agresivita pachatelů trestné činnosti, ale i pachatelů přestupků se neustále stupňuje. Na druhou stranu se společnost stává přehnaně citlivá na jakékoliv násilí použité ze strany policie. Z těchto důvodů vznikla potřeba naučit policisty jednoduchý systém, který by byl dostatečně účinný při zásahu proti agresivním osobám a zároveň nebudil negativní emoce u věřejnosti. V nedávné době se objevil izraelský systém Krav-Maga. Jeho úspěšnou evropskou konkurencí je systém MUSADO MCS

Autor: Jaroslav Vokoun
Publikováno: 15. 03. 2010
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu PAVELPAVEL 19:12:34 17. 03. 2010
default.png
EYE Zdarec EYE, taky jsem cvičil v Čimicích asi před 5 roky. Byl jsi v Libčický, nebo U Rybníka? Pavel

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu S-LV 18:43:49 16. 03. 2010
default.png
Vybavení Nedá mi to, abych ještě něco nedoplnil a pak už opravdu přestanu:-) POstoj vedení k výcviku je totiž patrný i ve výstrojním skladu. Tam totiž na rozdíl od AČR nenajdeme na fyz. přípravu vůbec nic a tím taky bohužel hodně kolegů argumentuje a možná proto schválně chodí na výcvik v tesilu:-( zažil jsem kolegu co chodil na člunkáč a 12 min. běh zásadně v polobotkách, prostě jen z principu, jinak to byl super sportovec :-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu S-LV 18:38:14 16. 03. 2010
default.png
Omlouvám se za ten pravopis a překlepy:-(

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu S-LV 18:34:45 16. 03. 2010
default.png
Souhlas Dá se jen souhlasit s tím co tu zaznělo, je potřeba začít už na ZOP, to jak to tam teď vypadá, víme všichni:-( Celkový systém profesní přípravy bohužel pořád nese stopy "minulého režimu", prostě v žebříčku priorit našeho vedení je bohužel hóóóódně vzadu. Kdo se v tom trochu vyzná, že člověk v krizovém okamžiku udělá jen to co má tisíckrát nachozené a zažité, protože v podstatě reaguje pudově a až potom nějaké době začne fungovat mozek, který začně analyzovat a řešit, ale to už může být bohužel pozdě. Proto jsem taky zastánce fyz. přípravy v maximální možné míře. Problém je, jak tu zaznělo, že řada kolegů tím pohrdá, nechci se nikoho dotknout, ale s dopravákama mám v tomhle směru tak nehezké zkušenosti, že jsem kolikrát pochyboval jestli jsou to vůbec poldové:-( Neříkám, že všichni!!! Podobná situace je i u střelecké přípravy, munice je málo, alespoň u nás, ale sušárnou každý druhý pohrdá a potom je mu divný, proč terč vypadá jako po brokně. O manipulaci ani nemluvím... Prostě celkově je postoj k výcviku u PČR mizerný jak ze strany edení, tak ze strany podstatné části kolegů...Možná v tom svou roli hraje i to, že pokud jedinec neudělá testy, tak se v podstatě nic neděje:-(Teda mimo specializovaných úvarů... Nenastřílíš? Tak s Tebou bude instruktor jezdit na střelnici dokud "to nějak" nedáš:-( O tom novém jednotném systému si myslím své, také to moc dobře nevidím, osobně si myslím, že využití slzotvorného prostředku a teleskopu je sice fajn, ale polda by měl umět existovat i bez pomůcek podobného druhu, to za prvé. A za druhé jak tu zaznělo se to prostě při současné časové dotaci prostě nepodaří aplikovat... Zažil jsem pár seminářů se Z. Náchodským...vím, že je to kontroverzní osobnost, to nechme stranou, ale on měl naprosto zažitých cca 8 možná deset technik a ty dokázal naprosto přesně aplikovat v každé situaci, případně si dokázal dostat soupeře do pozicize která vyhovala jemu...Jak pravý jedno japonské moudro: "Umění boje spočívá v umění řídít ho" a to bychom se měli naučit především...dostat to do hlav...ale je to jen můj názor, neříkám, že je jediný správný a rád si poslechnu i názor svých kolegů :-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 18:08:26 16. 03. 2010
Pim Burger.jpg
Chip Věřím, že to je problém, jak to popisuješ, ale ono by možná stačilo, kdyby se s tim začalo už ve škole. Měl jsem to štěstí, že jsem se dostal do policejního výcvikovýho střediska v Německu a člověk tam neviděl nic jinýho, než jak všude pobíhají skupinky budoucích policajtů - no a kdyby to bylo stejně u nás, tak on by i přístup a hlavně možnosti byly úplně někde jinde. Navíc všichni znají to okřídlené - co se v mládí naučíš... Ale holt starýho psa jen tak novým kouskům nenaučíš. Ale je dobře, že to nevzdáváš.:-))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu RO 17:27:51 16. 03. 2010
default.png
Systém pro PČR Díky za odpovědi. Samozřejmě dobře vím, jak to chodí a že je problém i v policistech jako takových. A asi se dá i říct, že to je základní kámen toho, aby se jejich příprava posunula dál... I tak si myslím, že není na škodu ujednotit nějakým směrem profesní přípravu a snad se bude svítat na lepší časy, jak bylo psáno níže. Pokud se tak děje, tak jen dobře... :)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CHIP 16:52:30 16. 03. 2010
Chip.jpg
Jednotný systém je v běhu, nebo se připravuje. Jde o nově založený Police security systém, který je z 90% založen na teleskopických obušcích a slzotvorném prostředku. Garantem je pan Roman Bitner, který připravuje metodiku výcviku pro všechny policisty. Byl jsem na pár seminářích a zatím jsem spíše skeptický. Problém jednotného systému je v tom, že za 8 výcvikových jednodenních bloků, respektivě 4 u třetí výcvikové skupiny a 2. u čtvrté, není možné něco hlouběji naučit. Obzvláště když musíš probrat a)střeleckou přípravu, b)taktiku: osoba, vozidlo, budova, c)donucovací prostředky atd. Kolik času na výuku nějakého systému zbyde? Čtyři hodiny za rok? Problém není v tom, jestli se jako výukový systém vybere MUSADO MCS, Krav maga, Combat Sambo, nebo něco jiného. Problém podle mě tkví v tom, že na výcvik příjde 20 stokilovejch, votrávenejch dopraváků, kteří bojkotují jaýkoliv rychlejší pohyb, nevezmou si nic na převlečení a chtějí(teda nechtějí, ale musí), cvičit v šedých kalhotech, a bílé košili. Naruší hodinu tak dokonale, že z výcviku pak nemá nikdo nic, jen jsou otrávení lidé i instruktor. Ano chápu, hoří spisy, lidi mají svoje vlastní problémy atd. Ale to nic nemění na tom, že přístup možná 80% policistů k výcviku je zoufalý. Ono učit lidi kteří chtějí cvičit, ať již v civilním, nebo policejním klubu, je proti tomu procházka růžovým sadem. Dokud se toto nezmění, je jakákoliv snaha o jednotný systém marná. Ale i kdyby se přístup změnil! Co chcete někoho naučit za čtyři výcvikové bloky za rok? Na jaře údery a kopy, v létě chvaty, hmaty, hmaty, na podzim obušek a údery zbraní a v zimě poutání? Času na výcvik je zoufale málo... A kolik je policistů, co jdou ve volnu na žíněnku? Jeden z padesáti? PS. Všem nevěřícím Tomášům, kteří mi budou vysvětlovat, že je třeba umět správným pedagogickým přístupem policisty zaujmout odpovím jen takto, pojdtě se mnou na výcvik a vyzkoušejte si to vést sami! Rád vás k tomu pustím. A kdo ví, třeba vám to fungovat bude. To SLV - taky se pohybuju v bojových uměních dost dlouho. Tai chi jsem použil jen jako protiklad k tvrdým bojovým systémům, typu Kyokušin Karate, Thai box atd, takových ve kterých je fyzická kondice naprostým základem. Nemělo to vyznít nijak pejorativně.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JAROSLAV-VOKOUN 16:14:12 16. 03. 2010
default.png
Systém u PČR V jádru s vašimi poznatky souhlasím. Pevně však věřím, že se blýská na lepší časy. ps. je opravdu těžké trénovat lidi, kteří nemají zájem a své zaměstání berou jen jako práci. Nemůžeme hledat chyby jen v systémech.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu S-LV 16:14:04 16. 03. 2010
default.png
Jaroslav Vokoun Děkuji za odpověď, pohybuju se v boj. uměních téměř dvacet let, takže vím, že barevnost ústroje nebo pásku není ganrancí dovedností, ale o Musado toho přiznám se moc nevím a proto jsem se na to ptal. Díky.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu RO 14:39:10 16. 03. 2010
default.png
PČR Zajímal by mě váš názor na zavedení nějakého systému u Policie ČR. Jak je výše zmíněno ve článku, tak Armáda ČR obecně užívá Musado. Pokud se nemílím, tak většina moderních bezpečnostních sborů má vždy nastavený nějaký ucelený systém, který je užíván. U nás se mi to jeví tak, že každý intruktor učí něco jiného a ani zde není snaha více prohloubit znalosti policistů v této problematice. Osobně si myslím, že by bylo rozumné vybrat nějakou "cestu", začít s proškolováním instruktorů a dát i této části profesní přípravy ucelenou podobu... Jaký je váš názor?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio