Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Přepadení obce Tisá
Štábní strážmistr Zelinger přišel při dobývání Tisé o obě nohy
Foto: Archiv Jana Vondráčka

V roce 1933 v sousedním Německu převzal moc Adolf Hitler a nad Evropou se pomalu začala stahovat mračna války. Prvním státem, který měl být pohlcen nacistickou mašinerií, bylo Československo. Již dost napjatá situace se vyhrotila na podzim 1938, když po Hitlerově proslovu v Norimberku 12. září 1938 vypuklo v československém pohraničí ozbrojené povstání německého obyvatelstva proti pražské vládě. Na odpor se jim tehdy postavila pouze hrstka četníků, policistů, finančních strážníků a vojenských záloh, sdružených do Stráže obrany státu.

Autor: Pim Burger
Publikováno: 21. 09. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu VLK 09:03:14 23. 09. 2011
default.png
Velice zajímavý článek, jen tak dál.
Co se týče Beneše.......... byl to zrádce národa, slaboch, zbabělec. S tvrzením, že bez něj by nebylo čs odboje na západě z jedné strany souhlasím, z druhé ne. Svou zradou umožnil to, že "venku" pak vznikaly naše ozbrojené oddíly. Ale i kdyby do Anglie neutekl, vznikly by i bez něj, to byla zásluha někoho jiného.
Bohužel, jeho odkaz, že nemá cenu se snažit vlast bránit, se z našich dědů a pradědů přenesl dál a není se co divit, on to předvedl národu 3x.............

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 22:14:09 22. 09. 2011
default.png
Já si nechci nic přiznávat. Státní rozpočet v Německu byl od roku 1934 výnosem samotného Dolfy Schickelgrubera tajný. Jejich ekonomika byla po hospodářské krizi a brutálních ponižujících válečných reparacích v troskách. Hitler vsadil všecko na jednu kartu: válku. On měl cíle zcela jiné, než asi většina německého národa, který byl hlavně Francouzi ponížený a bídačený. On měl svoji rasovou teorii, aneb hromadu doslova sraček. Jeho vedení ekonomiky bylo totéž. Němci slyšeli na práci, na prosperitu, na návrat důstojnosti. Na konci třicátých let jeho ekonomika už kolabovala, připojil proto Rakousko, ale Rakousko bylo tuze vyzáblá kravička a z dojení nebylo prakticky nic. Ale Hitler měl jiný cíl a tím bylo všemi sousedy když ne nenáviděné tak nesnášené velmi průmyslově rozvinuté Československo, tedy jeho česká a moravská část. Hitler vsadil na to, že nám nikdo nebude chtít pomoci, že veřejná mínění ve Francii a Anglii, a jejich jediných armádách, o kterých si myslel že by nám mohli účinně pomoci, nedovolí zatáhnout svět do další strašné války.
Nedostatek surovin - a Němci měli nečeho dostatek? Ti neměli zdaleka to, co jsme měli my. Tam nešlo o dlouhotrvající válku, tu si nemohli dovolit Němci, ne my. To byl Hitlerův požadavek na max tři týdny bojů ve Fallu Grun.
Jeho konečný neustále měněný ale vojensky zcela idiotský Fall Grun obsahoval přesné požadavky na různé věci počínaje znemožnění mobilizace obávané a početně silnější Čs armády o jejíž pevnostním systému neměli ani jeho generálové potuchy (neberme těžké tvrze, Němci by se nebyli dostali ani přes síť Řopíků tak jak to Hitler plánoval), pokračující přes požadavek na max tři týdny bojů (neměl munici do děl ani letecké pumy!!!! a už vůbec ne finance), obsazení pohraničního opevnění Henleinovci... Chtěl proti Krušným horám a Šumavě nastoupit ne po soustředění vojsk před hranicemi, ale postupně útvar po útvaru tak, jak byly dislokovány. On se měl důvod čs. armády skutečně bát. I přesto, že by Henlein držel čs. pevnosti (jak nereálně ten idiot uvažoval je asi všem jasné) i přesto, že by čs. armáda nestačila mobilizovat, i přesto si netroufnul nastoupit po klasickém soustředění vojsk!!!! Samozřejmě proti vůli jeho generálů.
Toto by byla cvičná střelnice a zkouška chlazení čs. kulometů vz. 26 plus dodávky munice do křižmo se chránících Řopíků. Jeho generálové byli připraveni ho svrhnout, hned, jak by na čs. opevněních Wehrmacht vykrvácel, oni s ničím jiným vůbec nepočítali.
Neměl ani peníze, ani čas. Musel blufovat. Hrozil tím, čeho se všichni včetně Beneše ale mimo čs. armádu děsili - válkou.
Když odbočím, ani v březnu 1939 jeho slavný Wehrmacht nebyl schopen vojensky Čs. armádu porazit i bez jejích pevností. Především ekonomicky by boje nevydržel. Však taky Dolfa skákal radostí, když vzkřísil klinicky mrtvého Háchu a ten mu podepsal, že Čs. armáda nebude střílet ani že nebudou zničeny zbrojovky a továrny těžkého průmyslu.
Nepřítel neměl na našem území žádnou nepřátelskou třímilionovou armádu. Po mobilizaci totiž všichni ti bojechtiví zdrhli do Německa a nebyla to armáda - neměli ani výcvik ani zbraně, ani schopné velení.
Beneš na kapitulaci neměl žádné právo. Bez něj by skutečně neexistoval odboj na západě. Kdyby ho nebylo, k něčemu takovému jako Londýnský exil by nedošlo. Když už došlo, dostal záruky další existence v našich původních hranicích a to by výčet jeho zásluh mohl končit. Pak paktem se SSSR tyto hranice podělal, protože Rus si připojil Zakarpatskou Ukrajinu naprosto nerespektujíce smlouvu s neustále stejně naivním Benešem, takže se už jednalo jen o hranice západní, jižní a severní. O postupné ztrátě národní suverenity na čtyřicet let už ani nemluvě, protože tím paktem nás hodil Rusům.
Angláni nás začali brát jako spojence jistě i díky jemu, jako představiteli státu, ale hlavně a zejména díky naší vojenské přítomnosti na bojišti. Angláni nás hodili přes palubu v okamžiku, kdy Beneš podepsal smlouvu se SSSR. To je teda skutečně záslužné působení v exilu.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 16:27:49 22. 09. 2011
Pim Burger.jpg
HAMMER [2011-09-22 16:15:17]: Tak se teda nechám zatáhnout, no...:-)) Podívej, je to tak, že Beneš vzhledem k mezinárodní situaci musel v časech 1. republiky počítat se spojenci a i když věděl, že Francie je spojenec na hovno, tak prostě musel věřit a nebo se prostě musel orientovat na ní. Ať si to chceš přiznat nebo ne, na Němce jsme prostě ekonomicky neměli. Já vím, máš svou teorii o zbrojovkách, ale dvě nebo tři a nebo pět zbrojovek nás nezachrání od nedostatku lidského potenciálu, nepřátelské třímilionové armády na našem území a nedostatku surovin. Bojovat jsme měli, ale neubránili bychom se.

Zároveň vidím v jeho poválečné politice snahu se poučit z vlastních chyb a nespoléhat jen na západní spojence. Bohužel si neuvědomil, komu nás žene do náručí, ale po zkušenostech s Frantíky těžko říct, co se mu honilo v hlavě. Vím, že se k němu stavíš pouze kriticky, ale je nutné přiznat, že bez Beneše by neexistoval odboj na západě, protože jen díky jeho jménu, které zaštítilo československý odboj, nás Angláni začali brát vůbec vážně a jako spojence. A za to si dík zaslouží, ať si to chceš přiznat nebo ne.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 16:18:21 22. 09. 2011
default.png
Kdyby nedošlo díky našemu dočasnému ale tučnému zásobení Německého dluhového hospodářství k Hitlerovým výbojům, ani říše zla na východě by nezačala stahovat svoje útočné jednotky na svoji západní hranici. Stalinovi by ekonomika spadla na hubu nejpozději v polovině padesátých let.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 16:15:17 22. 09. 2011
default.png
PIM-BURGER [2011-09-22 07:57:49]: Pime, že Němci chtěli válku vyvolat, o tom není pochyb. Byl to Hitlerův cíl. To byla jedna stránka věci: ta druhá byla, že jediná schopná armáda, která mohla druhé světové válce zabránit, předala svoji tehdy prvotřídní výzbroj, svoje zbrojovky a veškeré výrobní a pracovní kapacity rozvinutého průmyslového státu dobrovolně a nepoškozené do Hitlerových rukou. Na rozkaz nejvyššího vojenského velitele.
Tento nejvyšší vojenský velitel a hlava státu následně utekl do bezpečí, odkud sledoval jak Češi "kolaborují" s Němci do té míry, že západní mocnosti nechtějí slyšet na odvolání platnosti Mnichova a až tehdy použil zbytečky čs. branné moci a sejmul Reinharda.
Tento člověk totéž udělal v roce 1948 jako třešničku na dortu své velmi slabé politiky ze západu, když tuto zemi předal do rukou bolševika.
To jsou fakta, která nás stála padesát let svobody přesně podle rčení, že národ, který nechce hájit svoji svobodu, si ji ani nezaslouží.
Nikdo Beneše nenutil hledat pořád jakési papírové spojence a cáry papíru, což jediné jako politik uměl. On věděl, že státy kolem nás i ti naši slavní spojenci Anglie s Francií nejsou na žádnou válku připraveni, on věděl i to, v jakém stavu je Německá ekonomika a Wehrmacht.
Nechceš vyvracet, že by Masaryk udělal totéž, co tento slaboch. Masaryk by se bil s celým národem za zády, on by celému zrazenému národu za zády neutekl do zahraničí. Tím Beneš zadělal na budoucí vítězství bolševika u nás. A taky tím, že v rozporu s ujednáním se Spojenci neuzavírat během války nikdo s nikým bilaterární smlouvy uzavřel, ve stylu své přiblblé papírovací politiky získat jakési jistoty, bilaterární smlouvu se SSSR, po čemž nás Britové přestali počítat do své zájmové sféry a na Jaltě jsme šli pod vliv SSSR.
Smlouva se SSSR byla, stejně jako všecky smlouvy co ten srágorka pouzavíral, pro druhou stranu jen cár papíru, který SSSR v okamžiku vstupu jejich hord na území ČSR v rámci "osvobozování" našeho území, okamžitě začal hrubě porušovat. Beneš ani tehdy neudělal nic, aby vliv komunistů zarazil.
Nakonec nás jim hodil přijetím demise vlády v roce 1948 rovnou do chřtánu.
Ten člověk nikdy nepochopil, že neměl šustit papíry, ale měl nechat promluvit čs. zbraně. Naši vojáci následně ve válce mnohokrát prokázali, jak skvělými jsou bojovníky i v těžce nepříznivých podmínkách z hlediska výzbroje, výstroje, zásobování, vměšování se sovětského velení do naší taktiky atd.
Beneš se spolupodílel na vzniku II. světové války a nástupu komunismu v naší zemi hodně velkým dílem. Na co sáhnul to dosmolil. Po něm tady padesát let tráva nerostla. Neudělal nic úmyslně, jen byl totální slaboch a ničema. Vsaď se o co chceš, že přesně toto se za pár let začne objevovat v historii. Teď budou nové informace historikové chvíli vstřebávat a pak to naplno přiznají, tak jak se to dělá vždycky. Zatím ho omlouvají, i když stejné hlasy jako můj názor se už ozvaly.

S tím svým předchozím příspěvkem jsem si dělal legraci, mám stejný názor jako ty. Po četnictvu zrušeném bolševikem tu už nebyla schopná policie pro lidi. Já říkám, že pořád až do dneška, ještě není.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 16:13:42 22. 09. 2011
Pim Burger.jpg
BINGO [2011-09-22 12:46:56]: Já bych spíše řekl, že nezamlčuji vůbec nic. Stačí si přečíst ještě jednou a pozorně článek o puči ve Verneřicích, kde jasně a zřetelně zmiňuji nejen to, že si dva němečtí sociální demokraté přišli na stanici pro zbraně, aby mohli po boku četníků bojovat, ale dokonce jsem speciálně právě kvůli tomu, abych ocenil přínos těchto lidí speciálně ve Verneřicích, zmínil i jména dvou sociálních demokratů, kteří když viděli, co se děje, tak i přes obrovské nebezpečí, které jim hrozilo, doběhli do cca 10 km vzdálených Těchlovic, aby přivolali pomoc pro verneřické četníky a tak možná zabránili jejich odvlečení do Německa. Tohle mi nepřipadá jako zapírání.

Zároveň je nutno dodat, že např. v Tisé podle některých náznaků četnictvo osvobodilo spolu s Čechy také německé sociální demokraty, kteří byli ihned po obsazení obce rovněž zatčeni a připraveni na transport přes hranice, což se ve většině případů rovnalo smrti v koncentračním táboře, ale problém s těmito lidmi je ten, že jich za a) nebylo tak moc, jak si mnozí myslí a tvrdí a za b) se o nich historické prameny, které mám k dispozici, příliš nezmiňují. Např. v Děčíně samotné působení Rote Wehr vyvolávalo spíše rozpaky a četnictvo zasahovalo nejen proti SdP, ale právě i proti sociálním demokratům, protože vyvolávali nepokoje a příslušníci SdP to pak používali proti čs. státu např. tím, že zcela provokativně vyžadovali - jako občané ČSR - také zbraně, jako občas dostali příslušníci Rote Wehr a chtěli s ní provádět hlídkovou činnost. Globálně ale souhlasím s tím, že byli jedinou oporou Čechů v pohraničí a myslím, že to jsou jediní Němci, kterým dlužíme obrovskou omluvu za to, co jsme jim v roce 1938 udělali a jak jsme je nechali napospas nacistům. Mnozí za toto jednání zaplatili životem a skutečně se jedná o obrovskou ostudu československého státu.

Každopádně si myslím, že by nesouhlasili spíše než s mými články, s označením sudetští Němci. Toto označení je čistě politické a označuje přívržence SdP, případně obyvatele říšské župy Sudety, ale to se pak nemůžeme bavit o 1. republice. Sociální demokraté se sami takto neoznačovali a víceméně k tomuto chybnému termínu, používanému hlavně novináři, se přistoupilo ze strany soc. demokratů víceméně až tím, když vznikl po válce Sudetendeutsche Landsmannschaft, do kterého se pod tlakem událostí nakonec připojili jak bývalí nacisté, tak sociální demokraté - např. Wenzel Jaksch, kterého prostě Československo zradilo.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu BINGO 12:46:56 22. 09. 2011
default.png
Ještě jednou dnes dobrý den, Pime.
Omlouvám se za odmlku v diskusi, byl jsem pracovně mimo. Napadla mě jedna věc. Pokud jste se rozhodl mapovat činnost četnictva v dané krizové době (což je jistě záslužné) a stavíte to na střetech četníků s příslušníky SdP a Freikorpsu, možná by stálo za úvahu nestavět německé obyvatele sudet pouze do negativního světla.

A nezamlčovat tedy naopak ty akce a sudetoněmeckých obyvatel (jejich politických stran a organizací), které byly vysloveně protinacistické. A které, jak jistě sám víte, byly v mnohých případech jedinou oporou místního četnictva ve střetu s aktivisty SdP.
Tím spíš, že tito němečtí protinacističtí politici a aktivisté, svoji oddanost ČSR a pomoc jejich státním orgánům, až příliš často zaplatili životem a to zpravidla hned po záboru sudet.

A jen pevně věřím, že se pokusíte býti objektivní a nezkusíte tvrdit, že pomoc a podpora antinacistické části sudetských Němců, jakou projevovali ČSR a v daných místech i státním orgánům a tedy i četníkům, byla nějaká marginálie. Třeba sudetoněmecká sociální demokracie totiž na politické mapě ČSR žádnou marginálií rozhodně nebyla.



Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 07:57:49 22. 09. 2011
Pim Burger.jpg
HAMMER [2011-09-22 06:11:54]: Sorry Hammere, ale já mám rád četnictvo a po četnictvu už pro mě nebylo nic a tak tě tu v příštích letech čeká z mé klávesnice právě pouze ono období, kdy nás zaslepený německý živel s Henleinem v čele zatáhl do nejničivější války, kterou lidstvo pamatuje.

Jinak se asi tentokrát nenechám zatáhnout do diskuze o Benešovi. Už jsme tím zabrali dost kyberprostoru...:-))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:11:54 22. 09. 2011
default.png
Pime, aby tě husa kopla. Mně tohle téma ponížení národa a jeho vhození do chřtánu vymatlaným náckům slabošským Benešem dělá strašně zle.
Nemáš články kterak hrdinná SNB pomáhala KSČ krást nebo i loupit soukromý majetek po roce 1948, vraždit lidi jiného přesvědčení a zavírat další za jejich názory, vtipy nebo písničky?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio