Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Příliš mnoho detektivů
Co je organizovaný zločin? Toť otázka...
Foto: P-CZ

"Proč potřebujeme hned tři specializované útvary pro boj s organizovaným zločinem? Zeptejte se specializovaných policistů, co je to vlastně ten 'organizovaný zločin'. Překvapeně zjistíte, že každý používá jinou definici. Výsledek vypadá podle toho."

- Tak komentují současné uspořádání boje proti organizovanému zločinu autoři z Centra pro bezpečnostní a strategická studia v nedávném vydání Lidových novin.

Autor: redakce
Publikováno: 04. 03. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu MARTOO 05:14:14 06. 03. 2011
martoo.jpg
Mně přijde, že tolik útvarů je jasná klička k tomu, aby mohlo být více TT a hlavně těch nejvyšších.. Každý útvar potřebuje vlastní strukturu (kontrolní, personálka, velitele atd.). Pro některé jedince je to podstatně výhodnější, než mít jeden útvar s více odbory..

To nemluvím o tom, že dost zapříčinily žabomyší války, které panují nejen uvnitř těchto útvarů, ale i mezi nimi. Jen se podívejte jak se změní mančaft, když nastoupí nový ředitel. Záleží odkud je a pak se podívejte koho si přivede..

Co se týče hodností, tak za to může zákon o služebním poměru jako takový.. Kdo to kdy viděl, aby byl řadový pplk., plk.? Na co je mluvčí plk.? To tam mají všichni takovou důležitost, aby kpt. byla jedna z nejnižších hodností?

Adekvátnost rozdělení jednotlivých činností je možné těžko hodnotit, do jejich práce málo z nás, jestli vůbec někdo, vidí a subjektivní názory bez úplného zainteresování těžko mají váhu. Raději bych řešil evidentní a známé věci, což struktura, různé druhy vnitřních vztahů a personální škatulata jsou. Lecos dále napoví..

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KOLDA45 10:55:18 05. 03. 2011
default.png
STARSKY [2011-03-05 01:47:34]: Já musím jen souhlasit lidi zajímá spíš to ,aby je večer nikdo nepřepadl ,když jdou s práce nebo s kina a podobě prostě je zajímá hlavně pouliční kriminalita.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu STARSKY 01:47:34 05. 03. 2011
Starsky.jpg
Nevím kde autoři článku vzali informace pro tato tvrzení ale to co napsali je míchání jablek s hruškama. V ČR žije 10 mil. obyvatel a myslím že většinu z nich nesere že nějakej vypatlanec někde v hospodě 4 cenový kategorie vykřikuje hesla svou pravou značně opilou zdravicí. Jestli většinu občanu v ČR něco sere tak je to že už mají zase vykradený byt nebo zase ukradený auto. Na samotném UOOZ dělá cca 200 lidí ale dohromady vlastně nikdy nic pořádně nevyšetří. Mají 2 x tak větší plat a nová auta, ale to že na obvodě jako kriminalista jezdím ve felicii a v kanceláři sedím na židli co jsem ukradl na smetišti protože na novou se na mne nedostalo nikoho nezajímá, ačkoliv objasním ročně tak 100 věcí. Pokud je v ČR organizovaný zločin tak je to především povětšinou komunální politik mastící si kapsy zato že kamarádům rádobypodnikatelům přiděluje veřejné zakázky. Ruku v ruce parlamentní politik mastící si kapsu od těch zbylých. Pokud je v ČR zločin? je to především Politik umožnující svou nečinností konat lidem v tomto státě aby si dělali co chtěli a to nejen se službami které musí zajistit samotný chod tohoto státu.

Souhlasím (+ 2)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 23:25:58 04. 03. 2011
Pim Burger.jpg
FS2 [2011-03-04 22:37:35]: Sice nevím, zda je nějaká skupina, označovaná u nás za extremisty, zapletena do prodeje drog či mezinárodního terorismu (ono taky záleží, co si kdo pod takovým pojmem extremista představí), ale s čím rozhodně souhlasím, je to, že např. bývalý MV Pecina si na tom vybudoval kariéru - nebo spíše renomé.

On s tím koneckonců začal už Langer, když se hrdě chvástal, jak zakáže DS v rámci boje proti extremismu (jak to skončilo, víme všichni), ale Pecina to dovedl až na vrchol (či dno?) a právě zákaz této bezvýznamné politické strany ho pasoval za oficiálního bojovníka proti extremismu.

A protože si z tohoto případu udělal jakousi gloriolu (i když vzhledem k existenci strany pod téměř stejným názvem trošku nezaslouženě), lze asi celkem správně předpokládat, že byl na UOOZ vyvíjen nátlak, aby se zaměřilo právě na extremismus.

Vzhledem k tomu si je třeba položit otázku, do jaké míry hrála v této "orientaci" UOOZ roli potřeba (nebo ohrožení) státu a do jaké míry pouze politická objednávka. A zde je myslím kritika a především kladení otázek na místě. Pro mě je spíš otázkou ne to, komu honba za stínem extremismu vadí, ale komu honba na čarodějnice, ehm extremisty, prospívá.

No a další věcí, jež je kritizována, je vzájemná (ne)spolupráce až animozita jednotlivých útvarů (a jejich představitelů), což je vzhledem k tomu, co se u policie v posledních letech děje, více než snadno uvěřitelné.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FS2 22:37:35 04. 03. 2011
default.png
Proč mám z celého na oko "odborného článku" pocit, že hlavní bolístkou autorů je to, že ÚOOZ se zaměřuje i na extrémisty? Pochopitelně se nabízí i otázka, komu tato skutečnost nejvíce vadí?

Myšlenka, že extremismus nemá nic společného s organizovaným zločinem, je pěkná kravina, extrémisti jsou jednak často zapojeni do mezinárodních organizací a ty jsou pak v nejmírnější podobě zapojeny do obchodu s příslušně tématicky zaměřeným zbožím (oblečení, hudba,...), organizování akcí (různé pochody, protesty, koncerty) v horším případě do klasického organizovaného zločinu (výpalné, prodej drog, vydírání) a v nejhorším případě mají vazby i na zahraniční teroristické organizace.

Historie i stav v jiných zemích by měl být jasnou odpovědí pro všechny, kteří pochybují o tom, že boj proti extremismu by měl být součástí činnosti ÚOOZ.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DREXA 16:27:24 04. 03. 2011
Drexa.jpg
Dovolím si nesouhlasit s větou: "Naopak je s podivem, že pod ÚOOZ nespadají obchod s narkotiky či legalizace výnosů z trestné činnosti, které jsou s organizovaným zločinem esenciálně spjaty." Na narkotika je tu NPC, která se vyčlenila z UOOZ a myslím si, že legalizace výnosů spadá pod UOOZ...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio