Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Konec lokalizací, policie je slepá !
ilustrační
Foto: LH

Asi každý policista zaznamenal, že na základě nálezu Ústavního soudu, operátoři již nemusí shromažďovat a uchovávat lokalizační údaje pro Policii ČR. Mnozí lidé tento krok vítají v domnění, že policie používala tyto údaje k bezuzdnému špiclování. Ti samí lidé ovšem mohou velmi záhy zjistit, že toto rozhodnutí má velká negativa. Co znamená toto rozhodnutí pro policisty a jaký vliv může mít na občany této země?

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 25. 05. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu DAVID1982 23:26:33 25. 05. 2011
default.png
Pokud se nepletu, tak ústavní soud pouze zrušil povinnost ukládat telekomunikační data, tedy neoprostil operátory a veřejné poskytovatele internetových služeb od povinnosti policii data poskytnout, pokud si tyto ukládají. Je jasné, že operátoři si data ukládají i nadále a to nejen z důvodu případné reklamace ze strany zákazníků. Opět jsem se přesvědčil, že jsme v ČR, kdy ihned operátoři rozhodnutí soudu pochopili tak, že nic poskytovat nemusí. Ptám se, co dělají ti naší slavní manažeři, kteří si dokážou obhajovat nezákonné snížení preferáků apod.? Zavolám na jednotlivé operátory s nějakou reklamací týkající se špatného zaúčtování nějakého hovoru a budu chtít vědět, podle čeho tuto reklamaci posuzovali. Je jasné, že z uložených údajů. Jakmile budu mít vyjádření k reklamacím od všech naších operátorů, kteří nechtějí policii poskytnout telekomunikační údaje (kdy bude zcela zřejmé, že reklamaci museli posuzovat ze starších údajů), tak ihned začnu udělovat pořádkové pokuty, jelikož byli dle § 8/1 tr. řádu vyzváni a výzvu neuposlechli. Jen za naše OOP by se ta částka pohybovala kolem 1 mil. korun. To bych zřejmě chtěl od našeho "managementu" moc.

Jinak, co se týká lokalizací telefonů u hrozby sebevražd, pohřešování apod., tak toto pořád funguje, jelikož jde o on-line data.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 20:40:07 25. 05. 2011
default.png
LUKAS-HEINZ2 [2011-05-25 18:25:30]: Já jsem v tom skeptik, že lidi něco jiného říkají a něco jiného si myslí. Jsem hodně často někdy i denně masírovaný názory lidí co nevědí, že jsem bývalý polda - ani kouska podpory v tom není, Lukáši.
Souhlasím s tebou že to málokdy vychází z vlastních zkušeností, ale to je obecné pravidlo: jedna paní povídala, vím kulové, ale do všeho žvaním.
Když byly ty demonstrace, neslyšel jsem jediný pozitivní názor a nechtěj ani slyšet to, co jsem slyšel já.
Můj názor jak k tomuto došlo je prostý ale není originální. Vychází z úvodu k CP, ale myslel jsem si to dávno před tím, než někdo s CP přišel:
- vedení se svým stylem práce policie zcela občanovi odcizilo, policie si svými čárečkami a statistikami hraje na svém písečku, který je občanu zapovězen a občan naprosto nechápe, za co si policii platí.
- řešení je stejně snadné, jako se současným managementem nerealizovatelné: nechat lidi nahlídnout pod pokličku dění na "jejich" odděleních. Lidi uvidí, jak (ne) bezpečné jsou ulice kde žijí, kolik činnosti policie ve skutečnosti vyvíjí, zdravě se naštvou a stanou se z velké části mnohem přístupnější ke spolupráci, ti zbylí alespoň upustí od podpory drbanů. Proč neříct lidem čeho si mají všímat, co se jim děje v noci přímo pod okny, po čem se pátrá, na co si dát pozor? Jak to, že takto jednoduché věci nevysílají různé místní kabelovky na místních kanálech, nevysílá obecní rozhlas, nejsou na vývěskách v prodejnách potravin, ve školách, na radnicích, na faře, jaktože o nich nekáže farář svým ovečkám (a on to dělal tuze rád a měl tam plno i díky zajímavému kázání) atd atd?
Moje odpověď: líný, tupý, zkorumpovaný nebo já nevím jaký management Policie ČR. Obvoďák nemá šanci tohle dělat o své vlastní vůli, mluvím ze své vlastní zkušenosti. Okamžitě se dostanete do střetu se statistikami a jejich křivením.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 18:25:30 25. 05. 2011
Lukas Heinz.jpg
To Hammer

Co lidi říkají a co si naopak myslí. V tom může být poměrně velký rozdíl. Takové ty tlachy, jako že policajti jsou líné lemry a darmožrouti, které se vedou u piva, neodrážejí to co si skutečně lidi myslí. Prostě je in na někoho nadávat, tak proč ne na četníky. Málokdy tohle tlachání vychází z vlastních zkušeností. Lidi jsou rádi navenek tendenční. Uleví se jim, když si můžou na někoho zanadávat a na někoho svalit vinu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SEPULCHER 17:04:44 25. 05. 2011
default.png
No ono je především zajímavé podívat se, kdo opět stojí za vydáním tohoto rozhodnutí Ústavního soudu. Stejně, jako za mnoha dalšími omezeními a zrušeními našich pravomocí je i zde za podnětem k ÚS soudruh Benda z ODS... zkuste si projít nálezy ÚS, které nám berou pravomoce a zjistíte, kdo má skutečný zájem na tom, abychom tyto pravomoce neměli...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 16:27:49 25. 05. 2011
default.png
LUKAS-HEINZ2 [2011-05-25 11:19:00]:
No Lukáši, to co si myslíš ty jsem si jako četník myslel taky, dokud se mnou lidi jako s četníkem mluvili. Teď ale vidím jak o četnictvu lidi mluví a smýšlejí z úplně jinší pozice a nemohu říct, že jsem to nečekal.

S tím PS VB jsem to myslel tak, že tato třebas bezplatná funkce a´t chceš nebo nechceš přitáhne nějaké maníky, co si chtějí tímto léčit svoje mindráky. Prostě budou z toho průsery. PS VB ale vznikla shora a průsery nikdo neházel na obvoďáka, co je měl na starosti. Když dnes vznikne domobrana sama od sebe nebo ty více zaktivuješ svoje důvěrníky a začnou aktivně vyhledávat tebou požadované věci, můžeme se tady veřejně vsadit, jak rychle z toho budeš mít průšvih. Ty jako obvoďák osobně.
Jak píšeš, že se budu divit, že spousta občanů chápe dopad na nález ÚS co se týče tohoto tématu, tak to prrr, to neví pořádně 95% četníků, lépe řečeno všichni, kdo s tím přímo nepřišli do styku. Ví to jenom rámcově. Občan o tom ví svoje kulové aneb vyjádřeno jednoduše dneska: kdo má co sledovat kde a kdy jsem byl, v které hospodě jsem seděl a kde jsem byl na fušce... stačí? To je přehled, páníčku.
V drtivé většině lidi policii potřebují za těchto okolností:
- někdo jim už fest šlápnul na nohu a velmi často s jejich vydatnou pomocí
- sami zprasili na případu už co mohli

a následuje fráze: na co si vás platím? Typický příklad krádeže jízdního kola, kdy majitel nezná ani jeho typ, ale čeká od policie, že mu ho najde.

Ano, máš zcela pravdu, mám lidi za úplné tupouny a velmi jsem to v praxi využíval. Až na výjimky jsem se totiž nikdy nepřesvědčil o opaku a těch případů že bylo do tisíců. No a ty výjimky jsou naši důvěrníci. Jak můžeš mít teda opačné zkušenosti docela nechápu. Máme zkušenosti stejné, ta práce se nedá dělat jinak.

Pravda je a pod to se podepíšu, že ty nikdy nejsi schopný být vždy a všude, ale lidi co si napřed zdravě naštveš proti binci v jejich okolí a pak vycvičíš, ti ano.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 15:32:43 25. 05. 2011
Lukas Heinz.jpg
Add čísla statistiky: Ano na číslech to znát asi nebude. Ale realita se od statistik liší a mnohdy dost podstatně. Předpokládám, že teď vznikne obrovský tlak ze strany managementu, zvláště na útvary SKPV co se týče výsledné činnosti a bude se ještě více čarovat se statistickými údaji.

Každý ministr chce ukázat na statistikách, že je lepší než ten předchozí a tak požadují vyšší a vyšší efektivitu a výslednou činnost, samozřejmě bez investice do techniky, vzdělání lidí a upravy legislativy. To v rámci čárkového systému trvá už od roku 1989, takže ta honba za čárkami může mít někde až maniakální rozměry. Máme tu zákon padajícího lejna. Tzn. od ministra jdou požadavky k PP od PP k náměstkům, od náměstku na ředitelé krajů. No a nakonec ty čárku musí někdo udělat a můžeš hádat kdo to je. Nakonec stejně záleží na managementu základních útvarů. Kde je dobré vedení, tam je většinou i dostatek kvalitních lidí a to znamená dobrou spolupráci a dobrou výslednost.

Add přístup policistů:

Platí to samé co v předchozím případě. Kde je dobré vedení a dokáže práci efektivně rozdělit, mají čas na práci s lidma. Když ma někde hlídkař na hrbu 30 přestupkových spisů na měsíc, asi nemá náladu a čas povídat si s lidma o jejich problémech a řešit je. Tedy prevence.

Add špatná zkušenost s policisty:

Opět:
Jaký pán takový krám. Pokud vedení trvá na tom aby se policisté k lidem chovali korektně a sami jdou příkladem, pak v dané lokalitě vnímají lidé policii jinak. Jsou samozřejmě vyjímky. Všude se najdou pitomci, kteří svým přístupem zaříznou práci ostatních. Ale tu už jaksi neovlivní nikdo.

Lečebnou metodu na dobrou policii si asi dokážeš vydedukovat: Dobrý management = dobrý tým.





Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 15:09:10 25. 05. 2011
honzad..jpg
Lukasi, kdyz pises: "Lidi nás nevnímají špatně, pokud nemluvíš zrovna o grázlech s plným trestním rejstříkem.." rekl bych ze zobecnovani tomuhle moc neslusi, ze se uplne netrefujes.. Spis bych rekl jak kdy, kde a koho (tedy koho je mysleno podle toho jak policajt jedna..).
Ostatne casto staci jedna spatna zkusenost (s policii, policistou) a uz je vsechno jinak...

A jinak, si myslim, ze problem uchovovavni lokal. udaju neni tak cernobily jak pises. Nemuzu se zbavit pocitu, ze obcas to mohlo slusne pomoci, ale obcas to taky bylo slusne zneuzivano. A taky mam zkusneost, ze i dobe kdy to bylo legalni, tak v pripade urgentni potreby (napr hledani pohresovane osoby kdesi v horni dolni ) byl velky problem tato data v realnem case ziskat (nedokazu odlisit, zda-li to byla neschopnost, neznalost, neochota cetniku, kteri to meli na staropst nebo zda-li opravdu pred nimi staly ty administrativni prekazky o kterych mluvili).
A z druhe strany bych rekl, ze nektere policejni specilizoavne utvary techto dat mely "az prislis" a neslouzily vzdy jen zakonnym postupum...

Jinak, podle toho co pises zacinam mit skoro pocit, ze objasnenost za poslednich par let byl hlavne zasluha pristupu k temto datum. Tak uvidime, jak se to projevi na cislech ..... Doufam tedy, ze mi ted nenapises, ze na cislech se to nepozna, nebot si je stejne vsi sefove tahaji z palce, aby se porad meli cim chlubit!! :-):-):-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 11:19:00 25. 05. 2011
Lukas Heinz.jpg
To Hammer

Tvému komentáři s PSVB moc nerozumím. Nevidím souvislost. Lidi nás nevnímají špatně, pokud nemluvíš zrovna o grázlech s plným trestním rejstříkem. Já mám zcela jiné zkušenosti. V rámci mého obvodu mám s mistními velice dobré vztahy. Ve většině případu chápou, že policie má jen takové možnosti jaké ji dávají zákony této země. Budeš se divit, ale spousta z nich je seznámena i s tím jaké dopady má nález ÚS týkající se lokalizací na naši práci.

Připadá mi, že stejně jako naši politici máš lidi za úplné tupouny. Já mám opačné zkušenosti. Moji lidi jsou angažovaní a zapojují se do záležitostí zajišťující jejich bezpečnost kdykoliv mají příležitost.

Možná si s těma lidma neuměl pracovat. Pokud lidi nepovzbudíš k tomu aby se starali o svoji bezepčnost i sami, ne jen spoléhali na policii, pak ti hold nezbude, než to odmakat sám a být pořád naštvaný.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:38:08 25. 05. 2011
default.png
LUKAS-HEINZ2 [2011-05-25 00:10:51]: Lukáši, obraz policie u národa je strašně špatný a ještě více pokřivený. Počínaje "nemorálními" rentami které oni nemají a konče válením si zadků v autě jakožto vnímání náplně práce policie.
Tomuto nárůdku nikdy nedojde, že policie s politiky nepeče, protože neznám žádný jasný signál, který by to způsobil. Teda znám: demonstrace zaměřené na zastavení soustavného rozkrádání veřejných financí a policie v čele lidí, ne čelem proti nim. Přijde ti tohle reálné? Jakmile se lidi postaví, jak doufáš ale já tomu nevěřím, policie si stoupne s přilbami a štíty proti nim. Musí. Musí?
Kolegovi Danikovi: střezte se občanských hlídek, protože to dopadne zcela stejně. Ti lidi jsou v právu, ale o právu nevědí nic. Výsledek bude rychle takový, že ne že budeš těžit z jejich snahy, ale budeš mít s nima při jejich stíhání spousty práce a postavíš se (ber to jako místně příslušný obvoďák) chcačky nechcačky proti nim jako nepřítel číslo jedna.
Průsery, co páchalo PS VB nedopadly celoplošně špatně jenom proto, že to byla složka založená a posvěcená shora, tady by jsi neudělal nic ani při nejlepší snaze, aby jsi průserům s těmito lidmi zabránil.
Domobrana pro obvoďáka v místě je noční můra.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 00:10:51 25. 05. 2011
Lukas Heinz.jpg
Do práce soudů nevidím. řekl bych, že stejně jako v policii se tam najdou černé ovce, které ´dělají špatnou reklamu ostatním. Totéž ale platí o státních zástupcích. A lidi, že nechtějí dodržovat zákony? Divíš se jim. Vždyť politci si dělají zákony tak aby vyhovovaly jen jim a jejich kamarádům. A že lidi nenávidí policajty? Nesmysl-jen nás vidí jako pohunky těch nahoře, kteří z ních, ale iz nás sdírají kůži. Lidi prostě netuší, že k politikům nechováme žádnou přízeň. Až to jednou lidem docvakne, nastanou našim politikům velmi krušné chvile. Lidem brzy dojde trpělivost, je to jen otázka času a schopnosti politiků nasírat tento národ. A v tom jsou velmi dobří. Myslím si, že až k tomu dojde, druhá sametová revoluce se tomu říkat rozhodně nebude.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio