Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

omezení osobní svobody u přestupku

Dobrý den, zajímalo by mě, zda je vůbec nějakým způsobem upravena možnost omezení osobní svobody osoby, která se dopouští přestupku, například když něco krade v obchodě a je přistižena prodavačkou. Když mě, jako běžnému občanovi například někdo krade volně položené jízdní kolo v hodnotě 4.000,- Kč a já jej chytím, zda je možné ho "držet" do příjezdu policie. U TČ je situace jasná, ale jak je to u přestupku?
GINGA :: Datum založení: 08. 05. 2011 :: celkem 69 komentářů

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu JOHN158 11:51:57 17. 05. 2011
john158.jpg
V týhle problematice se jedná o šedou zonu. Pokud mám mobil, pašíka vyfotím, pokud mi umožnuje technické vybavení prodejny např. Albert, zamknu prodejnu ( asi se porouchal zámek nebo co. :) do příjezdu PČR. Pokud mně někdo fyzicky napadne, jednám v NO ( znehybnění )kdy hrozí stále útok.. a pak podle 76ky ho předám PČR. To že se mi nic nestalo, neznamená že to nebyl trestňák ( výtržko, rvačka,ubližovačka )ve stadiu pokusu..to že se to pak zhodí na 49 už není podstatné..cíl byl dosažen.. bohužel špatná zpráva pro našeho feťákomrdku Denvera.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 07:41:31 17. 05. 2011
default.png
REPLY:X:47210-1:2011-05-16 19:11:53: určitě blbost radit, že by šlo o Tč viz "(2) Kdo si přisvojí cizí věc tím, že se jí zmocní, a byl za čin uvedený v odstavci 1 v posledních třech letech odsouzen nebo potrestán, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.)".

Tohle zná jedině polda po provedené lustraci. Ty jako občan určitě ne. To by jsi musel znát konkrétního člověka a jeho rejstřík, jinak tato obhajoba nepomůže a jsi tam za "porušování osobní svobody".

Kdo mě zná, podle mých příspěvků, tak ví, že jsem zastáncem slušných lidí a drbany žeru k večeři, ale je potřeba trochu zdravého rozumu, když něco radím. Musí to být pro občana jednoduché a hlavně účinné.

Jsem pro, aby bylo slušnému človíčkovi pomoženo, ale musí to mít, alespoň reálný základ v právu. Protože, pak se dostaneme do absurdního situace, kdy chytí zloděje (který kradl poprvé v životě, třeba věc za 20Kč) a my se postavíme na stranu ochranky, která mu rozbije hubu a dopustí se několika trestných činů. A že takových prvo-zlodějů člověk potkává, tak to potkává.

Nebo jak by vám bylo, kdyby jste nechali "seřezat" důchodce, který ukradl dvě čokolády, protože chtěl dát něco vnoučkovi a už neměl prachy????

V životě není nic jednoduché....

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 07:33:42 17. 05. 2011
default.png
X1-RAY [2011-05-16 18:02:57]: ale pochopil .-))), jen jsem to nerozebíral.. uvozovky jsou uvozovky .-))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu X 19:36:54 16. 05. 2011
default.png
Dále občan mám právo se tomuto činu (krádeži) bránit dle § 28 a §29 zák 40/2009Sb. (krajní nouze a nutná obrana jelikož majetek je zájem chráněný zákonem)
citace: § 28 zák 40/2009Sb.
Krajní nouze
(1) Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací nebezpečí přímo hrozící zájmu chráněnému trestním zákonem, není trestným činem.
(2) Nejde o krajní nouzi, jestliže bylo možno toto nebezpečí za daných okolností odvrátit jinak anebo způsobený následek je zřejmě stejně závažný nebo ještě závažnější než ten, který hrozil, anebo byl ten,
komu nebezpečí hrozilo, povinen je snášet.
§ 29 zák. 40/2009Sb.
Nutná obrana
(1) Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací přímo hrozící nebo trvající útok na zájem chráněný trestním zákonem, není trestným činem.(2) Nejde o nutnou obranu, byla-li obrana zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku.

Navíc pachatel pokud se mé obraně útoku na zájem chráněný zákonem (majetek) brání násilím nebo pohrůžkou bezprostředního násilím dopouští se trestného činu dle § 205/odst.1, písm.C.)
citace:
§ 205/odst.1,písm C.)
Krádež
(1) Kdo si přisvojí cizí věc tím, že se jí zmocní, a
c) bezprostředně po činu se pokusí uchovat si věc násilím nebo pohrůžkou bezprostředního násilí.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu X 19:11:53 16. 05. 2011
default.png
Já jako občan (ochranka, prodavačka,atd.) bych zloděje omezil na osobní svobodě dle §76/2 zák 141/1961Sb.
pro podezření z trestného činu krádeže dle §205/odst.2.
Zadržení osoby podezřelé
(2) Osobní svobodu osoby, která byla přistižena při trestném činu nebo bezprostředně poté, smí omezit kdokoli, pokud je to nutné ke zjištění její totožnosti, k zamezení útěku nebo k zajištění důkazů. Je však povinen tuto osobu předat ihned policejnímu orgánu; příslušníka ozbrojených sil může též předat nejbližšímu útvaru ozbrojených sil nebo správci posádky. Nelze-li takovou osobu ihned předat, je třeba některému z uvedených orgánů omezení osobní svobody bez odkladu oznámit.)

(citace: § 205/odst.2.) zák. 40/2009Sb.
Krádež
(2) Kdo si přisvojí cizí věc tím, že se jí zmocní, a byl za čin uvedený v odstavci 1 v posledních třech letech odsouzen nebo potrestán, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu X1-RAY 18:02:57 16. 05. 2011
default.png
APPALACIO [2011-05-16 15:54:03]:
Myslím, že jsi tina nepochopil úplně přesně :-)))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 16:31:39 16. 05. 2011
default.png
HAMMER [2011-05-16 16:22:45]: tak s tím zase naprosto souhlasím.. policie bude stát za slušným občanem a pomůže mu, jen ta policie musí vědět, kde pomoci.. jak říkáš hammere...20letý to nebude a ani 25letý VŠ vedoucí s 3letou praxí mu to neřekne

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 16:25:14 16. 05. 2011
default.png
Takže na dotaz Gingy říkám: ovečko, jistě máš někde svého pastýře, který tě povede - četníka. Pokud pastýř chybí, jsi v pérdeli. Pak zbude jen jedno. Nevypovídat svoje bludy a nechat si poradit. Co jednou nakecáš, už neodvoláš. Musíš mluvit jako zákon, pak se ti nemůže nic stát. Ty to neumíš, není to tvoje chyba, tak prostě nemluv.
Jednej tak, jak považuješ za správné. Ale nemluv! Nechej si poradit. Pak uvidíš, jak obrovský je rozdíl v tom, co jsi chtěla říct a co se skutečně stalo na místě.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 16:22:45 16. 05. 2011
default.png
Pánové, nevím co tu vymýšlíte! Občanovo právní vědomí je nula! Viz dotazovatelka. Bez urážky. Tohle by se mělo učit v občanské nauce a ne kolik parchantů sedí v parlamentu.
Vy, české četnictvo, jste od toho, aby zákona naprosto neznalý slušný občan, který dá zloději na budku když ten šlohne něco za tři sta, věděl, že se jen bránil útoku zloděje, který si chtěl po činu věc ponechat násilím. Svědků tohoto jednání bude v prodejně dost - minimálně všecky kolegyně a kolegové.
Jinak bysme totiž měli z tohoto stavu, kdy se slušný občan musí policie podle úrovně neznalosti čehokoliv čemu se říká právo bát, naprostý chaos. Prostě poškozený nebo obránce musí mít policii za sebou. Ten člověk není totiž ani schopný posoudit a už vůbec ne postřehnout z jednání a chování pašíka, že mu hrozilo bezprostřední nebezpečí, lidi žijí ve svém pokrouceném světě falešného klídku a bezpečí. Dokud nedostane do držky a neleží ve vlastních sračkách tak nechápe, že útok hrozil ani že začal! On ve své prostotě a neznalosti vypoví bez vaší pomoci tak, že jde sedět sám a navíc, jeho výpověď zcela jistě nebude pravda - on to ale nebude ani tušit.
To ale vyžaduje četníka odborně zdatného a tím nejsou dvacetiletí pubertální sopli, kteří neumějí ani říct dobrý den. Takže jsme kde? No tam, kde policii chce tato společnost mít? Nejsou tam okna....


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 15:54:03 16. 05. 2011
default.png
TIN [2011-05-16 14:22:34]: naprosto nesouhlasím. Omezení osobní svobody je alfa a omega demokracie. Pokud se v tom neorientuješ jako polda, jak se v tom mají orientovat obyčejní lidé?

Samozřejmě, když pachatel počká sám na místě, není problém. Ale pro přestupkové jednání nelze z pozice občana, nikoho zadržovat!

Ale nezapomínejme, že např. krádež věci při sobě je Tč a nemusí tam být škoda ani 5Kč. Jsou další a další majetkové TČ, kde se nevyžaduje škoda nad 5tis. Např. tak krádež při sobě, krádež, kdy pachatel použije násilí, aby si věc po krádeži uchoval, loupež atd. To jsou už Tč a občan může dle 76/2Tř zadržovat.

Takže já radím. Okrade vás někdo v krámě? Vyzvu ho, aby to vrátil a postavím se mu do cesty. Jakmile mě odstrčí, už se dopouští Tč a už ho druhou rukou držím za flígr. ... jde o výklad .-))... ale opravdu to je závažná věc a dost poškozených se dostává do velkých problémů svojí neznalostí.

for trek.. Tr. řád má v trestním právu vždy větší právní sílu, takže tam se jasně hovoří o zadržení a kdy to lze. V tomto případě má občanská svoboda větší váhu oproti Obč. zákoníku a jeho ustanovením a tudíž ti Obč. zákoník nepomůže při omezování os. svobody pachatele a argumentovat, že jsi někoho zadržel na zákl. Obč. zákoníku tě dostane do velkých problémů.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio