Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Cvičení Společného centra česko-německé spolupráce policie a celní správy
Společná kontrola českých a německých policistů v pohraničí
Foto: Ladislav Beran - fotosoutěž

Tři roky od vstupu České republiky do tzv. Schengenu je mezistátní spolupráce české a bavorské policie stále intenzivnější. Zřízením společného česko-německého centra policejního nasazení a díky dodatečným kurzům českého a německého jazyka se policejním úřadům obou sousedících zemí daří v oblasti přeshraničního vyšetřování a stíhání sbírat další úspěchy.

Autor:
Publikováno: 27. 05. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu PIM-BURGER 23:38:36 29. 05. 2011
Pim Burger.jpg
ANDRAS [2011-05-29 23:07:05]: P.S. Zde přikládám ještě článek ke Guttenbergově nevinně...:-) Prý to udělal z nedbalosti a z nedostatku času na Univerzitě v Bayreuthu.:-) Jen v jednom jsem se mýlil - ty dvě další političky to dělaly jinde, ale to je koneckonců jedno...:-)

http://web.de/magazine/nachrichten/deutschland/12763952-guttenberg-arbeit-wuchs-mir-teilwe...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 23:32:06 29. 05. 2011
Pim Burger.jpg
ANDRAS [2011-05-29 23:07:05]: No, upřímně zde má zásoba "mouder" už pomalu končí:-), ale sejít se někdy na limču klidně i můžem - jsem tomu nakloněn.:-)

Aby bylo jasno, já zde nechci působit jako mravokárce. Chápu, že situace v ČR je jiná a jistě chápu i některé expresivnější reakce a já osobně se z toho nezblázním, ale je to přesně tak, jak jsi řekl. Pokud o sobě na policejním webu (nebo na nějakém jiném) řeknu, že jsem policajt, tak se prostě musí automaticky změnit moje vystupování v diskuzích, protože to, že mě frustrují zákony, chování nadřízených, chování politiků a chování Denvera, mě přece neopravňuje k tomu, abych špinil čest uniformy a dobré jméno policie kanálovými výrazy.

Na druhou stranu zde tu politickou korektnost nechci vychvalovat - v některých případech je prostě potřeba nazývat věci pravými jmény a nemělo by se to změnit v pokrytectví, kdy děláme, že je všechno v pořádku. Jen to chce asi najít tu správnou míru.

Pokud jde o německé politiky, tak máš asi pravdu - asi. Jejich politické dění příliš nesleduji, ale to, co naši, si asi nedovolí, nicméně bych je rovněž neglorifikoval. Pokud jde o Guttenberga, tak ono to nebylo zase tak nevinné:-) a on moc dobře věděl, proč odchází...:-) On totiž studoval na stejné škole v Bavorsku, jako další dvě političky, kterým se v jejich pracích také záhadně objevily celé okopírované pasáže a to může být pouze špička ledovce (jako u nás):-). To, že odstoupil, ale dle mého nevypovídá ani tak o jeho lidských kvalitách, ale spíše o tom, že tam si to voliči nenechají líbit...:-) Ale to jen tak na závěr - nechci být opět mimo téma.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 23:07:05 29. 05. 2011
Andras.jpg
PIM-BURGER [2011-05-29 22:40:51]:
Zajímavé zážitky. Skoro bych ti napsal, že bych tě pozval do kneipy a jídlo a pití by jsi měl co hrdlo ráčí, jen aby jsi prezentoval další zážitky;-)

Co se týká mentality, přijde mi opravdu smutné, že většina policistů se nechová uctivě, nerespetkuje hiearchii řízení a velení, nemá patřičné právní vědomí. Oproti němcům, pro které je autorita svatá, je to rozdíl opravdu markantní. Prostuduji forum, a uvidím, jestli jsou opravdu tak korektní, jak zde tvrdíš. Pravdou je, že zde některé příspěvky, a vůbec i zakládaná vlákna, typu "Lessy? Fuck off končím" jsou naprostou ostudou a obrázkem morální zkaženosti sboru. Pokud kritizuji, potom slušně, konstruktivně, a uvedu argumenty, které mě vedly k přesvědčení, že je něco špatně. Jedinou výjimkou, při které bych toleroval "ujetí nervů" je osoba Denver:-) Ovšem i zde by se neměly vyskytovat až moc expresivní výrazy.

Nikdy jsem také neslyšel, že by němci, potažmo příslušníci armády či jiných bezpečnostních ozbrojených sborů otevřeně projevovali nesouhlas a nespokojenost s rozhodnutími nadřízených a vlády. Na druhou stranu, jejich nadřízení s nimi jednají na úrovni, a vláda si je nikdy nebere do úst, protože narozdíl od našich politiků chápe, že policie musí být nestranná, nezávislá a musí mít dobrou pověst. To, že ministr veřejně řekne o svých lidech že jsou tukani, zašívači, a netáhla, byť s ním musím v určitých aspektech souhlasit, je naprosto nepřijatelné se takto prezentovat na veřejnosti. Řešit ano, ale po vlastní ose. Na druhou stranu, vyhodit někoho od policie i když je to sebevětší lotr, pokud se nedopustil TČ je téměř nemožné. Značná část lidí dnes slouží u policie jen a pouze kvůli penězům, a proto pracují jen potud, pokud musí a nic navíc. Ale to je prostě systémová chyba, a pokud se nezmění přístup od shora, tady dole to bude pořád stejná bažina plná hnusu.

Ještě dodám, zmiňoval jsi Karla Theodora Freiherr zu Gutenberga. U něho bylo pouhé podezření na zfalšování diplomové práce. V práci odváděl vynikající výsledky, a jeho reformní kroky v armádě slavily úspěch. Odstoupil sám, ihned a za applausu většiny lidí a vládních činitelů. Porovnej s našimi.....nejde, což?:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 22:40:51 29. 05. 2011
Pim Burger.jpg
ANDRAS [2011-05-29 22:12:36]: Dokonalý pořádek vypadá třeba tak, že tě sousedé sledují a udávají, pokud správně netřídíš, bez uličního nebo min. barákového výboru si tam nedáš do okna ani satelit a přátelství a vstřícnost Němců je samozřejmě zčásti upřímná, ale pravého přítele v Německu poznáš tak, že ti řekne, že nemá rád...(doplň si sám národnostní skupinu) a kdybych měl uvést příklad německého myšlení, tak ve městě, kde jsem žil, byl park, kde se (stejně jako u nás) scházeli feťáci. Protože situace byla neudržitelná (v tom městě pracovala policie vůbec zvláštním způsobem - neexistovaly tam pěší hlídky v uniformách, pouze tajní a policejní hlídku v autě jsem tam viděl všehovšudy snad dvakrát), tak se policie rozhodla zavést kamerový systém. Ten samozřejmě pomohl a zde právě přichází zdrcující německá logika: kriminalita v parku klesla, tzn., že můžeme dát pryč kamery...:-) A takových absurdit tam nasbíráš všude plno.

Navíc prostě my máme jinou mentalitu - každý (a můžes se přesvědčit i na tomto webu) je tam politicky korektní a když se podíváš na ten web copzone.de, tak zjistíš, že zdejší přispěvovatelé z řad policie (nebo to o sobě tvrdící) mluví oproti německým kolegům jako kriminálníci nebo jako ta nejhorší kanálová spodina - o veřejných výlevech proti menšinám (ať už oprávněně nebo ne) nemluvě. Takže to není pouze otázka velitelského sboru, to mi věř...:-)

Tady tví kolegové většinou policejní práci definují jako válku, kterou vedou za slušné lidi proti...(zase si doplň nějakou urážku či národnostní menšinu) a považují se v podstatě za jakési ochránce svého pojetí spravedlnosti - Němec ti napíše, že bojuje za demokracii, za svobodu a nejvyšším přikázáním mu jsou ústava a zákony, které se mu sice nelíbí, ale na nejvyšší míru je respektuje. A samozřejmě si může myslet něco jiného, ale nikdy by se neodvážil to prezentovat na veřejném fóru.

Ale to vše vychází z toho, jak jsou ti lidé vzděláváni a je prostě jasné, že s naší/vaší vzdělávací nalejvárnou, ze které v podstatě ani nikoho nevyhodí, toto není nikdy možné a dosažitelné. Za vše mluví historka o jednom exotovi ze ZOPky, kdy na přísahu přišel v čerňákách a k tričku měl kravatu, protože se mělo přijít v kravatě a on neměl rád švestky. Stejně ho nevyhodili... V Německu by se takový člověk ani na školu nedostal...

Právě proto nesouhlasím s Hammerem (a vlastně trochu i s tebou), že je to pouze o penězích a zákonech. Je to i o přístupu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 22:18:14 29. 05. 2011
Andras.jpg
Ještě dodám, co se Bundesgrenzschutz týká, většinu informací o nich mám od kolegů z cizinecké policie, kteří k nám byli převeleni z útvarů, které se rušily. Spolupráce byla na perfektní úrovni, zejména s příslušníky saské odnože:-)Žádné povýšené jednání, a důstojníci byli na neporovnatelné vyšší lidské i profesní úrovni v porovnání s našimi. Někdy mi z těch vyprávění bylo až smutno....když porovnávali.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 22:14:45 29. 05. 2011
Andras.jpg
PIM-BURGER [2011-05-29 22:01:54]:
U Bundespolizei musím. Ale má úroveň německého jazyka je taková, že jsem schopen se zeptat kolik co stojí, a kam se dostanu. Vysvětlovat právní principy, to bych asi nezvládl. Ale u němců je výhoda, že již běžně komunikují v anglickém jazyce, jehož úroveň mám již na pracovní úrovni:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 22:12:36 29. 05. 2011
Andras.jpg
PIM-BURGER [2011-05-29 21:55:04]:
MOžná že je to tím, že já v německu nepobýval nikdy delší dobu než 1 měsíc, ale co se Saska týká, mám k němu velice pěkný vztah, a zejména potom k Sasku-Anhaltsku, a Thurinsku. A popravdě, doopravdy bych rád viděl na vlastní oči, po celém životě v tomto českém mafiánském bordelu, jak vypadá touha po dokonalém pořádku:-)Zejména mě fascinovala ta zachovalá slušnost lidí k sobě navzájem, nebo se mi to tak alespoň jevilo.

Na odkazy se velice rád podívám, a děkuji ti za ně.

Čeští policisté zatím odnikud a před nikým utíkat nemusí, a ctí tak tradici prvorepublikových četníků a policistů:-) Ale pravdou je, že střety turků s kurdy a policisty navzájem musí být brutální. Z hlediska taktiky zákroku pořádkových jednotek taková situace musí býti jistě zajímavá.

Za shlédnutí stojí toto video:
http://www.youtube.com/watch?v=VqXPWZBbQ68

Nepamatuji, že by se u nás policisté dostali někdy do takové situace....

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 22:01:54 29. 05. 2011
Pim Burger.jpg
Ještě doplním, teď jsem na to koukal a máš štěstí - zrovna u Bundespolizei berou:

http://www.bundespolizei.de/cln_171/nn_499128/DE/Home/05__Berufsperspektiven/berufsperspek...

Ale nevím, jestli tam to německé občanství mít nemusíš - znáš to, jiný (spolkový) kraj, jiný (spolkový) mrav...:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 21:55:04 29. 05. 2011
Pim Burger.jpg
ANDRAS [2011-05-29 21:36:43]: Pokud jde o službu u Bundespolizei nebo Grenzschutz (o kterých teda mimochodem nevím vůbec nic:-D), tak zejména tu první bych nedoporučoval. Vím, že se zde nedávno objevily zprávy o využití možností transférů v rámci naší republiky a (asi oprávněně) to vzbudilo paniku. V Německu je tohle denní realita a pokud nemá člověk kočovné předky a není na to zvyklý, tak mi věř, že Německo je hóóóódně veliký...:-) A co si budeme nalhávat - ono i to Sasko.:-)

Další mé zkušenosti pochází z života v Německu, ze kterého mi nakonec málem bouchla hlava, protože takovou přebujelou byrokracii, zabedněnost a touhu po DOKONALÉM pořádku (o velice nepříjemném německém neustálém a nikdy nekončícím žvanění o všem a o ničem nemluvě) a věř mi, že jsem se velice, velice, velice a velice rád vracel do naší malé, zato roztomilé republičky a první českou servírku, na které bylo vidět, že jí svou objednávkou dost otravuji a asi mi i s kuchařem plivla do polívky, jsem málem objal radostí...:-)

Další informace o konkrétní službě najdeš buď na rozcestníku www.polizei.de nebo na obdobném německém policejním serveru copzone.de, kde ti odpoví na všechny tvé zapeklité otázky. Mně se tam podařilo krátce dopisovat s jedním německým ZOPkařem ze Saska a řeknu ti, nebylo to nic moc...:-) Dělat tři roky za 700 ojrošek a ještě s vidinou, že tě šoupnou do nějakého zapadákova k polským hranicím není opravdu, ale opravdu žádný med.:-) Samozřejmě oproti tomu je zase výhoda služby v "městských" státech Berlíně, Brémách a Hamburku, protože tam tě nikam jinam přeložit nemůžou:-), ale zase to má nevýhody velkoměst a větší koncentrace obzvláště muslimských, ruských a polských menšin.

Nehledě na to, že co jsem viděl já, v Německu se již celkem rozjel velký problém evropských států, kdy se spory z třetích (a čtvrtých) zemí přenášejí v podobě přistěhovalců na území Německa. O tom my v Čechách v podstatě nemáme ani páru, ale věčné provokace, bitky a jiné násilnosti mezi např. tureckou a kurdskou menšinou tam nejsou ničím výjimečným. O muslimské komunitě např. v Bavorsku (převážně v Mnichově) ani nemluvě. Odtamtud, co jsem jen tak jedním uchem zaslechl, policajti i utíkají, protože jim to za to prostě nestojí.

Jak jsem řekl, Čechy krásné, Čechy mé...:-D

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 21:36:43 29. 05. 2011
Andras.jpg
PIM-BURGER [2011-05-29 21:17:20]:
To jsem opravdu netušil, že postačí býti pouze občanem zemí EU. Zřejmě se ale bude jednat o službu Landespolizei. Mě by spíš zajímala služba u Bundespolizei, nebo Bundesgrentzschutz. Inu, ale docela jsi mi touto informací nasadil brouka do hlavy, asi zajedu na výlet do Saska:-)
Nevím jak u ostatních kolegů, ale u mě je ta špatná vymahatelnost práva, a postihnutelnost neřádů, ruku v ruce s pomalou prací soudů větším demotivašním prvkem, než platové podmínky.

Co se týká zákazů a nařízení, nemám nejmenší ponětí jak v současné době konkrétně funguje řád v německu. Naposledy jsem tam byl na delší pobyt před sedmi lety, a úroveň jaká tam byla nastavena, mě fascinovala a vyhovala mi naprosto.

U nás fungující policejní školství zmizelo v roce 1991 :-)
V Německu trvá základní "ZOP" tři roky, a každý policista se během těch tří let vyprofiluje tak, aby mohl vykonávat konkrétní specifickou činnost u té či oné policejní složky.

Jinak úctu k některým nadřízeným prostě míti vzhledem k jejich přístupu nelze, to ovšem neznamená, že neprojevuji poslušnost. Befehl je befehl:-)

A tak mě vůbec napadá, čím se zabýváš, a jak hluboké znalosti máš o bezpečnostní situaci a bezpečnostních složkách v Německu? Na první pohled se jevíš jako osoba znalá, a hodna toho, abych z tebe vymáčkl co nejvíce informací jako z citronu;-))neb se snažím zajímat také, ale jaksi nemám přístup k obsáhlým a aktuálním informačním zdrojům. Co se například zde prezentovaného přeshraničního pronásledování týká, jsem seznámen pouze s IAŘ a nácviky našich orgánů, a velice mě zajímá pohled na problematiku a přístup druhé strany...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio