Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Konec lokalizací, policie je slepá !
ilustrační
Foto: LH

Asi každý policista zaznamenal, že na základě nálezu Ústavního soudu, operátoři již nemusí shromažďovat a uchovávat lokalizační údaje pro Policii ČR. Mnozí lidé tento krok vítají v domnění, že policie používala tyto údaje k bezuzdnému špiclování. Ti samí lidé ovšem mohou velmi záhy zjistit, že toto rozhodnutí má velká negativa. Co znamená toto rozhodnutí pro policisty a jaký vliv může mít na občany této země?

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 25. 05. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu HONZAD 12:01:22 28. 05. 2011
honzad..jpg
tak jsem si prosel ten nalez US a: sice chapu, ze policistum se DUSLEDEK tohoto nalezu nelibi.
To ale nic nemeni na tom, ze vetsi cast argumentace ve zvudovodneni zni celkem logicky a kdo si to projde, tak clkem si pochopi, ze za danych podminek US celkem jinou moznost ani nemel...

Co mi vsak v nalezu pripada zajimave s ohledem na zdejsi debatu jsou postrehy, resp argumenty:

49) ...dle „zprávy o bezpečnostní situaci v ČR za období roku 2008“ bylo na území České republiky zjištěno celkem 343 799 trestných činů, z toho bylo objasněno 127 906 trestných činů, přičemž ve stejném období počet žádostí o poskytnutí provozních a lokalizačních údajů ze strany oprávněných orgánů veřejné moci dosáhl čísla 131 560..
... Následně, a to jen za období od ledna do října 2009 byla dle neoficiálních údajů žádost o poskytnutí lokalizačních a provozních údajů učiněna již ve 121 839 případech

56) ...v této souvislosti lze odkázat na analýzu Spolkového úřadu vyšetřování SRN (Bundeskriminalamt) ze dne 26. 1. 2011, který na základě porovnání statistických údajů o spáchané závažné trestné činnosti na území SRN za období před a po přijetí předmětné právní úpravy k data retention dospěl k závěru, že použití nástroje plošného a preventivního uchovávání provozních a lokalizačních údajů nemělo téměř žádný vliv na snížení počtu spáchaných závažných trestných činů ani na míru jejich objasňování (samotná analýza a konkrétní statistické údaje jsou dostupné na http://www.vorratsdatenspeicherung.de/content/view/426/79/lang,de/). Obdobné závěry lze přitom učinit i při zběžném pohledu na statistické přehledy kriminality na území České republiky zveřejňované Policií České republiky, např. srovnání statistických údajů za období let 2008 až 2010 (dostupné na http://www.policie.cz/clanek/statisticke-prehledy-kriminality-650295.aspx).


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 13:35:42 27. 05. 2011
honzad..jpg
Lukasi, ty vtipalku, si mel poslal link, ze kouknout na nalez za smsku v hodnote 50kc?? :-):-)

kazdopadne dik, potrebovl sem cislo toho nalezu, zadarmo se to da pk najit na strance US, pro dalsi zajmce je to zde: http://nalus.usoud.cz/Search/ResultDetail.aspx?id=69635&pos=1&cnt=4&typ=result

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PECA 08:30:10 27. 05. 2011
Peca.jpg
Samozřejmě naprosto nesouhlasím s nálezem ÚS a následných krocích. V poslední době jsem měl na stole dva případy salkingu. Jedinou cestu vidím v tom, že poškozená bude shromažďovat v mobilu obsah textových zpráv a vyžádá si podrobné výpisy od svého operátora. Zjištění majitele telefonního čísla by snad mělo i nadále fungovat. Jiná cesta (vyjma přímých svědků) snad ani není.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:25:57 26. 05. 2011
default.png
Hmmmm.... 25. 5. 2011 jsem napsal Lukášovi toto:
"Jak píšeš, že se budu divit, že spousta občanů chápe dopad na nález ÚS co se týče tohoto tématu, tak to prrr, to neví pořádně 95% četníků, lépe řečeno všichni, kdo s tím přímo nepřišli do styku. Ví to jenom rámcově."

Takže se omlouvám. Správně, jak to teď vypadá, má znít tato věta tak, že to až na výjimky z četníků neví ani rámcově nikdo a všichni tupě věří našim Neználkovským médiím.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 01:10:50 26. 05. 2011
Lukas Heinz.jpg
Návrhy poslanců
http://www.concourt.cz/clanek/GetFile?id=4087

Nález ÚS
http://www.esipa.cz/sbirka/sbsrv.dll/sb?DR=SB&CP=2011s094

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 00:12:39 26. 05. 2011
honzad..jpg
david1982: otevrel si to urcite ze zajimaveho konce... urcite by bylo dobry si pro celou debatu projit ten nalez, nemate nekdo link?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DAVID1982 23:26:33 25. 05. 2011
default.png
Pokud se nepletu, tak ústavní soud pouze zrušil povinnost ukládat telekomunikační data, tedy neoprostil operátory a veřejné poskytovatele internetových služeb od povinnosti policii data poskytnout, pokud si tyto ukládají. Je jasné, že operátoři si data ukládají i nadále a to nejen z důvodu případné reklamace ze strany zákazníků. Opět jsem se přesvědčil, že jsme v ČR, kdy ihned operátoři rozhodnutí soudu pochopili tak, že nic poskytovat nemusí. Ptám se, co dělají ti naší slavní manažeři, kteří si dokážou obhajovat nezákonné snížení preferáků apod.? Zavolám na jednotlivé operátory s nějakou reklamací týkající se špatného zaúčtování nějakého hovoru a budu chtít vědět, podle čeho tuto reklamaci posuzovali. Je jasné, že z uložených údajů. Jakmile budu mít vyjádření k reklamacím od všech naších operátorů, kteří nechtějí policii poskytnout telekomunikační údaje (kdy bude zcela zřejmé, že reklamaci museli posuzovat ze starších údajů), tak ihned začnu udělovat pořádkové pokuty, jelikož byli dle § 8/1 tr. řádu vyzváni a výzvu neuposlechli. Jen za naše OOP by se ta částka pohybovala kolem 1 mil. korun. To bych zřejmě chtěl od našeho "managementu" moc.

Jinak, co se týká lokalizací telefonů u hrozby sebevražd, pohřešování apod., tak toto pořád funguje, jelikož jde o on-line data.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 20:40:07 25. 05. 2011
default.png
LUKAS-HEINZ2 [2011-05-25 18:25:30]: Já jsem v tom skeptik, že lidi něco jiného říkají a něco jiného si myslí. Jsem hodně často někdy i denně masírovaný názory lidí co nevědí, že jsem bývalý polda - ani kouska podpory v tom není, Lukáši.
Souhlasím s tebou že to málokdy vychází z vlastních zkušeností, ale to je obecné pravidlo: jedna paní povídala, vím kulové, ale do všeho žvaním.
Když byly ty demonstrace, neslyšel jsem jediný pozitivní názor a nechtěj ani slyšet to, co jsem slyšel já.
Můj názor jak k tomuto došlo je prostý ale není originální. Vychází z úvodu k CP, ale myslel jsem si to dávno před tím, než někdo s CP přišel:
- vedení se svým stylem práce policie zcela občanovi odcizilo, policie si svými čárečkami a statistikami hraje na svém písečku, který je občanu zapovězen a občan naprosto nechápe, za co si policii platí.
- řešení je stejně snadné, jako se současným managementem nerealizovatelné: nechat lidi nahlídnout pod pokličku dění na "jejich" odděleních. Lidi uvidí, jak (ne) bezpečné jsou ulice kde žijí, kolik činnosti policie ve skutečnosti vyvíjí, zdravě se naštvou a stanou se z velké části mnohem přístupnější ke spolupráci, ti zbylí alespoň upustí od podpory drbanů. Proč neříct lidem čeho si mají všímat, co se jim děje v noci přímo pod okny, po čem se pátrá, na co si dát pozor? Jak to, že takto jednoduché věci nevysílají různé místní kabelovky na místních kanálech, nevysílá obecní rozhlas, nejsou na vývěskách v prodejnách potravin, ve školách, na radnicích, na faře, jaktože o nich nekáže farář svým ovečkám (a on to dělal tuze rád a měl tam plno i díky zajímavému kázání) atd atd?
Moje odpověď: líný, tupý, zkorumpovaný nebo já nevím jaký management Policie ČR. Obvoďák nemá šanci tohle dělat o své vlastní vůli, mluvím ze své vlastní zkušenosti. Okamžitě se dostanete do střetu se statistikami a jejich křivením.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 18:25:30 25. 05. 2011
Lukas Heinz.jpg
To Hammer

Co lidi říkají a co si naopak myslí. V tom může být poměrně velký rozdíl. Takové ty tlachy, jako že policajti jsou líné lemry a darmožrouti, které se vedou u piva, neodrážejí to co si skutečně lidi myslí. Prostě je in na někoho nadávat, tak proč ne na četníky. Málokdy tohle tlachání vychází z vlastních zkušeností. Lidi jsou rádi navenek tendenční. Uleví se jim, když si můžou na někoho zanadávat a na někoho svalit vinu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SEPULCHER 17:04:44 25. 05. 2011
default.png
No ono je především zajímavé podívat se, kdo opět stojí za vydáním tohoto rozhodnutí Ústavního soudu. Stejně, jako za mnoha dalšími omezeními a zrušeními našich pravomocí je i zde za podnětem k ÚS soudruh Benda z ODS... zkuste si projít nálezy ÚS, které nám berou pravomoce a zjistíte, kdo má skutečný zájem na tom, abychom tyto pravomoce neměli...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio