Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nebezpečné nejsou zbraně, ale lidé (REDAKCE)

Nebezpečné nejsou zbraně, ale lidé
Ilustrační
Foto: it

Ani ne jeden den po střelbě ve slovenské metropoli se už ozývají hlasy, volající po zákazu držení střelných zbraní na Slovensku i v České republice.  Jak to tedy je? Jsou skutečně legální držitelé zbraní nebezpeční šílenci?

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 02. 09. 2010
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu JACK-RIPPER 16:24:47 02. 09. 2010
default.png
Pokud bych se s podobnou situací setkal jako první policista na místě, snažil bych se k útočníkovi nepozorovaně přiblížit a doufal bych, že jej zlikviduju prvním výstřelem, protože policista s krátkou zbraní nemůže utočníkovi s dlouhou střelnou zbraní na puškovou munici vůbec konkurovat.

Nelze se schovat ani za auto, protože už náboj středního balistického výkonu skrz něj projde jak máslem.

Není mi jasné proč nemůžou hlídky vozit samopaly v autě. Kvůli tomu, že nejsou držáky? Komucké ale u policie typické.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu BOSCO 14:30:02 02. 09. 2010
bosco.jpg
REPLY:X:42485-1:2010-09-01 15:23:04: Jak dlouho pracuješ u MP Praha a na jakém obvodním ředitelství? Není trochu zarážející napsat, že si nedovedeš představit jak by to dopadlo , kdyby jsi se s podobnou situací setkal ve službě??????

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 05:57:00 02. 09. 2010
martoo.jpg
to fs2: Přesně to, co jsi uvedl, jsem měl na paměti. Právě proto by se na ně mělo zaměřit více, protože patří evidentně mezi jednu ze slabin celého procesu získávání zbrojního průkazu. To je ale otázka pro psychology. Oni sami musí vědět, kde ty slabiny jsou a pracovat na jejich odstranění.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FS2 00:55:44 02. 09. 2010
default.png
MARTOO [2010-09-01 15:37:37]:
No, když vidím, jak se chovají a myslí někteří jednotlivci, co taky prošli psychotesty ..., tak nevím, zda to něco odhalí :-P

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DAUS 20:19:48 01. 09. 2010
Daus.jpg
STRELBA NA PRESZIDIU
http://zpravy.idnes.cz/na-policejnim-prezidiu-zaznel-vystrel-jeden-policista-je-mrtvy-pw3-...
omluvam se prispevek neni zcela k tematu

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SEK 16:12:57 01. 09. 2010
default.png
Většina lidí u takovýchto zpráv ihned zaujímá kritické stanovisko vůči legálnímu držení zbraní. Zbraň je zde však sekundárním prvkem daného konfliktu. Příčinu je nutné spatřovat v tom, co destabilizovalo normální myšlení člověka k takovémuto hrůznému rozhodnutí. To je primární příčinou problému. Možnou příčinu můžeme najít třeba i zde:
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-zahranici/141575/cast-slovaku-nechce-statni-smutek-za-vy...
Výše popsaná situace může některé slabší jedince dohnat i k takovémuto rozhodnutí. Pak by byla na vině neschopnost demokracie řešit nedemokratické chování některých jedinců, neboť nemá účinné korekční prostředky k jejich rychlé nápravě. Samo se to může vyřešit jen například takto a to je poněkud nedemokratické. Pokud je slabší jedinec zahnán do kouta a neví, co dál může šáhnout po jakémkoliv prostředku jako zbraní a to například jed, požár, mačeta, automobil a podobně. Pak by některé politik s jednodušším myšlením mohl zakázat i tyto prostředky a ne jen střelné zbraně. Pardon!!! Kuřák přece nezakáže zapalovač a lenoch automobil. Á propos měli bychom zamést na vlastním smetišti, myslím tím v primární oblasti, aby se ve světě nepsalo něco o nás. Bouřka je blízko!

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 15:37:37 01. 09. 2010
martoo.jpg
Souhlasím, že zabíjejí lidé a ne střelné zbraně. Rovněž si nemyslím, že řešení je nějaký zákaz střelných zbraní.

Řešení této problematiky vidím spíše v důkladnějším postupu při získávání zbraně a vedení jejich evidencích. Na místě by byly psychotesty, které zevrubněji odhalí, zda jednotlivci zbraň do ruky patří či ne. Podstatně větší důraz na manipulaci se střelnou zbraní a zvyšování odbornosti jejich držitelů. Zároveň při držení zbraně by bylo určitě přínosné, kdyby v evidencích D-Zbraně byby i uváděny jednotlivé markanty zbraně, včetně její důkladné dokumentace. Při odhalování trestné činnosti páchané se střelnou zbraní by údaje byly jedině plus.

Jediné omezení držení střelných zbraní, které by část problematiky řešilo, je úplný zákaz držení automatických zbraní a zbraní, které jsou z automatických upravené na jednotlivé rány. Zastávám názor, že automatické zbraně prodávané na vyjímku či zbraně, z kterých lze při odborném zásahu automatické zbraně opět vyhotovit, do rukou civilnímu obyvatelstvu nepatří.

Kdo se o automatické zbraně alespoň trochu zajímá, ví, že sehnat za dostupný peníz automatické zbraně Sa 58, Sudajev, Thomson, Špagin a další, není zas tak velký problém. Ano, jedná se z velké části o sběratelské zbraně, u kterých je zásadní sběratelská hodnota, ale jejich výskyt mezi civilním obyvatelstvem, je zarážející. Samozřejmě hlavní argument proti mému názoru je ten, že je dost států, kde je držení automatické zbraně povoleno, ale mám za to, že by tohle omezení mělo nejen u nás přetrvat, ale i posílit.

Mám ve svém okolí několik lidí, kteří mají tyto zbraně v držení a když mi vyprávěli, jak je jednoduše a přitom legálně získali, docela jsem se divil.

Sám mám k automatickým střelným zbraním velice kladný vztah, ale mít ji doma? To už je moc.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu X 15:23:04 01. 09. 2010
default.png
Zbraň jsem si pořídil také proto abych se ve střelbě "za vlastní" zdokonaloval. Abych ušetřil tak si přebíjím, tím ušetřím třetinu. Na střelnici chodím zhruba měsíčně vystřílím cca. 250 ks. I tak ze sebou nejsem vůbec spokojen. Efekt by to mělo tak jednou za týden. V práci mě zaměstnavatel pošle na střelnici 2x ročně a to se 40.náboji, tomu říkám ubohost. Nedovedu si představit jak by to dopadlo setkat se ve službě se situací podobnou jako v Bratislavě. Natož kdy pachatel měl střílení jako hobby tudíž neporovnatelně více zkušeností ve střelbě než drtivá většina u nás. Podotýkám že pracuji u mp v Praze, takže kolik střeleb ročně nebo dokonce měsíčně máte u policie nevím. Komu by to prospělo více sebrat nám zbraně. občanům nebo pachatelům.

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL-150 09:59:43 01. 09. 2010
Karel.150.jpg
Nu opět hezky napsáno. Souhlasím s tím, že světová politika se utváří na základě strachu lidí, navíc na základě strachu, který je vykonstruovaný a zmanipulovaný. Jediné o co jde jsou naše práva a svobody, ty budou omezeny.
Ač nejsem zastánce zbraní, dokáži zbraň vcelku slibně ovládat, pak také nejsem zastánce omezení svobody vlastnit zbraň. Je na zváženou z jakého důvodu ji vlastníme.
Nevím, jaké pohnutky přiměli střelce v Bratislavě k takovému projevu, ano i tyto pohnutky by mě zajímaly. Každý se dostáváme během života do více či méně stresově náročných situací a každý jsme už asi jednali zkratovitě při nějaké hádce apod. Ale jak píše Lukáš zneužití je člověk od člověka a jak víme procento zneužití i přes ztráty na životech je mizivé. Byly tu také vyšetřování těchto bezhlavých masakrů v jiných státech, kde se právě na pozadí zabývali otázkami, zda tito lidé nebyli ke skutku přinuceni, právě z důvodu odzbrojení společnosti a tím i omezení svobod. Dokonce i sebevražední atentátníci mají rodiny a již bylo poukázáno na to, že se některé tyto události dějí tak, že atentátník má svého hlídače až na místo odpalu, rodinu mají pod palcem komplicové. Každý teroristický útok, je útok těch kdož ho skutečně zosnovali na omezení našich práv a svobod, a lidé kteří jsou k tomuto slepí ještě budou křičet, aby těchto práv a svobod byli zbaveni spolu s ostatními! Lidé nejsou všeobecně tak šílení ani v Palestině či kdekoli jinde. Jde o to, že jsou nám prezentovány pouze následky nikoli pozadí.

Asi bych Lukáši potřeboval vysvětlit spojení slov druh despotického pacifismu?:) Jde tedy podle tebe o tyranství a neomezenou vládu protiválečného hnutí odmítající jakékoli války?:)

Kdyby nebylo válek nevyhazujeme peníze do rozpočtu ministerstva obrany. A když si uvědomíme co se na pozadí válek skutečně skrývá tak si musíme ťukat na čelo. Jen proto, že lidé nejsou kriticky myslící, jen proto bylo tolik válek a tolik obětí. Zatáhnout, kterýkoli stát do války, je dnes jako kdykoli jindy velmi snadnou záležitostí.

Jsem tedy zastáncem demokratických principů, ovšem pouze za předpokladu, že se společnosti sděluje pravda a není manipulováno s její myslí a pocity.
Demokracie ve světovém pojetí je ovšem jen prázdnou slupkou, kterou se vždy nejvíce ohání ti, kdož zneužívají její principy.

Možná pro někoho budu naivní člověk, ale zde je filosofie, která je mi skutečně blízká:
http://nenasili.cz/cs/2723_dokument-o-aktivnim-nenasili
Jsem pro aby se člověk v přímém ohrožení života bránil zbraní. Pokud však má svého přesvědčení dosáhnout společnost a nikoli jednotlivec, jsem zastánce filosofie nenásilí. Dříve nebo později se budeme s protesty a občanskou neposlušností setkávat čím dál tím častěji, a tohle je jediný způsob jak se Kalouskům, Schwarzenbergům, Johnům a všem dalším Bilderbergovcům postavit na odpor!

Hodně štěstí v životě!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 09:51:43 01. 09. 2010
Pim Burger.jpg
Tak zakážeme lidi...:-))

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio