Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
ZOP
2 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Příprava na fyzické testy
5 dní | HAFHAF: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Kdy...
Justiční stráž
10 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
15 dní | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Dovolená zop
02. 02. 2024 | JOE: REPLY:JOE:74178-1:2024-02-02 08:19:48: Př...

Konec lokalizací, policie je slepá !

ilustrační
Asi každý policista zaznamenal, že na základě nálezu Ústavního soudu, operátoři již nemusí shromažďovat a uchovávat lokalizační údaje pro Policii ČR. Mnozí lidé tento krok vítají v domnění, že policie používala tyto údaje k bezuzdnému špiclování. Ti samí lidé ovšem mohou velmi záhy zjistit, že toto rozhodnutí má velká negativa. Co znamená toto rozhodnutí pro policisty a jaký vliv může mít na občany této země?
ilustrační | Foto: LH

Policejní aparát oslepl


Dva měsíce uběhly od nálezu Ústavního soudu, který zásadním způsobem zkomplikoval práci policistům. Mnozí policejní funkcionáři hýřili optimismem, protože doufali, že spolupráce s operátory bude dále probíhat na základě předchozích dobrých vztahů. To se ovšem ukázalo být pouhým zbožným přáním. Operátoři již v prvních dnech po nálezu ÚS, přestali policii poskytovat požadovaná data. Na činnost mnohých policejních útvarů to mělo zásadní vliv.

Získávání  poznatků od informátorů a z práce v terénu, je vzhledem k vytíženosti policistů, velmi pracné a málo efektivní. Většina policejních útvarů, zabývající se organizovanou trestnou činností, je závislá právě na zpracování údajů poskytovaných operátory sítí mobilní komunikace. A policie byla právě díky lokalizačním údajům velmi úspěšná. Ani pachatelé trestné činnosti se v dnešní době neobejdou bez mobilní komunikace.

Přklad: Stačilo vytěžením svědků a informátorů vytipovat jednoho podezřelého a lokalizovat jeho pohyb. Pokud se uživatel sim karty nacházel na několika místech a v daném čase, kde došlo ke spáchání trestného činu, bylo nad slunce jasné, že nejde o náhodu. Díky lokalizačním údajům policisté také věděli s kým se dotyčný stýká. Pro policisty tak bylo jen otázkou času, než nasbírali dostatek dalších důkazů pro obvinění podezřelého a jeho kompliců.




Vraťme se do pravěku


Jistě by někdo mohl podotknout, že před tím mobilní telefony nebyly a policie musela pracovat s informacemi, které získala v terénu. Dost podivný argument. Přetím také nejezdila motorová vozidla ale po ulicích se proháněly koňské potahy. Zrušíme tedy dopravní předpisy, neboť omezují osobní svobodu řidičů?

Před 100 lety se prováděla identifikace osob pomocí měření tělesných partií tzv. Bertilonáž, (podle tvůrce metody Alphonse Bertillona  24. 4. 1853 - 13. 2. 1914). Po té přišly otisky prstu a nakonec analýza DNA. Shromažďování otisků prstu a profilů DNA v evidencích, je podle absurdních tvrzení některých  kritiků policie, vlastně stejné špiclování jako sběr lokalizačních údajů. Budeme se tedy vracet k Bertilonáži, nebo dokonce k metodám inkvizice?

Otisky prstů se v ČR odebírají podezřelým osobám. Lokalizační údaje byly od operátorů požadovány také vždy jen u osob, které byly důvodně podezřelé z páchání trestné činnosti, nebo po kterých bylo vyhlášeno policií pátrání. Jaký je tedy rozdíl?

Jeden tu je. Nález ÚS, tykající se lokalizačních údajů, potěšil úzkou skupinu lidí, která má zřejmě pádný důvod obávat se, že se policisté dozvědí s kým, co a kde dělají. A není pochyb, že tito lidé dokáží vyvinout velmi silný tlak i na statní instituce.

Tím rozhodně nechci zpochybňovat rozhodnutí Ústavního soudu. Jeho rozhodování závisí na tom, jak je Ústava ČR interpretována. A vzhledem k jejímu obecnému charakterů, lze tuto nejvyšší normu interpretovat mnoha způsoby. Právo není exaktní disciplína a jeden případ může mít mnoho řešení a mnoho výsledku. A to je vlastně i důvod proč toto rozhodnutí nelze zpochybnit. Je možné, že za jiných okolností by Ústavní soud rozhodl opačně.




Policie není bez viny


Nemá asi význam tvářit se, že si policie nezavinila tuto situaci zčásti sama. Pokud se podíváme zpět pak zjistíme, že v minulosti došlo k mnoha únikům, mnohdy velmi citlivých informací, které měly vliv i na politickou situaci v České republice. Tyto informace pocházely z valné části z monitorování hovorů mobilních telefonů. Vždy šlo o selhání jednotlivých lidí uvnitř policie, které ale měly dopad na pověst celého policejního sboru.

Nelze se tedy divit, že veřejnost nález Ústavního soudu kvituje jako správný, aniž by si uvědomovala, že negativní dopady tohoto rozhodnutí ponese především na svých bedrech. A jaké jsou ty negativní dopady?



Agentura může, policie nesmí.


Z médií víme, že pro některé bezpečnostní agentury není problém získat výpisy telefonních hovorů v podstatě kohokoliv. Mnohé bezpečnostní firmy tyto aktivity před veřejností nijak netají. Naopak své,“úspěchy“, na poli špiclování dávají veřejně na odiv, aby tak přilákaly možné klienty. Pokud tedy hodláte někoho špiclovat a máte dost financí, není problém zjistit komu volá třeba váš konkurent. Policie nemůže porušovat zákony a v současné době jsou její možnosti v tomto ohledu více než omezené. Na to doplatí především lidé, kteří očekávají od policie pomoc. Zjednodušeně asi takto:

Pokud je člověk lump a dopouští se trestné činnosti, může byt v současné době klidnější s vědomím, že Policie ČR na něj nemůže, dokud nezíská zcela zjevné důkazy o jeho nekalé činnosti. A ty policie bude získávat velmi těžko, protože má jen málo možnost zjistit, s kým a kde se dotyčný pohybuje. Předtím policie hojně využívala lokalizačních údajů z mobilních telefonu podezřelých osob k získání dalších indicií o jejich kriminální činnosti.


Na druhou stranu pokud jste bezúhonný občan, který postrádá mobilní telefon, nebo blízkého člověka, pak vězte, že v současné době bude pro policii extrémně těžké vám pomoci. Policie již nemá možnost zjistit, kde se nachází váš cenný přístroj nebo blízká osoba, jinak lokalizovatelná pomoci mobilního telefonu. Stejná situace nastane pokud vás například bude někdo obtěžovat prostřednictvím mailu nebo sms. Mohu jmenovat další a další případy, kdy měli policisté vysokou úspěšnost právě díky lokalizaci a dokázali tak poškozeným pomoci nebo jim zajistit satisfakci v podobě usvědčeného pachatele.



Závěr

Opět se prokázalo, že veřejnost doplácí na hloupost a chtivost moci politiků. V tomto případě i za přispění některých policistů, kteří nedokážou zhodnotit dopady svého jednání na veřejné mínění.

Vložil: Lukáš Heinz
Publikováno: 25. 05. 2011


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 1 / Celkový počet hodnoceni 2



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 30
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio