Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Spolupráce ve vedení resortu vázne - aktuální informace z 29.11.2010
Otázka dne: Jsou data, která vyžaduje audit, osobní?
Foto: P-CZ

("John vyzval policejního prezidenta k rezignaci" - AKTUALIZACE z 29.11.2010 na konci článku.) Včerejší zpravodajství přineslo dvě zprávy, které ukazují na to, že ve vedení resortu a policie zřejmě nepanuje úplně ideální atmosféra - svou rezignaci "z osobních důvodů" oznámil dosavadní náměstek PP pro trestní řízení Viktor Čech. A policejní prezident - společně s šéfem hasičů - odmítli poskytnout podklady auditorské firmě, která má prověřit jejich hospodaření.

Autor: redakce
Publikováno: 29. 11. 2010
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu JARDA 21:42:19 26. 11. 2010
default.png
Nemají náhodou tito vedoucí pracovníci bezpečnostní prověrku, ve které se mimo jiné ptají na věci, ze kterých lze odvodit ona "malá domů"?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 00:35:30 26. 11. 2010
default.png
NASEPTAVAC [2010-11-25 22:00:00]: Naprostý souhlas, já to píšu ve všeobecné rovině. Osobně se mi zdá v právním státě něco podobného nepřipustné.
Ono se ukazuje, že John je naprostý laik a možná sám zjišťuje, že má i amatérské rádce či rádce, kteří si vyřizují jenom účty ve vlastním zájmu, tudíž nemá žádnou sílu a ani argumentaci jak současný managment postavit do latě, či přebrat zrno od plev a proto přichází s nestandartními kroky. Osobně ale jsou mi milejší lidé, kteří dělají něco(včetně blbostí) než ti co nedělají vůbec nic.Jinak všeobecně (směšně malá)cena za uvedený audit odpovídá právě rozsáhlým požadavkům(nad standart) auditorů. K uvedeným údajům jsou schopné auditorské společnosti se dostat i jinak, jenže samozřejmě za několikanásobně vyšší cenu auditu.

Je však k pousmání co konečně zvedlo PP k odporu proti panu Johnovi. Já se domnívám, že managment není zcela v dobré kondici a měl by absolvovat kondiční prověrky a to je základ celého stavu Policie ČR.

Bezpenostní rizika, při současném stavu policie bych až tak závratně velká neviděl. Je jen bláhové se domnívat, že část slušných ještě má v státních orgánech nějakou moc a že tuto společnost řídí lidé nezávislí na určitých zájmově postavených skupinách, ať už z prostředí "nelegálního" podnikání či trestné činnosti.

Jenom taková malá bouře ve skleničce vody.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JACK-RIPPER 22:25:32 25. 11. 2010
default.png
Tak v případě pana ministra Johna přesně sedbne přísloví: Zloděj křičí: Chyťte zloděje. Pan John a kauza České lesy a Všeobecná zdravotní pojišťovny je velmi známá i mezi nezasvěcenými. Pan John má zřejmě zametá raději před cizím prahem.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu NASEPTAVAC 22:00:00 25. 11. 2010
default.png
Já to naopak nepovažuji za dobré řešení. Ať je povinné majetkové přiznání (a ono na vyšších pozicích je) u každého policisty a ať je existence "špinavých" peněz okamžitým důvodem k propuštění (ideálně v celé státní správě) a tyto peníze ať se okamžitě zdaní 100% sazbou.
Akce pana Moroze či Johna je však podivná. Nepopírám, že se tak lze dostat k nějakým informacím. Otázka je však v jejich použití. Zcela jistě to nepůjde k trestně právním a ani pracovně právním důsledkům, budou to spíš "jen" operativní informace. Tedy informace snadno zneužitelné, ohromná páka na lidi co vedou policii. Pravda, jen tehdy, pokud nejsou úplně čistí. Ale já bych raději tyhle lidi vyhodil, trestal... Velice bych se bál, aby tyhle lidi dál sloužili (což by se stalo) a v jedněch rukou (rozuměj Johnovo - Bártovo - Morozovo) byla ta ohromná páka na jejich činnost. Není to nic jiného, než když si ABL sledovala politiky v Praze, aby na ně "něco" měla...
Jsem určitě proti. Ani ne tak pro ochranu pochybných policistů, spíš kvůli adresátovi takto zjištěných informací. Pro tenhle stát a jeho občany je menší zlo, když Martinů ty data nevydá.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 18:27:20 25. 11. 2010
default.png
Na začátek cituji:

Vítězná firma potřebuje k provedení auditu údaje s jejichž pomocí by mohla zjistit, zda v minulosti nedocházelo k "malým domů" ze strany vedoucích pracovníků těchto organizací. Jedná se o jména a pozice těchto pracovníků, oddělený seznam náhodně seřazených adres jejich bydliště a oddělený seznam náhodně seřazených čísel jejich účtů (bez lomítek a čísel bankovních ústavů). Cíl je jasný - zjistit, zda na některých z těchto adres nesídlí firmy, které v minulosti získávaly resortní zakázky či zda platby za ně nekončily na některých z účtů.

Z těchto výše uvedených údajů nemohou samotní auditoři, pokud tam nejsou zaměstnáni mnohem schopnější lidé než třeba policisté na tzv. elitních policejních útvarech, získat jakékoliv konkrétní osobní údaje, které lze přiřadit ke konkrétní osobě policisty.
Pokud tedy nezjistí souhru údajů a další podezřelé toky, které by mohly být zapříčiněny nestandartními postupy oněch policistů a poté tedy odhalí protizákonné jednání a o jeho šetření rozhodne policie.

Vzhledem k tomu, že na nejvyšších managerských postech pracují ti nejlepší lidé s profily andělů(jsou to přece lidé, kteří byli vybrání jako nejlepší z nás, protože i u nás už byl nedostatek takto kvalitních lidí, tak nastoupili na funkce třeba někteří rovnou z civilního sektoru), kteří se nijak nepodílejí na ovlivňování a vstupování do šetřených kauz, nemají vedlejší příjmy z podnikaní, nejezdí s rodinou na dovolené, které stojí v řádu statisíců, nepřijímají dary a pozornosti, nepodnikají s jim svěřeným majetkem, hlásají, že policista vyžije přece s vody a chleba a své cti a rodina pro řadového je jenom přítěž.

Není tedy důvod se čehokoliv bát.

Přece jakékoliv zneužití těchto údajů, policie řádně vyšetříí a viníka tak jak je tomu v obdobných případech požene k soudu.

Je podivné, že PP se v této chvílu postaví na zadní v době, kdy všechny řadové policisty, tedy ty policisty co denodenně nasazují životy, zdraví, či denodenně svým jednáním ať už v dobré víře či někdy špatné, vystavaují nekopromisnímu možnému postihu a kontrole, jakému si postihu snižování platu za službu státu(s tvrzením, že všeho je dost a policie je v dobré kondici). V době kdy o kterémkoliv policistovi ví nadřízení ověřené a neověřené informace včetně osobních údajů do puntíku a v případě stovky vyšších managerů se tomu brání.

Ona ta věc vypadá podivně, ale obdobné a mnohem podrobnější audity probíhají u různých soukromých společností či bankovních ústavů běžně.

Z čeho kdo má strach?

Osobně si myslím, kdo má strach takto svým způsobem anonymně sdělit tyto základní údaje, nemá co dělat u Policie ČR a už vůbec ne na jakékoliv funkci.

Věřím, že i mezi těmito vrchními managery se najde řada slušných, kterým to nevadí, ale prostě jenom musí držet basu.

A pak se ptám, kdo drží basu s oněmi 40.000 policisty ve výkonu na ulicích v kancelářích atd.

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio