Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Evropa a community policing

Foto: P-CZ

V posledním zářijovém týdnu se v lotyšské Rize konal mezinárodní seminář pod hlavičkou CEPOL – Evropské policejní akademie - na v Česku oblíbené téma 'community policing'. Byli jsme tam a dozvěděli se, co se v této oblasti děje v řadě evropských zemí. V článku se podrobně věnujeme zkušenostem z Finska, Česka a Holandska. Nejdřív ale stručná rekapitulace...

Autor: Michal Tošovský
Publikováno: 06. 10. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu HAMMER 17:15:00 11. 10. 2011
default.png
A podle mého je prvním krokem k tomu, aby se začala dělat policejní práce reorganizace policie. Vyházení lidí z řídících článků tak, aby na jednoho dělného nebyli dva řídící, ale na deset až patnáct dělných jediný řídící.

Aby se ten jediný řídící nad těmi nejvíce dole staral o to, aby měli ti pod ním veškeré podmínky k práci, aby vyvíjeli aktivitu a kreativitu a ti, kteří na to nemají nebo se jim nechce, šli od četnictva doprdele.

Nad tímto prvním řídícím už jen kraj a PP, nic víc. Žádní kamarádíčkové na okresech, prostě stížnost na nadřízeného nemůže dojít do rukou stejného hajzla, který má ve všem tom svinstvu dole prsty naprosto stejně nebo ještě víc než ten naspodu a kde si jeden druhému hraje do not. Nepomůže -li to, hnedka PP.
Výstroják, účetní, ekonomická a já nevím jak se to ani už jmenuje, všecko na kraji a všecko systém rozvážka materiálu, výstroje, fyzické pošty plus kontroly při tom všem a to třeba dvakrát týdně a přímo na útvary. Ty si objednávají všecko elektronicky.

Četník venku v mundůru nebude mít jinou starost než prevenci , SKPV jen trestné činy.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 15:13:08 11. 10. 2011
default.png
LUKAS-HEINZ2 [2011-10-11 01:58:07]: Omlouvám se, že do toho vstupuji. Lukáši s tím nemohu souhlasit. Systém je špatný a tu většinu špatných lidí na všech různých pozicích produkuje a ty dobré časem pohltí a ti se mu přizpůsobí(proto špatných je tolik). Vyjímky potvrzují pravidlo.

V community policing jsem viděl budoucnost policie a návrat k časům, kdy policiie pracovala v dobách Harazíma, ne přímo jak pátračka(od té by se měla co učit i dneska kriminálka), ale trochu méně v seriálu ztvárněna práce tzv. četníků, viz tady pohledy do historie.

Jedním ze základů policejní práce je místní znalost, komunikace atd.. Policie je v takovém celkovém stavu, že se najdou oddělení, nějaké ojedinělé "štuby", kde práce se vzdáleně přibližuje policejní práci a někdo na ně doslova zapomněl. Ale celkově se samotná práce většiny policistů zhoršuje, je tady naprostá apatie, rezignace a kolikrát chybí naprosto samozřejmé základní prostředky. Tento systém udolá i posledního nadšeného vola.

Můžeš mít zájem o práci v okrsku jakou chceš, ale když se tam dostaneš jednou za 14 dní a to jenom né za účelem community policing, je všechno špatně(šéf s tím nic nenadělá, pokud by chtěl, tak přijde deset dalších a horších). Nežijeme ve světě, že policisté jsou něco jiného než obyčejní lidé.Je šílený dne srozdíl mezi prací OOP I.stupně či II. a III.. Je šílený rozdíl mezi OOP stejných stupňů v jižních či severních Čechách, dohromady a kolem je to horší a horší a není to závislé na vedoucích OOP.

To co píše Hammer Jardovi je naprostá pravda. Na našem oddělení, když starší policejní generace zavzpomíná, na nějaké pátrací akce či 10 hodinové pochůzky v dešti či sněhu nebo řešení případů. Tak jsou pro smích. Idea, že samostatně působící policista, pokud je intelektuálně na výši a v případě celodenní pochůzkové práce v okrsku, začne s lidmi komunikovat a pronikat do problému dané lokality, jsou pro dnešní novou generaci naprostá utopie. Nelze to brát z mála vzorků, které se zde vyjmečně i na fóru objeví.

Já nemám špatného šéfa, ale ten šéf musí pod někým pracovat a s nějakým materiálem pracovat, pokud další články jsou o ničem nezmůže nic. U nás není založena policiie na kvalitě, ale kvantitě ve všech směrech(šéfů je tolik, protože jsou neschopní). Výslednost, statistika se dají ovlivnit různými metodami. Při stavu v jakém policiie je, jsou to metody, které s klasickou práci policisty z minulých a ještě nedávných dob nemají nic společného. Policista vzhledem i ke kvalitě nastupujícího sboru, je veden jako robot nikoliv jako samostatně uvažující člověk. Samozřejmě pokud robota nebude někdo mazat, tak se zadře nebo dojde ke vzpouře robotů.

Systém community policing , i když se to nezdá potřebuje čas, soustavnost a podmínky a to nejdůležitější zaujatý lidský faktor, nic z toho dnes neplatí.Při splnění těchto podmínek odhadem, za tři roky by začala úměrně klesat kriminalita i bez statistiků.

Na vnitřním servru nedávno jeden policista, zřejmě srdcař popsal jak se dnes cítí s jakým ideály dělal svou práci, kdy nakonec po letech ho to tady udělalo a dospěl k jedinému, že je nade vše pro něj, rodina a nic jiného jej nezajímá. A druhý k tomu přidává, ať si ti hajzlíci co znají jenom svou kariéru, moc ovldádat a řídit lidi, či moc peněz,(nemyslel jenom pol. managment) strčí tu svou almužnu a podmínky z celým jejich falešným srdcem do pr..le.Člověk a obzvlášť policista by měl mít čest jenom jednu a na správném místě.

Usmívající se tzv. nezávislý ministr vnitra(který je zjevně politicky a ideologigicky spjat se stranickou politikou jako žádný stranický ministr před ním, ať už byl zprava či zleva), je spokojený, nic není žádný problém, se vším si poradíme. Kolem něj se krade, korumpuje, podvádí, padají špatná a zištná rozhodnutí, která ovlivní společnost na několik let dopředu a co on, žádná odpovědnost samá spokojenost.

Já, tvrdím, že veškeré odbornější diskuze o naši práci jsou dnes pasé, ať zní příspěvky jakékoliv, jsou to jen výkřiky, brekot, chvála, utopie, snaha o "jako" odbornou diskuzi.Prostě charakteristická schizofrenie ve které se nenachází jenom policie, ale celá společnost.Nejednodušší je z toho se vykecat. Proč chodit to splachovat alkoholem, proč vybíjet zlost z toho doma, přenášet to na stejně jako my postižené lidi? Plamínky, policejní srdíčko, community policing, jo.....
Je lepší se bavit v nadšení o něčem o čem víme, že to prostě nefunguje, fungovat nebude, ale ta diskuze zahřeje.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:42:44 11. 10. 2011
default.png
JARDA [2011-10-10 21:45:00]:

Jardo, prosím tebe, tohle je odpověď člověka, co to ani jednou nedělal. Výmluvy. Já jezdil na kole do práce patnáct kilometrů tam, patnáct zpět, celoročně, za jakéhokoliv počasí, na sněhu, ledu, vichřici, lijáku. Po tom jsem odkroutil dvanáctihodinovou šichtu, kdy z dvanácti hodin jsi byl bez možnosti dostat se do tepla 11 hodin. Ty noční jsi míval tři dny po sobě. A měl jsem kolem čtyřicítky.
Můj vedoucí, když jsem dělal tu svoji prevenci, byl hodně špatný, v podstatě mi všechno zakázal a já to dělal tajně. Neměl jsem sebemenší podporu a to co jsem dělal mi zajistilo žádný postup v kariéře - ono nebylo pro mě ani kam.

Protože policie má nějaká pravidla u KB a DBA, tak ty musíš hlásit operačnímu kde jsi, že měníš plán služby který on má před sebou. Neví jestli vedoucí nechápou že máš svůj mobil a ještě vysílačku, aby si tě našli když tě chtějí zkontrolovat, asi ne. Ale taková je realita.

Za další: i když vypadáš jako vánoční stromeček, máš jednu výhodu při pěší honičce: pašík je během deseti sekund zalit adrenalinem a nikomu už neuteče, s adrenalinem se nedá moc dlouho běžet. Ty za ním doklušeš, ale dechem musíš vyhrát vždycky. Jinak nemáš u policie co dělat. Je vidět, že jsi to nikdy ani nezkusil, protože tohle by jsi nenapsal. Do půl minuty hledá drban úkryt, protože nemůže dýchat.

Samozřejmě otevřená honička je taktická nezvládnutá blbost, ale psal jsi, jak to nemůžeš fyzicky zvládnout.

Četník, kterému je ve službě zima, se logicky neumí ani obléct a patří potrestat. Pokud ti nestačí rozum na to, aby jsi se oblekl a vydržel noc venku bez toho, aby jsi se klepal jak sobolí hovno, nelez k policii. Co tak funkční prádlo? Já bez Moiry neudělal krok ani v létě.

Samozřejmě že si v noci sednout můžeš. Nikdo tě nevidí a ty vidíš a slyšíš. To by jsi ale musel být oblečený, máte přece ty šedé vyteplené kalhoty, v nich jsem seděl na hřbitovní zasněžené zdi tři hodiny a zima mi nebylo. Samozřejmě pod tím spodky dlouhý "noháv" Trio od Moiry. Samozřejmě trenky zase polypropylen. I když je totiž mokrý, pořád, ani v mraze, nezebe. Samozřejmě ušanku se sklopenýma ušima. Samozřejmě vlastní rukavice, ty imitace rukavic od policie jaksi nefungují. Ale jde to.

Já jsem spoření dostal jen jednou za celou kariéru. A to ještě skrz kolegu a nešťastnou "pomoc" při výpovědi od spokojeného poškozeného. :D
Ne za to, že jsem imrvére nebyl na KB a DBA nebo jsem v době totální frustrace celého mančaftu, jak jsem psal, chrněl celou noc jak belina. To nejsi četník, když se neumíš ze všeho vylhat. A to nám kontrolní sledovali, jestli zastavujeme auta dostatečně rychle za sebou, jak dlouho trvá jedna kontrola a takové hovadiny! Samozřejmě skrytě. Když jsi tam vůbec nebyl, zamnul si ruky a psal závadu. Na to jsem napsal ÚZ kde jsem byl a co jsem dělal a bylo to bez závady. Protože víš proč? Ona ta prevence nemá žádné výsledky, ale lidi píší svou spokojenost s tím, co pro ně děláš. To bylo moje alibi.

Kdyby jsi chtěl poradit, jak se vyhnout tomu, aby tobě konkrétně jezdili tihle šašci na kontrolu, tak je to prosté: otravuj, ptej se, žádej, poukazuj. Na poradách vždycky zvedni ruku a chtěj vysvětlit, proč že sbíráte hovínka po pašíkách, proč je nepředběhnout než to hovínko udělají, že tě odměny vedoucích za čárky nezajímají. Že poukážeš veřejnosti na to, jak policie pracuje pro svoje nadřízené místo pro daňové poplatníky. Pak uvidíš, jaké zbabělé krysy ti velí.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 01:58:07 11. 10. 2011
Lukas Heinz.jpg
To Jarda

Zjistil jsem kolego, že ono nejde ani tak o systém, ale o to jakého máš nadřízeného. Dobrých manažerů je u policie zvláště na nižších manažerských postech proklatě málo. Mám tu čest pod jedním z mála takových pracovat. A věř mi, mám s čím srovnávat za ta léta. Rozdíl, jestli děláš pod dobrým nebo špatným šéfem je obrovský. V přístupu k lidem, k práci, ve všem. Aby policejní práce měla smysl musí se změnit myšlení uvnitř policejního sboru. Systém je lidově řečeno na hovno, ale sám o sobě nic neznamená. Duležité je jací lidé policii řídí.

Až se někdo začne ptát lidí jak jsou spokojeni se svými policisty, místo toho aby se dělaly barevné čárky a až tohle začne dělat i ten nejposlednější manažer v Horní Lomné, pak tu budeme mít Policii, která má budoucnost.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JARDA 21:45:00 10. 10. 2011
default.png
HAMMER [2011-10-10 06:17:33]: moc pěkně jsi to napsal. Teď si vem situaci, kdy druhou noc máš pěší. Auto už je v podstatě jen za odměnu. Sednout si nesmíš, ohřát se nesmíš. Díky skvělé brašně, čepici, tonfě atd. i kdybys viděl našeho klienta, přestože běháš rychle, v tuto chvíli víš, že doběhneš možná tak kapitána Flinta s dřevěnou nohou a papouškem na rameni. Po prvním spoření, které dostaneš za ptákovinu v docela slušné výši tě vlastní iniciativa docela přejde. A hlásit každý svůj krok, když mám vcelku malý rajon. Už dlouho nechodím do školky abych hlásil mamince (operačnímu) kam jdu. Stejně tak se může zeptat on mě kde jsem, když mě bude hledat, ne?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:22:49 10. 10. 2011
default.png
CATANI [2011-10-09 12:12:33]: Samozřejmě za to řadoví nemůžou, ale koho si myslíš z daňových poplatníků, že zajímá nějaká administrativa jeho územáře?
Myslíš si, že takto to vidí ty desítky parazitů nad tebou, kteří se nad tím, co sepíšeš, pak mrví jako červi na hovně a dělají z toho nesmyslné statistiky a výstupy? Proč si myslíš, že je tolik administrativy? Jak by si ta verbež nad tebou pak mohla vykazovat nějakou činnost? Ty je tou administrativou živíš. Oni si ji napřed vymysleli a teď z ní žijí. Je nějaký člověk s vykradeným barákem nezajímá.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:17:33 10. 10. 2011
default.png
JARDA [2011-10-09 10:54:26]: Právě jsi našel omluvu, proč tu prastarou četnickou práci nedělat. Ty se jako polda musíš umět okamžitě vylhat z jakékoliv situace, v níž tě kontrolní chroust načapá. Tzn. na cokoliv co dělám musím mít legendu. Zvednu vysílačku, operačnímu pošlu že jsem tam a tam dělám to a to a že KB nedodržím a basta.
Když jsi u těch tří ráno, zkus někdy nahlídnout do padesáti zaparkovaných aut, jaká lákadla tam na tebe budou zírat.
Víš co si pak řekne člověk, který najde ráno za stěračem nebo jinde zastrčené upozornění, aby nezval zloděje do svého auta?

Hergot, ti policajti snad prohlížejí i auta co v nich máme, oni nás snad hlídají a nechrní někde u pumpy! Pak totéž uslyší od souseda, že i on měl lístek za stěračem.

Je to drobnost, ale takových věcí jsou spousty. Navíc v noci slyšíš i trávu růst, jak se pohybuješ potichu a pokud možno ve stínu kolem aut, určitě máš vyšší šanci na zachycení drbana při činu než z auta, kde nevidíš, neslyšíš ale jsi vidět a slyšet na stovky metrů.

Je to maličkost, ale on to ten drban zase rozhlásí mezi stejné sojky s kterýma se stýká, že se tam odněkud vzal policajt ze tmy, ostatní si to poberou taky. Jinému se stalo to, že na něj lidi zavolali policajty protože se snažil rozměňovat prachy v obchodě. Tak si povykládají a vyjde z toho to, že ti raději vypadnou z rajónu.

Co ti na tom KB udělá, když zavoláš vysílačkou, že slyšíš nějaké skřípámí a bouchání od zaparkovaných aut (řvaní opilce, tůrování motoru atd atd) a jdeš to zkontrolovat? Nic a uběhne ti to mnohem rychleji, než stát třeba čtvrt hodiny nebo hodinu na místě a čekat, až to skončí. Prolži se rychleji k fajrontu, akorát když parťák bude svině líná, co nevyleze z auta, nesmíš nikde zasahovat, protože pak se těžko vymýšlí, proč jsi tam byl sám.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 12:12:33 09. 10. 2011
default.png
U nás community policing skončil de facto s nástupem této vlády. Nejsou peníze na to aby se policisté dostali pravidelně do okrsku, na oddělení je podstav asi 15 lidí, díky se zvyšujícímu nápadu a doslova šílené administrativě, tito nemají čas ani na pochůzkovou činost na to ještě někde pracovat ve svém území. Územář tak maximálně 4 hodinky týdně ve svém okrsku, spíš to tak v poslední době vychází ještě méně. Náplň práce v okrsku roznáší poštu(doručenky, aby se ušetřilo) a vyřizuje pro všechny ostatní dožádání a šetření do spisů.Prevence či komunikace s místními existuje tak jedině po telefonu a to v rámci úspor omezeně.

Pro vyšší managery a veřejnost překládám:
Ano samozřejmě, benzínu je dostatek, policistů máme přeplněné stavy a tito jezdí pravidelně do svých okrsků. Starostové si jejich práci chválí a jsou spokojeni, že každý den jsou občané přilehlých a odlehlých obcí v kontaktu s policejním orgánem.Nejlépe funguje community policing Ústí nad Labem, Nový Bydžov, Šluknovkso, ale rychle se to rozjíždí a bude fungovat po celé republice.




Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JARDA 10:54:26 09. 10. 2011
default.png
CP u PČR funguje tak možná v kanceláři příslušného koordinátora na PP. To, že o něm všichni mluví (dnes už se mi zdá, že spíše mluvili) a že jsou nástěnky plné plakátů o CP neznamená, že tu funguje. V situaci, kdy ti šéfové z ředitelství jsou schopni přijet ve tři ráno na kontrolní bod a dát ti několikaměsíční spoření za banální nedodržení výstrojové kázně, budu stát na tom hloupém KB a dívat se do tmy.

Jinak CP v podaní PČR mi připomíná Lisabonskou strategie EU. Všichni se na ní shodli, že to bude přesně tak jak si odhlasovali. A výsledek? Posuďte sami.

Na jaře roku 2000 přijala Evropská rada tzv. lisabonskou strategii, nazvanou podle místa, kde byl tento nový strategický cíl všemi patnácti členskými zeměmi schválen. Tato komplexní strategie, která byla rozvržena na celé desetiletí 2000-2010, byla v závěrech lisabonského zasedání Evropské rady formulována takto: Unie se má stát „nejkonkurenceschopnější a nejdynamičtější znalostní ekonomikou, schopnou udržitelného hospodářského růstu s více a lepšími pracovními místy a s větší sociální soudržností“.

K dosažení tohoto cíle se Unie rozhodla zaměřit na splnění těchto úkolů:

Připravit přechod k ekonomice a společnosti založené na znalostech, a to pomocí lepších politik, pokud jde o informační společnost, výzkum a technologický rozvoj prostřednictvím urychlení procesu strukturálních reforem směřujících ke konkurenceschopnosti, inovacím a dokončení vnitřního trhu.
Modernizovat evropský sociální model, investovat do lidí a bojovat proti vylučování ze společnosti.
Udržet zdravou ekonomickou perspektivu a příznivý výhled pokud jde o růst, a to aplikací vhodné kombinace makroekonomických politik.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 07:53:56 08. 10. 2011
default.png
MICHAL [2011-10-07 11:43:18]:
Kurnik je to vůbec možné, konečně někdo, kdo dělá policejní práci!!!! A používá vlastní hlavu!

Michale, všecko je o detailech. Tak jak píšeš. Umíš se perfektně ptát jak vidím. Zeptal jsi se: dobrá, ale co s těma, co se už špatně pohybují, nemůžou z nějakého důvodu přijít, nemají zájem, i to jsou moje ovečky, že ano?

Použij těch důchodců, co mohou chodit, co pomůžou, ale doporučuju, obejdi si je sám. A každému řekni: jakmile otevřeš dveře, jsi v loji! Pamatuju se, že jsme měli nálepku přímo na dveře proti očím domácího: víš kdo je za dveřmi?
Ti ochotní senioři spolupracovat ti udělají další službu: budou neustále podle tvých instrukcí opakovat: neotevírej! Otevři a jsi mrtvý Homolka!

Pouč je, že lidi jako plynaři, pošťáci atd musejí být nějak označení, že nic nevyhrávají ani jim tento stát žádný důchod nedoplatí. Že jediný, kdo stojí při nich a nějak pomůže, je soused a ty. Ať jednají s těma venku přes okno nebo zavřené dveře.
Povykládej jim finty pachatelů kompletně všecky. Zopakuj tu besedu aspoň třikrát, uvidíš kolik jich tam budeš mít potřetí. Apeluj na jejich životní zkušenosti a moudrost. To, že se jakoby nechají napálit není proto, že jsou důvěřiví pitomci, jak to předkládají veřejnosti přes média "píchačky na bráně" tiskové, oni jen nemají potřebný výcvik - neotevírat kdekomu. V době, kdy si pěstovali svoje návyky, nebyl takový binec. Jim to už tak pohotově prostě nemyslí, ale nejsou důvěřiví. Pohotovost myšlení je to, co celý problém ochrany osaměle žijících seniorů limituje.
To máš tu "vnitřní" část problému.

Je ale moc dobré roztáhnout ještě deštník venku a zapojit veškerou veřejnost. Na konci napíšu proč.

Já jsem na to šel vždycky takto: aby jsi získal podporu a zlomil údajnou netečnost lidí, musíš je nejprve seznámit s tím, že kolem nich není bezpečno. Když se s nima bavíš, zažiješ strašně často, že si lidi myslí, že to co vidí a čtou v médiích je všude, jen ne kolem nich. Musíš jim prostě sebrat pocit bezpečí a uvést je do reality.

To co píšu je "práce" policie, myslím tím hraní si na vlastním písečku a lidi nevědí, neznají. Policie nechává lidi bezbranné, protože jen ona zná všechny postupy pachatelů, jen ona má informace, které mohou pachatele ohrožovat. Ale nedá!

Jak pak chceš, aby lidi hlásili co vidí, když ani nevědí co mají vidět, čeho si všímat, když netuší co se stalo, proč se to stalo, díky čemu se to stalo, po čem se pátrá?

To je první mě známý kámen úrazu. Jakmile tohle zveřejníš, narazíš ať chceš nebo ne, na křivení statistik, prostě tyhle dvě věci spolu začnou kolidovat. Neexistuje, aby jsi informoval plně lidi o tom, co a jak a nějak se neprovalilo, jak kurva vedoucí mění kvalifikaci NP TČ na NP Př. Chceš-li si vychovat lidi, aby dělali tvoje oči a uši, samozřejmě to jde a krásně, ale ne přes systém Policie ČR. Vedoucí ti pod zcela jinou záminkou toto zatrhne, jakmile mu to dojde o co jde.

Jakmile si tedy teoreticky (dělal jsem to z drtivé části pak ilegálně proti zákazu toto parchanta) lidi vycvičíš, dopadne to tak, že jakmile se ti v rajónu objeví nějaký takový koumák, nestačí nic udělat a už bude (od tebe) vědět, že lidi tady jsou strašní bonzáci, hnedka volají policii a taky a hlavně si toto nenechá jen pro sebe.

Ty v podstatě na oznámení vyjedeš, drbana najdeš, nic protiprávního z hlediska TČ nebo přestupku nezjistíš, nebude to ani čárka, protože drban nestačí nic udělat mimo to že by jsi ho naprášil skrze nepovolený prodej, povykládáš si s ním a on vypadne.

Potíž číslo dva: nemáš ani nápad, ani čárku, mimo KO, myslíš si kdovíjak cenné, ale ani přes tvoje upozornění SKPV s ním tihle maníci stejně nic neudělají, nevytěží ho, nic. Musíš si uvědomit další věci:

a) pracuješ takto sám, což má jednu výhodu: drbani mají kam jít a tobě z rajónu vypadnou. Na druhou stranu

b) pracuješ absolutně bez návaznosti na další kolegy, tedy skutečně sám. Nikdo si popis (já si je fotil) toho tebou chyceného ani ne pachatele nezkusí porovnat s neobjasněnýma případama, které už padly, protože jednak to místní SKPV nezajímá když to není jejich, jiné o tomto tvém systému práce nevědí.

Potíž číslo tři: aby jsi mohl dělat prevenci, která potřebuje skutečně plné časové nasazení, nesmíš mít neustálé KB a DBA jen proto, jak říkávali naši nadřízení, abychom vůbec něco dělali. Prostě systém tě udusí jak hada, nebo se na systém vyprdneš a budeš si dělat svoje. Budeš ignorovat KB a DBA, nebudeš vykazovat čárky a klesne ti brutálně nápad v rajónu. I usoudí tupá komunistická rudá čárkomaniakální svině, že tam nejsi potřeba! (ty vado já je nenávidím že bych brečel :D). Jistě tušíš, že píšu z vlastních zkušeností. :D

Potíž číslo čtyři: ne všichni tví kolegové budou s vysokou mírou pravděpodobnosti přímo úměrnou dnešní situaci u policie, tvojí snahou tak nějak nadšeni. Ty si naučíš lidi, aby volali i když se ještě nic neděje, což je správné a jediné účinné, ale pozor: musíš naučit ty lidi i to, že řada tvých kolegů jsou sprostá hovada, která jsou schopná tyto oči a uši policie za jejich snahu seřvat! Musíš na toto upozornit i kolegy, kteří musí pochopit, že je lepší jezdit a nepsat ale účinně pomoci, než jezdit a psát a nemoci pomoci. A musíš jim natvrdo říct, že kdo toto udělá, jde okamžitě před IMV. Jinak si totiž můžeš po třech výjezdech takových "kolegů" svoji snahu zrovna odpískat. Já ti zaručím, že ať dopadne jednání s kolegy jak chce, nebudeš zrovna populární. I když budou ochotní, i tak jim přiděláváš práci, z které nebudou mít čárky. Já měl na toto štěstí, všichni kluci lidem říkali: "volejte raději zbytečně než vůbec" a "jsme tady pro vás" což bylo obrovsky důležité, aby to celé mohlo fungovat. Nás spojovala totiž společná nenávist vůči svini, která nám velila a ještě jedna věc: chtěli jsme makat jako četníci, ne jako esenbáci.

Jinak doporučuju: zajdi za farářem, vylož mu co a jak, udělej mu stejné školení jako důchodcům a on ti pomůže úplně suprově. Na jeho kázání budou lidi vzpomínat... :D :D Ten náš měl místo kázání policejní svodku: kde, kdo, koho, co... :D. Můžeš si myslet, jak lidi hleděli a jak je to bavilo úplně jináč než nějaké plky o historii, nebo spíše mýtech. Farář vždycky začal o nějakém přikázání a už to jelo... :D Od poutání se v autě (to si rozbil frňák sám) až po sousedské vztahy.
"Není viníkem jen ten, co krade, ale i ten, kdo mu toto umožňuje!" jsem ho slyšel říkat. Pak jsme se společně na faře řezali těm následkům - všecky kola před farou uzamčené. Všecko jde, jen musíš hledat způsoby, ne důvody. Pak tě to baví úplně jináč než to, co musíš snášet dneska.

Já teda pranic nedbal na to, co o mě lidi říkají. Dva týdny po sobě zmizelo nějaké kolo. Starý střep, stařenky ani nevěděly jak se jmenovalo, barvu, nic. Neřešitelné. Co s tím? Vyšetřit a najít - nula. Chytit pašíka? Na to nemám čas. Tak prostě zamezit!
Byla další mše, já se navlekl do mundůru a s dalekohledem jsem zalezl za protilehlý prkenný plot. Kdo šel kolem, toho jsem pozdravil a ať chtěl nebo ne, dozvěděl se, že tu číhám na zloděje kol u kostela. Do deseti minut se v nejbližší hospodě a pak samozřejmě rychlostí blesku všude v rajónu lidi bavili tím, jaký jsem debil, když mě tam všichni vidí... ale kola se přestaly krást. Trvalo mi to deset minut
, nikde jsem nemusel nic smolit a bábinkám jsem jako amatérský opravář kol dva střepy sehnal. Následek byl ten, že když jsem jim ty kola přitáhnul domů, bábinky mi začaly sdělovat, jaké svině že mají sousedy a snachy... atd atd. Že to byly bláboly pomíjím, s tím musíš počítat, musíš mít svůj nedokonalý filtr, ale ti lidi ti začnou věřit. Pak zjistíš, že na to potřebuješ opravdu moře času... a ten nemáš, protože KB a DBA.

Tak. Když jsem si důchodce takto už evidentně vycvičil, přišla odměna. Nějaký revizák na plyn nebyl vpuštěn do jednoho domu, kde mu majitelka řekla, že chce vidět kdo je a on, frajírek, prý eéé. Nebyl to lump, byl to skutečně revizák. Problém byl v tom, že kamarádíček vedoucího. Další problém byl v tom, že mě paní jmenovala, že jsem jim řekl, že koho nezná a nemá jak zjistit kdo to skutečně je, nepouštět do domu, když je tam sama.

Následek: přesně si pamatuju co ten šmejd křivý řekl: "zákaz strašit důchodce a kázat babkám, aby si zamykaly kola u kostela." Naprosto posměšným tónem. Na podobnou možnost tě musím upozornit taky.

Pro mě odměna byla, že to fungovalo. Nebyli žádní okradení důchodci, lidi si přesně pamatovali, co jsem jim mydlil do hlav. Problémek nastal, že teď jsem to dělal úplně po partyzánsku. Teď už jsem nemohl říct, že fakuju na KB a DBA, protože dělám svoji prevenci, teď jsem už mohl jen říct, že jsem zrovna o ulici výše bez možnosti spojení radil řidiči co hledal nějakou firmu...


Přeju hodně štěstí a slušného nadřízeného. Bez toho druhého to nepůjde.



Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio